Fredag 20. oktober 2017
Regionvalg i Catalonia i januar
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Publisert: 20 Oktober 18:16
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Regionvalget er del av de ekstraordinære tiltakene som innebærer innføring av midlertidig direkte styre over regionen, uttalte PSOE-politiker Carmen Calvo fredag morgen på spansk fjernsyn.
Fredag ettermiddag kommenterte statsminister Mariano Rajoy saken selv.
– Vi har vært svært varsomme. Vi har forsøkt å unngå en vanskelig situasjon. Men det er vanskelig når loven og rettsstaten vannes ut, når lover ignoreres og det holdes ulovlige folkeavstemninger. Vi har derfor nådd et kritisk punkt, sa Rajoy på sidelinjene av EU-toppmøtet i Brussel.
Rajoy mener katalanske myndigheter handler i strid med spansk lov og demokratiske prinsipper.

Avklaring lørdagHan bekreftet at hans regjeringsparti PP har inngått enighet med PSOE og at også partiet Ciudadanos er med på avtalen. Med dette mandatet bak seg holder regjeringen lørdag ekstraordinært møte for å utløse grunnlovens paragraf 155, som vil frata Catalonia selvstyre.
– Målet er todelt: Å gjeninnføre lovgyldighet og gjenopprette institusjonenes normaltilstand, sa Rajoy.
Catalonia kontrollerer sitt eget helsevesen, utdanningssystem og politistyrke. Det er så langt uklart hvilke deler av Catalonias selvstyre regjeringen vil frata regionen. De spesifikke tiltakene skal diskuteres på møtet lørdag, opplyste statsministeren.

GrunnlovsparagrafCatalonias leder Carles Puigdemont fikk to frister av Madrid til å si om han erklærer regionen uavhengig eller ei. Puigdemont svarte verken ja eller nei og ba i stedet om dialog. Uten dialog blir det uavhengighet, sa Puigdemont torsdag.
Regjeringen svarte med å varsle at den lørdag iverksetter aktivering av grunnlovens paragraf 155. Senatet, der Rajoys parti PP har flertall, må deretter fatte vedtak. Den katalanske avisen La Vanguardia opplyser at det trolig vil skje fredag 27. oktober.
En talsmann for Rajoys parti opplyser at katalanerne fortsatt har mulighet til å snu.

– Katt- og mus-spillDet viktigste for regjeringen i Madrid nå er å sikre katalanernes rettigheter, sikre fredfull sameksistens mellom katalanerne og resten av Spania, og å gjennomføre regionvalg så snart det lar seg gjøre, skriver avisen videre.
Joan Coscubiela, talsmann for den venstreorienterte koalisjonen Catalunya Sí que es Pot i den katalanske regionforsamlingen, mener verken Rajoy eller Puigdemont egentlig ønsker å gjøre alvor av sine trusler. De leker et katt- og mus-spill, mener Coscubiela.
– En ensidig erklæring om uavhengighet kan bli lagt fram, men ikke implementert. Vi vet hvordan vi kan gå inn i paragraf 155, men vi vet ikke hvordan vi kan forlate den. La oss stoppe dette «jo verre, desto bedre»-spillet, skriver han på Twitter.

Utelukker valgCalvo sa i sitt intervju med TVE fredag morgen at det ville ha vært «kjempeflott» dersom man kan unngå sentralmyndighetenes pålegg om valg i januar ved at Puigdemont selv gjennomfører ordinært valg innen den tid.
Avisen El Mundo skriver at det kan hende at Puigdemont selv, i en svært usannsynlig manøver, kan velge å be om valg allerede i neste uke. Det er imidlertid et scenario som Puigdemont så langt har utelukket.

(©NTB)
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
• Lørdag var det ti år siden den amerikanske banken Lehman Brothers gikk under i historiens største konkurs. Hendelsen har blitt selve symbolet på finanskrisa som rammet verden hardt i årene etter 2008. Krisa startet i de store...
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk