Torsdag 26. oktober 2017
OPPRØRER: Donalds Trumps tidligere spesialrådgiver Steve Bannon kjemper for å presse en mer frihandels- og innvandringsliberal elite ut av Republikanerne. FOTO: Brynn Anderson, AP/NTB SCANPIX
• Knallhard strid om Republikanernes framtid • Høyrepopulister presser ut Trump-kritikere
Seirer i borger- krigen
Jeff Flake
Donald Trump
PÅ OFFENSIVEN: Breitbart-sjef Steve Bannon og pengesterke allierte vinner nye slag i krigen for å omforme ­Republikanerne til en høyrepopulistisk maskin.

USA

Republikanerne Jeff Flake og Bob Corker ble av både demokrater og medier framstilt som prinsippfaste helter da de i Senatet tirsdag gikk til harde angrep på Donald Trump.

Corker, leder i Senatets utenrikskomité, kalte presidenten «en fornedrelse for vår nasjon» og tvitret seinere «tilkall barnevakten».

Arizona-senator Flake sa at han for sine «barn og barnebarns skyld [...] ikke vil være medskyldig eller taus». Blant senatskollegaer rant tårene da Flake fra talerstolen trakk seg fra neste års valgkamp. Han ble blant annet hyllet av Demokratenes Chuck Schumer.

Men under overflaten av moralsk indignasjon og Trump-kritikk tydeliggjør Senatet-sirkuset hvordan Republikanerne rives av en borgerkrig der fløyen til Flake og Corker taper.

Vinneren er isteden strategen som forsvant fra Det hvite hus, men som fortsetter sin «krig» for å gjøre Republikanerne til en rein høyrepopulistisk maskin: Steve Bannon.

Fakta

Steve Bannon:

• Sentral i den høyrepopulistiske mediekanalen Breitbart i USA.

• Var Donald Trumps sjefstrateg i valgkampen mot Hillary Clinton og i Det hvite hus fram til august.

• Står for en plattform han kaller «America first», og som kombinerer økonomisk proteksjonisme med innvandringsmotstand og fremmedfrykt.

• Står fortsatt i front for et oppgjør med partieliten i Republikanerne og ønsker å erstatte dem med mer høyrepopulistiske kandidater.

• Har stor støtte på den republikanske grasrota.

Propagandamester

«Vår bevegelse vil bekjempe dere i nominasjonskampen eller tvinge dere til å gå av. Dagene til etablissement-republikanere som motsetter seg folkets America First-agenda er talte», uttalte Bannon etter Flakes avgang.

Trumps tidligere spesialrådgiver var avgjørende i sjokkseieren mot Hillary Clinton i fjor. Han kaller seg økonomisk nasjonalist og kombinerer kamp for arbeidsplasser og mot frihandel med streng innvandringspolitikk og advarsler om sivilisasjonskrig med islam. Sentralt står oppgjøret med en «korrupt» republikansk elite som slaktes for støtte til frihandel og innvandring.

Trump ble sett som et redskap for en slik agenda. Men etter svakt gjennomslag og konfrontasjoner med de såkalte «globalistene» i Det hvite hus, forsvant Bannon ut i august.

I dag leder han igjen høyrepopulistenes viktigste propagandaorgan, Breitbart. Forholdet til Trump er uklart. Mens presidenten nå kjemper for å få gjennom en skatteplan som betyr storstilte overføringer til USAs rikeste, ønsker Bannon, som flertallet av USAs befolkning, høyere skatter for rikingene.

Støtter opprørere

Men Bannon tror ennå han kan forme partiet i sitt bilde. Ikke minst har han satt blinker på Republikanere han vil kvitte seg med i valget til Kongressen i 2018.

Øverst på lista sto nettopp Jeff Flake, som tirsdag altså meddelte at han trekker seg. Den avgjørelsen kommer etter at Bannon og hans allierte i Arizona har satset hardt på å kvitte seg med Flake. Gjennom pengeinnsamlingsgruppa Great America Alliance har Bannon støttet Flakes argeste republikanske konkurrent i neste års valg, Kelli Ward.

Forrige uke deltok også Bannon på et av Wards valgkamparrangementer.

Målinger viser at Ward lå an til å slå Flake. Flake innrømmet i sin tale at døra nå står på vidt gap for Bannons høyrepopulisme.

– Det er nå klart at tradisjonelle konservative som tror på begrenset regjering og frie markeder, som støtter frihandel og er pro-innvandring har mindre og mindre mulighet til å bli nominert for Det republikanske partiet, sa han.

Corker, som tirsdag gikk langt i kalle Trump en løgner og advarte mot skadene presidenten kan forårsake, hadde tidligere bestemt seg for å ikke stille til gjenvalg i sin hjemstat Tennessee.

En rekke kritikere peker på at både Flake og Corkers Trump-motstand begrenser seg til retorikk. Begge har stemt for alle Trumps store lovforslag.

Samme dag som de langet ut mot Trump, stemte begge for en oppheving av finansregulering som vil gjøre det mulig for banker og andre finansinstitusjoner å svindle sine kunder uten fare for straff.

Velgerne følger Bannon

Bannon har allerede bevist at hans opprørsoppskrift fungerer på delstatsnivå. Han deltok i organiseringen av valgkampen til Roy Moore, som i september klart vant over den sittende senatoren i Alabama, Luther Strange.

Bannon feiret med å si at dette var starten på slutten for «etablissement-vennlige republikanere».

Støtten til Bannons opprørs­kandidater underbygges også av store nasjonale målinger. En måling fra Harvard-Harris viser at et klart flertall av republikanske velgere, 56 prosent mot 44 prosent, mener «Bannons bevegelse vil gjøre Det republikanske partiet sterkere».

I ryggen har Bannon og hans opprørskandidater sterke pengekrefter, først og fremst hedgefond-milliardæren som bidro til å betale Trump inn i Det hvite hus, Robert Mercer.

Mercer har blant annet bidratt med 300.000 dollar i støtte til kandidaten Flake lå an til å tape mot, Kelli Ward.

Kan knuse Demokratene

Fram mot valget vil mye handle om i hvilken grad Bannons «opprørere» ikke bare lykkes mot elite-republikanere, men mot demokrater.

Generelt taler flere ting for at Republikanerne vil gjøre et sterkt valg også i 2018. Partiets sentrale organ Republican National Committee knuser foreløpig Demokratene når det gjelder pengeinnsamling.

Ifølge McClatchy Bureau kommer 98 prosent av pengene fra såkalt små donorer, noe som kan indikere fortsatt folkelig engasjement på vegne av Trump-prosjektet.

Som Klassekampen skreiv tirsdag, har samtidig Demokratenes ledelse vist liten vilje til å lytte på partigrasrotas ønske om en ny kurs.

I store deler av landet er Demokratenes merkevare alvorlig tilsmusset, og partiet forbindes av velgere flest utelukkende med å være et anti-Trump-parti. Samtidig skaffet Bannon-leiren seg tirsdag ny ammunisjon som styrker deres anklager om Demokratenes skitne spill og «heksejakt» mot presidenten.

Da avslørte The Washington Times at Hillary Clinton-kampanjen direkte finansierte forsøket på å knytte Donald Trump til Russland.

Samtidig er USA valgdistrikter i stor grad tegnet i favør av Republikanerne.

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk