Mandag 30. oktober 2017
LAPPETEPPE: Venstre­bevegelsen de grønne får en tøff jobb med å samle nok mandater til å danne regjering. Trolig må de samarbeide med sentrum. Her fra en partilederdebatt i fjor. FOTO: Halldor KOLBEINS, 8AFP/NTB Scanpix
Flertall for venstre-sentrumsallianse på Island. Duket for nye månedslange forhandlinger
Island kan måtte vente til våren
Bjarni Benediktsson
Katrín Jakobsdóttir
BLANDET: Venstrebevegelsen de grønne innfridde ikke forventningene på skandaleherjede Island. Men de får trolig forhandle om regjeringsdannelse.

ISLAND

En regjering ledet av venstrepartiet Venstrebevegelsen de grønne er ifølge Albert Einarsson, som driver nettsida islandsk.no, det mest sannsynlige utfallet etter Islands andre nyvalg på to år.

Det skandalebefengte Selvstendighetspartiet til statsminister Bjarni Benediktsson ble landets klart største med 25 prosent. Men høyrepartiet mistet fem mandater, en ytterligere tilbakegang for partiet som i mange tiår har vært Islands største.

Venstrebevegelsen endte på «bare» 17 prosent etter at målinger hadde gitt dem opp mot 25 prosent. Einarsson kaller resultatet både en skuffelse og en seier for partiet, Men resultatet «betyr kaos», «ingen løsning på Islands store politiske problemer», og «en ny lang periode med forhandlinger».

Etter valget i fjor tok det flere måneder før en regjering kom på plass.

– Igjen vil de trolig vare i mange måneder, og partiene kan komme til å utsette regjeringsdannelse til etter kommunevalget i mai. Det blir vanskelig å drive valgkamp og føre forhandlinger samtidig, sier han til Klassekampen.

Fakta

Valg på Island:

• Åtte partier deler på Alltingets 63 plasser etter Islands andre skandaleutløste nyvalg på to år.

• Det borgerlige regjeringspartiet Selvstendighetspartiet forble landets største med 25 prosent.

• Venstrepartiet Venstre­bevegelsen de Grønne etablerte seg som landets største venstreparti.

• Ingen blokker fikk flertall, og nå er det duket for vanskelige regjeringsforhandlinger.

• 159.307 av Islands 248.502 velgere stemte, en valgdeltakelse på 64 prosent.

• Finanskrisa i 2008 avslørte islandske politikeres vanstyre.

Islandsk lappeteppe

Island preges av svært lav tillit til politikerne og et stadig mer fragmentert politisk landskap.

Venstrepartiet ville danne regjering med Sosialdemokratene og Piratpartiet. De tre partiene får imidlertid bare 24 seter. Flertall i Alltinget krever 32 seter.

– Vi hadde håpet at opposisjonen skulle få et eget flertall, men det er usikkert nå, sa venstreleder Katrín Jakobsdóttir til Reuters.

Ifølge Einarsson kan hun likevel finne flertallet ved hjelp av sentrumspartiet Fremskrittspartiet. Det er det tidligere partiet til Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som i fjor måtte ga av som statsminister etter Panama Papers-avsløringene.

Gunnlaugssons nye parti, Sentrumspartiet, fikk over 10 prosent av stemmene, men inngår neppe i noen regjering, ifølge Einarsson.

For å styrke flertallet kan Venstrebevegelsen også ta med seg det ferske anti-fattigdomspartiet Flokkur fólksins, som fikk fire seter, og liberale og EU-vennlige Viðreisn, også med fire seter. Det er uansett duket for et lappeteppe som vil kreve tunge forhandlinger. En «svak politisk kultur for samarbeid» øker ifølge Einarsson sjansene for at dette vil ta tid.

Skandaleapati

Lørdagens valg ble utlyst etter at Benediktssons regjering falt sammen i september. Da kom det fram at statsministeren hadde skjult sin egen fars innsats for å gjenreise æren til en pedofilidømt venn.

Einarsson mener imidlertid dette var en «mindre sak», målt opp mot avsløringer om Benediktssons rolle under finanskrisa i 2008.

– Det mest oppsiktsvekkende er at høyrepartiet beholder stor støtte. Ikke minst etter avsløringer om at Benediktsson har brukt innsideinformasjon til å berike seg og sin familie.

– Hvorfor beholder de støtten?

– På samme måte som i mange søreuropeiske land har korrupsjonen blitt en akseptert del av samfunns­mekanismen på Island. Med så stor støtte i befolkningen er det også vanskelig å gjøre noe med den, sier Einarsson.

Sjokkerende udemokratisk

Tidligere i oktober viste lekkede dokumenter, frambrakt av The Guardian og islandske Stundin, at daværende parlamentariker Benediktsson solgte alle sine aksjer i kollapsrammede Glitnir dagen før staten tok kontroll over banken.

Etter lekkasjen har islandske domstoler gitt mediene forbud mot å omtale saken.

– Dette er sjokkerende brudd på demokratiske spilleregler, og det er ille at ikke internasjonale medier skriver mer om det. Islandske journalister trenger solidaritet.

Einarsson mener også at fortsatt støtte til Benediktsson må forklares med at mange, ikke minst eldre, stemmer på «sitt parti».

Ifølge målinger vil halvparten av islendingene ha venstreleder Jakobsdóttir som statsminister.

– Så hvorfor gjorde partiet det dårligere enn ventet?

– Jeg tror en utydelighet knyttet til mulige samarbeidspartnere har sørget for at partiet gjorde et mye dårligere valg enn målingene tilsa. Mange på venstresida er veldig opptatte av at man ikke skal samarbeide med de korrupte, sier Einarsson.

Jakobsdóttir har i valg­kampen blant annet sagt at hun ikke utelukker å ta med seg det nye partiet til Panama Papers-Gunnlaugson, Sentrumspartiet.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. oktober 2017 kl. 08.26
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.
Torsdag 8. februar 2018
I SPILL: Tyske sosialdemokrater er klare for å gå inn i nok en regjeringskoalisjon med Angela Merkel. Men grasrota kan sette foten ned.
Onsdag 7. februar 2018
SPARKER: President Abdulla Yameen innfører unntakstilstand, arresterer to høyesterettsdommere og utsetter åpningen av parlamentet. – Bekymringsfullt, sier Amnesty.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk