Mandag 23. oktober 2017
BRAKVALG: Andrej Babis og partiet ANO ble valgets vinnere med mer enn tre ganger så mange seter i parlamentet som partiet på andreplass, konservative ODS. Søndag sa Babis at et samarbeid kan bli aktuelt, men ODS har tidligere avvist å sitte i regjering med Babis. FOTO: Petr David Josek, AP/NTB scanpix
• Etablerte partier tapte stort i tsjekkisk valg • Sosialdemokratene fikk sju prosent
Knuste de etablerte
NY ÆRA: Mens sosialdemokratene og kommunistene ligger med brukket rygg, debuterer høyreekstremister og pirater i Tsjekkias parlament. Det etablerte partisystemet er i full opp­løsning, ifølge Tsjekkia-forskere.

Tsjekkia

– Dette valget viser et helt nytt bilde av tsjekkisk politikk, sier statsviter Elisabeth Bakke om helgens parlamentsvalg i Tsjekkia.

– Fire etablerte partier som siden 1992 alltid har vært representert i parlamentet – de konservative, sosialdemokratene, kommunistene og kristendemokratene – har tidligere fått rundt 80 prosent av stemmene. Nå har de bare drøyt 30 prosent til sammen. Det er ekstremt lite, sier Bakke, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og følger tsjekkisk politikk tett.

Fakta

Valgresultat i Tsjekkia:

• ANO («Aksjon av misfornøyde borgere»): 29,6 prosent, 78 seter.

• ODS («Det demokratiske borgerparti», konservative): 11,3 prosent, 25 seter.

• Piráti («Piratpartiet»): 10,8 prosent, 22 seter.

• SPD («Frihet og direkte demokrati», høyreekstreme): 10,6 prosent, 22 seter.

• KSCM («Kommunistpartiet i Böhmen og Mähren»): 7,8 prosent, 15 seter.

• CSSD («Det tsjekkiske sosialdemokratiske parti»): 7,3 prosent, 15 seter.

• KDU-CSL («Kristendemokratene»): 5,8 prosent, 10 seter.

Sjokkvalg for venstresida

Det var ingen overraskelse at Andrej Babis, mangemilliardær og landets nest rikeste mann, endte opp med å gjøre et brakvalg med sitt teknokratiske og næringslivsvennlige protestparti ANO. Etter å ligget på rundt 30 prosent oppslutning på de fleste meningsmålingene, er ANOs valgresultat på 29,7 prosent som forventet. Et resultat som nå kan veksles inn i 78 av de 200 setene i parlamentet. Det er over tre ganger så mange seter som partiet som kom på andreplass, konservative ODS, får.

Men at sosialdemokratene (CSSD) og kommunistpartiet (KSCM) skulle gjøre det så dårlig som de endte opp med å gjøre, mener forsker Sean Hanley er overraskende og dramatisk.

– Det mest sjokkerende med dette valget er det elendige resultatet for sosialdemokratene, det dårligste siden 1992. Også nedgangen til kommunistene er stor. De opplever sitt dårligste valg siden 1989, sier Hanley, som er førsteamanuensis ved University College Londons institutt for slaviske og østeuropeiske studier.

– Det ser ut til at ANO har klart å få mange som tidligere stemte på venstresida, til å stemme på dem, sier Hanley.

Kontroversiell valgvinner

Som Klassekampen skrev på fredag, kom protestpartiet ANO som en komet inn i tsjekkisk politikk i 2011, da milliardæren Andrej Babis startet bevegelsen «Aksjon av misfornøyde borgere». I 2013 gjorde ANO, et parti med anti-korrupsjon, anti-etablissement og forretningstankegang øverst på plakaten, et brakvalg og kom på andreplass med 18,7 prosent av stemmene. Partiet gikk i koalisjon med sosialdemokratene og kristendemokratene, og Babis ble finansminister.

Men regjeringssamarbeidet har lugget, og i vår gikk Babis av som finansminister etter at han som eier av landbruks- og kjemikaliekonglomeratet Agrofert ble siktet for økonomisk svindel og misbruk av EU-subsidier og EØS-midler.

Nå gjør skandalen det vanskelig for Babis å danne regjering, til tross for den tydelige valgseieren. Både ANOs nåværende regjeringspartnere og høyrepartiet ODS har sagt at de ikke vil sitte i regjering med en svindel-siktet Babis.

– Det er utrolig vanskelig å si noe som helst om regjeringsalternativene, annet enn at ANO vil dominere dem. Babis har sagt at han vil møte alle de andre partiene til samtaler, forteller Hanley.

Høyreekstreme og pirater

Nederlaget til sosialdemokratene og kommunistene er likevel langt fra det eneste som ryster Tsjekkia etter valget.

For første gang har det innvandrings- og islamfiendtlige partiet SPD blitt valgt inn i parlamentet, og får med sine drøye ti prosent av stemmene 22 seter i parlamentet – sju flere enn både kommunistene og sosialdemokratene.

SPD er en tsjekkisk forkortelse for «Frihet og direkte demokrati», og partiet deler dermed navn med EU-skeptiske gruppen i EU-parlamentet Europe of Freedom and Direct Democracy. Partiet har bånd til franske Nasjonal front, og Marine Le Pen gikk ut og støttet SDP og partileder Tomio Okamura før valget.

– Han er veldig populær og har mange følgere på Twitter og Facebook. Hovedsakene til Okamura er, foruten anti-innvandring og anti-islam, mer direkte demokrati. Spørsmålet er hvor stor innflytelse han kommer til å få. Det er litt opp til de andre partiene, sier Bakke om Tsjekkias tydeligste innvandringskritiske stemme, som hun tror har hentet velgere fra venstresida.

– Da Tsjekkias tidligere høyreekstreme parti ble oppløst på 1990-tallet, gikk mange av velgerne til venstresida. Jeg tror noe av forklaringen på venstresidas tilbakegang i dette valget er at tidligere sosialdemokratiske og kommunistiske velgere kan ha gått til Okamuras parti og selvsagt en del også til ANO.

I tillegg gjorde piratpartiet Piráti et brakvalg, og kom for første gang inn i parlamentet, med 22 mandater.

– De har ligget under sperregrensa inntil helt nylig. Det er sannsynligvis de unge velgerne som står for suksessen deres, sier Bakke, som mener framgangen til både SPD, Piráti og ANO er bekymringsfullt fra en demokratisk synsvinkel da partiene har relativt få medlemmer.

Historisk omveltning

Bakke og Hanley er enige i at oppløsningen av det tradisjonelle, politiske partisystemet i Tsjekkia er det mest oppsiktsvekkende med valget. Det har tidligere vært kjent for å være svært stabilt, men den æraen er nå forbi, mener Hanley.

– Man vil helt sikkert se forsøk på å gjenreise tradisjonelle partier både på høyre- og venstresida, men partisystemet som vokste frem på begynnelsen av 1990-tallet, har blitt revet ned.

Forskerne er også enige i at Babis kan få store utfordringer med å danne regjering. Søndag sa Babis til den tsjekkiske avisa Hospodarske Noviny at han gjerne ser for seg et samarbeid med ODS, partiet som kom på andreplass. ODS er konservativt og EU-skeptisk, og kan sammenliknes med de britiske toryene.

– At han ideelt sett ser for seg et regjeringssamarbeid med ODS, er jeg enig i ville være naturlig politisk. Men de har vært bitre fiender i parlamentet den foregående perioden, og lørdag kveld sa ODS-lederen på tsjekkisk TV at det er uaktuelt å sitte i regjering med Babis.

– Så jeg har ikke noe tro på at ODS snur på det. Det ville vært problematisk for dem, da de har kjørt en valgkamp mot ANO.

yngvildt@klassekampen.no

Onsdag 22. november 2017
KAOS: Angela Merkel går gjennom en ekte politisk krise. Sosialdemokratene bestemmer kanslerens politiske framtid.
Tirsdag 21. november 2017
DYKK: Hvordan skapes og spres falske nyheter? Professor Alice Marwick gjorde et digitalt dypdykk, og ble rystet over det hun fant.
Mandag 20. november 2017
HISTORISK: Robert Mugabe falt for eget grep og må gi fra seg tronen til eks-visepresident Emmerson «Krokodillen» Mnangagwa. Nå venter trolig en ny samlingsregjering, der fagbevegelsen krever mer makt.
Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Torsdag 16. november 2017
COUP DE GRÂCE: Veteranene fra frigjøringskrigen vil stanse president Robert Mugabes utrenskninger.
Onsdag 15. november 2017
KEEP CALM: Det blir ingen katastrofe om Stor­britannia går ut av EU uten en handelsavtale. Det mener den britiske økonomen Roger Bootle.
Tirsdag 14. november 2017
SPENT: Libanons «avgåtte» statsminister Saad al-Hariri vender hjem til Libanon om noen dager. Det er uklart hva som vil skje med ham.
Mandag 13. november 2017
SPLID: Mens høyrenasjonalister og anti-fascister tok til gatene på Polens nitti­niende uavhengighetsdag, manet president Andrzej Duda og Donald Tusk til samhold. Men de er uenige om hvordan samholdet skal se ut.
Lørdag 11. november 2017
EGET HUS: Norsk skatteekspert mener EU må svarteliste egne medlemsland om unionen mener alvor med sin kamp mot skatteparadiser. – Det skjer ikke, sier Eva Joly til Klassekampen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk