Tirsdag 14. november 2017
Iranske jordskjelvofre ber om mer hjelp 
Mange av boligblokkene som raste sammen under jordskjelvet vest i Iran, skulle tåle enda kraftigere skjelv. Beboerne føler seg ført bak lyset.
Publisert: 14 November 22:35
Mange av boligblokkene som raste sammen under jordskjelvet vest i Iran, skulle tåle enda kraftigere skjelv. Beboerne føler seg ført bak lyset.
Minst 530 mennesker omkom i søndagens jordskjelv, som ble målt til 7.3 og som rammet Kermanshah-regionen ved grensa til Irak aller hardest. Rundt 8.000 iranere ble skadd i dette området.
I Irak kostet skjelvet ni menneskeliv, mens rundt 500 ble skadd. Områdene som ble rammet der, er tynnere befolket og de materielle ødeleggelsene langt mindre.
De materielle ødeleggelsene i Iran er derimot store og tusenvis av familier har mistet hjemmene sine. Mange av dem bodde i såkalte Maskan-e Mehr-boligblokker som ble bygd under tidligere president Mahmoud Ahmadinejad i årene 2005 til 2013.

FattigeGunstige lån fra myndighetene ga mange fattige iranere anstendige boforhold i slike boligblokker, som ifølge myndighetene skulle tåle jordskjelv målt til hele 8.0. Det gjorde de ikke, og mange av dem som nå har mistet hjemmene sine, føler seg lurt.
– Vi var lykkelige fordi vi hadde tatt steget ut av fattigdom, forteller Ali Biabani i Sarpol-e Zahab, en by med 85.000 innbyggere der minst 280 mennesker omkom i skjelvet.
Han mistet hjemmet sitt og står i likhet med mange andre på bar bakke etter skjelvet.
Shahid Shiroudi bodde også i en slik blokk og føler seg lurt av myndighetene.
– Se, alt er ødelagt. Regjeringen kunne i det minste slå en strek over boliglånene våre, sier han.

Krever svarIrans president Hassan Rouhani besøkte Sarpol-e Zahab tirsdag og gikk også hardt ut mot forgjengeren Ahmadinejad.
Mens mange privateide boligblokker sto imot jordskjelvet, raste blokker bygd av myndighetene sammen, konstaterte Rouhani.
– De skyldige må finnes og vises fram for innbyggerne, sa den iranske presidenten.
Byggeprogrammet ble imidlertid kraftig kritisert av eksperter som mente at bygningene hadde altfor dårlig kvalitet, og som fryktet en katastrofe.

Dårlige bygningerIranske redningsarbeidere og innbyggere leter fortsatt i ruinene, men håpet om å finne flere overlevende er nå ute.
Jordskjelvet forårsaket store skader i sju iranske byer og nesten 2.000 landsbyer, og enkelte landsbyer er ifølge myndighetene nærmest slettet fra kartet.
Myndighetene anslår at rundt 12.000 boliger ble lagt i grus, mens 15.000 andre fikk skader under skjelvet
Iran har takket nei til hjelp fra utlandet og opplyser at de har nok ressurser til å håndtere katastrofen på egen hånd.

Overnatter uteTitusener av iranere har overnattet under åpen himmel siden skjelvet, av frykt for at flere bygninger skal rase. Området er rammet av rundt 200 etterskjelv.
Iranske myndigheter planlegger å sette opp 22.000 telt for å huse de hjemløse jordskjelvofrene, og landets forsvar bistår i hjelpearbeidet.
Ifølge det offisielle nyhetsbyrået IRNA er 30 team fra Irans Røde Halvmåne også sendt til området.


(©NTB)
Fredag 20. juli 2018
Ny rapport anbefaler teatre å åpne om sommeren for å trekke flere kultur­turister. – Ikke deres oppgave å drive Norge-branding, sier teater­forening.
Fredag 20. juli 2018
TREIGT: Betring av vilkår for tekstil­arbeidarar går altfor sakte, meiner Framtiden i våre hender. Dei ønskjer seg modigare politikarar.
Fredag 20. juli 2018
• Dragkampen om sjukehusutbyggjinga i Oslo-området er av nasjonal interesse. Det står om milliardsummar som vil påverke helsebudsjetta i mange år, det gjeld sjukehustilbod for ein stor del av folkesetnaden, og det er ikkje minst døme på...
Fredag 20. juli 2018
STENGT: EU sliter med å finne felles løsninger til tross for langt færre migranter og flyktninger enn tidligere somre. Spania overtar som største mottaksland for båt­flyktninger etter hvert som stadig flere ruter stenges.
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Torsdag 19. juli 2018
• Om man lytter til H/Frp/V-regjeringen er utviklingen i politiet god: De har fått mer penger, mer mannskap, og kan få mer trøkk på arbeid mot ulike typer kriminalitet. Den såkalte nærpolitireformen, der antallet politidistrikt reduseres fra...
Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk