Onsdag 18. oktober 2017
TUNG TID: Suzanne Valle fra Blue Creek, Ohio tror Donald Trump kjemper for å innfri sine valgkampløfter, men at politiske motstandere stikker kjepper i hjulene. FOTO: Christopher Olssøn
Valle-familien i Ohio mener mediene og Kongressen prøver å felle presidenten som de stemte på:
Står stadig bak Trump
STÅR SAMMEN: Suzanne Valle (til høyre) og ektemannen Jesus Valle (til venstre) fikk tidligere i år full foreldrerett for de fire barna til Suzannes narkotikaavhengige bror. Her fra retten etter kjennelsen. FOTO: PRIVAT
KRISETID: Omgitt av ofre for USAs narkotikaepidemi, prøver Suzanne Valle å få livet til å gå opp. Hun mener Donald Trump gjør en god jobb.

USA

Rett før presidentvalget i fjor lagde Klassekampen en stor reportasje om Suzanne Valle (60) i Appalachene-fjellene i Ohio.

Der passet hun tre måneder gamle «Baby Ronnie», som barnevernet hadde tatt fra en ung heroinavhengig mor. Valle hadde også ansvaret for de fire barna til sin heroin­avhengige bror.

Hun fortalte at hun skulle stemme på Donald Trump. Hennes meksikanske ektemann, Jesus Valle, sa at han ville reise til grensa for å hjelpe Trump med å bygge muren mot Mexico.

Snart ett år seinere lurer vi på hvordan det går med familien. Hva skjer med narkotika­epidemien som herjer Ohio og en rekke andre amerikanske delstater? Og hva skjer egentlig med familiens støtte til Trump?

Fakta

Donald Trumps USA:

• USA er et dypt splittet land, ikke minst mellom rik og fattig, og by og land.

• Trump vant i fjor en overraskende seier i USAs presidentvalg mot Hillary Clinton.

• Trump kombinerte hard kritikk av innvandring og politiske eliter i Washington med en økonomisk populisme som lovet arbeidsplasser og kamp mot frihandel.

• Valgresultatet viste at Trump hadde størst støtte blant velstående amerikanere, ikke minst på landsbygda.

• I avgjørende vippestater tiltrakk han seg også arbeiderklassevelgere, mange som tidligere hadde stemt på Barack Obama.

Glede og død

Gjennom en serie e-poster vi utveksler, forteller Valle at hun har store nyheter. I april fikk hun og mannen nemlig endelig på plass full adopsjon av brorens fire barn: Delaney (13), Fin (11), Liam og Connelly (8).

Hun legger ved et bilde der familien smiler mot kameraet sammen med dommeren.

«Jeg er så glad», skriver Suzanne Valle. Barnas far, Valles bror, er en av mange i familien og vennekretsen hennes som er fanget i en syklus av narkotika, rus og fengsel.

Broren er blant de hundre­tusenvis i USA som er rammet av en narkotikaepidemi knyttet til smertestillende tabletter og heroin. I dag dreper overdoser flere amerikanere under 50 år enn noen annen årsak.

Særlig ille er det i mange såkalte rustbelte-stater som Ohio, der jobbmangel, fattigdom og manglende framtidstro er hovedingredienser i manges hverdag.

«Og det har bare blitt verre siden dere var her», skriver Valle. Hun viser til tall som bekreftes av lokale nyhetsrapporter. I fjor døde 349 mennesker av overdose i Ohio. Ifølge lokale myndigheter kan tallet dobles i 2017, og ende på over 800 overdosedødsfall.

For første gang noensinne gikk likhuset i byen Dayton i høst tom for plasser.

Til storbyen

Epidemiens episenter er på mange måter de lutfattige Appalachene, der Valle og familien bor. Siden har epidemien spredd seg til store deler av USA, også til mer velstående områder.

Fjellkjeden strekker seg fra delstaten New York i nord, via stater som Pennsylvania, Kentucky og West Virginia, og til Alabama i sør.

Gjennom store deler av USAs historie har den vært hjem til noen av landets fattigste mennesker. Ofte kalt «hillbillies» og «white thrash». Nå har Valle fått nok av livet her.

«Isolasjonen her ute er for mye for meg, og jeg har vært klar for å flytte i veldig lang tid», skriver Valle.

Hvis alt går etter planen, flytter familien ut av fjellene i november. Valle har kjøpt seg hus i storbyen Cincinnati, en og en halv time unna. Huset i Blue Creek er allerede lagt ut for salg.

Trump-trøbbel

Over 700 kilometer unna er presidenten Valle stemte fram for å gjøre «USA stort igjen», under hardt press.

Stadig flere, også blant hans egne, peker på at han ikke er skikket for jobben. Hans tidligere rådgiver Steve Bannon tror det bare er 30 prosent sjanse for at Trump får sitte hele sin periode.

Samtidig vokser den folkelige misnøyen. Nasjonalt mener i underkant av 40 prosent at han gjør en god jobb, mens rundt 55 prosent ikke liker jobben han gjør.

Støtten faller også der den har vært størst: I rurale strøk som Valles område i Ohio. Da Trump inntok Det hvite hus, sa 55 prosent av befolkningen i rurale strøk at de støttet ham. I dag har oppslutningen falt til 47 prosent.

Det er likevel fortsatt nesten halve USAs befolkning. Blant disse finnes fortsatt Valle. Hun sier at hun gjennom nyhetene får inntrykk av at «hele landet er i opprør».

«Men sånn er det ikke. De som langer ut mot vår president er ikke flertallet. Ute blant mine felles borgere er det langt fra som på tv», skriver hun.

Hun mener presidenten «prøver å gjøre ting bedre for alle amerikanske borgere».

«Han gjør det han kan for å holde løftene fra valgkampen. Men Kongressen står i veien for ham, noe som gjør hans tilhengere, inkludert meg, sinte», skriver Valle.

Vil fortsatt bygge muren

Målinger viser at stadig flere er misfornøyde med hvordan Trump følger opp sine løfter om en strengere innvandringspolitikk.

Valle peker på at «arbeidet med et av Trumps viktigste løfter, muren mot Mexico, har startet langs deler av grensa».

Blant annet ved San Diego har det blitt reist prototyper av muren. Valle mener muren er viktig for å hindre en situasjon der USA «er fullt av ulovlige immigranter som bruker og misbruker velferds­systemet».

«Dette er urettferdig mot hardtarbeidende amerikanere som oss som ikke engang har råd til å kjøpe helse­forsikring», skriver hun.

«Og ja», fortsetter Valle, hennes meksikanske mann «har fortsatt lyst til å være med å bygge den». Akkurat nå har han dessverre for mye å gjøre.

«Hva skal til for at du vender deg mot Trump?»

«Ærlig talt så er det vanskelig å svare på. Jeg tror president Trump gjør det han kan for å holde løftene sine, men at Kongressen gjør alt de kan for å stoppe ham. Jeg skjønner det ikke, men jeg skylder ikke på presidenten.

Valle skriver videre at bare to ting kan få henne til å vende seg mot Trump:

«Om han tar bort religiøse friheter eller forbyr våpen. Dette er veldig viktig for meg for å holde Amerika trygt og fritt. Jeg ber til Gud om å ta USA tilbake til røttene som gjorde landet til hva det er».

Familien kan bli større

Familien skal ta med hundene til Cincinnati og håper de store dyrene klarer å tilpasse seg livet i byen.

De har også sørget for at de kan ta med seg «Baby Ronnie», som fylte ett år i august. Alternativet var at han ble overført til en annen foster­familie.

«Jeg kunne ikke la ham bli igjen og la noen andre ta hånd om han. Han er en velsignelse til familien min».

Valle forsøker nå å skaffe full foreldrerett til gutten.

Fra før har hun oppdratt fire egne barn. Og flere kan det bli. Valle forteller at moren til «Baby Ronnie», også hun narkotika­avhengig, er gravid igjen.

Valle skriver til Klasse­kampen: «Jeg er ikke sikker hva jeg gjør om jeg blir spurt om å ta inn nok et nyfødt barn. Men hvordan jeg skal kunne nekte Ronnie sitt eget søsken?».

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 20. juli 2018
STENGT: EU sliter med å finne felles løsninger til tross for langt færre migranter og flyktninger enn tidligere somre. Spania overtar som største mottaksland for båt­flyktninger etter hvert som stadig flere ruter stenges.
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk