Onsdag 15. november 2017
Australiere jubler for ja til likekjønnet ekteskap
Et klart flertall i Australia har stemt for likekjønnet ekteskap. Ja-siden jubler, og regjeringen har lovet å endre ekteskapsloven innen jul. 
Publisert: 15 November 02:51
Et klart flertall i Australia har stemt for likekjønnet ekteskap. Ja-siden jubler, og regjeringen har lovet å endre ekteskapsloven innen jul. 
Over hele Australia feiret folk da resultatet etter folkeavstemningen om likekjønnet ekteskap ble lest opp klokken 10 onsdag formiddag. 61,6 prosent stemte for, mens 38,4 prosent stemte imot, meldte ABC News.
Nærmere 80 prosent av landets 16 millioner stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble gjennomført per post.
I Prince Alfred Park i Sydney kysset og klemte folk, mens noen lot tårene strømme til lyden av gledesrop. Noen benyttet også anledningen til å fri til sin partner. I sentrum av Melbourne, som ligger i delstaten med størst ja-andel, ble Kylie Minogues sang «Celebration» spilt på full guffe.
– Tiden har aldri gått så sakte før. Følelsene gikk fra angst til nummen til ekte lettelse, sa Amy Jenkins til ABC News. Hun er forlovet med Ella Fabry, som har vært aktiv i valgkampen for ja-siden.

– Ja til kjærlighetFolkeavstemningen er ikke bindende, men statsminister Malcolm Turnbull har tidligere sagt at dersom forslaget får flertall, vil nasjonalforsamlingen debattere og stemme over en lovendring innen jul.
– Millioner av mennesker har talt og uttrykt et overveldende ja til likekjønnet ekteskap. De stemte ja til rettferdighet, ja til forpliktelse og ja til kjærlighet, sa Turnbull da resultatet ble klart:
– Nå er det opp til oss i nasjonalforsamlingen å få gjort den jobben det australske folk har bedt oss om å gjøre.
Statsministeren oppfordrer alle, uavhengig av hva de stemte, om å godta og respektere resultatet.
– I dag feirer vi, i morgen endrer vi loven, sa Turnbull.

Skuffet nei-sideSenator Eric Abetz, som har vært en av de mest aktive på nei-siden, sier han er skuffet over resultatet, men respekterer det.
– Å endre en grunnleggende institusjon som eksisterte lenge før staten vår, er noe som med rette bør avgjøres av innbyggerne, og valgdeltakelsen var høy på tross av alle som hevdet det ikke ville gå, sa Abetz.
Han understreker at han er stolt av alle som stemte nei «på tross av den nådeløse ja-valgkampen ført av mediene, den politiske eliten og kjendiser».
Også statsråd Matt Canavan har vært tydelig på at han er imot likekjønnet ekteskap, men sier han ikke vil forsøke å hindre en lovendring.
– Jeg har hele tiden sagt at jeg vil respektere avgjørelsen til velgerne som jeg representerer, sa Canavan.
(©NTB)
Fredag 20. juli 2018
Ny rapport anbefaler teatre å åpne om sommeren for å trekke flere kultur­turister. – Ikke deres oppgave å drive Norge-branding, sier teater­forening.
Fredag 20. juli 2018
TREIGT: Betring av vilkår for tekstil­arbeidarar går altfor sakte, meiner Framtiden i våre hender. Dei ønskjer seg modigare politikarar.
Fredag 20. juli 2018
• Dragkampen om sjukehusutbyggjinga i Oslo-området er av nasjonal interesse. Det står om milliardsummar som vil påverke helsebudsjetta i mange år, det gjeld sjukehustilbod for ein stor del av folkesetnaden, og det er ikkje minst døme på...
Fredag 20. juli 2018
STENGT: EU sliter med å finne felles løsninger til tross for langt færre migranter og flyktninger enn tidligere somre. Spania overtar som største mottaksland for båt­flyktninger etter hvert som stadig flere ruter stenges.
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Torsdag 19. juli 2018
• Om man lytter til H/Frp/V-regjeringen er utviklingen i politiet god: De har fått mer penger, mer mannskap, og kan få mer trøkk på arbeid mot ulike typer kriminalitet. Den såkalte nærpolitireformen, der antallet politidistrikt reduseres fra...
Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk