Torsdag 9. november 2017
OPPTUR: Democratic Socialists of America tiltrekker seg mange unge amerikanere og viser nå at de er en politisk kraft å regne med i USA. Bildet er fra People’s Summit i Chicago i juni i år. FOTO: Christopher Olssøn
• Valgsuksess for USAs demokratiske sosialister • Toppene ser fram til 2018-valget
Sosialister vant valg i USA
SLO TRUMP-venn: Elitefavoritten Ralph Northam sørget tirsdag for en etterlengtet demokratseier i Virginias guvernørvalg. Foto: Cliff Owen, AP/NTB scanpix
SKREMSEL: Slik forsøkte Republikanerne å sverte sosialisten Lee Carter, men de lyktes ikke.
FEIRER SEIERE: David Duhalde.
VENSTREGLEDE: Democratic Socialists of America jubler etter flere lokale valgseiere. Nå vil de fylle Kongressen med sosialister i 2018.

USA

Lokalvalget i flere amerikanske delstater og byer ble tirsdag et kjærkomment lyspunkt for Demokratene i Donald Trumps USA. Seiere i Virginia og New Jerseys guvernørvalg var klare høydepunkt.

Valgets største overraskelse kom imidlertid fra en kandidat som utfordrer demokratelitens sentrumslinje og som fikk tv-kjendis Chris Hayes fra kanalen MSNBC til å tvitre «dette er virkelig et rystende sjokk».

Sjokket var at Lee Carter (30) danket ut Republikanernes delstatsleder Jackson Miller fra parlamentet i Virginia.

Carter er ingen tradisjonell demokrat. Han stilte til valg som selverklært sosialist, og valgkampen ble drevet av organisasjonen Democratic Socialists of America (DSA).

– Vi var grunnen til at Carter vant. Vi sendte ham frivillige fra hele landet, og hele hans stab var DSA-medlemmer, sier DSA-nestleder David Duhalde til Klassekampen.

Fakta

Democratic Socialists of America:

• Democratic Socialists of America (DSA) er en sosialistisk organisasjon og bevegelse som har vokst fra 5000 til 30.000 medlemmer siden 2016.

• Driver både kampanjer for enkeltsaker, som statlig helsedekning, og for enkelt­kandidater i valgkamper.

• «Ved roten av vår sosialisme ligger en dyp forpliktelse til demokratiet, både som middel og som mål», heter det på DSAs nettsider.

Energi til 2018

Duhalde var selv frivillig for den tidligere marinesoldaten Carter, som feiret seieren med å synge fagforeningshymnen «Solidarity Forever». Inspirert av Bernie Sanders løftet han fram universelle helserettigheter som viktigste kampsak.

Carter ble bare den største av mange jubelgrunner på en valgkveld Duhalde kaller «overraskende god for DSA». Også i Ohio og Massachusetts ble DSA-kandidater valgt inn i delstatsparlamenter.

Samtidig ble seks DSA-kandidater valgt inn i lokale byråd, i delstater som Ohio og Pennsylvania. I et New York-distrikt fikk DSAs Jabari Brisport 30 prosent av stemmene mot en etablert Demokrat.

– Det viser at det finnes mange som vil stemme på sosialistiske kandidater, sier Duhalde, som snakker med Klassekampen fra Brussel der han er i møter med europeiske venstrepartier.

Også en rekke kandidater støttet av venstreorganisasjoner som Working Families Party og Bernie Sanders’ Our Revolution vant lokale valg.

– Dette er virkelig spennende for oss, og vi tar med oss energien inn i kongressvalget i 2018. Der skal vi stille med mange kandidater.

Demokrat-kampen

Siden 2016 har DSA vokst fra 5000 til 30.0000 medlemmer. Det er fortsatt lite i et land med over 320.000 millioner innbyggere. Men vekstraten har sammen med Sanders’ popularitet og en intensiv tilstedeværelse på sosiale medier fått medier som The New York Times, The Washington Post og CNN til å åpne øynene for DSA.

Samtidig viser tirsdagens suksess at organisasjonen, som satser hardt på lokal organisering og fysiske møter med folk, blir en politisk kraft å regne med framover.

Ikke minst er de en viktig del av kampen som føres i og rundt Demokratene etter Hillary Clintons tap mot Trump i 2016: Hvorvidt partiet skal stå fast i sitt næringslivsvennlige «sentrum», eller om man skal følge Sanders til venstre.

Tirsdagens valg ga ingen av partene endelige bevis i den dragkampen. I Virginia sto Ralph Northam, som Duhalde kaller en «kjedelig sentrist», imot angrepet fra Trump-støttede Ed Gillespie som bygget sin valgkamp på skremsler om den latinamerikanske gategjengen MS-13.

Demokratenes valgdeltakelse i Virginia var stor, fyrt opp av Trumps upopularitet.

– Det er klart at også DSA flyter på en anti-Trump-stemning. Men det handler også om hardt arbeid og politisk prioritering, sier Duhalde.

Moderne sosialister

Han er overbevist om at kandidater som stiller til valg på progressive kampsaker som statlige helsedekning, høyere minstelønn og penger ut av politikken, har store sjanser.

Republikanerne forsøkte å skremme velgerne med et bilde der Carters ansikt var limt inn på enden av rekka av Marx, Engels, Lenin, Stalin, og Mao. Carters valgseier viser igjen at sosialismeskremsler ikke lenger fungerer.

Samtidig har mange unge, på grunn av finanskrisa og svake økonomiske framtidsutsikter, et stadig mer anstrengt forhold til kapitalismen og er mer åpne for sosialistiske ideer.

– DSA ønsker å skape «en moderne sosialistisk kraft som skal bekjempe senkapitalismen». Hva betyr det?

– Det betyr at vi må knytte til oss både den tradisjonelle fagbevegelsen, men også den bredere grasrota. Vi skal være en bevegelse som ikke er så strenge ideologisk, men pluralistiske. Vi starter med å stille kandidater i små valg, men over tid håper vi å jobbe fram vår egen Bernie Sanders, sier Duhalde.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk