Lørdag 18. november 2017
VISTE SEG: Robert Mugabe dukket i går opp på et universitet i utkanten av Harare.FOTO: Tsvangirayi Mukwazhi, AP/NTB scanpix
Ultimatum til Robert Mugabe: Gå av eller bli avsatt
Trues med riksrett
Grace Mugabe
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.

Zimbabwe

De flokker seg rundt ham, denne gangen for å fortelle ham at han ikke har annet valg enn å gå av.

Torsdag besto avsettelseskomiteen i State House på 17th Street i Harare, bare en solid drive fra Chapman Golf Club, av sikkerhetsminister Kembo Mohadi, forsvarsminister Sydney Sekeramayi, en av veteranene fra frigjøringskrigen, hans sørafrikanske kollega Nosiviwe Mapisa-Nqakula og forsvarssjefen, general Constantino Chiwenga.

Det er sistnevnte som står bak den militære aksjonen som har brakt Mugabe på fall etter 37 år ved makten, siden Zimbabwe ble uavhengig fra Storbritannia.

Kilder innen regjeringspartiet Zanu-Patriotisk Front (Zanu-PF) opplyser til Reuters at Mugabe vil formelt bli avsatt i morgen om han fortsetter å stritte imot – for deretter å bli stilt for riksrett på tirsdag.

Zanu-PF vil åpenbart ikke ha en langdryg affære ved å la Mugabe bli sittende til partikongressen i desember eller ut perioden. Det er om å gjøre å få dempet fraksjonsstriden for å hindre Zanu i å blø, og sørge for at partiet beholder makten.

– Det er ingen vei tilbake, fastslår Reuters’ kilde.

Mugabe er omringet av militæret; nå ser det ut til at han har tapt all støtte i partiet. Folk har vendt ham ryggen, ikke minst i hovedstaden.

Fakta

«Krokodillen»:

• Krigsveteranen Emmerson Mnangagwa (75) var etterretningssjef og sikkerhetsminister fra uavhengigheten i 1980 til 1988.

• Sterkt knyttet til Gukurahundi-massakrene i Matabeleland (1983–87) mot ndebele-folk som støttet Joshua Nkomos frigjøringsbevegelse Zapu.

• Finansminister (1995–96) og president for nasjonalforsamlingen (2000–05).

• Fikset valget i 2008.

• Zimbabwes rikeste mann.

Fraksjonsstriden

Den avsatte visepresidenten Emmerson Mnangagwa (75), «Krokodillen», anklager Mugabe for å ha privatisert Zanu.

Tidligere finansminister under samlingsregjeringen fra 2009 til 2013, Tendai Biti, nå leder for People’s Democratic Party, advarer mot at avviklingen av Mugabe bare blir en samling av Zanu, en zimbabwisk utgave av «Kong Lear» og «Macbeth».

Han mener at avsettelsen av Mugabe må bli overgangen til en ny æra i Zimbabwe. Biti er åpen for overgangsregjering under Mnangagwa om tidligere statsminister Morgan Tsvangirai, tidligere partifelle i Movement for Democratic Change (MDC), er med.

Biti godtar ikke at landets mange og dype problemer blir lagt på Grace Mugabe (52) og G40, hennes fraksjon av yngre kadre i partiet og Youth League, selv om hun åpenbart trakk i trådene ved avsettelsen og eksklusjonen av Mnangagwa.

En ny økonomisk katastrofe er langt framskreden.

«Onkel Bob» og «DisGrace»

Flere i G40 er satt i husarrest; andre har gått under jorda. Uansett er det lojaliteten overfor «Onkel Bob», ikke nødvendigvis «Gucci Grace» eller «DisGrace» som veier tyngst. Allerede i 2014 anklaget daværende leder for Zimbabwe National Liberation War Veteran Association (ZNLWVA), Jabulani Sibanda, Grace for «soveværelseskupp».

Sibanda ble ekskludert i 2014, da Mugabe avsatte visepresident Joice Mujuru. Grace angrep til stadighet Mujuru og anklaget henne for heksekunst. Robert Mugabe selv rettet liknende anklager mot visepresident Mnangagwa.

Nå har den nye lederen for veteranforeningen, Chris Mutsvangwa, stått i spissen for anklagene om «kupp med vielsesattesten».

Det borger for at internstriden roer seg, dersom avviklingen av Mugabe skjer uten opprivende riksrett.

Mugabe har åpenbart mistet synet av hva som skjer rundt ham, og presidenten beskrives som stadig mer bitter og eksentrisk.

Opposisjonen er delt, om ikke i sin motstand mot Mugabe. Partisplintringen er like løpsk som inflasjonen som nå er på 50 prosent i måneden. Partilista er fyldigere enn vareutvalget i supermarkedene og flere enn fraksjonene i Zanu.

Massakre

Krigsveteranen Mujuru (62), enke etter frigjøringshelten Solomon Mujuru, leder nå National People’s Party.

– Den politiske prosessen må åpne seg, sier Lloyd Msipa i tankesmia Africa Public Policy Research Institute i London, til avisa The Financial Times.

Msipa som er dypt involvert i Zanu, mener at general Chiwenga forsøker å gjenopplive «verdien fra frigjøringskampen».

For andre framstår nettopp «Pamberi neZanu» (Framover med Zanu) ikke bare som tomme slagord, men som den største trusselen. Mange vet hvorfor Mnangagwa fikk tilnavnet «Krokodillen»: Gukurahundi-massakren mot tusenvis av folkegruppa ndebele, som den nordkoreansktrente Femtebrigaden sto bak i 1983.

peterm@klassekampen.no

Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk