Torsdag 16. november 2017
SLUTT: Zimbabwes president Robert Mugabe, her med kona Grace (t.h.), ble i går satt i forvaring etter at militæret grep inn i maktkampen i landet.FOTO: AP/NTB scanpix
Militært inngrep for å hindre Grace Mugabes «kupp med vielsesattest»:
Maktpar skilt med makt
Emmerson Mnangagwa
COUP DE GRÂCE: Veteranene fra frigjøringskrigen vil stanse president Robert Mugabes utrenskninger.

Zimbabwe

Zimbabwe er frigjøringskampen som aldri kastet uniformen og kom ut av Robert Gabriel Mugabes skygge. Det er nettopp forholdet mellom krigsveteranene og den 93-årige presidenten som har preget dynamikken i de dramatiske hendelsene i landet siden forrige mandag.

Da sparket Mugabe visepresident Emmerson Mnangagwa (75), den tidligere etterretningssjefen som fikk tilnavnet «Krokodillen» og som fortsatt er forhatt i store deler av befolkningen.

Fakta

Robert Mugabe:

• Robert Gabriel Mugabe (93), Zimbabwes leder i 37 år: statsminister 1980–87, president siden 1987.

• Gikk inn i frigjøringskampen i 1960 i kamp mot britisk kolonistyre i Sør-Rhodesia.

• Fengslet i 1964 da apartheidregimet til Ian Smith brøyt med Storbritannia.

• Løslatt 1974. Ledet frigjøringsbevegelsen Zimbabwe African National Union-Patriotic Front (Zanu-PK).

• Uavhengighet kom 18. april 1980. Zanu-PF vant det første valget.

• Landet har hatt store økonomiske problemer siden begynnelsen av 1990-tallet på grunn av landreformer mot rike hvite farmere og vestlige sanksjoner.

Kuppets dynamikk

Da hærsjef Constantino Chiwenga mandag rykket ut til forsvar for sin allierte Mnangagwa, handlet han også på vegne av den økende skaren av misfornøyde veteraner fra frigjøringskrigen.

– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår forsvaret av vår revolusjon, advarte generalen.

Det statsbærende partiet Zanu-Patriotisk Front (Zanu-PF) anklaget Chiwenga for «forrædersk opptreden», og mente at Chiwengas trusler var «kalkulert for å forstyrre nasjonens fred og stabilitet».

Chiwengas uttalelser og Zanu-PFs reaksjon bekreftet umiddelbart hvor dyp fraksjonsstriden i partiet og den øverste ledelsen i Zimbabwe er, og hvordan den har ytterligere forsterket seg siden Mugabe ga visepresident Joice Mujuru (62) sparken i 2014.

Dermed rullet Chiwenga sine pansrede kjøretøy videre onsdag morgen for å sette Mugabe, som har styrt i 37 år, i forvaring.

Like etter gikk generalmajor Sibusiso Moyo, stabssjef for hærens logistikk, på lufta og forsikret om at dette ikke er noe kupp. Moyo omtaler militærets inngripen som et slag mot «kriminelle i kretsen rundt Mugabe som begår forbrytelser som skaper sosiale og økonomiske lidelser i landet for å stille dem for retten».

– Vi ønsker å forsikre nasjonen at hans eksellense og hans familie er i god behold og deres sikkerhet er garantert, sa Moyo og forsikret at situasjonen snart vil være normalisert.

– Dette er korrigering av en stat som har hengt utfor stupet. Det er slutten på et svært smertefullt og trist kapittel i vår nasjons unge historie, der en diktator som har blitt gammel, overga hoffet sitt til en gjeng kjeltringer rundt hans kone, sier Chris Mutsvangwa, lederen for den innflytelsesrike Veteranforeningen, nær alliert av Mnangagwa.

Hva med Mugabe?

Uttalelsene fra Chiwenga, Moyo og Mutsvangwa peker i samme retning og mot samme mål: Grace Mugabe, presidentens 52-årige kone. Nylig utropte hun seg som presidentkandidat selv om Mugabe, tross helseproblemer, har sagt at han stiller til presidentvalget neste år.

Det er den beinharde standhaftigheten og favoriseringen av Grace som nå har brakt presidenten på fall. I går meldte Sky News at Grace har søkt tilflukt i Namibia.

I uttalelsene ligger det implisitt at militæret, med støtte av krigsveteranene, ikke vil røre Mugabe. Det ville ha utløst full borgerkrig i Zanu-PF.

Derimot vil militæret skille presidenten fra kona og få ham til å avstå fra gjenvalg, samt stanse ekskluderingen av veteraner og militære som er motstandere av å overlate makten til Grace.

– Dette er skriften på veggen for Mugabe. Han er isolert. Han har kvittet seg med alle som var i frigjøringskrigen med ham, sa Lloyd Msipa i tankesmia Africa Public Policy Research Institute i London til avisa The Financial Times fredag.

De første meldingene på Zanu-PFs twitterkonto kan tyde på at militæret har vunnet det første slaget.

«Det var ikke noe kupp, bare en ublodig overgang der korrupte og uærlige personer ble pågrepet, og en eldre mann som er blitt utnyttet av sin kone, ble pågrepet,» heter det i en melding.

«Verken Zimbabwe eller Zanu er eid av Mugabe og hans kone. I dag begynner en ny æra, og kamerat Mnangagwa vil hjelpe oss å få et bedre liv», heter det i en annen.

I konfrontasjon med militæret, som Mugabe i alle år har støttet seg på, har Grace-lojale fraksjoner som G40 lite å stille opp med om de ikke vil sprenge Zanu-PF og gå over til opposisjonen.

Finansminister Ignatius Chombo (65), sentral i G40, er internert, opplyser militære kilder til Reuters.

Heller ikke de første reaksjonene fra opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC-T), ledet av Morgan Tsvangirai (65), statsminister fra 2009 til 2013, virker særlig krasse. Partiet håper at det konstitusjonelle demokratiet raskt blir gjenopprettet.

Brei front

Nå som Grace er ute, er det usikkert om Mugabe blir sittende som symbol eller om han blir tvunget i pensjon under fulle æresbevilgninger. Det kan åpne for forsvarsminister Sydney Sekeramayi (75), Zanu-representant i Sverige under frigjøringskrigen, som ny visepresident for å kontrollere at veteranenes og militærets privilegier ikke blir rørt.

Like stor uvisshet knytter det seg til Mnangagwa som kan få støtte fra den fragmenterte opposisjonen, både fra Tsvangirai og Mujuru. Mange veteraner brøt rekkene med Mugabe i fjor etter å ha blitt systematisk rensket ut og går i spissen for å danne brei front med opposisjonen mot Mugabe.

Andre ser en samlet front som en mulig løsning på den politiske floken. En slik front kan også bli nødvendig for å bedre økonomien, som er i ferd med å styrtdykke igjen hvis veteranene får sine garantier og får beholde sine landeiendommer og økonomiske interesser.

Økonomisk avgrunn

Veteranene gikk i spissen for kritikken av den økonomiske politikken. Landet står i den verste krisa siden overgangen fra zimbabwiske dollar til US-dollar i 2009, da inntektene per innbyggere var blitt halvert gjennom et tiår med krise.

Ved inngangen til 2017 satt de kommersielle bankene på 1,35 milliarder dollar i statlige veksler, vel 180 prosent av kapitalen, som regjeringen ikke har muligheter til å innfri.

Bankenes utlån til regjeringen utgjorde ved årsskiftet 42 prosent av hjemlige kreditten, opp fra 13 prosent da samlingsregjeringen røk i midten av 2013.

Det har skapt frykt for ny nedsmelting av økonomien, som i 2007–08 da inflasjonen kom opp i 500 milliarder prosent. I dag er inflasjonen på 50 prosent i måneden, og knappheten på importvarer begynner å gjøre seg gjeldende.

Dollariseringen gjør situasjonen vanskelig i forhold til rand, valutaen i Sør-Afrika, landets største handelspartner. Det kommer i tillegg til svake råvarepriser på verdensmarkedet og to år med tørke, som gir handelsunderskudd på tre milliarder dollar i året.

peterm@klassekampen.no

Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.
Torsdag 8. februar 2018
I SPILL: Tyske sosialdemokrater er klare for å gå inn i nok en regjeringskoalisjon med Angela Merkel. Men grasrota kan sette foten ned.
Onsdag 7. februar 2018
SPARKER: President Abdulla Yameen innfører unntakstilstand, arresterer to høyesterettsdommere og utsetter åpningen av parlamentet. – Bekymringsfullt, sier Amnesty.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk