Lørdag 4. november 2017
INDRE SIRKEL: Tidligere Ap-statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen leder EGNs helsepolitiske nettverk. «Vi diskuterer gjerne hvilke andre beslutningstakere du skulle ønske å ha med i gruppen», heter det i e-postinvitasjonen Stortingets helsepolitikere mottok onsdag kveld. Her fra da hun som helseminister åpnet rusakutten på Aker sykehus i Oslo. Foto: Tom Henning Bratlie
• Lobbyist og tidligere Ap-helseminister leder lukket helsenettverk • Høyre og SV reagerer
Selger «en sirkel av tillit»
Undersak

– Bare en fordel

Anne-Grete Strøm-Erichsen er tidligere helseminister for Arbeiderpartiet. Det mener hun bare er en fordel i arbeidet med å lede denne «sirkelen av tillit».

– Egentlig er det bare en fordel. Det er ikke politikere som sitter i nettverket, sier Strøm-Erichsen, før hun legger til at det faktisk sitter politikere i nettverket.

– Det har vært med noen fra Stortinget. Men mest er det folk fra ulike organisasjoner, fra det offentlige og fra det private. Det at jeg har vært helseminister, gjør at jeg har kunnskaper på feltet, sier Strøm-Erichsen, som var Ap-statsråd i åtte år.

Hun mener nettverket er nyttig.

– Vi snakker om temaer som hvorfor legemidler er så dyre eller om psykisk helse for ungdom. Jeg leder møtene og snakker med innlederne på forhånd, forteller hun og legger til at hun er leid ut fra Rud Pedersen, pr-firmaet hun jobber i.

– Jeg har ingen rolle i å rekruttere til dette.

Likevel er navnet hennes oppført helt øverst i invitasjonen til å tegne medlemskap.

Hun har tidligere hatt oppdrag for et svensk legemiddelfirma. Klassekampen har i etterkant av intervjuet stilt Strøm-Erichsen spørsmål om hvorvidt hun i dag har oppdrag for legemiddelindustrien. Hun har ikke besvart Klassekampens spørsmål.

Nicholas Wilkinson
Sveinung Stensland
FORTROLIG: Tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tilbyr stortingspolitikere tilgang til et lukket helsenettverk for å «diskutere aktuelle løsninger». Pris: 15.900 kr i året.

nettverk

På nettsidene til Executives’ Global Network (EGN) Norge blir nettverkene de selger tilgang til, omtalt som «en sirkel av tillit».

«Din personlige EGN-gruppe representerer et fortrolig forum hvor alle idéer og utfordringer kan diskuteres med andre på ditt eget nivå», heter det der.

Denne uka ble politikerne i Stortingets helsekomité invitert inn i en slik sirkel, «en nettverksgruppe som fokuserer på helsepolitisk ledelse» – mot en årlig betaling på 15.900 kroner (uten moms).

Den såkalte nettverks­gruppa er «rettet mot ledere og beslutningstakere som jobber i det helsepolitiske felt». Og det er ikke hvem som helst som inviterer. Denne sirkelen driver EGN Norge «i samarbeid med Anne-Grete Strøm-Erichsen», heter det i e-postinvitasjonen som tikket inn til helsepolitikerne onsdag kveld.

Strøm-Erichsen har tidligere vært forsvarsminister og helse- og omsorgsminister for Arbeiderpartiet.

Fakta

EGN Norge:

• Driver med «erfaringsdeling i fortrolige nettverksgrupper».

• Opplyser på egne nettsider at de har 14.000 medlemmer i 15 land.

• EGN Norge har verdiene «hjelpsom, respektfull og profesjonell».

• Hadde i 2016 en omsetning på 18,6 millioner kroner, og et resultat før skatt på 1,5 millioner.

Fortrolige treff

I dag er Strøm-Erichsen lobbyist for selskapet Rud Pedersen og er leid inn av EGN som nettverksleder.

I e-postinvitasjonen til stortingspolitikerne heter det at hensikten med å møtes i den fortrolige sirkelen, er å «bedre forståelsen av politiske prosesser, styrke ens forståelse av de utfordringer helsesektoren står ovenfor og ikke minst diskutere aktuelle løsninger».

SVs mann i helsekomiteen, Nicholas Wilkinson, sier til Klassekampen at han ble uvel da han mottok e-posten.

– Dette er så dumt. Det undergraver jo den åpne politiske kulturen vi har i Norge sier Wilkinson, som har sendt en skriftlig oppfordring til resten av komiteen om å avstå fra å delta.

– For det lukter vondt. Det er et hemmelig betalingsnettverk, sier han.

Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland har heller ikke mye til overs for nettverket.

– Jeg har sagt nei til dette flere ganger. Min enkle filosofi er at de som vil møte meg, får det. Det er ingen grunn til å betale. Den dagen vi møter folk gjennom slike lobbyist-nettverk, har vi mistet noe verdifullt med det norske samfunnet. Sånn kan vi ikke ha det, sier han og legger til at han syns opplegget har «en amerikansk schwung over seg».

– Og når det gjelder lobbyisme og politikk, har vi svært lite å lære av amerikanerne, sier han.

Ap-representant med

Men det er delte meninger om nettverket på Stortinget. Av e-posten går det fram at helsenettverket blant annet består av flere kommunalsjefer for helse og omsorg, en «medisinsk kvalitetssjef» for det private helseforetaket Volvat, en «business unit director» for legemiddelselskapet Sanofi-Aventis – og en stortingsrepresentant fra helse­komiteen.

Klassekampen har tidligere omtalt at Aps Ingvild Kjerkol deltar i nettverket. Aps stortingsgruppe har betalt for Kjerkols tilgang til nettverket ut året, forteller hun. Men så er det slutt. Kjerkol er nyvalgt leder av Aps helsefraksjon og sier hun ikke lenger har tid til å prioritere frokostmøtene.

– Det har vært gode møter, med veldig relevante helsepolitiske saker på dagsordenen.

Hun blir tydelig oppgitt da hun får høre kritikken fra Høyre og SV, og svarer på den slik:

– Jeg har ingen erfaring med amerikansk lobbyisme. Sveinung Stensland har jobbet i legemiddelindustrien, så det har han sikkert bedre kjennskap til enn meg. Jeg er fra Stjørdal, og jeg er vant med frokostmøter med Stjørdal næringsforum. Og da det er alltid sånn at vi betaler frokosten vår selv. Og når vi politikere har møter med folk, og det gjelder både Wilkinson og Stensland, så lukker vi som regel døra til kontoret. Alt vi politikere gjør, må tåle offentlig omtale. Men her har nok noen forvekslet faglige frokostmøter med lyssky losjevirksomhet.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
BOMBER: 9. mai 2011 sa Jonas Gahr Støre til Stortinget at Gaddafi ikke var et mål for krigen. Omtrent samtidig deltok Norge i bombingen av diktatorens hovedkvarter.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Tirsdag 11. september 2018
NY FRIST: Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ber regjeringen innføre foreldelsesfrist for tilbakekall av statsborgerskap. Hun får følge av Unge Venstre, mens FpU er i tenkeboksen.
Tirsdag 11. september 2018
OPPGITT: Tillitsvalgte i Aleris Ungplan og Boi mener Fagforbundet har «glemt dem på gulvet» i striden.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk