Fredag 3. november 2017
TRUMPS VENNER: Tv-vertene i talkshowet «Fox and Friends» støtter Donald Trump og vil heller ha Hillary Clinton fengslet. De siste dagene har tv-showet forsøkt å lede oppmerksomheten vekk fra etterforskningen av Donald Trump, på måter som har skapt voldsomme reaksjoner blant kanalens egne journalister. Foto: Drew Angerer, Getty Images/AFP/NTB scanpix
Etterforskningen av Donald Trump setter konservative amerikanske mediehus på prøve:
Splitter de konservative
OPPLØSNING: Den ensidige støtten til president Donald Trump har ført til offentlige protester fra journalister ansatt i amerikanske konservative medier.

USA

I neste uke drar Donald Trump på en rundreise i Asia, en tur som skulle markere starten for Trumps proteksjonistiske handelspolitikk – en av presidentens viktigste saker i valgkampen.

Presidenten har imidlertid vært oppslukt av tv-nyhetene de siste dagene, ifølge kilder i Det hvite hus sitert av nettmagasinet Politico.

Fakta

Anklagene mot Trump:

• I februar skrev The New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre tilknyttet Donald Trump i 2016 gjentatte ganger hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.

• I februar viderebrakte CNN og The New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

• I juli ble det kjent av Trumps sønn, Donald junior, i juni i fjor hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Clinton. Informasjonen skulle stamme fra russiske myndigheter. Trump seniors svigersønn og nåværende rådgiver Jared Kushner deltok også på møtet. Presidenten sier han ikke kjente til møtet.Kilde: NTB

Krangler om Mueller

Mandag denne uka gjorde spesialetterforsker Robert Mueller sine første to trekk i spillet mot en president som i utgangspunktet stiller sterkt. Trumps parti har flertall i begge kamrene i Kongressen, og fremdeles stor støtte hos republikanske velgere. Presidenten har likevel gjort svært lite etter at Mueller på mandag siktet Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort for konspirasjon mot USA.

Muellers andre trekk var å offentliggjøre arrestasjonen av George Papadopoulos. Den tidligere politiske rådgiveren har tilstått å ha løyet om møter med en representant for russiske myndigheter, mens han var ansatt i Trumps presidentkampanje.

I en rettshøring mandag ettermiddag sa Aaron Zelinsky, en advokat som å jobber i Muellers etterforskningsgruppe, at arrestasjonen av Papadopoulos er «en liten del av en storskala etter­forskning».

Det er en etterforskning som har som formål å fastslå om Donald Trump deltok i en sammensvergelse med russiske myndigheter for å vinne det amerikanske presidentvalget.

Amerikanske aviser skriver at det innad i det republikanske partiet pågår en voldsom debatt mellom hardlinere som vil sparke Robert Mueller på den ene siden, og konservative som mener det vil svekke hele den amerikanske rettsstaten kraftig.

Åpen konflikt i redaksjonen

På konservative Fox News har tv-kommentatorene jobbet hardt for å rette oppmerksomheten alle andre steder enn Donald Trump, men taper mot en strøm av dårlige nyheter.

Fox News har de siste dagene gått til harde angrep på Robert Mueller selv, den tidligere FBI-sjefen som har fått i oppgave å etterforske presidenten. Tv-kanalen har dratt strikken så langt at anonyme redaksjonelt ansatte sier til Vanity Fair at de vurderer å si opp jobben. En skriver at «jeg skriker mot tv-skjermen når jeg ser på».

Selv for journalister som er vant med den knallharde og polariserte amerikanske medievirkeligheten, har den siste ukas hendelser vært hard.

Den konservative republikanske avisa The Wall Street Journal skriver på lederplass at Mueller må gå av og at etterforskningen må ta slutt. Argumentet er at Mueller har gått utenfor det mandatet Kongressen har gitt, ved at FBI-etterforskeren også graver i saker som ikke bare gjelder valgkampen.

Avisas kommentatorer blir åpent motsagt av sine egne nyhetsjournalister. Shane Harris, en av The Wall Street Journals mest profilerte journalister har gått ut mot sin egen redaktør og skriver på Twitter at lederartiklene baserer seg på feilaktige opplysninger.

«Jeg har ingenting med lederavdelinga å gjøre», skriver Harris, som også skriver at det kan virke som om lederskribentene ikke leser sin egen avis. Lederavdelingen understreket tirsdag på sin side at «mens nyhetssidene er ment å informere leserne våre, er kommentarene dedikert til å fremme en konsistent filosofi og posisjoner som kommer av den filosofien».

Kan sikte russere

I morgentimene i går meldte The Wall Street Journal at det amerikanske justisdepartementet mistenker seks identifiserte personer i det russiske statsapparatet for å stå bak hackingen av det demokratiske partiets e-postservere.

Det amerikanske justisdepartementet vurderer ifølge avisa å sikte de russiske statsborgerene for datainn­bruddet.

Donald Trump er mistenkt for å ha samarbeidet med russiske myndigheter om å utnytte nettopp disse e-postene politisk, i valgkampen mot Hillary Clinton. Mandagens avsløringer har styrket mistanken om en slik sammensvergelse betraktelig.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.
Lørdag 7. juli 2018
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.
Fredag 6. juli 2018
VEIVALG: I dag møtes den britiske regjeringen for å forhandle om veien videre i brexit-forhandlingene med EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk