Mandag 30. oktober 2017
DØRVAKT: Olaug Nilssen vil bidra til at yngre forfatterkollegaer ikke blir utsatt for seksuell trakassering på fester og nachspiel. Foto: John Trygve Tollefsen
Olaug Nilssen oppfordrer eldre, kvinnelige forfattere til å ta mer ansvar for yngre kollegaer:
Allianse mot overgrep
Undersak

Forleggerforeningen vil ha regler

Forleggerforeningen inviterte i går Forfatterforeningen og andre bransjeorganisasjoner til å samarbeide om felles retningslinjer for å forebygge og håndtere seksuell trakassering og overgrep. Initiativet kommer i kjølvannet av Klassekampens artikkel lørdag, forteller administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske Forleggerforening.

– I likhet med film og teater er litteraturbransjen trolig mer utsatt for ulike typer uønsket seksuell atferd enn andre deler av arbeidslivet. Det er mange hundre sosiale arrangementer i bransjen i løpet av et år, som litteratur­festivaler og boklanseringer, ofte på kveldstid og med tilgang på alkohol, sier Einarsson.

Forfatterforeningen står på lista over samarbeidspartnere som mottok e-post fra Forleggerforeningen i går. Einarsson mener det er viktig at hele bokbransjen gjør felles front mot seksuell trakassering. I forrige uke tok Virke Produsent­foreningen et liknende initiativ overfor bransjeorganisasjonene innen film og tv.

– Vi bør ha retningslinjer som viser at det er nulltoleranse for seksuell trakassering for hele litteraturbransjen. Et annet spørsmål vi må vurdere, er om vi bør gjennomføre en kartlegging for å vite omfanget av dette. Men jeg tror ikke det er nødvendig. Vi vet nå at det foregår, og det viktigste å få på plass et regelverk og rutiner for slike saker, sier Einarsson.

– Hvem har ansvaret?

– For forlagenes del er det å forvente at der er nulltoleranse for alle slags trakassering, og det bør finnes systemer for å følge opp. Men reportasjen tyder på at dette er bransjeomfattende. Derfor bør vi i fellesskap finne løsninger.

VIL HA RETNINGSLINJER: Kristenn Einarsson, leder av Forleggerforeningen. Foto: Anniken C. Mohr
Forfatter Olaug Nilssen inviterer yngre og eldre kvinnelige forfattere til bli kjent-fest for å få slutt på trakassering i litteraturmiljøet.

#me too

I kjølvannet av Me too-kampanjen og overgrepsanklagene mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein, har Klassekampen den siste uka skrevet om seksuell trakassering i film, teater og litteraturmiljøet i Norge.

Lørdag fortalte flere anonyme kvinnelige forfattere om hvordan de er blitt utsatt for alt fra trakassering til overgrep og voldtekt av eldre mannlige kollegaer og ledere.

For den erfarne og prisbelønte forfatteren Olaug Nilssen kommer det ikke som noen stor overraskelse at det er mange kvinnelige forfattere som rapporterer om ubehagelige og seksuelt krenkende opplevelser i møte med litteraturbransjen.

Spørsmålet hun stilte seg da hun leste artikkelen, var hva hun som eldre, erfaren forfatter kunne bidra med. På Facebook hun kom hun derfor med denne spontane oppfordringen:

«Eg for min del vil gripe fatt i det dei unge kvinnene seier om at eldre kvinner i litteraturmiljøet sluttar å gå på fest og nachspiel der litteratur blir diskutert og alliansar danna, og såleis ikkje gjer seg tilgjengelege som rollemodellar. Vel! Skal vi arrangere ein bli kjent-fest mellom eldre og yngre kvinner i norske litteraturmiljø?»

Fakta

Weinstein-saken:

• 5. oktober ble den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein anklaget i New York Times for seksuell trakassering og overgrep. Senere har flere kvinnelige Hollywood-skuespillere stått fram og fortalt at de er blitt voldtatt av Weinstein.

• Lørdag fortalte Klassekampen om norske, kvinnelige forfatteres opplevelser med seksuell trakassering og overgrep av mannlige kollegaer og ledere.

• Også kvinnelige film­arbeidere har fortalt om liknende opplevelser.

Sluttet med alkohol

Selv om det foreløpig er ikke er så mange som har meldt seg på festen, har Nilssen tro på at eldre kvinnelige forfattere må ta være sitt ansvar bevisst og innta en slags mentorrolle overfor sine yngre kollegaer.

– Jeg er ingen festløve og kjenner meg igjen i kommentarene om at de eldre kvinnelige forfatterne går hjem før nachspielet begynner. Men som ung forfatter var det nettopp det grenseoverskridende ved litteraturmiljøet noe av det som jeg var nysgjerrig på og ble tiltrukket av. Men i dette ligger det også en fare for at det skal gå over styr og ende med overtramp. Eller det som verre er, overgrep.

Som tidligere leder av Skrive­kunstakademiet har Olaug Nilssen har også høstet erfaringer med å inneha en leder- og maktposisjon i bransjen. Etter å ha tenkt seg litt om, kommer hun på ett tilfelle av seksuell trakassering som hun fikk kjennskap til for rundt ti år siden, men uten at hun kan erindre noen detaljer.

– I ettertid tenkte jeg at jeg ikke håndterte det godt nok, og at jeg har tenkt en del på dette etter at alle disse sakene kom opp. Gode rutiner og gode retningslinjer, også for disse institusjonene, vil nok være av det gode.

Nilssen legger til for egen regning at det ikke er utenkelig at hun selv kan ha gitt uønsket seksuell oppmerksomhet til menn i løpet av sitt liv.

– Men som leder av akademiet var jeg veldig opptatt av å framstå som profesjonell, og jeg gikk blant annet tidlig hjem fra fester av den grunn. Tradisjonen med å servere alkohol på akademiets åpningsdag, sørget jeg også for å få en slutt på.

Stiller som rollemodell

Nilssen er ikke nødvendigvis enig i beskrivelsen av litteraturmiljøet som mannsdominert. I dag har kvinner flere sentrale posisjoner i forlag og foreninger, og mange kvinnelige forfattere har suksess og blir høyt respektert.

– Men spørsmålet man kan stille seg, er hva slags status kvinnene har for hverandre? Dersom noen etterlyser gode rollemodeller, tenker jeg at vi som er eldre, plikter å stille opp, sier Nilssen.

– Hvor skal denne festen være, og hva skal dere gjøre?

– Først må vi jo se om det er noen av de yngre som vil ha oss! Men jeg tenker at det viktigste er å sette oss ned og snakke med de unge damene, finne ut hvem de er og vise interesse for bøkene de har skrevet. Dersom vi blir mer kjent med hverandre, vil det kanskje gjøre noe med skeivhetene i bransjen.

Leder av Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik, synes lørdagens oppslag i Klassekampen var nedslående lesning. Hun roser Nilssens initiativ til å få bukt med trakassering i litteraturmiljøet.

– En av utfordringene er at de fleste forfattere ikke har et ansettelsesforhold til forlag eller andre. De har dermed ikke et sted hvor det er naturlig å henvende seg i slike saker. Dette ønsker forfatterforeningen å forbedre, blant annet se på om vi kan få på plass retningslinjer mot seksuell trakassering.

jonas.braekke@klassekampen.no

Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Tirsdag 16. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonal­galleriet som visningssted for kunst. Arkitekt Fredrik Torp mener bygget bør vies til eldre kunst.
Mandag 15. januar 2018
Kunsthøgskolen i Oslo er preget av fryktkultur og usunne maktforhold, sier tidligere student Inés Belli. Hun mener yrkesetikk må inn i alle kunstfagene.
Lørdag 13. januar 2018
I dag er det stiftelsesmøte for den nye forfatterforeningen Norske forfattere. Initiativtaker Jan Ove Ekeberg varsler at de vil kreve en del av vederlagsmidlene fra bibliotekutlån.
Fredag 12. januar 2018
Kjønnsperspektiver er nesten fraværende på jusstudiet i Oslo, viser en ny rapport. Vold mot kvinner er blant temaene som ikke står på pensum.
Torsdag 11. januar 2018
Flere aktører i kulturlivet håper Venstre-leder Trine Skei Grande blir ny kulturminister. Også opposisjonen tror at en Venstre-statsråd vil gi bedre kår for kulturlivet.
Onsdag 10. januar 2018
Språkrådet frykter at manglende norskkrav til nyansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil gjøre det vanskelig å sikre norsk fagspråk.
Tirsdag 9. januar 2018
Ledelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo har gjennom flere tiår fått høre at en ansatt skal ha drevet seksuell trakassering. Det første varselet skal ha kommet ­allerede i 1995.
Mandag 8. januar 2018
Det er smertefullt å få avslag fra For­fatterforeningen. Likevel må terskelen for medlemskap forbli høy, sier Hanne Ørstavik.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk