Lørdag 25. november 2017
MERKELS REDDENDE ENGEL? Lederen i det sosialdemokratiske partiet Martin Schulz har forberedt seg på opposisjon. Nå kan han i stedet gå i regjering med Angela Merkel. Her på en demonstrasjon mot oppsigelser i Siemens.Foto: Kay Nietfeld, AP/NTB scanpix
SPD-leder Martin Schulz møter likevel Angela Merkel til forhandlinger:
Kan redde Merkel
KLEMME: Sosialdemokratene i Tyskland er i dyp krise etter mange år i koalisjon med Merkel. Nå går partiet likevel inn i forhandlinger om en ny koalisjons­regjering.

Tyskland

Europas mektigste kvinne står fremdeles i fare for å miste makten. Den tyske kansleren Angela Merkel har ikke lykkes med å danne regjering etter valget 24. september i år, og hun mangler flertall i den tyske nasjonalforsamlingen.

Etter at forhandlingene med det liberale høyrepartiet FDP og De grønne strandet, ser Merkel seg nå mot venstre, til et svært motvillig sosialdemokratisk parti.

De tyske sosialdemokratene (SPD) er i en dyp krise, og partiet har forberedt seg på opposisjon. Nå blir likevel partiledelsen tvunget til å snakke med Merkel om en ny regjering.

Fakta

Slik gikk det tyske valget 24. september:

• CDU/CSU (kristeligdemokratisk): 35,0 prosent. Ned fra 41,5 prosent i 2013.

• SPD (sosialdemokratisk): 20,5 prosent. Ned fra 25,7 prosent i 2013.

• AfD (høyrepopulistisk): 12,6 prosent. Opp fra 4,7 prosent i 2013.

• FDP (liberalistisk): 10,7 prosent. Opp fra 4,8 prosent i 2013.

• Die Linke (sosialistisk): 9,2 prosent. Opp fra 8,6 prosent i 2013.

• Grüne (grønne): 8,9 prosent. Opp fra 8,4 prosent i 2013.

Dårligst siden krigen

24. september i år gjorde partiet sitt dårligste valg etter andre verdenskrig, med 20,5 prosent av stemmene. SPD er dermed i en alvorlig krise – etter å ha sittet i koalisjonsregjeringer med Merkel i åtte av de tolv siste årene.

Etter katastrofevalget i september sa partileder Martin Schulz nei å gå inn i en ny koalisjon. Han mente at partiet nå må bli et opposisjonsparti.

Schulz har stått på sitt også etter at regjeringsforhandlingene mellom Angela Merkels kristendemokrater (CDU) og fridemokratene (FDP) brøt sammen søndag i forrige uke. I fire dager nektet SPD-lederen å snakke med Merkel om muligheten for å danne regjering.

I går meldte tyske medier at Schulz likevel har byttet mening. I begynnelsen av neste uke skal han derfor treffe Merkel til en prat i Bellevue-slottet i Berlin, der den tyske presidenten holder til.

Presset til forhandlinger

Det er Süddeutsche Zeitung som melder om møtet, som skal finne sted enten mandag eller tirsdag. Temaet for møtet er koalisjonsregjering, og det er den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier som har presset det fram.

Steinmeier har vært en lederskikkelse i SPD i en årrekke og var utenriksminister i begge koalisjonsregjeringene mellom Merkel og sosialdemokratene.

Steinmeier ble valgt som tysk president i mars i år – en posisjon som innebærer en del formell makt. I det tyske politiske systemet er det opp til presidenten å oppløse nasjonalforsamlingen og dermed utløse nyvalg.

Det kan Steinmeier velge å gjøre dersom Merkel blir valgt til kansler med bare simpelt flertall – og ikke med minst halvparten av stemmene i Bundestag.

Etter at den politiske krisa var et faktum sist søndag, har Steinmeier sagt at han ikke ønsker et nyvalg. Han vil heller at partiene finner en løsning – en oppfordring som spesielt har gått til hans eget parti, sosialdemokratene.

Medlemmene avgjør

Det sosialdemokratiske partiet er splittet i synet på regjeringsdeltakelse, og fredag ettermiddag annonserte Martin Schulz at spørsmålet skal avgjøres av partiets egne velgere.

Schulz skriver i en twittermelding at president Steinmeier har «kalt partiene inn til samtaler med en dramatisk appell», og at CDU vil delta i disse samtalene.

Samtidig skriver Schulz at dersom samtalene «fører til at vi nok en gang vurderer en regjeringsdannelse, skal SPD-medlemmene avgjøre utfallet i en avstemning».

Det er ifølge Süddeutsche Zeitung stor motstand innad i det sosialdemokratiske partiet mot å gå inn i en ny koalisjon – men dersom høyreliberalistene i FDP nekter å støtte Merkel, er støtte fra SPD det eneste som kan gi kansleren flertall.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.
Lørdag 8. september 2018
VEIVALG: Morgendagens valg er «en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati», sier statsminister Stefan Löfven til ­Klassekampen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk