Torsdag 23. november 2017
DONALDS DØDSDANS: USAs støtte til Saudi-Arabias Jemen-krig startet under Barack Obama. Med Donald Trump på laget har saudierne økt presset på det sultrammede landet. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
• FN: Millioner kan dø i Jemen-krig • Saudi-Arabia overser FNs blokadebønn
Støtter slakt av sivile
Undersak

Stanset humanitære FN-skip

Redd Barna anslår at 130 barn daglig dør av sult og sykdom i Jemen, som en direkte følge av krigen og blokaden.

I fredstid importerer Jemen 90 prosent av landets matforbruk. Med havnene stengt for slik import avhenger nå 20 av Jemens 27 millioner innbyggere av humanitærhjelp for å overleve.

Men etter at Houthi-militsen tidligere i november sendte en rakett mot den saudiske hovedstaden Riyadh, har Saudi-Arabia intensivert sin blokade, som nå også rammer humanitære forsendelser.

Det har sørget for at to store FN-laster med medisin og mat har blitt stående fast utenfor havnebyen Hodeiah.

Saudi-Arabia har gjentatte ganger påstått at humanitære forsendelser brukes til å smugle våpen, ammunisjon og deler til raketter inn i Jemen.

Men FNs humanitære-koordinator i Jemen, Jamie McGoldrick, understreker at det ikke finnes noe bevis for slik våpensmugling.

– Det er ikke noe tilfelle der en humanitær last har inneholdt noe annet om bord enn humanitær hjelp. Det samme gjelder FN-fly, sa han denne uka.

Siden 2015 har Saudi-Arabia gjennomført over 100.000 flyangrep i Jemen og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser. Saudi-Arabia har blant annet rettferdiggjort krigføring med anklager om at Houthi-militsen er Irans forlengede arm Jemen.

En rekke analytikere mener slike anklager er sterkt overdrevne.

Riyadh hevder rakettangrepet mot hovedstaden tidligere i november ble utført med en rakett laget av deler fra Iran.

Iranske ledere avviser slike anklager.

I FNs generalforsamling i New York denne uka kritiserte Irans president Hassan Rouhani arabiske ledere for å ikke bry seg om ofrene i Jemen. Innen utgangen av 2017 er det ventet at en million mennesker vil være rammet av koleraepidemien, 600.000 av dem barn.

Ifølge Røde Kors er fem byer uten fungerende vannsystemer. 2,5 millioner mennesker har ikke tilgang på rent vann.

MASSAKRE: Støttet av USA og Storbritannia bruker Saudi-Arabia massesult som våpen mot befolkningen i Jemen. Millioner vil dø om ikke blokaden oppheves, sier FN.

JEMEN

Tre år med en vestligstøttet krig og blokade sørger for at verdens største humanitære katastrofe foregår i Midtøstens fattigste land, Jemen.

Der fører Saudi-Arabias stadig mer eneveldige kronprins Muhammed bin Salman krig mot Houthi-militsen.

Store antall sivile har mistet livet i saudiske luftangrep mot sykehus og skoler. Samtidig har saudierne sørget for en menneskeskapt humanitær katastrofe gjennom blokaden av Jemens havner.

Minst 10.000 mennesker har blitt drept i konflikten siden 2014. Sju millioner mennesker lever i ekstrem sult, og Jemen er åsted for den største og raskest voksende kolera-epidemien i moderne historie.

I tida framover blir det verre: Ifølge en ny rapport fra Famine Early Warning Systems Network vil blokaden føre til tusenvis av daglige sultdødsfall innen tre til fire måneder.

Om blokaden opprettholdes sier FN at«vi vil se den største sultkatastrofen verden har sett på mange tiår, med millioner av ofre».

Fakta

Blokaden av Jemen:

• I 2014 tok Houthi-militsen over store deler av Jemen. I 2015 startet Saudi-Arabia en bombekampanje mot militsen.

• Saudi-Arabia har også innført blokade av havner, angivelig for å hindre våpentilførsel til houthiene.

• Men Jemen importerer 90 prosent av alt matforbruk, og blokaden har skapt en enorm humanitær katastrofe.

• Ifølge FN trenger elleve millioner barn umiddelbar hjelp. Innen 2018 er det ventet at én million mennesker vil være rammet av kolera.

Corbyn: Må ha våpenhvile

Men generalsekretær António Guterres’ forsøk på å få kronprins bin Salman til å oppheve blokaden, har ikke ført fram.

Denne uka sa FN at de ikke har fått svar på et brev til den saudiske delegasjonen, og at det ikke har skjedd noen positive endringer i Jemen.

En rekke kritikere peker på at vestlige land, ikke minst USA og Storbritannia, bærer stor skyld for den menneskeskapte katastrofen i Jemen, og sitter på nøkkelen til å stanse den.

I USA krever kongressmedlem for Demokratene Ro Khanna at USA umiddelbart slutter å hjelpe Saudi-Arabia med å begå «krigsforbrytelser».

I Storbritannia sier tidligere utviklingsminister fra Det konservative partiet Andrew Mitchell, som nettopp besøkte Jemen, at landet hans er «farlig medskyldig» i en politikk «som direkte fremmer sultkatastrofe og kollektiv avstraffelse av en hel befolkning».

Labour-leder Jeremy Corbyn sendte mandag et brev til statsminister Theresa May med krav om at britene krever umiddelbar våpenhvile.

«Matmangel og kolerautbruddet er et direkte resultat av den vedvarende blokaden fra den USA- og britiskstøttede koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia», skriver han.

Forer Salmans krigsmaskin

CIA-veteranen Bruce Riedel, som nå jobber for Brookings Institute, har uttalt:

– Hvis USA og Storbritannia sa (...) «denne krigen må slutte», så ville den sluttet i morgen. De saudiske luftstyrkene kan ikke operere uten amerikansk og britisk støtte.

Amerikanerne ser oljerike Saudi-Arabia som en avgjørende alliert i Midtøsten, og har støttet krigen i Jemen siden under Barack Obama.

USA har sendt krigsskip for å støtte blokaden, fylt saudiske fly med drivstoff, foret Riyadh med etterretning om bombemål og solgt dem bombene som tar livet av jemenittiske sivile.

Også Storbritannia selger store mengder våpen til Saudi-Arabia.

Utelater USAs rolle

Under Donald Trump har det varme forholdet mellom Washington og Riyadh nådd nye høyder. Trump la sin første utenlandsreise til Saudi-Arabia og fant tonen med det han kalte ledere med «likesinnede» mål.

Analytikere som Rami Khouri ved universitetet i Beirut mener saudierne under Trump føler de har enda friere tøyler. «Reforminnstilte» bin Salman ses også som en leder det er enklere å selge til vestlige publikum enn tidligere saudiske ledere.

Amerikanske medier har ved en rekke anledning utelatt USAs rolle i den menneskeskapte humanitære katastrofen. Et 13 minutters innslag om Jemen på CBS’ «60 Minutes» nevnte ikke en eneste gang at USA spiller en avgjørende rolle i å opprettholde saudiernes krigføring.

Adam H. Johnson fra Fair & Accuracy In Reporting viser også til at The Washington Post de siste to ukene har skrevet to ledere og en «forklarende» analysesak, uten å nevne USAs rolle overhodet.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.
Lørdag 8. september 2018
VEIVALG: Morgendagens valg er «en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati», sier statsminister Stefan Löfven til ­Klassekampen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk