Onsdag 15. november 2017
Zimbabwes militære hevder Mugabe er trygg 
Militæret i Zimbabwe avviser kupp, men innrømmer at de har tatt kontroll. President Robert Mugabe og hans kone oppgis å være trygge.
Publisert: 15 November 08:01
Militæret i Zimbabwe avviser kupp, men innrømmer at de har tatt kontroll. President Robert Mugabe og hans kone oppgis å være trygge.
Det er ikke klart hvor Mugabe (93) og familien hans befinner seg, men tilsynelatende er det i militærets varetekt.
Militære kjøretøy sperret onsdag morgen veien ved Zimbabwes nasjonalforsamling, ifølge en journalist fra det franske nyhetsbyrået AFP.
Vedkommende sier at biler blir vist bort av soldater i nærheten av bygningen. Samtidig er andre militære kjøretøy plassert utenfor kontorene til regjeringspartiet ZANU-PF i hovedstaden Harare.
Det er uvisst hvor president Robert Mugabe og kona Grace befinner seg, men en av landets forsvarstopper insisterer på at både presidenten og familien er trygge og uskadde.

– Rettet mot kriminelle– Vi ønsker å gjøre det helt klart at dette ikke er en militær maktovertakelse. Vi retter oss bare mot kriminelle rundt ham, som begår forbrytelser som fører til sosial og økonomisk lidelse i landet, slik at de kan stilles til ansvar, uttalte en talsmann for militæret til landets statskanal onsdag morgen. Han sier også at militæret garanterer for Mugabe og familiens sikkerhet.
Tidligere ble det meldt at en rekke soldater hadde entret fjernsynshuset. Bevæpnede soldater i pansrede kjøretøy har også tatt oppstilling ved en rekke viktige steder i Harare, og det går rykter om at landets finansminister Ignatius Chombo er blant flere pågrepne.

Hørte skuddEt vitne som bor i nærheten av Mugabes hjem i forstaden Borrowdale, sier til nyhetsbyrået AFP at vedkommende hørte mellom 30 og 40 skudd bli avfyrt like etter klokken 2 natt til onsdag.
Et par timer tidligere meldte flere medier at det var hørt tre eksplosjoner i hovedstaden Harare, i nærheten av universitetet i Zimbabwe.
Bakteppet for militærets inngripen er Mugabes avsettelse av visepresident Emmerson Mnangagwa i forrige uke.

Forsvarssjef advarteMnangagwa er en av landet rikeste menn og har stor støtte i militæret. Etter avsettelsen i forrige flyktet fra landet. Det har vært ventet at Mugabes kone Grace i stedet ville overta som visepresident, men mandag kom landets forsvarssjef med en kraftig advarsel.
– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.
Ryktene om et militærkupp begynte å svirre tirsdag kveld etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare.
(©NTB)
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk