Klassekampen.no
Tirsdag 7. november 2017
FRA sine egne: Ledelsen i Miljøpartiet De Grønne (MDG) kritiseres av partiprofiler for å fokusere for ensidig på saker som klima og sykkel. Her Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg og avtroppende talsperson Rasmus Hansson på Risløkka i Oslo.Foto: Tom Henning Bratlie
Grønne tillitsvalgte er uenige i kritikken mot partiet:
Full splid i MDG
Undersak

MDG:

• Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk 3,2 prosent ved årets stortingsvalg og fikk inn Une Aina Bastholm som eneste representant.

• Forrige uke varslet tidligere stortingsrepresentant Rasmus Hansson at han ikke tar gjenvalg som talsperson.

• I etterkant startet tidligere talsperson Hilde Opoku en diskusjon om partikulturen i MDG.

DELT: Partiveteraner kritiserer De grønne for usunn partikultur. Folkevalgte fra hele landet slår tilbake.

MDG

Lørdag gikk veteraner i Miljøpartiet De Grønne (MDG) hardt ut mot eget parti i Klassekampen. Utspillet kom etter en opprivende debatt på Facebook, startet av Hilde Opoku, varaordfører i Trondheim og tidligere talsperson for partiet. Hun og flere andre kritiserer partiet for maktkonsentrasjon, smalt fokus i valgkampen og for en ekskluderende partikultur.

Opoku og hennes medkritikere får nå svar fra 23 tillits- og folkevalgte fra hele landet. I et felles opprop svarer fylkesledere, landsstyremedlemmer og lokallagsledere fra nord til sør at de er dypt uenige i påstandene.

De mener partiet er åpent, at det har et sterkt partidemokrati og gode arenaer for påvirkning lokalt og nasjonalt. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av maktkonsentrasjon rundt stortingsgruppa.

– Urimelig

Talsperson for Buskerud MDG Hanne Lisa Matt har sammen med fylkesleder for MDG Hordaland Natalia Golis tatt initiativ til oppropet:

– Begrunnelsene i kritikken er urimelige. Det er en mistenkeliggjøring av våre sentrale tillitsvalgte organer å påstå at vi ikke har et partidemokrati som er reelt. Det tar jeg personlig. Jeg er tillitsvalgt, folkevalgt og har vært med i de politiske prosessene som omtales og opplever at det ikke er sant.

Også Golis omtaler kritikken som «betenkelig» og synes det er leit at frivillige og folkevalgte snakkes ned.

– Vi er ikke sterkere enn hvor gode vi er til å støtte opp om våre frivillige og kandidater. Jeg har ikke opplevd å bli møtt med annet enn støtte fra sentralt hold, sier Golis, som ikke har hørt noe om slike utfordringer i partiets formelle organer.

Opoku har kritisert partiet for å være for smalt og kun fokusere på klima og sykkel, versus å bygge en mer helhetlig grønn politikk. Golis og Matt synes ikke kritikken treffer:

– Vi har folkevalgte og tillitsvalgte som jobber opp mot region- og lokalpolitikken på alle områder, men det tar tid. For at det skal gjøres kompetent, med en så fersk organisasjon, så føler jeg at vi er helt i rute, sier Golis.

Snevert klimafokus

Miljøpartiet De Grønne hadde fra 2013 en kraftig vekst i antall medlemmer fra 5321 til en topp i 2015 med 8432 medlemmer. Etter dette skallet partiet av, til 7147 medlemmer i dag. Opoku har ment at avskallingen kom fordi folk opplevde at de ikke ble hørt av partiets ledelse i Oslo.

– Det er helt riktig at vi har noen som ikke ønsker å ta gjenvalg, men jeg tviler sterkt på om det er på grunn av partikulturen, sier Matt.

Kritikerne mener MDG i for stor grad preges av maktkonsentrasjon rundt stortingsgruppa i Oslo, med ansettelser og rekruttering basert på kjennskap og vennskap.

– Jeg ble selv ansatt i De Grønne før jeg ble medlem og folkevalgt, og uten at folk kjente meg. Jeg har aldri i livet blitt så proft gransket som da, sier Matt, som mener partiet har gode rutiner ved ansettelser.

Ber om åpen debatt

– Det er synd at ledelsen velger en så lite konstruktiv måte å møte saklig kritikk og debatt på. Dessverre bekrefter dette hva jeg har sagt om partikulturen, sier Hilde Opoku, som svar på kritikken fra de tillitsvalgte.

Hun forteller at hun tok initiativ til en vanskelig debatt fordi hun frykter for oppslutning ved neste valg hvis man ikke samler partiet.

– Jeg håper fortsatt at de mange som nå har ytret seg om partiets forbedringspotensial, blir lyttet til, tatt med på råd videre og ikke minst tatt vare på, sier Opoku.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 28. november 2017 kl. 10.12

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk