Fredag 20. oktober 2017
Regionvalg i Catalonia i januar
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Publisert: 20 Oktober 18:16
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Regionvalget er del av de ekstraordinære tiltakene som innebærer innføring av midlertidig direkte styre over regionen, uttalte PSOE-politiker Carmen Calvo fredag morgen på spansk fjernsyn.
Fredag ettermiddag kommenterte statsminister Mariano Rajoy saken selv.
– Vi har vært svært varsomme. Vi har forsøkt å unngå en vanskelig situasjon. Men det er vanskelig når loven og rettsstaten vannes ut, når lover ignoreres og det holdes ulovlige folkeavstemninger. Vi har derfor nådd et kritisk punkt, sa Rajoy på sidelinjene av EU-toppmøtet i Brussel.
Rajoy mener katalanske myndigheter handler i strid med spansk lov og demokratiske prinsipper.

Avklaring lørdagHan bekreftet at hans regjeringsparti PP har inngått enighet med PSOE og at også partiet Ciudadanos er med på avtalen. Med dette mandatet bak seg holder regjeringen lørdag ekstraordinært møte for å utløse grunnlovens paragraf 155, som vil frata Catalonia selvstyre.
– Målet er todelt: Å gjeninnføre lovgyldighet og gjenopprette institusjonenes normaltilstand, sa Rajoy.
Catalonia kontrollerer sitt eget helsevesen, utdanningssystem og politistyrke. Det er så langt uklart hvilke deler av Catalonias selvstyre regjeringen vil frata regionen. De spesifikke tiltakene skal diskuteres på møtet lørdag, opplyste statsministeren.

GrunnlovsparagrafCatalonias leder Carles Puigdemont fikk to frister av Madrid til å si om han erklærer regionen uavhengig eller ei. Puigdemont svarte verken ja eller nei og ba i stedet om dialog. Uten dialog blir det uavhengighet, sa Puigdemont torsdag.
Regjeringen svarte med å varsle at den lørdag iverksetter aktivering av grunnlovens paragraf 155. Senatet, der Rajoys parti PP har flertall, må deretter fatte vedtak. Den katalanske avisen La Vanguardia opplyser at det trolig vil skje fredag 27. oktober.
En talsmann for Rajoys parti opplyser at katalanerne fortsatt har mulighet til å snu.

– Katt- og mus-spillDet viktigste for regjeringen i Madrid nå er å sikre katalanernes rettigheter, sikre fredfull sameksistens mellom katalanerne og resten av Spania, og å gjennomføre regionvalg så snart det lar seg gjøre, skriver avisen videre.
Joan Coscubiela, talsmann for den venstreorienterte koalisjonen Catalunya Sí que es Pot i den katalanske regionforsamlingen, mener verken Rajoy eller Puigdemont egentlig ønsker å gjøre alvor av sine trusler. De leker et katt- og mus-spill, mener Coscubiela.
– En ensidig erklæring om uavhengighet kan bli lagt fram, men ikke implementert. Vi vet hvordan vi kan gå inn i paragraf 155, men vi vet ikke hvordan vi kan forlate den. La oss stoppe dette «jo verre, desto bedre»-spillet, skriver han på Twitter.

Utelukker valgCalvo sa i sitt intervju med TVE fredag morgen at det ville ha vært «kjempeflott» dersom man kan unngå sentralmyndighetenes pålegg om valg i januar ved at Puigdemont selv gjennomfører ordinært valg innen den tid.
Avisen El Mundo skriver at det kan hende at Puigdemont selv, i en svært usannsynlig manøver, kan velge å be om valg allerede i neste uke. Det er imidlertid et scenario som Puigdemont så langt har utelukket.

(©NTB)
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Lørdag 17. februar 2018
• Norge er midt inne i en større forsvarsdebatt der det er påvist store svakheter i den nasjonale forsvarsevnen. De militære even­tyrene i Afghanistan og Libya er sterkt omstridt og har ikke gitt landet større trygghet – snarere tvert imot.
Lørdag 17. februar 2018
Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.
Lørdag 17. februar 2018
TYNN IS: Ap har stilt sju vilkår til regjeringa for å kunne seie ja til EUs tredje energimarknadspakke og Acer. Men dette er garantiar regjeringa ikkje kan gje, forklarer ekspert.
Lørdag 17. februar 2018
Lange linjer: Jürgen Kocka utfordrer dem som gjerne ser på ­kapitalisme som en naturtilstand.
Fredag 16. februar 2018
LOJALITET: Nabolagslojaliteten er noe av det beste med Holmlia, skal vi tro de som bor der. – En slik lojalitet kan også misbrukes, advarer Dara Goldar.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Fredag 16. februar 2018
Kinobesøket gikk ned i både Norge og EU i fjor. Hvis trenden fortsetter, er det stor grunn til bekymring, ifølge eksperter.
Fredag 16. februar 2018
• I 2015 fikk Høyre/Frp-regjeringen med støtte fra Venstre flertall for å endre arbeidsmiljøloven slik at det ble enklere for arbeidsgivere å ansette folk midlertidig. Forslaget ble begrunnet med de mest fantasifulle argumenter fra daværende...
Torsdag 15. februar 2018
Jakten på bestselgerforfattere gjør forlagene likere hverandre, mener forlagsveteran Janneken Øverland.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk