Torsdag 9. november 2017
OPPTUR: Democratic Socialists of America tiltrekker seg mange unge amerikanere og viser nå at de er en politisk kraft å regne med i USA. Bildet er fra People’s Summit i Chicago i juni i år. FOTO: Christopher Olssøn
• Valgsuksess for USAs demokratiske sosialister • Toppene ser fram til 2018-valget
Sosialister vant valg i USA
SLO TRUMP-venn: Elitefavoritten Ralph Northam sørget tirsdag for en etterlengtet demokratseier i Virginias guvernørvalg. Foto: Cliff Owen, AP/NTB scanpix
SKREMSEL: Slik forsøkte Republikanerne å sverte sosialisten Lee Carter, men de lyktes ikke.
FEIRER SEIERE: David Duhalde.
VENSTREGLEDE: Democratic Socialists of America jubler etter flere lokale valgseiere. Nå vil de fylle Kongressen med sosialister i 2018.

USA

Lokalvalget i flere amerikanske delstater og byer ble tirsdag et kjærkomment lyspunkt for Demokratene i Donald Trumps USA. Seiere i Virginia og New Jerseys guvernørvalg var klare høydepunkt.

Valgets største overraskelse kom imidlertid fra en kandidat som utfordrer demokratelitens sentrumslinje og som fikk tv-kjendis Chris Hayes fra kanalen MSNBC til å tvitre «dette er virkelig et rystende sjokk».

Sjokket var at Lee Carter (30) danket ut Republikanernes delstatsleder Jackson Miller fra parlamentet i Virginia.

Carter er ingen tradisjonell demokrat. Han stilte til valg som selverklært sosialist, og valgkampen ble drevet av organisasjonen Democratic Socialists of America (DSA).

– Vi var grunnen til at Carter vant. Vi sendte ham frivillige fra hele landet, og hele hans stab var DSA-medlemmer, sier DSA-nestleder David Duhalde til Klassekampen.

Fakta

Democratic Socialists of America:

• Democratic Socialists of America (DSA) er en sosialistisk organisasjon og bevegelse som har vokst fra 5000 til 30.000 medlemmer siden 2016.

• Driver både kampanjer for enkeltsaker, som statlig helsedekning, og for enkelt­kandidater i valgkamper.

• «Ved roten av vår sosialisme ligger en dyp forpliktelse til demokratiet, både som middel og som mål», heter det på DSAs nettsider.

Energi til 2018

Duhalde var selv frivillig for den tidligere marinesoldaten Carter, som feiret seieren med å synge fagforeningshymnen «Solidarity Forever». Inspirert av Bernie Sanders løftet han fram universelle helserettigheter som viktigste kampsak.

Carter ble bare den største av mange jubelgrunner på en valgkveld Duhalde kaller «overraskende god for DSA». Også i Ohio og Massachusetts ble DSA-kandidater valgt inn i delstatsparlamenter.

Samtidig ble seks DSA-kandidater valgt inn i lokale byråd, i delstater som Ohio og Pennsylvania. I et New York-distrikt fikk DSAs Jabari Brisport 30 prosent av stemmene mot en etablert Demokrat.

– Det viser at det finnes mange som vil stemme på sosialistiske kandidater, sier Duhalde, som snakker med Klassekampen fra Brussel der han er i møter med europeiske venstrepartier.

Også en rekke kandidater støttet av venstreorganisasjoner som Working Families Party og Bernie Sanders’ Our Revolution vant lokale valg.

– Dette er virkelig spennende for oss, og vi tar med oss energien inn i kongressvalget i 2018. Der skal vi stille med mange kandidater.

Demokrat-kampen

Siden 2016 har DSA vokst fra 5000 til 30.0000 medlemmer. Det er fortsatt lite i et land med over 320.000 millioner innbyggere. Men vekstraten har sammen med Sanders’ popularitet og en intensiv tilstedeværelse på sosiale medier fått medier som The New York Times, The Washington Post og CNN til å åpne øynene for DSA.

Samtidig viser tirsdagens suksess at organisasjonen, som satser hardt på lokal organisering og fysiske møter med folk, blir en politisk kraft å regne med framover.

Ikke minst er de en viktig del av kampen som føres i og rundt Demokratene etter Hillary Clintons tap mot Trump i 2016: Hvorvidt partiet skal stå fast i sitt næringslivsvennlige «sentrum», eller om man skal følge Sanders til venstre.

Tirsdagens valg ga ingen av partene endelige bevis i den dragkampen. I Virginia sto Ralph Northam, som Duhalde kaller en «kjedelig sentrist», imot angrepet fra Trump-støttede Ed Gillespie som bygget sin valgkamp på skremsler om den latinamerikanske gategjengen MS-13.

Demokratenes valgdeltakelse i Virginia var stor, fyrt opp av Trumps upopularitet.

– Det er klart at også DSA flyter på en anti-Trump-stemning. Men det handler også om hardt arbeid og politisk prioritering, sier Duhalde.

Moderne sosialister

Han er overbevist om at kandidater som stiller til valg på progressive kampsaker som statlige helsedekning, høyere minstelønn og penger ut av politikken, har store sjanser.

Republikanerne forsøkte å skremme velgerne med et bilde der Carters ansikt var limt inn på enden av rekka av Marx, Engels, Lenin, Stalin, og Mao. Carters valgseier viser igjen at sosialismeskremsler ikke lenger fungerer.

Samtidig har mange unge, på grunn av finanskrisa og svake økonomiske framtidsutsikter, et stadig mer anstrengt forhold til kapitalismen og er mer åpne for sosialistiske ideer.

– DSA ønsker å skape «en moderne sosialistisk kraft som skal bekjempe senkapitalismen». Hva betyr det?

– Det betyr at vi må knytte til oss både den tradisjonelle fagbevegelsen, men også den bredere grasrota. Vi skal være en bevegelse som ikke er så strenge ideologisk, men pluralistiske. Vi starter med å stille kandidater i små valg, men over tid håper vi å jobbe fram vår egen Bernie Sanders, sier Duhalde.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.
Torsdag 8. februar 2018
I SPILL: Tyske sosialdemokrater er klare for å gå inn i nok en regjeringskoalisjon med Angela Merkel. Men grasrota kan sette foten ned.
Onsdag 7. februar 2018
SPARKER: President Abdulla Yameen innfører unntakstilstand, arresterer to høyesterettsdommere og utsetter åpningen av parlamentet. – Bekymringsfullt, sier Amnesty.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk