Klassekampen.no
Lørdag 2. desember 2017
«Opprørt» – for hva?

Oslo katolske bispedømme

Priorinne Anne Bente Hadland og Ingrid R. Joys, leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, er «opprørte» etter at jeg i et innlegg 28. november påpekte at media gjorde en ufullstendig jobb i dekningen av straffesaken mot Oslo katolske bispedømme og Thuan Cong Pham i Oslo tingrett.

De to damene er sinte for at forsvareren stilte ubehagelige spørsmål til et vitne. De er sinte for at jeg har tillatt meg å gjengi det som skjedde i retten i Klassekampen. Men de er tydeligvis ikke opprørte over selve saken – at en gruppe ledere og medarbeidere gikk sammen for å gi Pham skylden for medlemsregister-skandalen. Det er påfallende.

Hadland og Joys hevder jeg lanserer konspirasjonsteorier og beskylder informasjonslederen offentlig. Det er feil. Jeg beskylder ingen for noe, men videreformidler det som kom frem i retten. En rettssak er offentlig. Jeg var vanlig tilhører og kan ikke ta æren for de avsløringene som ble presentert om løgn og alliansebygging. Faktisk visste jeg ingenting om e-postene før advokat Erling Lyngtveit leste opp det han kalte den «konspirative korrespondansen», og rettssaken tok en overraskende vending.

Pham har vært siktet og tiltalt for grovt bedrageri siden februar 2015. I disse 33 månedene har han måttet ligge lavt og vente på domstolens behandling. Forrige uke var det endelig hans tur til å komme med sin versjon.

I anstendighetens navn bør media (og katolikker) også vise en smule interesse for de fakta som svekker tiltalen eller peker på et mer sammensatt bilde. Det var mitt poeng. For uansett hva skråsikre Joys og Hadland mener, er det et grunnfestet prinsipp at en tiltalt er uskyldig inntil han er dømt. Og det er ikke opprørte damer i fromhetseliten som skal dømme, men Oslo tingrett.

lisa@wade.no

Rettelse

Gårsdagens replikk til Lisa Wade ble dessverre utstyrt med feil bilde. Den omtalte informasjonssjefen i OKB er ikke avbildede Hans Rossiné, men hans forgjenger. Vi beklager. Red.

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 13.42

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk