Klassekampen.no
Torsdag 19. oktober 2017
Nå hadde vi det så hyggelig her

Hvis folk bare kunne være litt mer rause, ikke så hårsåre, så kunne vi hatt det så hyggelig. Det flommer over av meldinger fra alle mulige kanter; urfolk som er såret, kvinner som er antastet og homofile som på død og liv skal ha seksualiteten sin som tema hele tiden.

Kunne de ikke bare slappet litt av? De må jo skjønne at det er ikke vond vilje bak når vi tuller med dem? Vi. Vi ubekymrede som sitter trygt i vår egen lille boble av velstand og privilegier. De må jo skjønne at det blir veldig dårlig stemning på festen om vi er nødt til å ta hensyn til alle som blir såret når vi bare mener å tulle?

Det er jo ikke det at vi ikke tar dem alvorlig, de er jo så skjønne alle sammen. Alle de mangfoldige gruppene av folk som ikke er på toppen av samfunnet. Alle farger og lavinntektsgrupper som vi liker å kjenne at vi ikke er en del av. Vi elsker det. Vi elsker å minne oss selv på at vi er mennene med makt. Vi som har klart å holde på makten i samfunnet og nå deler hverandres ubekymrede humor.

Vi vil jo ikke at folk skal ha det vondt, eller føle seg undertrykket. I hvert fall ikke så mye. Bare litt. Når vi sier til hun deilige mellomlederen vår at hun er så søt når hun er sint, er det ikke ment som en hersketeknikk. Vi mener det faktisk. Hun er kjempesøt. Når det duver og freser og syder av energi. Vi liker det. Vi kan godt høre på det hun har å si, før vi ber henne lukke døren bak seg på vei ut av styrerommet.

Det er jo ikke det at vi har noe imot urfolk, men det er veldig slitsomt at de alltid insisterer på å ha med undertrykkingshistorien når vi bare ler litt romslig av at de danser omkring med fjærene sine eller runebommen sin. De kan jo bare le av seg selv. Det koster jo ingenting. I alle fall ikke for oss.

Det er ikke det at vi ikke synes folk er like verdifulle som oss, det er bare det at vi ikke tar så tungt på alt det de sliter med. Hvis de ikke vil ende opp som gamle humørløse kjærringer, så må de faktisk skjerpe seg litt. Ha litt mer romslighet på sin egen situasjon. Ikke mase så mye om undertrykking og latterliggjøring. Det blir så dårlig stemning på den måten.

Og hvis de helt seriøst vil ha forandring i samfunnet, så er det jo bare å bli født som privilegert, det er ikke vanskelig i det hele tatt. Det har ikke kostet oss noe som helst. Ikke oss.

tormodfugl@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 20. november 2017 kl. 14.49