Fredag 13. oktober 2017
LO håper Stortinget skroter regjeringens dagpengekutt
Norsk økonomi er skjør, og det er altfor tidlig å kutte dagpengene til arbeidsløse, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han håper Stortinget sier nei.
Publisert: 13 Oktober 15:06
Norsk økonomi er skjør, og det er altfor tidlig å kutte dagpengene til arbeidsløse, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han håper Stortinget sier nei.
– Sysselsettingsandelen er jo nå rekordlav og er den store bekymringen. Da blir det feil å gjøre det vanskeligere å kvalifisere til dagpenger, sier Gabrielsen til NTB.
Fredag stilte han på det tradisjonelle møtet i det såkalte kontaktutvalget mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. De møtes hvert år dagen etter framleggelsen av statsbudsjettet.

– Misforstått oppfatningI statsbudsjettet foreslår regjeringen å stramme inn reglene for dagpenger, ved at det heretter ikke skal være mulig å samle opp inntjening over tre år for å komme over inntektsgrensen som kvalifiserer til dagpenger. Gabrielsen mener forslaget rammer de svakeste.
– Det er en misforstått oppfatning blant høyrepartiene om at bare man gjør det vanskelig nok å kvalifisere til dagpenger, så vil folk holde seg i arbeid. Arbeidsledighet er ikke noe du velger, men noe som oppstår i en sårbar situasjon, sier Gabrielsen, som mener regjeringen skyver utgiftene over på kommunene i form av økte sosialhjelpskostnader.
– Jeg forventer at Stortinget endrer dette forslaget, sier han.

Erna: – Ut i jobbStatsminister Erna Solberg (H) begrunner innstrammingen med at regjeringen ønsker å hindre passivitet og misbruk, og i stedet motivere flere til å søke jobb. Dessuten skal også sykepenger og pleiepenger gjelde som grunnlag, påpeker hun.
– Men dette er en del av arbeidslinjen. Nå må folk som kan jobbe, jobbe i dette landet, hvis vi skal ha et samfunn som kan bære velferdskostnadene framover. Bærekraftig velferd dreier seg om at folk jobber, slår hun fast.
Innstrammingene i dagpengeordningen vil ifølge LO føre til besparelser på 700 millioner kroner de neste tre årene.

– Godt tilpasset Ifølge Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) fikk de overveiende positiv respons på statsbudsjettet på fredagens møte.
–Alle har sine poster de ville hatt mer på, eller er uenige i, men hovedbildet er at de syns budsjettet er godt tilpasset den økonomiske situasjonen. Det er litt uenighet om prioriteringer, sier Solberg.
NHO er kritisk til at regjeringen vil øke den laveste momssatsen, såkalte «moroskatt», fra 10 til 12 prosent på blant annet transport og overnatting. Det vil særlig ramme reiselivet, frykter NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Møter seg selv i døraMen NHO møter samtidig seg selv i døra, medgir hun overfor NTB.
– Vi er jo enige i at de laveste momssatsene skal opp til 15 prosent, sier hun.
Også i 2016 opplevde reiselivet økt moms, uten at dette har fått noen særlig effekt.
LO kritiserer samtidig regjeringen for å bruke ostehøvelprinsippet i offentlig sektor. Kuttene er lite helhetlige, mener arbeidstakerorganisasjonen.
– For eksempel får politiet mer penger, mens Domstoladministrasjonen må kutte i saksbehandlere. Det betyr flere saker og lenger ventetid, påpeker Gabrielsen.

Forhandlingskort?Solberg II-regjeringen har også kuttet støtten til en rekke organisasjoner innen landbruk og dyrevern samt organisasjoner som Jussbuss, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).
Mange av kuttene utgjør ikke stort i kroner og øre, men har provosert Venstre og KrF, som regjeringen må ha støtte fra for å få budsjettet vedtatt.
På spørsmål fra NTB om disse kuttene er noe regjeringen kan gå tilbake på for å blidgjøre partiene i bytte mot støtte, svarer Solberg:
– Vi forhandler i Stortinget, ikke i mediene.

(©NTB)
Lørdag 24. februar 2018
STYRKAR: Oslo-politiet sender ein ekstra politibetent til det tverretatlege senteret som skal avdekka arbeidslivskriminalitet og flyttar ansvaret for oppfølging av politiets rolle.
Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Lørdag 24. februar 2018
Det er ikke så lenge siden forlagene kostet på seg trådheftet innbinding og offset-trykk når en ny roman skulle i trykken. Nå er digitaltrykk og limfresing i ryggen den nye normen.
Lørdag 24. februar 2018
Uro: Elena Ferrante tegner opp voldens historie i kvinneliv.
Fredag 23. februar 2018
IDEOLOGISK: Oslo Arbeidersamfunn ber partiet vedta nytt prinsipprogram på lands­møtet i 2019. Parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke fremmed for tanken.
Fredag 23. februar 2018
Universitetet trenger finansieringsordninger som lar oss teste ut dristige ideer, mener biolog Dag Hessen.
Fredag 23. februar 2018
• Alle som har pusset opp hjemme eller sittet i et borettslagsstyre, vet at det i byggeprosjekter kan tilkomme ekstra utgifter. Kanskje var ikke grunnen som antatt, det elektriske anlegget måtte i tillegg oppgraderes, eller arbeidet tok...
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
Munchmuseet frykter at det vil gå glipp av utstillinger med verdenskjente kunstnere hvis ikke den statlige forsikringsordningen for museer blir bedre.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk