Fredag 24. november 2017
Fortsetter: Københavns ordfører Frank Jensen på de danske sosialdemokratenes valgvake på Amager kino tirsdag kveld. Foto: Mads Claus Rasmussen, NTB scanpIX
• Socialdemokratiet styrket • Dansk Folkeparti og Venstre svekket
Venstrevind i dansk valg
Undersak

Enhedslisten er fornøyd

Enhedslistens politiske talskvinne Pernille Skipper skriver på partiets nettside at hun gleder seg over at Enhedslisten har klart å konsolidere seg og holde på det landsomfattende gjennombruddet fra forrige lokalvalg i 2013.

«I 2009 fikk Enhedslisten valgt 14 kommunestyremedlemmer. I 2013 fikk vi valgt 119 enhedslistekandidater på tvers av 76 kommuner. Vi ble reelt landsomfattende. Det er en landevinning vi holder fast på, og det er jeg glad for», sier Skipper.

Hun viser til at en tilbakegang fra 6,9 prosent til 6 prosent betyr at partiet nesten har opprettholdt resultatet fra 2013.

Skipper mener dette er et virkelig godt resultat sett i forhold til at de i 2013 sto mye sterkere på meningsmålingene og som støtteparti til regjeringen den gang var mer synlig i Folketinget. I folketingsvalget i 2015 fikk Enhedslisten 7,8 prosent.

Skipper viser også til konkurransen fra det grønne partiet Alternativet som stilte for første gang i lokalvalg og fikk 3 prosent av stemmene.

«Enhedslisten vil fortsatt være representert i de aller fleste kommunestyrer der vi kom inn for første gang i 2013, vi opprettholder vårt meget flotte resultat i København fra sist, og vi er kommet inn i noen nye kommuner der vi ikke har vært inne før», sier Skipper.

VALG: Sosialdemokratene ble valgvinner i det danske lokalvalget. Dansk Folkeparti og høyrepartiet Venstre gikk begge tilbake.

Danmark

«Kommunevalget avdekket et politisk landskap som vi ikke har sett på lenge: Det Røde Danmark», skriver den danske avisa Information.

Avisa trekker særlig fram at Socialdemokratiet både har gått fram i oppslutning, holdt fortet og gått fram i storbyene – og gått fram i periferien. Partiet beholder ordførerposten i byene København, Aarhus, Odense og Aalborg og tar tilbake styringen i Randers.

I København varslet ordfører Frank Jensen (S) allerede før alle stemmene var talt opp at han hadde inngått avtale med Enhedslisten, SF og De Radikale om at han skulle fortsette som ordfører i hovedstaden.

Fakta

Lokalvalg i Danmark:

Det var lokalvalg i Danmark tirsdag. Her er resultatene og endringene fra valget i 2013:

• Socialdemokratiet: 32,4 prosent (+2,9 prosentpoeng).

• Venstre: 23,1 prosent (-3,5).

• De Konservative: 8,8 prosent, (+ 0,2).

• Dansk Folkeparti: 8,8 prosent, (-1,3).

• Enhedslisten: 6 prosent, (-0.9).

• Socialistisk Folkeparti: 5,7 prosent (+0,1).

• Radikale Venstre 4,6 prosent (-0,2).

• Alternativet: 3 prosent (+3,0).

• Liberal Alliance: 2,6 prosent (-0,3).

Kilde: TV 2/Berlingske Tidende

Røde 51,6 prosent

Tallene fra lokalvalget viser ifølge avisa Berlingske Tidende 51,6 prosent til partiene som tilhører «rød blokk», 44,7 til «blå blokk» og resten til «andre».

Socialdemokratiet gikk fram med 2,9 prosent fra forrige kommunevalg til 32,4 prosent. Dette er også en stor framgang fra folketingsvalget i 2015, der partiet fikk 26,3 prosent.

Også de andre partiene i rød blokk har bra resultater:

Enhedslisten holder stand med en liten tilbakegang fra 6,9 til 6 prosent (se undersak). Socialistisk Folkeparti har svak framgang med 0,1 prosent til 5,7. Det grønne partiet Alternativet tar 3 prosent, og Radikale Venstre 4,6 prosent.

Det er første valg med Mette Frederiksen som leder i Socialdemokratiet. Ifølge danske aviser har hun fått stor medieoppmerksomhet, og partiet har gjort sitt beste for å utnytte at hun er mer populær enn den konservative statsministeren Lars Løkke Rasmussen fra Venstre.

«Den sosialdemokratiske lederen har besøkt alle landets kommuner, har sendt 600.000 personlige brev til velgerne og lest inn partiets radioreklamer. Alt med den landspolitiske overskrift: Valget står mellom velferd og skattelettelser», skriver Information.

Frederiksen fylte til alt overmål 40 år søndag, noe som bidro til store fødselsdagsportretter i mediene.

Lover godt for neste valg

Information stiller spørsmål om valgresultatet faktisk betyr at sosialdemokratene har knekt koden som har sendt sosialdemokratiske partier i en rekke land i kne de siste årene. Avisa skriver at resultatet selvsagt lover godt for neste folketingsvalg ut fra tommelfingerregelen om at framgang/tilbakegang slår ut med halv kraft i lokalvalg.

«Men ingen regel uten unntak», skriver avisa og minner om at sosialdemokratenes framgang i lokalvalget dekker over at partiet var i krise under valget i 2013. Avisa minner også om personvalgeffekten i lokalvalget, noe som har sikret mange populære ordførere gjenvalg.

På Socialdemokratiets Facebook-side får de likevel kritikk fra enkelte velgere for å ha alliert seg med Venstre i Randers og gitt Dansk Folkeparti verv i Århus.

Tilbakegang for blå blokk

Samtidig som Socialdemokratiet gikk fram, gikk det konservative regjeringspartiet Venstre tilbake, med 3,5 prosent fra forrige lokalvalg, til 23,1.

Partiet gjorde likevel et bedre valg enn i folketingsvalget i 2015, der Venstre fikk 19,5 prosent.

Dansk Folkeparti gikk tilbake til 8,8 prosent, fra 10,1 prosent i lokalvalget i 2013 og fra rekordhøye 21,1 i folketingsvalget for to år siden, da partiet ble landets andre største.

Information trekker fram at partiets «beinharde toppstyring og harde innsats for å unngå tvilsomme utspill fra «ekstremister» fører til svake lokalorganisasjoner. «Folketingsvalg kan DF vinne, fordi det kan bruke landsmediene som megafon», skriver avisa, og påpeker at «lokalvalg vinnes ved tre virkemidler: organisasjon, organisasjon, organisasjon».

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.
Lørdag 7. juli 2018
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk