Onsdag 18. oktober 2017
DE OGSÅ: Skuespillerne Renate Reinsve og Sofie Frost er blant dem som melder at de har blitt utsatt for seksuell trakassering. Foto: Håkon Mosvold Larsen og Lise Åserud, NTB scanpix
Fem forbund i norsk filmbransje skal møtes for å diskutere problemet med seksuelle krenkelser:
Røsker i sextrakassering
Undersak

Stor oppslutning om kampanje

De siste dagene har en strøm av personlige historier og oppslutning rundt emneknaggen #metoo preget nyhetsstrømmen i sosiale medier som Twitter og Facebook.

Kampanjen ble startet av Hollywood-skuespilleren Alyssa Milano, som i en twittermelding søndag oppfordret alle kvinner som har opplevd seksuell trakassering eller overgrep til å skrive «Me too», for å vise hvor allmenn erfaringen av trakassering er for kvinner.

Manager Silje Larsen Borgan, som har jobbet i musikkbransjen de siste ti årene, er blant dem som har skrevet hashtaggen #metoo på sin Facebook-profil. Hun sier hun tror kampanjen har vært en vekker – både fra dem som har opplevd å bli krenket, og dem som ikke har slike opplevelser.

– Man kan også stille seg spørsmålet om en selv har tråkket over en grense noen gang. Vi skal tenke at barna våre ikke skal vokse opp i en verden hvor man tilgir seksuelle overtramp fordi «han er bare sånn» eller «sånn er det bare her», sier hun.

Hun sier hun opplever at underholdningsbransjen kan være mer utsatt for grenseoverskridende oppførsel enn andre bransjer.

– Ingen prosjekter er like, arbeidstid er det samme som overtid, dagene er lange og kveldene kan være lengre. Skillet mellom jobb og fritid kan også være utydelig. Mye er prestasjonsbasert, og man læres opp til at man må gi alt, ikke skal være prippen og tåle en trøkk. Som artist skal man i tillegg selge seg selv og følelsene sine, en svært sårbar situasjon. Det er de som utnytter denne sårbarheten som er problemet. Ingen skal tåle å bli antastet, enten det er verbalt eller fysisk, sier Borgan.

Monica Boracco
Flere norske film­arbeidere går nå ut på sosiale medier og forteller om seksuell trakassering på jobb. – Det er så lett å le det bort, sier skuespiller Renate Reinsve.

film

Etter at Hollywood-produsent Harvey Weinstein er blitt anklaget for grov trakassering og voldtekt av kvinner han har jobbet med, har historier om seksuell trakassering og overgrep eksplodert på sosiale medier.

Skuespillerne Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow er blant dem som anklager Weinstein for trakassering. Nå forteller også flere norske film- og tv-arbeidere at de har opplevd seksuell trakassering på jobb, og mange bruker emneknaggen #metoo for å fortelle at de har blitt utsatt for krenkende episoder. Blant dem er skuespiller Renate Reinsve.

– Det er ekstremt bra at det kommer en bølge nå hvor folk kan snakke om dette. Jeg har selv opplevd veldig mange former for trakassering, og har helt sikkert vært med på å tie om ting.

Reinsve jobber for tida på Det norske teatret i Oslo, men har tidligere jobbet ved en rekke teater-, film- og tv-produksjoner. Skuespilleren forteller at hun har tenkt mye på hvordan hun kan gå videre med ubehagelige episoder.

– Det er så lett for meg å le det bort i stedet for å gjøre noe med det. Det ligger så dypt i kulturen vår. Man må forske i dette for å finne ut av hvordan man skal forandre på ting.

Fakta

Weinstein-saken:

• 5. oktober ble det hevdet i en artikkel i New York Times at filmprodusent Harvey Weinstein i flere tiår har trakassert kvinner seksuelt.

• En rekke kvinner, deriblant flere kjente skuespillere, har siden stått fram og anklaget Weinstein for trakassering, voldtekt eller andre seksuelle overgrep.

• Den siste uka har flere filmarbeidere i Norge fortalt i sosiale medier at de har blitt utsatt for seksuell trakassering i forbindelse med jobb.

• Skuespillerforbundet, Norsk filmforbund, Virke Produsentforeningen, Norske filmregissører og Dramatikerforbundet har avtalt å møtes denne måneden for å diskutere problemet.

Kilde: NTB og forbundene

– Trenger etisk diskusjon

I løpet av de neste ukene skal de fem forbundene for arbeidsgivere og arbeidstakere i filmbransjen møtes for å diskutere nettopp hva de kan gjøre. Forbundslederne har også merket seg historiene som har dukket opp i kjølvannet av Weinstein-skandalen.

– Det er tydelig at dette er ganske utbredt, sier Knut Alfsen, leder i Norsk Skuespillerforbund.

I fjor publiserte BI en undersøkelse om seksuell trakassering ved norske teatre. Her rapporterte skuespillerne om fem ganger så mange tilfeller av seksuell trakassering som i arbeidslivet for øvrig.

53 prosent av kvinnene og 34 prosent av mennene meldte at de hadde blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet det siste halvåret.

– Det trengs helt klart en etisk diskusjon i bransjen rundt dette. Vi må endre kulturen slik at det er aksept for at man sier ifra med én gang hvis man blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, mener Alfsen.

Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen tror det trengs konkrete retningslinjer for å følge opp trakasseringssaker.

– Vi har ikke blitt varslet om alvorlige tilfeller i Norge, men det betyr ikke at de ikke eksisterer. Det er viktig at bransjen har en god diskusjon om dette, sier han.

Kløpet i rumpa på jobb

Reklamefilmregissør Susanne Falkum Løvik er en av flere i bransjen som har delt historier om seksuell trakassering på Facebook. Hun forteller at hun to ganger har opplevd å bli kløpet i rumpa, og at hun har blitt tatt på puppene og blitt kysset ufrivillig på munnen – alt i jobbsammenheng.

– Det er en ukultur i norsk filmbransje som har fått lov til å vare lenge. Jeg er ikke overrasket over historiene som kommer fram nå, sier Løvik til Klassekampen.

Skuespiller Sofie Frost har også delt sine erfaringer på Facebook og i en kronikk i Aftenposten. Mandag anmeldte hun to tilfeller av seksuell trakassering i forbindelse med filminnspillinger.

«Kvinner og menn må jobbe sammen for å få slutt på seksuell trakassering i filmbransjen», skriver hun i kronikken.

Dramatikerforbundets leder Monica Boracco mener at alle forbundene i bransjen bør gå sammen om en felles kartlegging blant medlemmene sine for å finne ut hvor utbredt problemet er.

– Når såpass mange begynner å varsle om saker i ulike fora, må vi se om vi kan koordinere oss og gjøre en kartlegging av dette, sier hun.

Under maktparaplyen

Skuespiller Renate Reinsve mener at problemet er større enn seksuell trakassering, og at det går innunder paraplyen «maktmisbruk».

– Det er en enda større diskusjon. Jeg opplever for eksempel at jeg som kvinne står svakere i lønnsforhandlinger og har mindre kontroll over egen karriere, fordi det stilles andre forventninger til hvor tøff jeg kan være og hvor mye jeg kan si fra.

– Hvordan kan man få bukt med trakassering?

– Jeg tror ikke det hjelper å peke på enkeltmennesker, man må heller finne ut hvorfor det skjer. På teatret har vi snakket om at det er viktig å lage et miljø hvor det er lov å si fra når man føler seg trakassert. Det tror jeg er en veldig god start.

kultur@klassekampen.no

Onsdag 22. november 2017
Rundt halvparten av Amedias 63 lokal­aviser satser på strømming på nett av fotballkamper. Hittil i år har det utløst over 10.000 nysalg av abonnement.
Tirsdag 21. november 2017
Nettstedet Medier24 navngir en overgrepsanklaget Schibsted-topp med innvandrerbakgrunn. Redaktør Gard L. Michalsen synes det er «påfallende» at svenske medier anonymiserer ham.
Mandag 20. november 2017
På nyåret lanserer Det norske akademi landets mest omfattende ordbok for bokmål på nett. Men akademiet får ingen pengestøtte til å vedlikeholde ordboka, som har kostet 100 millioner kroner å lage.
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.
Fredag 17. november 2017
For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo som følge av seksuell trakassering. Dekanen vil heller «se framover» enn å granske saken.
Torsdag 16. november 2017
Midlertidig ansatte er mer utsatt for seksuell trakassering enn faste, viser rapport. I NRK opplever klubbleder Richard Aune at det spesielt er vikarene som vegrer seg for å melde fra.
Onsdag 15. november 2017
«Smålig.» «Kulturfiendtlig.» Det er noen av reaksjonene på at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke vil dele ut et eneste stats­stipend i år.
Tirsdag 14. november 2017
I september i år hadde ikke VG og Dagbladet en eneste kunstanmeldelse på trykk. – Det svekker refleksjonen rundt kunst, advarer Hilde Tørdal i Norske Billedkunstnere.
Mandag 13. november 2017
EUs personvern­lov er godt nytt for den enkeltes personvern, sier Attac-leder Petter S. Titland. Men han frykter at Tisa-avtalen kan komme i veien for loven.
Lørdag 11. november 2017
Antallet anmeldelser i norske aviser er mer enn halvert på ti år. – Et demokratisk problem, mener lederen av Kritikerlaget.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk