Klassekampen.no
Lørdag 4. november 2017
PROTEST: Opp mot 20.000 protesterte i Barcelona torsdag mot fengslingen av katalanske regjeringsmedlemmer. «Frihet for de politiske fangene» står det på banneret. Foto: Emilio Morenatti, AP/NTB scanpix
Katalanere protesterer mot fengsling av folkevalgte:
De kan få 30 år
Carles Puigdemont
FENGSEL: Med store deler av den avsatte regjeringen i fengsel og presidenten i utlandet skal katalanere finne en vei mot valget i desember.

Spania

Torsdag ble ni av de avsatte medlemmene i den katalanske regionregjeringen fengslet i Madrid. En av de arresterte, Santi Vila, fikk slippe ut i går mot en kausjon på 50.000 euro. De andre fengslede politikerne må bli i fengsel og har ikke mulighet til kausjon.

Catalonias avsatte president Carles Puigdemont og fire av medlemmene av hans regjering oppholder seg i Belgia. Puigdemonts advokat meldte torsdag kveld at det var utstedt arrestordre på hans klient. Fra andre hold ble det meldt at en arrestordre skulle utstedes i går.

Puigdemont har kritisert rettsforfølgelsen kraftig og kalte det ifølge nettavisa EU-observer «et kupp mot valget 21. desember».

Etter at spanske sentralmyndigheter 27. oktober iverksatte grunnlovens paragraf 155 og avsatte den folkvalgte ledelsen i Catalonia, fulgte Madrid opp med å utlyse nyvalg 21. desember.

Det er uklart hvordan rettsforfølgelsen av separatistene vil slå ut i valget, og om de fengslete og tiltalte politikerne vil få lov til å stille til valg.

Ifølge den britiske avisa The Guardian har støtten til separatistene på en fersk meningsmåling i Catalonia økt med sju prosentpoeng fra juli, til 48,7 prosent, mens motstanden går tilbake seks prosentpoeng, til 43 prosent. Meningsmålingen tyder også på at Puigdemont og allierte kan få flertall i valget i desember.

Fakta:

Striden om Catalonia:

• I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania.

• Den katalanske regionforsamlingen vedtok 27. oktober en erklæring om uavhengighet. Statsminister Mariano Rajoy opphevet samme dag Catalonias selvstyre og utlyste nyvalg i regionen 21. desember.

• Catalonias avsatte president Carles Puigdemont og hans regjering er siktet for oppvigleri, underslag og opprør.

• Ni av de 14 regjeringsmedlemmene ble torsdag fengslet i Madrid. Puigdemont og fire ministre er på frifot i Belgia.

Mener seg legitime

Puigdemont og hans allierte, som sto bak vedtaket om å erklære Catalonia som uavhengig stat, anser seg som fortsatt å være Catalonias legitime ledelse. De har likevel varslet at de vil stille til valg i desember, og det foregår sonderinger mellom de ulike uavhengighetspartiene rundt spørsmålet om de skal stille fellesliste.

Bystyret i Barcelona, med Podemos-allierte Ada Colau i spissen, har gått skarpt ut mot fengslingen av de katalanske politikerne. Ifølge EU-observer kalte ordfører Colau torsdag dette «et alvorlig feiltrinn» og «det verste angrepet mot demokratiet» i Catalonia.

Bystyret i Barcelona har vedtatt en resolusjon som anerkjenner Puigdemont-regjeringen som «den legitime regjeringen i Catalonia». Bystyret har likevel ikke uttrykt støtte til uavhengighetserklæringen som ble vedtatt av regionparlamentet forrige uke. Det er i tråd med politikken til venstrepartiet Podemos, som er mot uavhengighet for Catalonia, men også mot den spanske statens harde slag mot separatistene.

Colau skal også ha foreslått en enhetsfront for å få løslatt de politiske fangene. Podemos og de Podemos-allierte politikerne i Catalonia kan likevel havne i en klemme dersom det går i retning av en separatistisk storkoalisjon før valget, som protest mot Madrids hardkjør. Podemos-leder Pablo Iglesias varslet tidligere i uka uravstemning i partiet om valgstrategien.

Spinkel internasjonal støtte

EU har tidligere behandlet konflikten mellom de katalanske separatistene og spanske sentralmyndigheter som et internt spansk anliggende. Heller ikke rettsforfølgelsen av de folkevalgte katalanske politikerne er møtt med fordømmelse fra Brussel.

De skarpeste reaksjonene kommer fra andre separatister. Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har på Twitter påpekt at «uenigheten om Catalonias framtid er politisk», og at det bør løses demokratisk «ikke ved å fengsle politiske motstandere».

I Belgia har flamske separatister, som er koalisjonsparti i regjeringen, gått tungt ut til støtte for Puigdemont, noe som kan gjøre det vanskelig for den belgiske regjeringen å etterkomme et spansk krav om å utlevere katalanerne.

sissel.henriksen@klassekampen.no.

Artikkelen er oppdatert: 30. november 2017 kl. 14.46

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk