Fredag 13. oktober 2017
LO håper Stortinget skroter regjeringens dagpengekutt
Norsk økonomi er skjør, og det er altfor tidlig å kutte dagpengene til arbeidsløse, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han håper Stortinget sier nei.
Publisert: 13 Oktober 15:06
Norsk økonomi er skjør, og det er altfor tidlig å kutte dagpengene til arbeidsløse, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han håper Stortinget sier nei.
– Sysselsettingsandelen er jo nå rekordlav og er den store bekymringen. Da blir det feil å gjøre det vanskeligere å kvalifisere til dagpenger, sier Gabrielsen til NTB.
Fredag stilte han på det tradisjonelle møtet i det såkalte kontaktutvalget mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. De møtes hvert år dagen etter framleggelsen av statsbudsjettet.

– Misforstått oppfatningI statsbudsjettet foreslår regjeringen å stramme inn reglene for dagpenger, ved at det heretter ikke skal være mulig å samle opp inntjening over tre år for å komme over inntektsgrensen som kvalifiserer til dagpenger. Gabrielsen mener forslaget rammer de svakeste.
– Det er en misforstått oppfatning blant høyrepartiene om at bare man gjør det vanskelig nok å kvalifisere til dagpenger, så vil folk holde seg i arbeid. Arbeidsledighet er ikke noe du velger, men noe som oppstår i en sårbar situasjon, sier Gabrielsen, som mener regjeringen skyver utgiftene over på kommunene i form av økte sosialhjelpskostnader.
– Jeg forventer at Stortinget endrer dette forslaget, sier han.

Erna: – Ut i jobbStatsminister Erna Solberg (H) begrunner innstrammingen med at regjeringen ønsker å hindre passivitet og misbruk, og i stedet motivere flere til å søke jobb. Dessuten skal også sykepenger og pleiepenger gjelde som grunnlag, påpeker hun.
– Men dette er en del av arbeidslinjen. Nå må folk som kan jobbe, jobbe i dette landet, hvis vi skal ha et samfunn som kan bære velferdskostnadene framover. Bærekraftig velferd dreier seg om at folk jobber, slår hun fast.
Innstrammingene i dagpengeordningen vil ifølge LO føre til besparelser på 700 millioner kroner de neste tre årene.

– Godt tilpasset Ifølge Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) fikk de overveiende positiv respons på statsbudsjettet på fredagens møte.
–Alle har sine poster de ville hatt mer på, eller er uenige i, men hovedbildet er at de syns budsjettet er godt tilpasset den økonomiske situasjonen. Det er litt uenighet om prioriteringer, sier Solberg.
NHO er kritisk til at regjeringen vil øke den laveste momssatsen, såkalte «moroskatt», fra 10 til 12 prosent på blant annet transport og overnatting. Det vil særlig ramme reiselivet, frykter NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Møter seg selv i døraMen NHO møter samtidig seg selv i døra, medgir hun overfor NTB.
– Vi er jo enige i at de laveste momssatsene skal opp til 15 prosent, sier hun.
Også i 2016 opplevde reiselivet økt moms, uten at dette har fått noen særlig effekt.
LO kritiserer samtidig regjeringen for å bruke ostehøvelprinsippet i offentlig sektor. Kuttene er lite helhetlige, mener arbeidstakerorganisasjonen.
– For eksempel får politiet mer penger, mens Domstoladministrasjonen må kutte i saksbehandlere. Det betyr flere saker og lenger ventetid, påpeker Gabrielsen.

Forhandlingskort?Solberg II-regjeringen har også kuttet støtten til en rekke organisasjoner innen landbruk og dyrevern samt organisasjoner som Jussbuss, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).
Mange av kuttene utgjør ikke stort i kroner og øre, men har provosert Venstre og KrF, som regjeringen må ha støtte fra for å få budsjettet vedtatt.
På spørsmål fra NTB om disse kuttene er noe regjeringen kan gå tilbake på for å blidgjøre partiene i bytte mot støtte, svarer Solberg:
– Vi forhandler i Stortinget, ikke i mediene.

(©NTB)
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
• Lørdag var det ti år siden den amerikanske banken Lehman Brothers gikk under i historiens største konkurs. Hendelsen har blitt selve symbolet på finanskrisa som rammet verden hardt i årene etter 2008. Krisa startet i de store...
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk