Torsdag 30. november 2017
VIL LÆRE: – Jeg ønsker å høre Jeremy Corbyns analyse av utfordringene Storbritannia står overfor, sier Jonas Gahr Støre. Tirsdag møter han Labour-lederen i London.
• Skal drøfte brexit med Jeremy Corbyn og Labour • Tror ikke på EØS-løsning
Møter Corbyn om brexit
Undersak

SV: Vinner ikke valg med sentrum

I Norge er det SV og Rødt som har markert seg som de varmeste Corbyn-tilhengerne. Rødt har avholdt valgvake for Labour, og SV har tatt i bruk det britiske partiets slagord: «For de mange, ikke for de få.» SV-leder Audun Lysbakken mener Labour viser at det er «rom for en venstreside som tør være venstreside».

– Labour bør være en inspirasjon for hele den europeiske venstresida, sier Audun Lysbakken.

– For de viser at det er feil at man vinner valg ved å gå mot sentrum. Tida for det er forbi. Det eneste sosialdemokratiske partiet som har suksess, har lagt kursen kraftig mot venstre.

Lysbakken forklarer Labours framgang med at partiet er tydelig i økonomiske og sosiale spørsmål og fører «en kompromissløse kamp for lavere forskjeller og for offentlig velferd og mot privatisering». Men han understreker at han lar seg inspirere på vegne av SV; han ikke gir råd til Ap.

– Vi ber aldri Ap om noen ting, vi. De får selv finne ut hva som er best for Ap.

DIALOG: Tirsdag møter Jonas Gahr Støre Labour- leder Jeremy Corbyn for første gang. På agendaen står brexit og Labours suksess.

Hva nå, ap?

Neste uke møter Jonas Gahr Støre Labour-leder Jeremy Corbyn i London. Dette blir første gang de to sosialdemokratiske partilederne møtes ansikt til ansikt.

Til Klassekampen forteller Støre at Corbyn vil diskutere den nordiske velferdsmodellen og brexit. For to uker siden var også Labours skyggeminister for brexit på besøk i Norge for å få innspill fra Ap.

Fakta

Jeremy Corbyn:

• Leder i det britiske sosialdemokratiske partiet Labour siden 12. september 2015.

• Har sittet i Underhuset siden 1983 for bydelen Islington nord i London.

• Tilhører venstresida i partiet og har også vært aktiv i den britiske fredsbevegelsen og bevegelsen mot atomvåpen.

• Under Corbyns ledelse styrket Labour seg med 31 seter i parlamentet ved forrige valg, uten at det vart nok til å vinne regjeringsmakt.

– Utenkelig med EØS

Støre avviser at han kommer til å gi noen klare råd til sin kollega i Storbritannia og slår fast at «den britiske løsningen vil måtte bli veldig britisk».

– De som sier at britene utenfor EU er en spennende partner for Norge, kan forregne seg, sier Ap-lederen.

– Kreftene i britisk politikk som er toneangivende for å gå ut av EU vil ha lavere skatter, lavere sosial beskyttelse og at Storbritannia skal være et investerings- og skatteparadis, med tilsvarende nedtrekk på velferd og arbeidsrettigheter. Det er ikke det vi vil, fastslår Støre, som ønsker seg flere «partnere som står opp for den europeiske velferds­modellen».

Støres inntrykk er at mange i britisk politikk er interessert i å finne en tilknytning til Europa som sikrer den samme markedsadgangen Norge har, men at britene ikke ønsker den reduserte innflytelsen og medbestemmelsen som følger av EØS-avtalen.

– Når de kommer til Norge, ser de samtidig en avtaleform med manglende innflytelse over vedtatt regelverk som er utenkelig for dem, sier Støre, som selv var med på å forhandle fram EØS-avtalen.

Vil lære av suksessen

Og mens britene søker norske råd om brexit, vil Støre lære om søsterpartiets organisasjonsbygging.

– Labour er det partiet som har vokst sterkest i antall medlemmer de siste årene, og er nå det største sosialdemokratiske partiet i Europa. Jeg vil også høre hans syn på privat og offentlig eierskap og moderne fordelingspolitikk, og selvfølgelig hans tolkning av hvordan Labour kom bedre ut enn ventet ved forrige valg.

På spørsmål om Europas sosialdemokratiske partier bør lære av Corbyn og gå mot venstre, svarer Støre:

– Hvis du ser på Labours manifest til valget, så vil det med norske øyne være et ganske sentrumsbasert manifest. Det forteller litt om utviklingen det britiske samfunnet har hatt, i retning av privatisering og svekking av felles velferdstjenester. Deres forslag handler om å utvide et rom som er skrenket veldig inn.

Ap-lederen minner også om at det finnes andre sosialdemokratiske partier med en annen oppskrift, som også har suksess. Han trekker fram det nylige lokalvalget i Danmark.

– De gikk klart fram i lokalvalget, vant i de store byene og styrket seg regionalt. Samtidig ser vi et sosialdemokratisk parti i Portugal som styrer på sin oppskrift. Partiene speiler sine egne samfunn, og det europeiske mangfoldet er stort nok til at det ikke går an å trekke en klar linje.

– Hva tenker du om at de danske sosialdemokratene åpner for samarbeid med Dansk Folkeparti?

– Dansk Folkeparti skiller seg fra Frp i sin historie og politiske profil. De har mindre av det liberalistiske i den økonomiske politikken og mer tradisjonell velferdspolitikk, men det viser bare hvor lite overførbart politikk er fra et land til et annet. Jeg kjenner mange fellestrekk til Mette Frederiksens måte å tenke politikk på, men det er ikke noe parti som står fjernere for oss enn Frp.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 13. desember 2017
SOSIALUTGIFTER: 16 OECD-land bruker en større andel av BNP på offentlig velferd enn Norge. Inkluderes private ordninger, er vi nede på 21. plass.
Tirsdag 12. desember 2017
SPLITTA HERSK: Frps landsstyre er meir samla om at Venstre skal gå i regjeringsforhandlingar enn kva Venstres landsstyre er.
Mandag 11. desember 2017
JA OG NEI: Halvparten av ordførarane til Venstre seier ja til regjering. Fleire meiner det er ein myte at Distrikts-Venstre er regjeringsmotstandarar.
Lørdag 9. desember 2017
VI SEI NEI, NEI, NEI: Sp er heilt imot å opne den raudgrøne alliansen for Raudt og MDG. Torbjørn Røe Isaksen meiner Aps MDG-flørt gjer jobben lettare for Høgre.
Fredag 8. desember 2017
ALLIANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta Rødt og MDG og bygge en ny allianse, mener Raymond Johansen. Han ønsker Martin Kolbergs oppgjør med partiet velkommen.
Torsdag 7. desember 2017
NERVEKRIG: Stadig færre norske krigsveteraner får erstatning for psykiske lidelser påført i utenlandstjeneste. I flere av sakene velger statens byråkrater å se bort ifra medisinske erklæringer om psykologiske krigsskader.
Onsdag 6. desember 2017
GENTABBE: Oslo universitetssykehus får refs for gentesting i en ekstern rapport. Samtidig viser det seg at flere enn 21 kvinner er rammet av skandalen.
Tirsdag 5. desember 2017
VIKTIG VEKE: Denne veka landar Venstre på om dei skal gå i regjeringsforhandlingar. Ingen av fylkesleiarane seier nei til å gå vidare med regjerings­praten.
Mandag 4. desember 2017
ULIKHET: Klasseskiller henger sammen med hva du bekymrer deg for, og hvor mye. Arbeiderklassen er de som har flest bekymringer.
Lørdag 2. desember 2017
PRESS: Sykehuslegene har ikke tid til å spise eller gå på do og føler ofte de skulle vært flere steder på en gang. Dette kommer fram i en ny stor undersøkelse.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk