Fredag 13. oktober 2017
LO håper Stortinget skroter regjeringens dagpengekutt
Norsk økonomi er skjør, og det er altfor tidlig å kutte dagpengene til arbeidsløse, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han håper Stortinget sier nei.
Publisert: 13 Oktober 15:06
Norsk økonomi er skjør, og det er altfor tidlig å kutte dagpengene til arbeidsløse, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han håper Stortinget sier nei.
– Sysselsettingsandelen er jo nå rekordlav og er den store bekymringen. Da blir det feil å gjøre det vanskeligere å kvalifisere til dagpenger, sier Gabrielsen til NTB.
Fredag stilte han på det tradisjonelle møtet i det såkalte kontaktutvalget mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. De møtes hvert år dagen etter framleggelsen av statsbudsjettet.

– Misforstått oppfatningI statsbudsjettet foreslår regjeringen å stramme inn reglene for dagpenger, ved at det heretter ikke skal være mulig å samle opp inntjening over tre år for å komme over inntektsgrensen som kvalifiserer til dagpenger. Gabrielsen mener forslaget rammer de svakeste.
– Det er en misforstått oppfatning blant høyrepartiene om at bare man gjør det vanskelig nok å kvalifisere til dagpenger, så vil folk holde seg i arbeid. Arbeidsledighet er ikke noe du velger, men noe som oppstår i en sårbar situasjon, sier Gabrielsen, som mener regjeringen skyver utgiftene over på kommunene i form av økte sosialhjelpskostnader.
– Jeg forventer at Stortinget endrer dette forslaget, sier han.

Erna: – Ut i jobbStatsminister Erna Solberg (H) begrunner innstrammingen med at regjeringen ønsker å hindre passivitet og misbruk, og i stedet motivere flere til å søke jobb. Dessuten skal også sykepenger og pleiepenger gjelde som grunnlag, påpeker hun.
– Men dette er en del av arbeidslinjen. Nå må folk som kan jobbe, jobbe i dette landet, hvis vi skal ha et samfunn som kan bære velferdskostnadene framover. Bærekraftig velferd dreier seg om at folk jobber, slår hun fast.
Innstrammingene i dagpengeordningen vil ifølge LO føre til besparelser på 700 millioner kroner de neste tre årene.

– Godt tilpasset Ifølge Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) fikk de overveiende positiv respons på statsbudsjettet på fredagens møte.
–Alle har sine poster de ville hatt mer på, eller er uenige i, men hovedbildet er at de syns budsjettet er godt tilpasset den økonomiske situasjonen. Det er litt uenighet om prioriteringer, sier Solberg.
NHO er kritisk til at regjeringen vil øke den laveste momssatsen, såkalte «moroskatt», fra 10 til 12 prosent på blant annet transport og overnatting. Det vil særlig ramme reiselivet, frykter NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Møter seg selv i døraMen NHO møter samtidig seg selv i døra, medgir hun overfor NTB.
– Vi er jo enige i at de laveste momssatsene skal opp til 15 prosent, sier hun.
Også i 2016 opplevde reiselivet økt moms, uten at dette har fått noen særlig effekt.
LO kritiserer samtidig regjeringen for å bruke ostehøvelprinsippet i offentlig sektor. Kuttene er lite helhetlige, mener arbeidstakerorganisasjonen.
– For eksempel får politiet mer penger, mens Domstoladministrasjonen må kutte i saksbehandlere. Det betyr flere saker og lenger ventetid, påpeker Gabrielsen.

Forhandlingskort?Solberg II-regjeringen har også kuttet støtten til en rekke organisasjoner innen landbruk og dyrevern samt organisasjoner som Jussbuss, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).
Mange av kuttene utgjør ikke stort i kroner og øre, men har provosert Venstre og KrF, som regjeringen må ha støtte fra for å få budsjettet vedtatt.
På spørsmål fra NTB om disse kuttene er noe regjeringen kan gå tilbake på for å blidgjøre partiene i bytte mot støtte, svarer Solberg:
– Vi forhandler i Stortinget, ikke i mediene.

(©NTB)
Onsdag 13. desember 2017
• Statsminister Erna Solberg (H) har fått kritikk for at hun ikke klappet under nobelseremonien. Det er det ingen grunn til å kritisere henne for. Den norske regjeringen har både fratatt prisvinnerne i Ican økonomisk støtte og har konsekvent...
Onsdag 13. desember 2017
Bokhandelkjeden Norli har nesten sluttet å kjøpe inn bøker i store volum. – Dette er dramatisk, mener litteratur­sosiolog Cecilie Naper.
Onsdag 13. desember 2017
UTENFOR: EU har satt av 15 milliarder i året til utvikling av forsvarsindustrien. Norge vil ikke få penger fra programmet.
Tirsdag 12. desember 2017
SPLITTA HERSK: Frps landsstyre er meir samla om at Venstre skal gå i regjeringsforhandlingar enn kva Venstres landsstyre er.
Tirsdag 12. desember 2017
NRK har mistet hver femte daglige radiolytter etter slukkingen av FM-nettet.
Tirsdag 12. desember 2017
STRAFF: Venezuelas president Nicolás Maduro sier partier som boikottet lokalvalget ikke får stille i neste års presidentvalg.
Tirsdag 12. desember 2017
• Venstre-leder Trine Skei Grande går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp med et splittet parti i ryggen. Elleve av landsstyremedlemmene stemte mot regjeringsforhandlinger, mens 24 stemte for. NRK melder at én av stemmene var...
Mandag 11. desember 2017
Global strømmeopptur der ute, med nok et hiphop-gjennombrudd her hjemme – på godt norsk, dessuten.
Mandag 11. desember 2017
JA OG NEI: Halvparten av ordførarane til Venstre seier ja til regjering. Fleire meiner det er ein myte at Distrikts-Venstre er regjeringsmotstandarar.
Mandag 11. desember 2017
«TRUMP-EFFEKT»: Et år etter at Donald Trump ble valgt til USAs president melder organisasjonen Emily’s List at demokratiske kvinner står i kø for å stille til valg.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk