Tirsdag 14. november 2017
Iran holder sørgedag for jordskjelvofrene
Iran har erklært tirsdag for sørgedag etter det ødeleggende jordskjelvet i landets kurdiske områder. Letingen etter overlevende er offisielt avsluttet.
Publisert: 14 November 08:38
Iran har erklært tirsdag for sørgedag etter det ødeleggende jordskjelvet i landets kurdiske områder. Letingen etter overlevende er offisielt avsluttet.
Irans president Hassan Rouhani er i løpet av dagen ventet å besøke de jordskjelvrammede områdene vest i landet.
Sjefen for landets nødhjelpsetater har opplyst at letingen etter overlevende er avsluttet, melder nyhetsbyrået Reuters. Ifølge myndighetene er det ekstremt liten sjanse for at det blir funnet folk i live under ruinene.
De overlevende har stort behov for mat, vann og strøm. Titusener har de to siste dagene overnattet ute i frykt for at flere bygninger skal rase sammen. Fram til tirsdag morgen var det registrert nærmere 200 etterskjelv.
Jordskjelvet, som ble målt til en styrke på 7,3, rammet kurdisk-befolkede områder i grenseområdet mellom Iran og Irak.
Ifølge den iranske regjeringen har minst 430 mennesker mistet livet mens rundt 7.000 er skadd. Medier har meldt om rundt 450 omkomne. I Irak er det meldt om åtte døde og over 500 skadde.

Fortsatt uten strømVerst rammet ble byen Sarpol-e Zahab i Kermanshah-regionen, Byen, som fortsatt er uten strøm. Minst 280 personer har mistet livet i byen, som har rundt 85.000 innbyggere.
Byen ligger i et fattig og avsidesliggende fjellområde der mange mennesker lever i landsbyer og livnærer seg på jordbruk. Mange av bygningene som nå er ødelagt, skal ha blitt bygd i forbindelse med flere store byggeprosjekter i området mens Mahmoud Ahmadinejad var president.
Blant bygningene som er ødelagt, er byens sykehus. Mange av de skadde blir derfor brakt til sykehus i andre byer, blant annet i hovedstaden Teheran.
I enkelte områder beskrives ødeleggelsene som «totale», men det er vanskelig å få fram hjelpen til det avsidesliggende området. Sent mandag kveld meldte imidlertid iranske myndigheter at veien til regionen var blitt gjenåpnet.
– Folks umiddelbare behov er først og fremst telt, vann og mat, sier lederen for Irans revolusjonsgarde, Mohammad Ali Jafari.

Pressen slipper ikke innUtenlandske medier har ikke fått tillatelse til å reise inn i katastrofeområdene. Ifølge NRKs Midtøsten- korrespondent Sidsel Wold blir informasjon om situasjonen stort sett spredt på sosiale medier. Der blir det meldt at det foreløpig er kommet lite hjelp fram til de rammede områdene.
Ifølge iranske tjenestemenn skal det settes opp 22.000 telt for å huse alle som har mistet hjemmene sine. Det skal også deles ut 52.000 tepper og tonnevis av mat.
Det offisielle nyhetsbyrået IRNA melder at 30 team fra Røde Halvmåne er blitt sendt til området.

(©NTB)
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.
Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Lørdag 18. november 2017
• Rettssaken der Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for utvinningstillatelsene for olje og gass i 23. konsesjonsrunde går for fulle tilhørerbenker i Oslo tingrett. For den som er opptatt av klimaspørsmål, er det svært mye...
Lørdag 18. november 2017
Inne i Niels Fredrik Dahls nye roman om en mor finnes noen antydninger om en ganske annen roman, den om far: små glimt av en spektakulær historie, en eventyrlig oppvekst i utlandet, en eksotisk farfar, familieoppløsning og ensomhet. Kanskje er...
Fredag 17. november 2017
• Onsdag arrangerte en rekke fagforeninger i byggebransjen i Oslo-området politisk streik. De streikendes hovedkrav er et midlertidig forbud mot bemanningsbransjen på bygge- og anleggsområdet i hovedstadsregionen. Streiken er ledd i en...
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Fredag 17. november 2017
For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo som følge av seksuell trakassering. Dekanen vil heller «se framover» enn å granske saken.
Torsdag 16. november 2017
Midlertidig ansatte er mer utsatt for seksuell trakassering enn faste, viser rapport. I NRK opplever klubbleder Richard Aune at det spesielt er vikarene som vegrer seg for å melde fra.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk