Klassekampen.no
Lørdag 4. november 2017
VINNER: Den syriske regjeringshæren erklærte i går seier over IS i byen Deir az-Zur. Bildet viser russiske soldater som eskorterer journalister rundt i byen i september i år. Foto: AP/NTB scanpix
• IS mistet grepet om sin siste by • Assad tar kontrollen
Tar olja tilbake
VANT: IS har mistet sin siste store by da Assads hær tok ørkenbyen Deir az-Zur i går. Assad kontrollerer igjen oljefeltene i den syriske ørkenen.

SYRIA

I går formiddag annonserte syriske myndigheter seier over den islamistiske opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Deir az-Zur.

Byen ligger ved elva Eufrat, midt inne i ørkenen som dekker mesteparten av det østlige Syria. Dette var IS’ siste store by, etter at gruppa har tapt Mosul og Raqqa i blodige slag.

Områdene rundt Deir az-Zur har mesteparten av Syrias oljeressurser og har vært en avgjørende del av jihadistenes inntekter siden IS tok kontrollen i 2014.

Syriske regjeringsstyrker prioriterte derfor å ta områdene tilbake, etter at opprørsgruppene i de vestlige delene av landet tapte i Aleppo før jul i fjor.

Offensiven mot Deir az-Zur begynte allerede i juli. Regjeringsstyrkene kjempet seg gjennom den syriske ørkenen i sommer og nådde bygrensa 2. september i år, der de ble møtt av regjeringsstyrker som hadde vært beleiret av IS i byen i flere år.

Den syriske hæren har fått støtte av iranske styrker på bakken og russisk bombing fra lufta. På tross av den overlegne motstanden klarte IS å holde stand i nesten to måneder, under intenst bombardement.

Fakta:

IS taper krigen:

• Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) har tapt kontrollen over den siste store byen som gruppa kontrollerte. I går annonserte syriske myndigheter seier over IS i ørkenbyen Deir az-Zur øst i Syria.

• Slaget om byen har pågått i nesten to måneder, og IS holdt lenge stand mot harde angrep på bakken og tung bombing fra russiske fly.

• IS kontrollerer nå ørkenområder i grenseområdene mellom Irak og Syria, men gruppas innflytelse har gått kraftig tilbake.

Kappløp mot grensa

De syriske regjeringsstyrkene rykker nå mot sørøst, mot grensa til Irak. President Bashar al-Assads hær holder seg likevel på vestsida av Eufrat. På den andre siden av elva kriger den USA-støttede SDF-militsen, også den mot IS.

Regjeringsstyrkene står nå omtrent 75 kilometer fra grensa til Irak, mens SDF har kommet litt lengre. Begge forsøker å komme først fram til stedet der Eufrat krysser grensa, et strategisk viktig område for den som skal kontrollere ørkenområdene øst i Syria og vest i Irak.

Målet både for den kurdisk-dominerte SDF-militsen og for Assads hær er grensebyen Abu Kamal.

Byen er kjent som en sentrum for smuglere, og har vært et knutepunkt for opprørere både i Irak og Syria.

USA og Norge tapte

Norge sendte i fjor spesialstyrker til Jordan, for å trene syriske opprørsgrupper til krig mot IS. Treningen foregikk i samarbeid med amerikanske og britiske spesialstyrker, og hadde utgangspunkt i en base ved at-Tanf, lenger sør i den syriske ørkenen.

Planen var opprinnelig at de syriske opprørsgruppene skulle ta kontrollen over Abu Kamal med utgangspunkt i denne basen, men denne slo feil da basen i at-Tanf ble avskåret av syriske regjeringsstyrker.

Nå ser det i stedet ut til at Assads styrker tar kontrollen over den viktige grensebyen. Da vil i så fall den syriske regjeringen få kontroll over veien til Irak, og en viktig landforbindelse til sine allierte i Bagdad og Teheran.

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. november 2017 kl. 14.46

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk