Mandag 20. november 2017
Merkel vil heller ha nyvalg enn mindretallsregjering
Det kan gå mot nyvalg i Tyskland etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Angela Merkel er lite lysten på å lede en mindretallsregjering.
Publisert: 20 November 20:40
Det kan gå mot nyvalg i Tyskland etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Angela Merkel er lite lysten på å lede en mindretallsregjering.
Natt til mandag brøt regjeringsforhandlingene mellom kristeligdemokratene i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne sammen. Samme dag sa lederen for sosialdemokratiske SPD, Martin Schulz, at partiet fortsatt sier nei til å delta i en regjering ledet av Merkel.
Det betyr at den tyske statsministeren foreløpig kan se langt etter en flertallsregjering. Mandag kveld ga hun beskjed om at hun er «svært skeptisk» til ideen om å danne mindretallsregjering. Hun mener Tyskland trenger en stabil regjering som skal slippe å måtte løpe til nasjonalforsamlingen hver gang den skal ta en beslutning.
– Nyvalg er en bedre vei, fastslo Merkel, og ga samtidig beskjed om at hun ikke har noen planer om å trekke seg.

Ber om flere samtalerSamme dag ba Tysklands president Frank-Walter Steinmeier landets partier om å unngå nyvalg.
– Jeg forventer at alle er villige til å snakke sammen slik at det blir mulig å danne regjering, sa Steinmeier som fastslår at den politiske situasjonen savner sidestykke i Tyskland.
Steinmeier tror det vil vekke undring og bekymring både i Tyskland og andre europeiske land hvis ikke politikerne i Europas største og økonomisk sterkeste nasjon klarer å samarbeide.

Uenige om myeDe siste ukene har de to kristeligdemokratiske partiene CDU/CSU sittet i regjeringsforhandlinger med liberale FDP og De grønne. Men partiene står langt fra hverandre både når det gjelder klima, innvandring og finanspolitikk.
Det var FDP som kastet inn håndkleet natt til mandag. Begrunnelsen var at partiet ikke har fått gjennomslag for sine krav og synspunkter i samtalene.
De siste fire årene har kristeligdemokratene sittet i regjering med sosialdemokratiske SPD, men regjeringssamarbeidet har ført til stor slitasje på partiet, som denne gangen har sagt nei til å sitte i en ny Merkel-regjering.
SPD-leder Martin Schulz sa mandag at partiet fortsatt er fast bestemt på å ikke bli med i en ny storkoalisjon.

– KomplisertStatsviter Thomas Sommerer ved Stockholms universitet påpeker at den tyske grunnloven gjør det komplisert å skrive ut nyvalg.
Samtidig mener han det ikke er noen som egentlig ønsker seg en mindretallsregjering, noe som også har sammenheng med landets rettslige rammeverk.
– Hele grunnloven bygger på stabilitet og en sterk regjeringsmajoritet, sier Sommerer til det svenske nyhetsbyrået TT.

HøyrepopulisterLetingen etter et styringsdyktig flertall ville vært enklere hvis de andre partiene hadde vært villige til å vurdere samarbeid med høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD).
Det er trolig uaktuelt på grunn av AfDs svært strenge innvandringspolitikk og til dels ekstreme retorikk. Partiet, som fikk 12,6 prosent i valget i september, tror likevel det vil tjene på den politiske krisen som har oppstått.
I et eventuelt nyvalg vil AfD gjøre det enda bedre enn sist, sier partiets parlamentariske leder i delstaten Baden-Württemberg, Jörg Müthen, til nyhetsbyrået DPA.
Myndighetene i flere andre europeiske land gir uttrykk for bekymring for den politiske situasjonen i Tyskland.
– Av hensyn til Tyskland og Europa håper vi at vår viktigste partner er sterk, slik at vi sammen kan bevege oss framover, heter det i en uttalelse fra kontoret til Frankrikes president Emmanuel Macron.

(©NTB)
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
• Lørdag var det ti år siden den amerikanske banken Lehman Brothers gikk under i historiens største konkurs. Hendelsen har blitt selve symbolet på finanskrisa som rammet verden hardt i årene etter 2008. Krisa startet i de store...
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk