Lørdag 18. november 2017
VISTE SEG: Robert Mugabe dukket i går opp på et universitet i utkanten av Harare.FOTO: Tsvangirayi Mukwazhi, AP/NTB scanpix
Ultimatum til Robert Mugabe: Gå av eller bli avsatt
Trues med riksrett
Grace Mugabe
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.

Zimbabwe

De flokker seg rundt ham, denne gangen for å fortelle ham at han ikke har annet valg enn å gå av.

Torsdag besto avsettelseskomiteen i State House på 17th Street i Harare, bare en solid drive fra Chapman Golf Club, av sikkerhetsminister Kembo Mohadi, forsvarsminister Sydney Sekeramayi, en av veteranene fra frigjøringskrigen, hans sørafrikanske kollega Nosiviwe Mapisa-Nqakula og forsvarssjefen, general Constantino Chiwenga.

Det er sistnevnte som står bak den militære aksjonen som har brakt Mugabe på fall etter 37 år ved makten, siden Zimbabwe ble uavhengig fra Storbritannia.

Kilder innen regjeringspartiet Zanu-Patriotisk Front (Zanu-PF) opplyser til Reuters at Mugabe vil formelt bli avsatt i morgen om han fortsetter å stritte imot – for deretter å bli stilt for riksrett på tirsdag.

Zanu-PF vil åpenbart ikke ha en langdryg affære ved å la Mugabe bli sittende til partikongressen i desember eller ut perioden. Det er om å gjøre å få dempet fraksjonsstriden for å hindre Zanu i å blø, og sørge for at partiet beholder makten.

– Det er ingen vei tilbake, fastslår Reuters’ kilde.

Mugabe er omringet av militæret; nå ser det ut til at han har tapt all støtte i partiet. Folk har vendt ham ryggen, ikke minst i hovedstaden.

Fakta

«Krokodillen»:

• Krigsveteranen Emmerson Mnangagwa (75) var etterretningssjef og sikkerhetsminister fra uavhengigheten i 1980 til 1988.

• Sterkt knyttet til Gukurahundi-massakrene i Matabeleland (1983–87) mot ndebele-folk som støttet Joshua Nkomos frigjøringsbevegelse Zapu.

• Finansminister (1995–96) og president for nasjonalforsamlingen (2000–05).

• Fikset valget i 2008.

• Zimbabwes rikeste mann.

Fraksjonsstriden

Den avsatte visepresidenten Emmerson Mnangagwa (75), «Krokodillen», anklager Mugabe for å ha privatisert Zanu.

Tidligere finansminister under samlingsregjeringen fra 2009 til 2013, Tendai Biti, nå leder for People’s Democratic Party, advarer mot at avviklingen av Mugabe bare blir en samling av Zanu, en zimbabwisk utgave av «Kong Lear» og «Macbeth».

Han mener at avsettelsen av Mugabe må bli overgangen til en ny æra i Zimbabwe. Biti er åpen for overgangsregjering under Mnangagwa om tidligere statsminister Morgan Tsvangirai, tidligere partifelle i Movement for Democratic Change (MDC), er med.

Biti godtar ikke at landets mange og dype problemer blir lagt på Grace Mugabe (52) og G40, hennes fraksjon av yngre kadre i partiet og Youth League, selv om hun åpenbart trakk i trådene ved avsettelsen og eksklusjonen av Mnangagwa.

En ny økonomisk katastrofe er langt framskreden.

«Onkel Bob» og «DisGrace»

Flere i G40 er satt i husarrest; andre har gått under jorda. Uansett er det lojaliteten overfor «Onkel Bob», ikke nødvendigvis «Gucci Grace» eller «DisGrace» som veier tyngst. Allerede i 2014 anklaget daværende leder for Zimbabwe National Liberation War Veteran Association (ZNLWVA), Jabulani Sibanda, Grace for «soveværelseskupp».

Sibanda ble ekskludert i 2014, da Mugabe avsatte visepresident Joice Mujuru. Grace angrep til stadighet Mujuru og anklaget henne for heksekunst. Robert Mugabe selv rettet liknende anklager mot visepresident Mnangagwa.

Nå har den nye lederen for veteranforeningen, Chris Mutsvangwa, stått i spissen for anklagene om «kupp med vielsesattesten».

Det borger for at internstriden roer seg, dersom avviklingen av Mugabe skjer uten opprivende riksrett.

Mugabe har åpenbart mistet synet av hva som skjer rundt ham, og presidenten beskrives som stadig mer bitter og eksentrisk.

Opposisjonen er delt, om ikke i sin motstand mot Mugabe. Partisplintringen er like løpsk som inflasjonen som nå er på 50 prosent i måneden. Partilista er fyldigere enn vareutvalget i supermarkedene og flere enn fraksjonene i Zanu.

Massakre

Krigsveteranen Mujuru (62), enke etter frigjøringshelten Solomon Mujuru, leder nå National People’s Party.

– Den politiske prosessen må åpne seg, sier Lloyd Msipa i tankesmia Africa Public Policy Research Institute i London, til avisa The Financial Times.

Msipa som er dypt involvert i Zanu, mener at general Chiwenga forsøker å gjenopplive «verdien fra frigjøringskampen».

For andre framstår nettopp «Pamberi neZanu» (Framover med Zanu) ikke bare som tomme slagord, men som den største trusselen. Mange vet hvorfor Mnangagwa fikk tilnavnet «Krokodillen»: Gukurahundi-massakren mot tusenvis av folkegruppa ndebele, som den nordkoreansktrente Femtebrigaden sto bak i 1983.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 13. desember 2017
UTENFOR: EU har satt av 15 milliarder i året til utvikling av forsvarsindustrien. Norge vil ikke få penger fra programmet.
Tirsdag 12. desember 2017
STRAFF: Venezuelas president Nicolás Maduro sier partier som boikottet lokalvalget ikke får stille i neste års presidentvalg.
Mandag 11. desember 2017
«TRUMP-EFFEKT»: Et år etter at Donald Trump ble valgt til USAs president melder organisasjonen Emily’s List at demokratiske kvinner står i kø for å stille til valg.
Lørdag 9. desember 2017
STA: Den konservative ideologen Daniel Hannan har brukt hele livet på å få Storbritannia ut av EU. Han kan ikke gi seg nå.
Fredag 8. desember 2017
SVAR: USAs anerkjenning av Jerusalem må besvares med palestinsk enhet og en ny intifada, mener Hamas-talsmannen Sharhabil al-Gharib.
Torsdag 7. desember 2017
REAKSJONER: Donald Trump vil innfri Israel-lobbyens langvarige Jerusalem-drøm. Resten av verden raser mot USAs linjeskifte og advarer mot voldelige reaksjoner.
Onsdag 6. desember 2017
DØDSFELLE: Saudi-Arabia bombet presidentpalass, og eksilpresident vil ha bakkeoffensiv i krigs- og sult­herjede Jemen.
Tirsdag 5. desember 2017
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.
Mandag 4. desember 2017
KNIPE: Trumps tidligere rådgiver Michael Flynn samarbeider nå med FBI, etter å ha innrømmet å ha løyet til politiet.
Lørdag 2. desember 2017
GRENSE: Grensa mellom Nord-Irland og resten av Irland er det siste store spørsmålet som må løses før brexit-forhandlingene går videre.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk