Lørdag 4. november 2017
DYRT NEDERLAG: Tidligere Demokrat-leder Donna Brazile avslører at Hillary Clinton brukte sin store lommebok til å kjøpe kontroll over Demokratene i nominasjonskampen. FOTO: Brendan Smialowski, AFP/SCANPIX
Slik kjøpte Clinton partiet
Forteller: Donna Brazile.
PENGESPILL: Barack Obama etterlot Demokratene nedlesset i gjeld. Tidligere partileder Donna Brazile sier Hillary Clinton kjøpte kontroll over partiet for å sikre seg seier mot Bernie Sanders.

USA

Bernie Sanders-tilhengere ble latterliggjort og kalt sexister da de anklaget Demokratene for å rigge fjor­årets nominasjons­valg i favør av Hillary Clinton.

Men i et bokutdrag som sjokkerer Det demokratiske partiet, avslører tidligere partileder Donna Brazile at det hun kaller «rigging» og «uetisk» favorisering bidro til å sende Clinton videre til neder­laget mot Donald Trump.

«Hvis det hadde vært en rettferdig kamp, ville ikke den ene kampanjen hatt kontroll over partiet før velgerne hadde bestemt hvem de ville ha til å lede», skriver hun.

«Brazile forteller det millioner av uavhengige og progressive allerede mistenkte: Nominasjonsvalget var rigget helt fra 2015», uttaler leder for Bernie Sanders-allierte Our Revolution Nina Turner.

Fakta

Demokrater i krise:

• Valget i 2016 tydeliggjorde en dyp kløft i Demokratene, mellom partieliten og ei velgergrasrot som ønsker seg radikal og progressiv økonomisk endring i USA.

• Skillet går ikke minst mellom den delen av partiet som tar imot store summer fra rike donorer og store selskaper, og dem som vil bryte med slik korrumperende praksis.

• Vermont-senator Bernie Sanders ble grasrotas overraskende populære kandidat og vant mot Clinton i over 20 delstater.

• Clinton vant likevel til slutt en klar seier, ikke minst på grunn av sterkt støtte blant svarte velgere i sørstatene.

«Jeg fant bevis»

Avsløringene kommer gjennom et utdrag fra Braziles nye bok: «Hacks: The Inside Story of the Break-ins and Breakdowns that Put Donald Trump in the White House». Brazile tok over som midlertidig leder for Demokratenes øverste organ Democratic National Commitee (DNC) i juli 2016.

Clinton hadde nettopp sikret nominasjonsseieren, men på grasrota raste sinnet over måten det hadde skjedd på.

Brazile forteller at hun lovet Sanders å undersøke anklagene om rigging. I september 2016 ringte hun Sanders med svaret:

«Jeg hadde funnet bevis, og det knuste hjertet mitt», skriver hun.

Beviset var en skriftlig avtale inngått mellom Clinton-kampanjen «Hillary for America» og DNC. Avtalen ble signert allerede i august 2015, fire måneder etter at Clinton annonserte sitt kandidatur.

Brazile skriver at avtalen lot «Clinton kontrollere partiets finanser, strategi og alle penger som ble samlet inn».

Avtalen blir sett som et klart brudd på prinsippet om at DNC skal forholde seg nøytral inntil valgkampen er over.

«Det så uetisk ut»

Videre slo den fast at Clinton-kampanjen skulle ha rett til å avgjøre hvem som ble partiets kommunikasjonsdirektør, og gav hennes Brooklyn-kontor siste ord angående alle personalavgjørelser.

«DNC var også nødt til å konsultere med kampanjen angående alle ansettelser, budsjetter, data, analyser og utsendelser», skriver Brazile.

Clinton-fansen rettferdiggjør avtalen med at Sanders ikke var, eller er, registrert som demokrat.

Brazile er klar på at hun ikke fant tegn på lovbrudd.

«Men det så uetisk ut», skriver hun.

Clinton og apparatet hennes ville ikke kommentere avsløringen, ifølge CNN.

Clinton-tilhenger Peter Daou tvitret tidligere i år: «Alle på ‘venstresida’ som hevder nominasjonsprosessen var rigget mot Bernie deltar i sexisme».

Etter Brazile-avsløringene spurte CNN demokrat-senator Elizabeth Warren:

«Er du enig i at valget ble rigget?»

«Ja», svarte hun.

Obamas arv: Gjeld

Bakgrunnen for avtalen var Demokratenes desperate økonomiske situasjon. Da Brazile tok over ble hun «sjokkert» da hun fikk vite at partiet nedlesset i gjeld.

I en samtale beskrev Gary Gensler, hovedansvarlig for Clinton-kampanjens lommebok, situasjonen for henne:

Barack Obama hadde tømt partikassa og tatt opp store lån for å vinne gjenvalg i 2012.

Pengene var ifølge Brazile blitt betalt tilbake «sakte», og til sammen etterlot Obama partiet med 24 millioner dollar i gjeld.

Mot kontroll over partiet, skulle Clinton-kampanjen, med sine bånd til donorer på Wall Street og Silicon Valley, ta hånd om partigjelda.

Gensler «beskrev partiet som under full kontroll av Hillarys kampanje, noe som virket å bekrefte Bernie-leirens mistanker», skriver Brazile.

«Avhengighet av store donorer tippet vekten i disfavør av progressive», sier Our Revolutions Turner.

Før valget i fjor viste målinger at Sanders gjorde det langt bedre enn Clinton mot Trump.

Denne uka sa Tony Fabrizio, Trumps sjefsmeningsmåler, at Sanders ville ha vunnet over Trump.

Ofrer gammel venn

For mange er avsløringenes kilde mer oppsiktsvekkende enn innholdet. Brazile var selv en ivrig Clinton-fan og bidro selv til å rigge løpet til fordel for Clinton.

Som CNN-ansatt fôret hun Clinton med spørsmål hun visste ville bli stilt under debattene mellom Clinton og Sanders. Sanders fikk ikke en slik mulighet.

At Brazile nå kaster Clinton i søla tolkes av mange som et salgsstunt for Braziles nye bok. Men også som posisjonering til fordel for den progressive delen av partiet.

«Brazile kaster seg på Sanders-vogna», skriver The Atlantic, som ser dette som «nok en indikasjon på at Sanders, i alle fall for øyeblikket, er de-facto leder for Demokratene».

Sanders gir seg ikke

President Donald Trump brukte torsdag Braziles avsløring til å snakke om noe annet enn Russland-etterforskningen av hans kampanje.

DNCs nye leder Tom Perez ville ikke kommentere Braziles fortelling.

«Vi beveger oss framover. Et av målene mine som DNC-leder er å sikre at nominasjonsprosessen for 2020 er en prosess som er helt rettferdig og gjennomsiktig for alle».

I oktober foretok Perez det kritikere har kalt en «utrenskning» av Sanders-tilhengere i partiet, blant annet i komiteen som skriver reglene for nominasjonsvalget i 2020.

Under valgkampen mot Clinton hadde Sanders offentlig klaget over favorisering av henne. Han klagde blant annet på et partipengesystem på delstatsnivå som politikknettstedet Politico kalte «pengevasking» til fordel for Clinton.

Da Brazile ringte ham en måned før presidentvalget, tok han det «stoisk» og fortsatte å støtte Clinton mot Trump. Sanders er i dag USAs mest populære politiker. Han har trappet opp sin politiske kamp utenfor partiet.

Ikke minst samler han støtte til forslag om statlig helseprogram for alle – «Medicare for all». Kampanjen drives blant annet gjennom Our Revolution, som også løfter fram progressive kandidater i Kongressvalget neste år.

Målinger gjennomført av Women’s Voices Women Vote Action Fund viser at Demokratene der vil gå på nye nederlag dersom partiet ikke ses som et tydeligere økonomisk alternativ til Trump.

Det vil kreve å vise «hvordan Republikanerne i Kongressen har gått tilbake på sine løfter på helse», og hvordan deres skatteplan favoriserer USAs aller rikeste.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk