Onsdag 15. november 2017
Zimbabwes militære hevder Mugabe er trygg 
Militæret i Zimbabwe avviser kupp, men innrømmer at de har tatt kontroll. President Robert Mugabe og hans kone oppgis å være trygge.
Publisert: 15 November 08:01
Militæret i Zimbabwe avviser kupp, men innrømmer at de har tatt kontroll. President Robert Mugabe og hans kone oppgis å være trygge.
Det er ikke klart hvor Mugabe (93) og familien hans befinner seg, men tilsynelatende er det i militærets varetekt.
Militære kjøretøy sperret onsdag morgen veien ved Zimbabwes nasjonalforsamling, ifølge en journalist fra det franske nyhetsbyrået AFP.
Vedkommende sier at biler blir vist bort av soldater i nærheten av bygningen. Samtidig er andre militære kjøretøy plassert utenfor kontorene til regjeringspartiet ZANU-PF i hovedstaden Harare.
Det er uvisst hvor president Robert Mugabe og kona Grace befinner seg, men en av landets forsvarstopper insisterer på at både presidenten og familien er trygge og uskadde.

– Rettet mot kriminelle– Vi ønsker å gjøre det helt klart at dette ikke er en militær maktovertakelse. Vi retter oss bare mot kriminelle rundt ham, som begår forbrytelser som fører til sosial og økonomisk lidelse i landet, slik at de kan stilles til ansvar, uttalte en talsmann for militæret til landets statskanal onsdag morgen. Han sier også at militæret garanterer for Mugabe og familiens sikkerhet.
Tidligere ble det meldt at en rekke soldater hadde entret fjernsynshuset. Bevæpnede soldater i pansrede kjøretøy har også tatt oppstilling ved en rekke viktige steder i Harare, og det går rykter om at landets finansminister Ignatius Chombo er blant flere pågrepne.

Hørte skuddEt vitne som bor i nærheten av Mugabes hjem i forstaden Borrowdale, sier til nyhetsbyrået AFP at vedkommende hørte mellom 30 og 40 skudd bli avfyrt like etter klokken 2 natt til onsdag.
Et par timer tidligere meldte flere medier at det var hørt tre eksplosjoner i hovedstaden Harare, i nærheten av universitetet i Zimbabwe.
Bakteppet for militærets inngripen er Mugabes avsettelse av visepresident Emmerson Mnangagwa i forrige uke.

Forsvarssjef advarteMnangagwa er en av landet rikeste menn og har stor støtte i militæret. Etter avsettelsen i forrige flyktet fra landet. Det har vært ventet at Mugabes kone Grace i stedet ville overta som visepresident, men mandag kom landets forsvarssjef med en kraftig advarsel.
– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.
Ryktene om et militærkupp begynte å svirre tirsdag kveld etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare.
(©NTB)
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Torsdag 19. juli 2018
• Om man lytter til H/Frp/V-regjeringen er utviklingen i politiet god: De har fått mer penger, mer mannskap, og kan få mer trøkk på arbeid mot ulike typer kriminalitet. Den såkalte nærpolitireformen, der antallet politidistrikt reduseres fra...
Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk