Onsdag 15. november 2017
Australiere jubler for ja til likekjønnet ekteskap
Et klart flertall i Australia har stemt for likekjønnet ekteskap. Ja-siden jubler, og regjeringen har lovet å endre ekteskapsloven innen jul. 
Publisert: 15 November 02:51
Et klart flertall i Australia har stemt for likekjønnet ekteskap. Ja-siden jubler, og regjeringen har lovet å endre ekteskapsloven innen jul. 
Over hele Australia feiret folk da resultatet etter folkeavstemningen om likekjønnet ekteskap ble lest opp klokken 10 onsdag formiddag. 61,6 prosent stemte for, mens 38,4 prosent stemte imot, meldte ABC News.
Nærmere 80 prosent av landets 16 millioner stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble gjennomført per post.
I Prince Alfred Park i Sydney kysset og klemte folk, mens noen lot tårene strømme til lyden av gledesrop. Noen benyttet også anledningen til å fri til sin partner. I sentrum av Melbourne, som ligger i delstaten med størst ja-andel, ble Kylie Minogues sang «Celebration» spilt på full guffe.
– Tiden har aldri gått så sakte før. Følelsene gikk fra angst til nummen til ekte lettelse, sa Amy Jenkins til ABC News. Hun er forlovet med Ella Fabry, som har vært aktiv i valgkampen for ja-siden.

– Ja til kjærlighetFolkeavstemningen er ikke bindende, men statsminister Malcolm Turnbull har tidligere sagt at dersom forslaget får flertall, vil nasjonalforsamlingen debattere og stemme over en lovendring innen jul.
– Millioner av mennesker har talt og uttrykt et overveldende ja til likekjønnet ekteskap. De stemte ja til rettferdighet, ja til forpliktelse og ja til kjærlighet, sa Turnbull da resultatet ble klart:
– Nå er det opp til oss i nasjonalforsamlingen å få gjort den jobben det australske folk har bedt oss om å gjøre.
Statsministeren oppfordrer alle, uavhengig av hva de stemte, om å godta og respektere resultatet.
– I dag feirer vi, i morgen endrer vi loven, sa Turnbull.

Skuffet nei-sideSenator Eric Abetz, som har vært en av de mest aktive på nei-siden, sier han er skuffet over resultatet, men respekterer det.
– Å endre en grunnleggende institusjon som eksisterte lenge før staten vår, er noe som med rette bør avgjøres av innbyggerne, og valgdeltakelsen var høy på tross av alle som hevdet det ikke ville gå, sa Abetz.
Han understreker at han er stolt av alle som stemte nei «på tross av den nådeløse ja-valgkampen ført av mediene, den politiske eliten og kjendiser».
Også statsråd Matt Canavan har vært tydelig på at han er imot likekjønnet ekteskap, men sier han ikke vil forsøke å hindre en lovendring.
– Jeg har hele tiden sagt at jeg vil respektere avgjørelsen til velgerne som jeg representerer, sa Canavan.
(©NTB)
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk