Tirsdag 14. november 2017
Iranske jordskjelvofre ber om mer hjelp 
Mange av boligblokkene som raste sammen under jordskjelvet vest i Iran, skulle tåle enda kraftigere skjelv. Beboerne føler seg ført bak lyset.
Publisert: 14 November 22:35
Mange av boligblokkene som raste sammen under jordskjelvet vest i Iran, skulle tåle enda kraftigere skjelv. Beboerne føler seg ført bak lyset.
Minst 530 mennesker omkom i søndagens jordskjelv, som ble målt til 7.3 og som rammet Kermanshah-regionen ved grensa til Irak aller hardest. Rundt 8.000 iranere ble skadd i dette området.
I Irak kostet skjelvet ni menneskeliv, mens rundt 500 ble skadd. Områdene som ble rammet der, er tynnere befolket og de materielle ødeleggelsene langt mindre.
De materielle ødeleggelsene i Iran er derimot store og tusenvis av familier har mistet hjemmene sine. Mange av dem bodde i såkalte Maskan-e Mehr-boligblokker som ble bygd under tidligere president Mahmoud Ahmadinejad i årene 2005 til 2013.

FattigeGunstige lån fra myndighetene ga mange fattige iranere anstendige boforhold i slike boligblokker, som ifølge myndighetene skulle tåle jordskjelv målt til hele 8.0. Det gjorde de ikke, og mange av dem som nå har mistet hjemmene sine, føler seg lurt.
– Vi var lykkelige fordi vi hadde tatt steget ut av fattigdom, forteller Ali Biabani i Sarpol-e Zahab, en by med 85.000 innbyggere der minst 280 mennesker omkom i skjelvet.
Han mistet hjemmet sitt og står i likhet med mange andre på bar bakke etter skjelvet.
Shahid Shiroudi bodde også i en slik blokk og føler seg lurt av myndighetene.
– Se, alt er ødelagt. Regjeringen kunne i det minste slå en strek over boliglånene våre, sier han.

Krever svarIrans president Hassan Rouhani besøkte Sarpol-e Zahab tirsdag og gikk også hardt ut mot forgjengeren Ahmadinejad.
Mens mange privateide boligblokker sto imot jordskjelvet, raste blokker bygd av myndighetene sammen, konstaterte Rouhani.
– De skyldige må finnes og vises fram for innbyggerne, sa den iranske presidenten.
Byggeprogrammet ble imidlertid kraftig kritisert av eksperter som mente at bygningene hadde altfor dårlig kvalitet, og som fryktet en katastrofe.

Dårlige bygningerIranske redningsarbeidere og innbyggere leter fortsatt i ruinene, men håpet om å finne flere overlevende er nå ute.
Jordskjelvet forårsaket store skader i sju iranske byer og nesten 2.000 landsbyer, og enkelte landsbyer er ifølge myndighetene nærmest slettet fra kartet.
Myndighetene anslår at rundt 12.000 boliger ble lagt i grus, mens 15.000 andre fikk skader under skjelvet
Iran har takket nei til hjelp fra utlandet og opplyser at de har nok ressurser til å håndtere katastrofen på egen hånd.

Overnatter uteTitusener av iranere har overnattet under åpen himmel siden skjelvet, av frykt for at flere bygninger skal rase. Området er rammet av rundt 200 etterskjelv.
Iranske myndigheter planlegger å sette opp 22.000 telt for å huse de hjemløse jordskjelvofrene, og landets forsvar bistår i hjelpearbeidet.
Ifølge det offisielle nyhetsbyrået IRNA er 30 team fra Irans Røde Halvmåne også sendt til området.


(©NTB)
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Onsdag 21. mars 2018
• Avtroppende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) hylles på brei front av støttegrupper på sosiale medier og på sin egen Facebook-side. Også den ekstreme høyresida i Norge lovpriser henne. I går la nazistiske Vigrid ut en hyllest av Listhaug...
Tirsdag 20. mars 2018
Sylvi Listhaugs tilhengere mobiliserte med blomster. Motstanderne svarer med å donere penger. Er kampanjene to sider av samme lik og del-retorikk?
Tirsdag 20. mars 2018
• De siste dagenes oppgjør i Stortinget om justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært oppmuntrende for de kreftene i Norge som utallige ganger oppgitt har måttet konstatere at all kritikk mot henne har prellet av som vann på gåsa. Denne...
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
Om titusenvis av norske tenåringer roper «nigga» i kor en fredagskveld i Bærum uten at noen hører det problematiske – er det da et problem?
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk