Fredag 20. oktober 2017
Regionvalg i Catalonia i januar
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Publisert: 20 Oktober 18:16
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Regionvalget er del av de ekstraordinære tiltakene som innebærer innføring av midlertidig direkte styre over regionen, uttalte PSOE-politiker Carmen Calvo fredag morgen på spansk fjernsyn.
Fredag ettermiddag kommenterte statsminister Mariano Rajoy saken selv.
– Vi har vært svært varsomme. Vi har forsøkt å unngå en vanskelig situasjon. Men det er vanskelig når loven og rettsstaten vannes ut, når lover ignoreres og det holdes ulovlige folkeavstemninger. Vi har derfor nådd et kritisk punkt, sa Rajoy på sidelinjene av EU-toppmøtet i Brussel.
Rajoy mener katalanske myndigheter handler i strid med spansk lov og demokratiske prinsipper.

Avklaring lørdagHan bekreftet at hans regjeringsparti PP har inngått enighet med PSOE og at også partiet Ciudadanos er med på avtalen. Med dette mandatet bak seg holder regjeringen lørdag ekstraordinært møte for å utløse grunnlovens paragraf 155, som vil frata Catalonia selvstyre.
– Målet er todelt: Å gjeninnføre lovgyldighet og gjenopprette institusjonenes normaltilstand, sa Rajoy.
Catalonia kontrollerer sitt eget helsevesen, utdanningssystem og politistyrke. Det er så langt uklart hvilke deler av Catalonias selvstyre regjeringen vil frata regionen. De spesifikke tiltakene skal diskuteres på møtet lørdag, opplyste statsministeren.

GrunnlovsparagrafCatalonias leder Carles Puigdemont fikk to frister av Madrid til å si om han erklærer regionen uavhengig eller ei. Puigdemont svarte verken ja eller nei og ba i stedet om dialog. Uten dialog blir det uavhengighet, sa Puigdemont torsdag.
Regjeringen svarte med å varsle at den lørdag iverksetter aktivering av grunnlovens paragraf 155. Senatet, der Rajoys parti PP har flertall, må deretter fatte vedtak. Den katalanske avisen La Vanguardia opplyser at det trolig vil skje fredag 27. oktober.
En talsmann for Rajoys parti opplyser at katalanerne fortsatt har mulighet til å snu.

– Katt- og mus-spillDet viktigste for regjeringen i Madrid nå er å sikre katalanernes rettigheter, sikre fredfull sameksistens mellom katalanerne og resten av Spania, og å gjennomføre regionvalg så snart det lar seg gjøre, skriver avisen videre.
Joan Coscubiela, talsmann for den venstreorienterte koalisjonen Catalunya Sí que es Pot i den katalanske regionforsamlingen, mener verken Rajoy eller Puigdemont egentlig ønsker å gjøre alvor av sine trusler. De leker et katt- og mus-spill, mener Coscubiela.
– En ensidig erklæring om uavhengighet kan bli lagt fram, men ikke implementert. Vi vet hvordan vi kan gå inn i paragraf 155, men vi vet ikke hvordan vi kan forlate den. La oss stoppe dette «jo verre, desto bedre»-spillet, skriver han på Twitter.

Utelukker valgCalvo sa i sitt intervju med TVE fredag morgen at det ville ha vært «kjempeflott» dersom man kan unngå sentralmyndighetenes pålegg om valg i januar ved at Puigdemont selv gjennomfører ordinært valg innen den tid.
Avisen El Mundo skriver at det kan hende at Puigdemont selv, i en svært usannsynlig manøver, kan velge å be om valg allerede i neste uke. Det er imidlertid et scenario som Puigdemont så langt har utelukket.

(©NTB)
Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Onsdag 20. juni 2018
• Danskene er nå blant de mest EU-positive i Europa, så lenge de får beholde de særskilte forbeholdene overfor unionen. Danmark har tatt forbehold mot å delta i EUs forsvarssamarbeid, euroen, overstatlig rettspolitikk og mot at...
Onsdag 20. juni 2018
TREND: Fleire røyker hasj. Fleire med psykiske plager. Og mindre tid på leksearbeid. Det er blant resultata etter at 25.000 har svart på ei ungdomsundersøking.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Tirsdag 19. juni 2018
• VG hadde et oppslag lørdag der avisa gjør en stor sak ut av at Aps Anniken Huitfeldt i et møte med amerikanske forsvarsfolk gjorde en morsomhet ut av at Nato-sjef Jens Stoltenberg kunne gjøre comeback som Ap-leder. Aps tidligere...
Mandag 18. juni 2018
HØRING: Faresignalene har vært mange det siste året. I dag må byrådsleder R­aymond Johansen (Ap) svare på hva han har tenkt å gjøre for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk