Fredag 20. oktober 2017
Regionvalg i Catalonia i januar
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Publisert: 20 Oktober 18:16
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Regionvalget er del av de ekstraordinære tiltakene som innebærer innføring av midlertidig direkte styre over regionen, uttalte PSOE-politiker Carmen Calvo fredag morgen på spansk fjernsyn.
Fredag ettermiddag kommenterte statsminister Mariano Rajoy saken selv.
– Vi har vært svært varsomme. Vi har forsøkt å unngå en vanskelig situasjon. Men det er vanskelig når loven og rettsstaten vannes ut, når lover ignoreres og det holdes ulovlige folkeavstemninger. Vi har derfor nådd et kritisk punkt, sa Rajoy på sidelinjene av EU-toppmøtet i Brussel.
Rajoy mener katalanske myndigheter handler i strid med spansk lov og demokratiske prinsipper.

Avklaring lørdagHan bekreftet at hans regjeringsparti PP har inngått enighet med PSOE og at også partiet Ciudadanos er med på avtalen. Med dette mandatet bak seg holder regjeringen lørdag ekstraordinært møte for å utløse grunnlovens paragraf 155, som vil frata Catalonia selvstyre.
– Målet er todelt: Å gjeninnføre lovgyldighet og gjenopprette institusjonenes normaltilstand, sa Rajoy.
Catalonia kontrollerer sitt eget helsevesen, utdanningssystem og politistyrke. Det er så langt uklart hvilke deler av Catalonias selvstyre regjeringen vil frata regionen. De spesifikke tiltakene skal diskuteres på møtet lørdag, opplyste statsministeren.

GrunnlovsparagrafCatalonias leder Carles Puigdemont fikk to frister av Madrid til å si om han erklærer regionen uavhengig eller ei. Puigdemont svarte verken ja eller nei og ba i stedet om dialog. Uten dialog blir det uavhengighet, sa Puigdemont torsdag.
Regjeringen svarte med å varsle at den lørdag iverksetter aktivering av grunnlovens paragraf 155. Senatet, der Rajoys parti PP har flertall, må deretter fatte vedtak. Den katalanske avisen La Vanguardia opplyser at det trolig vil skje fredag 27. oktober.
En talsmann for Rajoys parti opplyser at katalanerne fortsatt har mulighet til å snu.

– Katt- og mus-spillDet viktigste for regjeringen i Madrid nå er å sikre katalanernes rettigheter, sikre fredfull sameksistens mellom katalanerne og resten av Spania, og å gjennomføre regionvalg så snart det lar seg gjøre, skriver avisen videre.
Joan Coscubiela, talsmann for den venstreorienterte koalisjonen Catalunya Sí que es Pot i den katalanske regionforsamlingen, mener verken Rajoy eller Puigdemont egentlig ønsker å gjøre alvor av sine trusler. De leker et katt- og mus-spill, mener Coscubiela.
– En ensidig erklæring om uavhengighet kan bli lagt fram, men ikke implementert. Vi vet hvordan vi kan gå inn i paragraf 155, men vi vet ikke hvordan vi kan forlate den. La oss stoppe dette «jo verre, desto bedre»-spillet, skriver han på Twitter.

Utelukker valgCalvo sa i sitt intervju med TVE fredag morgen at det ville ha vært «kjempeflott» dersom man kan unngå sentralmyndighetenes pålegg om valg i januar ved at Puigdemont selv gjennomfører ordinært valg innen den tid.
Avisen El Mundo skriver at det kan hende at Puigdemont selv, i en svært usannsynlig manøver, kan velge å be om valg allerede i neste uke. Det er imidlertid et scenario som Puigdemont så langt har utelukket.

(©NTB)
Tirsdag 21. november 2017
• Lørdag skrev Klassekampen om Bent Arne Aasli som har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. «Jeg har ikke mye skole å skryte av, fikk bare tatt ungdomsskolen før jeg begynte å jobbe. Men jeg skaffet meg fagbrev og har jobbet med...
Tirsdag 21. november 2017
DYKK: Hvordan skapes og spres falske nyheter? Professor Alice Marwick gjorde et digitalt dypdykk, og ble rystet over det hun fant.
Tirsdag 21. november 2017
Nettstedet Medier24 navngir en overgrepsanklaget Schibsted-topp med innvandrerbakgrunn. Redaktør Gard L. Michalsen synes det er «påfallende» at svenske medier anonymiserer ham.
Tirsdag 21. november 2017
NEDGANG: I 1965 oppga to tredeler av Aps velgere at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det en tredel. Blant Høyres velgere har andelen økt.
Mandag 20. november 2017
OMKAMP: Regjeringspartia, KrF og Venstre oppretta gigantfylket Viken på Aust­landet. No vurderer KrF å snu om ­millionregionen rundt Oslo.
Mandag 20. november 2017
HISTORISK: Robert Mugabe falt for eget grep og må gi fra seg tronen til eks-visepresident Emmerson «Krokodillen» Mnangagwa. Nå venter trolig en ny samlingsregjering, der fagbevegelsen krever mer makt.
Mandag 20. november 2017
• Var russiske internettroboter med på å sikre flertall for britisk utmelding av EU i fjor sommer? Spørsmålet har dukket opp i forbindelse med «Russiagate», granskingen av forholdet mellom president Donald Trumps kampanje og russiske aktører...
Mandag 20. november 2017
På nyåret lanserer Det norske akademi landets mest omfattende ordbok for bokmål på nett. Men akademiet får ingen pengestøtte til å vedlikeholde ordboka, som har kostet 100 millioner kroner å lage.
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.
Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk