Fredag 20. oktober 2017
TRUMP, CHECK: Andrej Babis og hans protestparti ANO med slagordet «Det kan bli bedre» ligger an til å få nær 30 prosent av stemmene i valget til Tsjekkias nasjonalforsamling i helgen.
Milliardær kalt «Tsjekkias Trump» ligger an til å vinne parlamentsvalget i Tsjekkia:
Stemmer på milliardær
PROTESTERER: Flere tusen demonstrerte mot daværende finansminister Andrej Babis i mai i år. Foto: Michal Cizek, AFP/NTB scanpix
RIK: Andrej Babis kalles Tsjekkias Trump. Landets nest rikeste mann og protestpartiet hans vil vinne helgas valg, men forskere mener det er feil å gi ham et Trump-stempel.

Tsjekkia

Når tsjekkiske velgere går til valgurnene i dag og i morgen er det protestpartiet til landets nest rikeste mann, Andrej Babis, som vil få flest stemmer.

Med en jevn oppslutning på nær 28 prosent ligger partiet ANO, som betyr «Ja» på tsjekkisk og målbærer slagordet «Det kan bli bedre», an til å knuse alle sine politiske motstandere. Andreplassen veksler mellom å eies av sosialdemokratene CSSD, kommunistpartiet KSCM og høyreekstreme SPD, som alle ligger mellom 9,5 og 12,7 prosent.

Det er dermed en stor mulighet for at businessmannen Babis, som entret den politiske scenen in 2011, kan bli landets nye statsminister. Han vil det i alle fall selv – men sosialdemokratene, som ANO sitter i koallisjonsregjering med nå og hvor Babis satt som finansminister frem til i vår, har sagt at de er villige til å samarbeide med ANO på en betingelse: Ingen Babis i regjering.

Fakta

Valg i Tsjekkia:

• Det tsjekkiske parlamentsvalget avholdes i landets 14 valgkretser i dag og i morgen.

• Den business-vennlige og anti-politiske bevegelsen ANO leder på meningsmålingene med 28 prosent. Siden 2013 har ANO vært i regjering med sosialdemokratiske CSSD.

• CSSD, kommunistpartiet KSCM og høyreekstreme SPD ligger mellom 9 og 13 prosent.

• ANOs leder er milliardæren Andrej Babis. I vår gikk han av etter snart fire år som finansminister, etter anklager for økonomisk svindel.

Får Trump-stempel

De amerikanske avisene The New York Times og The Washington Post kaller den velstående og veltalende politikeren «Tsjekkias Trump», mens franske medier omtaler han gjerne som «en tsjekkisk Berlusconi». Som eier av Agrofert, et konglomerat som omfatter det meste av Tsjekkias landbruks- og kjemikalieindustri, samt som eier av nyhetsbyrået Mafra, er han god for flere milliarder.

Men Nonna Mayer, professor i statsvitenskap ved Sciences Po i Paris og mangeårig forsker på europeisk politikk og populisme ved det franske forskningsinstituttet CNRS, er uenig i Trump-stempelet.

– Det er altfor tidlig å gjette hvorvidt han kommer til å bli en framtidig tsjekkisk Trump! Det hersker en generell politisk misnøye med de etablerte partiene i gamle og unge demokratier, som gir næring til en populistisk oppsving. Men det er ikke alltid disse partiene vokser, eller at populariteten vedvarer, sier Mayer om den europeiske populismen som har preget flere valg i år.

– Et forretningsparti

Elisabeth Bakke sier seg enig. Hun er førsteamanuensis ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og følger tsjekkisk politikk tett.

– Å sammenlikne ham med Trump og Berlusconi mener jeg ikke blir riktig. Han er ikke direkte tett i pappen, han er i en annen kategori enn Trump. Babis er tross alt en hardtarbeidende forretningsmann, og så framstår han jo som en veldig likandes kar. ANO kombinerer næringslivspolitikken sin med en vilje til å ivareta svake grupper, forklarer Bakke og viser til at ANO har ligget øverst på meningsmålingene siden 2014.

Bakke sier at Babis’ protestparti «skjøt inn som en rakett» på den politiske scenen i 2013, da partiet fikk 18,7 prosent av stemmene og gikk inn i koalisjonsregjering med sosialdemokratene. Babis trakk velgere med et budskap om at den korrupte, politiske eliten må stanses.

Før brakvalget i 2013 fikk Babis hjelp fra PR-byrået Campaigns, som har solgt sine tjenester til mange andre politiske partier i Tsjekkia og Slovakia.

– ANO-kandidatene ble screenet av PR-firmaet og godkjent av Babis selv. Selskapet laget også utkastet til partiprogrammet, sier Bakke.

– ANO er prototypen på et forretningsparti. Programmet deres er diffust, men det ligger til sentrum-høyre i økonomisk politikk, legger hun til.

Vil styre et «familiefirma»

Sean Hanley, førsteamanuensis ved University College Londons institutt for slaviske og østeuropeiske studier, har i likhet med Bakke fulgt nøye med på Babis og ANO de siste årene.

– ANO kan egentlig ikke plasseres verken til høyre eller venstre. Det er et teknokratisk parti med forretningsfolk, og er veldig toppstyrt. Men Babis sier han «vil styre Tsjekkia som et familiefirma».

Han har også uttalt at ANO er «et høyreparti med sosial empati». Som finansminister ville han ikke ha lønn og betalte barnehageutgifter for alle i finansdepartementet.

– Babis trekker velgere fra både høyre og venstre, fra hele landet bortsett fra Praha. Men de unge velgerne foretrekker piratpartiet og det høyreekstreme partiet SPD, sier Hanley.

Elisabeth Bakke ved UiO kompletterer ved å vise til de siste målingene på tv-stasjonen TV Nova, hvor SPD kommer på tredjeplass.

– Det er mer bekymringsfullt. Dette er et høyreekstremt parti av et helt annet kaliber enn ANO, sier Bakke.

Usikker regjeringskabal

Men selv om det er lite spenning knyttet til det at ANO vil bli klart størst når alle stemmene er talt opp etter parlamentsvalget, er det stor spenning knyttet til regjeringskabalen.

– Spørsmålet er ikke hvorvidt ANO kommer i regjering, men om Babis gjør det, sier Sean Hanley.

Et aspekt er at utfallet av mandatfordelingen i landets valgkretser er svært usikkert. Et annet, og mer prekært problem, er at regjeringsalternativene er helt i det blå, blant annet på grunn av spørsmålet om EU.

– Sannsynligheten er størst for at koalisjonen mellom sosialdemokratene og ANO fortsetter fordi de kan få flertall sammen. Men problemet er at sosialdemokratene har motsatt seg at Babis går inn i regjering. Og han vil jo bli statsminister, sier Hanley.

I tillegg har Babis sagt i media at han ikke vil regjere med verken kommunistpartiet KSCM eller høyreekstreme SPD som hopper opp og ned fra andre- til fjerdeplass på målingene. Opposisjonspartiene på høyresida ODS og TOP 09 har utelukket samarbeid med Babis.

– Forhastede slutninger

Hanley sier seg enig med sine to vitenskapelige kolleger i at Trump-stempelet er feilaktig og mener Babis skiller seg fra mange av Europas populistiske ledere.

– For eksempel sier han at han og partiet EU-skeptisk, men det er pragmatisk snakk og han er lite opptatt av utenrikspolitikk. Han er først og fremst forretningsmann.

Professor Nonna Mayer vil gjerne se det tsjekkiske valget i lys av europeisk politikk generelt. Hun mener pressen ofte trekker forhastede slutninger i sine analyser av europeiske populister.

Flere internasjonale medier gjør et stort poeng ut av at ANOs voksende popularitet etterfølger det tyske valget hvor høyrepopulistiske AfD hadde vind i seilene og valget i Østerrike hvor FPÖ endte opp med 26 prosent. Hun mener man bør være forsiktig både med å feire at «populistene er overvunnet» eller rope varsko om at de «kupper» europeisk politikk.

– Disse partiene har sine opp- og nedturer som alle andre partier. Når det gjelder Tyskland: hvilken seier? En interessant oppslutning om AfD, ja, men vil det vedvare? Se på hvordan de interne slidene allerede ryster partiet.

yngvildt@klassekampen.no

Tirsdag 21. november 2017
DYKK: Hvordan skapes og spres falske nyheter? Professor Alice Marwick gjorde et digitalt dypdykk, og ble rystet over det hun fant.
Mandag 20. november 2017
HISTORISK: Robert Mugabe falt for eget grep og må gi fra seg tronen til eks-visepresident Emmerson «Krokodillen» Mnangagwa. Nå venter trolig en ny samlingsregjering, der fagbevegelsen krever mer makt.
Lørdag 18. november 2017
OVER: Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.
Fredag 17. november 2017
NY BOK: Eks-korrespondent Luke Harding kommer i en ny bok med ville historier og harde anklager mot Donald Trump. Mange av påstandene i boka er svært vanskelig å faktasjekke.
Torsdag 16. november 2017
COUP DE GRÂCE: Veteranene fra frigjøringskrigen vil stanse president Robert Mugabes utrenskninger.
Onsdag 15. november 2017
KEEP CALM: Det blir ingen katastrofe om Stor­britannia går ut av EU uten en handelsavtale. Det mener den britiske økonomen Roger Bootle.
Tirsdag 14. november 2017
SPENT: Libanons «avgåtte» statsminister Saad al-Hariri vender hjem til Libanon om noen dager. Det er uklart hva som vil skje med ham.
Mandag 13. november 2017
SPLID: Mens høyrenasjonalister og anti-fascister tok til gatene på Polens nitti­niende uavhengighetsdag, manet president Andrzej Duda og Donald Tusk til samhold. Men de er uenige om hvordan samholdet skal se ut.
Lørdag 11. november 2017
EGET HUS: Norsk skatteekspert mener EU må svarteliste egne medlemsland om unionen mener alvor med sin kamp mot skatteparadiser. – Det skjer ikke, sier Eva Joly til Klassekampen.
Fredag 10. november 2017
PAPIRTIGER: Donald Trumps tøffe retorikk mot Kina forduftet under presidentens besøk i Beijing.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk