Lørdag 25. november 2017
MERKELS REDDENDE ENGEL? Lederen i det sosialdemokratiske partiet Martin Schulz har forberedt seg på opposisjon. Nå kan han i stedet gå i regjering med Angela Merkel. Her på en demonstrasjon mot oppsigelser i Siemens.Foto: Kay Nietfeld, AP/NTB scanpix
SPD-leder Martin Schulz møter likevel Angela Merkel til forhandlinger:
Kan redde Merkel
KLEMME: Sosialdemokratene i Tyskland er i dyp krise etter mange år i koalisjon med Merkel. Nå går partiet likevel inn i forhandlinger om en ny koalisjons­regjering.

Tyskland

Europas mektigste kvinne står fremdeles i fare for å miste makten. Den tyske kansleren Angela Merkel har ikke lykkes med å danne regjering etter valget 24. september i år, og hun mangler flertall i den tyske nasjonalforsamlingen.

Etter at forhandlingene med det liberale høyrepartiet FDP og De grønne strandet, ser Merkel seg nå mot venstre, til et svært motvillig sosialdemokratisk parti.

De tyske sosialdemokratene (SPD) er i en dyp krise, og partiet har forberedt seg på opposisjon. Nå blir likevel partiledelsen tvunget til å snakke med Merkel om en ny regjering.

Fakta

Slik gikk det tyske valget 24. september:

• CDU/CSU (kristeligdemokratisk): 35,0 prosent. Ned fra 41,5 prosent i 2013.

• SPD (sosialdemokratisk): 20,5 prosent. Ned fra 25,7 prosent i 2013.

• AfD (høyrepopulistisk): 12,6 prosent. Opp fra 4,7 prosent i 2013.

• FDP (liberalistisk): 10,7 prosent. Opp fra 4,8 prosent i 2013.

• Die Linke (sosialistisk): 9,2 prosent. Opp fra 8,6 prosent i 2013.

• Grüne (grønne): 8,9 prosent. Opp fra 8,4 prosent i 2013.

Dårligst siden krigen

24. september i år gjorde partiet sitt dårligste valg etter andre verdenskrig, med 20,5 prosent av stemmene. SPD er dermed i en alvorlig krise – etter å ha sittet i koalisjonsregjeringer med Merkel i åtte av de tolv siste årene.

Etter katastrofevalget i september sa partileder Martin Schulz nei å gå inn i en ny koalisjon. Han mente at partiet nå må bli et opposisjonsparti.

Schulz har stått på sitt også etter at regjeringsforhandlingene mellom Angela Merkels kristendemokrater (CDU) og fridemokratene (FDP) brøt sammen søndag i forrige uke. I fire dager nektet SPD-lederen å snakke med Merkel om muligheten for å danne regjering.

I går meldte tyske medier at Schulz likevel har byttet mening. I begynnelsen av neste uke skal han derfor treffe Merkel til en prat i Bellevue-slottet i Berlin, der den tyske presidenten holder til.

Presset til forhandlinger

Det er Süddeutsche Zeitung som melder om møtet, som skal finne sted enten mandag eller tirsdag. Temaet for møtet er koalisjonsregjering, og det er den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier som har presset det fram.

Steinmeier har vært en lederskikkelse i SPD i en årrekke og var utenriksminister i begge koalisjonsregjeringene mellom Merkel og sosialdemokratene.

Steinmeier ble valgt som tysk president i mars i år – en posisjon som innebærer en del formell makt. I det tyske politiske systemet er det opp til presidenten å oppløse nasjonalforsamlingen og dermed utløse nyvalg.

Det kan Steinmeier velge å gjøre dersom Merkel blir valgt til kansler med bare simpelt flertall – og ikke med minst halvparten av stemmene i Bundestag.

Etter at den politiske krisa var et faktum sist søndag, har Steinmeier sagt at han ikke ønsker et nyvalg. Han vil heller at partiene finner en løsning – en oppfordring som spesielt har gått til hans eget parti, sosialdemokratene.

Medlemmene avgjør

Det sosialdemokratiske partiet er splittet i synet på regjeringsdeltakelse, og fredag ettermiddag annonserte Martin Schulz at spørsmålet skal avgjøres av partiets egne velgere.

Schulz skriver i en twittermelding at president Steinmeier har «kalt partiene inn til samtaler med en dramatisk appell», og at CDU vil delta i disse samtalene.

Samtidig skriver Schulz at dersom samtalene «fører til at vi nok en gang vurderer en regjeringsdannelse, skal SPD-medlemmene avgjøre utfallet i en avstemning».

Det er ifølge Süddeutsche Zeitung stor motstand innad i det sosialdemokratiske partiet mot å gå inn i en ny koalisjon – men dersom høyreliberalistene i FDP nekter å støtte Merkel, er støtte fra SPD det eneste som kan gi kansleren flertall.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk