Tirsdag 17. oktober 2017
SatseR: – Vi har ikke tilpasset den digitale søndagsutgaven med sikte på å utløse mer pressestøtte, sier Bergensavisens sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson.Foto: Emil W. Breistein, Bergensavisen
• Bergensavisen la om søndagsutgaven til e-avis i fjor • Får full uttelling i pressestøtte
Vinner på søndager
Undersak

Medietilsynet tar selvkritikk

I år får Medietilsynet igjen kritikk for ikke å treffe godt nok med sine prognoser for hvor mye mediehusene vil få utbetalt i produksjonsstøtte. Tilsynet hadde i år ikke tatt tilstrekkelig høyde for opplaget til Bergensavisens søndagsutgave i sine første beregninger.

– Vi har ikke fullstendig oversikt over alle faktorer og vet heller ikke hvem som vil søke før vi er kommet et godt stykke ut i året. Der er derfor utfordrende å lage gode prognoser. Men vi kan bli bedre, sier Tor Erik Engebretsen, direktør for tilskudd, økonomi og marked i Medietilsynet.

– Skal vi klare å lage vesentlig bedre prognoser, må vi endre regelverket, for eksempel ved å basere tilskuddet på opplagstallene for to år tilbake. Men dette ville medført at ordningen ble mindre mål­rettet og oppdatert.

Av 157 mottakere mottar fem mediehus 165 millioner av årets produksjonsstøtte. Dette tilsvarer halvparten av årets ramme. Mens de største avisene får 1711 kroner i støtte per abonnent, kan enkelte av de mindre lokalavisene få så lite som 100–400 kroner.

Som Klassekampen omtalte forrige uke, har kultur­minister Linda Hofstad Helleland i statsbudsjettet foreslått et kutt på 25,7 millioner kroner i støtten til de største mottakerne. Forslaget kan bli nedstemt i Stortinget.

Mens den ene søndagsavisa etter den andre er blitt lagt ned, har Bergens­avisen gitt søndagsavisa et nytt liv i digitalt format. Dermed har avisa også blitt årets pressestøttevinner.

Medier

I går sendte Medietilsynet i Fredrikstad ut tallene for den såkalte produksjonsstøtten til norske mediehus. Mens flere av de største mottakerne taper millioner av kroner i pressestøtte som følge av opplagsnedgang for papiravisa (se grafikk), får Bergensavisen to millioner kroner i økt tilskudd.

For Bergensavisen var det alt annet enn en gladnyhet da storebror Bergens Tidende i februar i fjor bestemte seg for å legge ned søndags­avisa. Fordi de to avisene delte på kostnadene til distribusjon, ble også Bergensavisen dratt med i dragsuget og måtte legge ned sin søndagsutgave på papir.

Men Bergensavisen fortsatte å gi ut søndagsavisa som e-avis. Da var det ingen ulempe at regjeringen i 2014 innførte en såkalt plattformnøytral pressestøtte. Det vil si at medie­husene også får uttelling for digitale abonnement. I fjor ble Bergensavisen stående med et økt opplag på nesten 2000 abonnenter, og en stor del av økningen kom som følge av rendyrkingen av søndagsavisa som e-avis.

– Vi har laget søndagsavis i mange år, og lager den i dag akkurat som vi gjorde før. Den eneste forskjellen er at den ikke trykkes og gis ut på papir, sier sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson.

Fakta

Produksjonsstøtte til aviser:

• 157 aviser deler i 2017 på 313 millioner kroner som er satt av til produksjonstilskudd for økonomisk vanskeligstilte medier.

• Ordningen fordeles etter opplag, og skal bidra til nyhets- og aktualitetsmangfold over hele landet.

• Klassekampen er i år den største støttemottakeren, med 40,2 millioner kroner.

• For første gang er en lokal nettavis med blant støttemottakerne, Alvdal midt i væla.

Kilde: Medietilsynet

– Bare å surfe videre

Han er krystallklar på at den digitale søndagsutgaven ikke er et halvhjertet avisprodukt som er skreddersydd for å utløse pressestøtte etter de nye reglene.

– Det er ikke slik at vi fyller søndagsavisa med annonser og gamle saker. Tvert imot. Jeg mener det er viktig å bevare søndag som avisdag fordi folk har mer tid til å lese i helgene, uansett om lesningen skjer på nett eller papir, sier Sveinbjørnsson.

Medieforsker Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI mener Bergensavisens omlegging av søndagsavisa er et godt eksempel på hvordan den plattformnøytrale pressestøtten var ment å fungere.

– Hele mediestøtten er i støpe­skjeen. Når regjeringen legger fram den varslede stortingsmeldingen om pressestøtten neste år, vil det ikke gå så lang tid før det blir gjennomført store endringer. Så det er bare å surfe videre på ordningen slik den er i dag, så lenge den varer, sier Wilberg.

Vil ikke kopiere BA

Som Klassekampen har omtalt tidligere, er Mediehuset Dagsavisen, med Rogalands Avis og lokalutgaver i Drammen og Moss, en av de største taperne i årets fordeling av pressestøtte. I alt mister Medie­huset Dagsavisen 3,7 millioner kroner som følge av opplagsnedgang.

Både Dagsavisen i Oslo, Fremtiden i Drammen og Moss Dagblad ga tidligere ut søndagsaviser. Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen har likevel ingen planer om å starte opp med digitale søndagsaviser, selv om det kunne gitt god uttelling i form av økt pressestøtte.

«Vi driver ikke produktutvikling [ut fra] hva som gir mest pressestøtte, men hva leserne ønsker og hva som gir oss muligheter for langsiktig kommersiell overlevelse. Søndagsavis er ikke noe vi vurderer nå», svarer Lysholm via e-post.

Han gjentar samtidig sin tidligere kritikk av Medietilsynets prognoser for pressestøtte, som han mener er for upresise. I år hadde ikke Medietilsynet tatt tilstrekkelig høyde for det digitale opplaget til Bergensavisens søndagsavis. For Dagsavisens vedkommende betyr det at budsjettet må justeres ytterligere ned med 700.000 kroner.

«Vi skulle ønske en større forutsigbarhet i de offentlige rammebetingelsene for å forvalte det norske mediemangfoldet».

Sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergens­avisen understreker at det ikke er søndagsopplaget alene som har gitt en solid påplussing i pressestøtten, men en generell vekst i antallet digitale abonnenter.

– Antallet betalende abonnenter er nå 30 prosent høyere enn i fjor, sier han.

jonas.braekke@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.
Lørdag 8. september 2018
Tre nye bøker om kjønn og makt – ett intervju. Helene Uri, Anne Bitsch og Hedda Lingaas Fossum ser både håp og tusen år gamle strukturer.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk