Lørdag 21. oktober 2017
TETT PÅ: Ryan Henly, videoprodusent for Amnesty International i London følger Taibeh Abbasi (i midten) gjennom en skoledag ved Thora Storm videregående i Trondheim. Her i en sosialkunnskapstime med blant annet elevrådsleder Ulrik Adolfsen og Ingjerd Jepsen Vegge.
Amnesty gir Norge hard kritikk i internasjonal kampanje mot tvangsreturer til Afghanistan:
Viser Norge som asylversting
IKKE GLEMT: Ved siden av hovedinngangen til skolen har elevene samlet plakater fra demonstrasjonen på Trondheim Torg 4. oktober.
VIKTIG SAK: Kristin Hulaas Sunde fra Amnesty Internationals kontor i London var denne uka i Trondheim for å lage kampanje på Norges vedtak om å kaste ut Taibeh Abbassi og hennes familie.
VERST: Amnesty mener Norge har sendt flyktninger i døden. Trønderske Taibeh Abbasi, som risikerer deportasjon til Afghanistan, er frontfigur i en ny internasjonal kampanje mot tvangsreturer.

ASYLPOLITIKK

– Taibeh og hennes historie er et eksempel på en europeisk returpolitikk som ikke tar hensyn til menneskene den rammer, sier Kristin Hulaas Sunde i Amnesty Internationals internasjonale sekretariat i London.

Klassekampen møter henne på Thora Storm videregående skole i Trondheim. Hun jobber med en kampanje for å presse Norge til å endre kurs i asylpolitikken.

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er enormt kaotisk. I 2016 ble 11.500 sivile drept eller såret og FN rapporter at første halvåret av 2017 er det blodigste siden de begynte å telle sivile tap i 2009.

Samtidig som flere dør, blir stadig flere sendt tilbake. I 2016 ble 9500 afghanere returnert fra europeiske land, mot 3200 i 2015. Norge er blant landene som returnerer flest. Vi sendte tilbake 800 afghanere i fjor.

Utviklingen i Afghanistan har fått Amnesty International til å gå til det uvanlige skrittet å kreve en stans av alle tvangsreturer til landet. Nå lanserer de en internasjonal kampanje hvor Norge får skarp kritikk. Organisasjonen mener Norge bryter internasjonal lov ved å sende folk tilbake til farlige områder.

– Internasjonalt ønsker Amnesty å rette et kritisk fokus på Norge for å øke presset på å stanse returene. På tvangsreturer er Norge helt klart en versting i Europa, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Fakta

Asylpolitikk:

• Fra 2013 til 2016 økte antallet sivile afghanere som ble drept eller såret fra 8500 til 11.500 i året.

• FN registrerte rekordmange 5243 drepte og sårede innen utgangen av juni 2017.

• Norge er blant landene i Europa som tvangsreturnerer flest flyktninger til Afghanistan. Flesteparten av flyktningene sendes til Kabul, som er området med flest angrep.

Aldri vært i Afghanistan

Frontfiguren i kampanjen er trønderske Taibeh Abbasi. Taibehs mor rømte fra Afghanistan for 18 år siden, og 17-åringen har aldri vært i Afghanistan. Men etter flere runder i retten har Utlendingsnemnda fått medhold i at hun, moren og de to brødre på 20 og 15 år kan sendes til Afghanistan.

Underskriftsaksjonen «Tell Norway» ble lansert torsdag, og kampanjen vil bli trappet opp framover. Med kamera og flygende videodrone er Sunde og fotograf Ryan Henly, også flydd inn fra London, hektisk opptatt med å gjøre intervjuer og opptak til kampanjen.

– Vi vil få fram hva europeiske regjeringer gjør mot Taibeh og tusenvis som henne, Sunde.

Foran kamera sitter Taibeh sammen med klassekameratene som har engasjert seg for å beholde henne i landet.

Avgjørelsen om å deportere Abbasi-familien ble møtt med sinne blant trøndersk ungdom. 4. oktober samlet rundt 2000 elever fra ti skoler i Trøndelag seg på Torget i Trondheim for å protestere mot utkastelsen og norsk asylpolitikk. Elevenes aksjonsgruppe samler nå inn penger for å dekke utgifter i forbindelse med en anke til høyesterett.

– Det er veldig vondt å hele tida leve med frykten for hva som kan skje, men støtten gjør at jeg likevel klarer å smile. Det er fantastisk, sier Abbasi.

Dødelig utfall

Flere steder i landet merker familier asylpolitikken. I den ferske rapporten «Forced Back to Danger» dokumenterer Amnesty at norsk returpolitikk har fått dødelig utfall.

Her kan en lese om Hadi (et falskt navn av hensyn til familien), som flyktet til Norge i 2015 etter å ha blitt kidnappet og torturert i Afghanistan. Familien fikk avslag på asyl­søknadene og fikk valget mellom betalt «frivillig retur» eller fengsling og deportasjon. De dro.

Kort tid etter at familien kom til Afghanistan i 2016, ble Hadi myrdet.

Onsdag demonstrerte flere hundre mennesker i Oslo mot deportasjonen av de såkalte «Oktoberbarna.» 130 mindreårige afghanske flyktninger som juridisk sett fyller 18 år i oktober skal sendes tilbake til Afghanistan.

Ungdommens engasjement i Trondheim får nasjonale konsekvenser. Fredag møtte politikere fra SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt elevrådet på Thora Storm videregående for å presentere et felles stortingsforslag om midlertidig stans i returene til Afghanistan. Forslaget legges fram for Stortinget tirsdag.

– Vi er utrolig glade for at vår demonstrasjon skaper oppmerksomhet om asylpolitikken. Vi støtter fullt opp om forslaget om stans i returene. Nå må regjeringen komme med et klart svar på hvor de står, sier Ulrik Adolfsen, elevrådsleder ved Thora Storm, som forsikrer:

– Vi gir oss aldri.

Klassekampen har kontaktet Justisdepartementet om kommentar til saken, men har ikke fått noe svar.

jos@klassekampen.no

fridag@klassekampen.no

Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Torsdag 16. november 2017
REGNSKAP: Det er forskjeller i hvor mye ulike innvandrergrupper står for av skatteinntekter. Mens iranere i snitt betaler 94.300 kroner, står polakker for 70.800 skattekroner per hode.
Onsdag 15. november 2017
SJAU: Fjellstrand verft vil ikkje nytte permitterte arbeidarar til nye oppdrag. LO fryktar at verksemda vil kvitte seg med alle fast tilsette.
Tirsdag 14. november 2017
URO: I en fersk rapport varsler Nav om økende kløfter mellom fattig og rik. Fra 2011 til 2015 gikk andelen fattige opp fra 7,7 til 9,3 prosent.
Mandag 13. november 2017
GÅR AV: Allerede i mars var Finans­departementet bekymret for omorganiseringen i SSB. Men Christine Meyer mener hun hadde mandat til å avskilte forskere. Nå fratrer hun stillingen.
Lørdag 11. november 2017
AU: Aldri før har KrF vore målt så lågt på Klassekampens barometer. Hareide håpar ny politikk skal ta KrF ut av skugganes dal.
Fredag 10. november 2017
VIL SNU: Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil trosse asylforliket, myke opp asylpolitikken og finne en «praktisk løsning» for å hjelpe oktoberbarna.
Torsdag 9. november 2017
FISJONSKRAFT: To av tre finnmarkingar seier nei til tvangssamanslåinga med Troms fylke, men reforma stoppar ikkje. – Sp må få kink i nakken av å sjå seg så mykje bakover, seier Sanner.
Onsdag 8. november 2017
TAR FEIL: Sylvi Listhaug og Utlendingsdirektoratet tar feil om at det er trygt å returnere «oktoberbarna» til Afghanistan, fastslår Afghanistan-ekspert Arne Strand. Listhaug skal orientere om sikkerheten i Stortinget i dag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk