Fredag 13. oktober 2017
LOVER MOTSTAND: – Det er ikke sånn at mediekrisa er over. De fleste meningsbærende, riksspredte avisene har det minst like tøft som alle andre, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF.
• Regjeringen vil kutte 25,7 millioner i pressestøtten • Mener de største avisene får en for stor bit av kaka
Kan stanse pressekutt
Regjeringen vil kutte hardt i presse­støtten til de største mottakerne, som Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen. Men KrF i sin nye vippeposisjon på Stortinget kan sette foten ned.

medier

For femte år på rad forsøker regjeringen å gjøre alvor av sine valgløfter om å kutte i produksjonsstøtten til norske aviser og mediehus. I fjor foreslo kulturminister Linda Hofstad Helleland et kutt på ti millioner kroner. I år har ikke regjeringen noen samarbeidsavtale med KrF og Venstre å ta hensyn til og gjør et enda kraftigere innhogg i produksjonsstøtten.

Kutt på i alt 25,7 millioner kroner skal tas fra såkalte nummer to-aviser og riksspredte aviser, mens lokalaviser skjermes. Også ukeaviser som Morgenbladet og Dag og Tid rammes av kuttene.

Klassekampen har beregnet hva som kan bli konsekvensene for de 14 mediehusene som rammes. De foreslåtte kuttene vil gå hardest ut over Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen, som vil miste over fire millioner kroner hver (se grafikk).

At det er de største avisene som får svi mest, mens lokal­avisenes skjermes helt fra kutt, framgår av en kort setning i kulturbudsjettet, uten noen nærmere begrunnelse: «Departementet legger videre opp til at produksjonstilskuddet til lokale nummer én- og alenemedier skal videreføres på samme nivå som i 2017.»

– Dette forslaget innebærer i realiteten en større endring av innretningen på pressestøtten og burde vært lagt fram som egen sak for Stortinget, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF.

Fakta

Kulturbudsjettet:

• Regjeringens forslag til kulturbudsjettet for 2018 er på rundt 13,9 milliarder kroner.

• Det er en økning på nær 300 millioner kroner fra det salderte budsjett for 2017.

• Kulturdepartementet har ansvar for den statlige politikken på en rekke forskjellige områder, som kultur, opphavsrett, medier, idrett, frivillig virksomhet, tros- og livssynssamfunn og pengespill og lotteri.

– Regjeringen burde vært mye mer åpen om dette, i stedet for å gjemme det bort i en setning midt i et avsnitt.

– Litt trist

Etter den nye sammensetningen av Stortinget kan KrFs stemmer sørge for at regjeringens kuttforslag havner i skrivebordsskuffen.

Bekkevold reagerer på at regjeringen foreslår vesentlige endringer av innretningen på produksjonsstøtten allerede i statsbudsjettet. Stortinget er blitt lovet en ny stortingsmelding om helheten i mediestøtten, men den er ventet først neste sommer.

– Har ikke kulturministeren et poeng i at de fem største mottakerne får en for stor andel av potten, om lag halvparten?

– Kulturministeren har åpenbart glemt hva som var de historiske forutsetningene for opprettelsen av produksjonsstøtten, blant annet at de riksspredte avisene skulle få kompensert for tap i annonseinntekter. Selv om det kan være behov for å modernisere ordningen, kan ikke Helleland endre hele innretningen uten at Stortinget får behandle saken grundig.

– Og da vil KrF stemme dette forslaget ned?

– Vi må først se nærmere på tallene og helheten i forslaget. Men for dem som kjenner historikken de siste årene, så har KrF vært opptatt av at vi skal ha et mediemangfold i Norge.

Store får mindre

Venstre har ikke svart på hvordan partiet stiller seg til kuttene i pressestøtten. Ap og SV vil derimot gjøre hva de kan for å overbevise regjeringens støttepartier om å stemme ned forslaget.

– Vi håper og tror at et flertall på Stortinget er mer opptatt av mediemangfoldet enn det regjeringen er. Dette forslaget vil vi nå jobbe hardt for å snu, sier Gharahkhani Masud, mediepolitisk talsperson for Ap.

– Vi er veldig negative til dette forslaget. Særlig når vi ser at mediemangfoldet er under press, med store nedbemanninger og kostnadskutt, sier Freddy André Øvstegård, SVs mann i kulturkomiteen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland begrunner kuttene med at de berørte avisene har mistet lesere og opplag over flere år.

– Vi ser at de fem største avisene som mottar over halvparten av pressestøtten, samlet sett har en nedgang. Derfor har vi etablert en innovasjonsrettet tilskuddsordning for lokalaviser, som også blir skjermet for kutt, sier Helleland.

Forbauset Åmås

Dagsavisen, som også eier Rogalands Avis, kan etter Klassekampens utregning få et samlet kutt på 5,3 millioner kroner til neste år.

– Det er bekymringsfullt at regjeringen ikke lytter til signalene fra både LO, NHO og regjeringens eget Mediemangfoldsutvalg. Enten forstår ikke regjeringen utfordringene vi står overfor, eller så bryr den seg ikke, sier ansvarlig redaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen.

I pressemeldingen som Kulturdepartementet sendte ut i går, viser Helleland blant annet til Mediemangfoldsutvalgets anbefalinger. Men Knut Olav Åmås, som ledet utvalget, er forbauset over regjeringens kuttforslag.

«Jeg synes ikke ren, reell reduksjon i pressestøtten er veien å gå nå. Og den foreslåtte innovasjonsordningen er en start, men det er foreslått mye mindre enn mitt utvalg gjorde», skriver Åmås i en e-post.

jonas.braekke@klassekampen.noAntorum nis et acerit quuntium que doloreperi renita sum que sint, qui odio exped quam quatia sitas vere estemol uptatibus, sum et et impossima sincturibus aut quosandae volupta tesecto elicim quatur, sendem fugias rest moles rendest iberecea quidunt eveliquam et oditature prepuda veliam quaeseriae. Nam ex eris quis magnimpore quias in et estempos enet lam esequun tiaspero et odi odi bea doles exerupt aspero cus et, sequiae nisquatur? Quiberibus di re inveliqui cusandis dolupta ecuptas porat parchictusam que que repudis magnatis aut etum eiciatusdae res quae vollendi as nobis qui doluptae ipsam, sequaep ratem. Ut exped que eos eatibusam expe demquae voluptatqui nis aut harit licaborrum volenisit ut aliquia evelique odiciist perumquame

Torsdag 22. februar 2018
Munchmuseet frykter at det vil gå glipp av utstillinger med verdenskjente kunstnere hvis ikke den statlige forsikringsordningen for museer blir bedre.
Onsdag 21. februar 2018
Det finnes knapt digitale lydbøker på norske biblioteker i dag. Det vil kulturminister Trine Skei Grande (V) gjøre noe med.
Tirsdag 20. februar 2018
Er du med i Den norske forfatterforening, har du har ni ganger større sjanse for å få midler fra vederlagsfondene enn ikke-medlemmer. Jan Ove Ekeberg i Forfatterforbundet stiller spørsmål ved jobben DNF gjør.
Mandag 19. februar 2018
Bibliotekene vil tilby digitale lyd­bøker, men hevder at forlag nekter dem å kjøpe. Nå ber de kulturministeren gripe inn.
Lørdag 17. februar 2018
Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.
Fredag 16. februar 2018
Kinobesøket gikk ned i både Norge og EU i fjor. Hvis trenden fortsetter, er det stor grunn til bekymring, ifølge eksperter.
Torsdag 15. februar 2018
Jakten på bestselgerforfattere gjør forlagene likere hverandre, mener forlagsveteran Janneken Øverland.
Onsdag 14. februar 2018
Verken politikere eller kritikere av Kunstsilo-prosjektet har fått innsyn i hvilke verker Nicolai Tangen har lovet bort til det nye kunstmuseet i Kristiansand.
Tirsdag 13. februar 2018
Det er umulig å si hvor stor plass kunstsamlingen til Nicolai Tangen vil få i kunstsiloen i Kristiansand, hevder museet og Tangen selv. Men i 2016 ble det lagt til grunn at den vil fylle halve museet.
Mandag 12. februar 2018
– Det ekstreme viser oss det vi er blinde for i kvardagskulturen, seier stjernefotograf Laureen Greenfield, som no opnar utstilling på Nobels Fredssenter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk