Fredag 13. oktober 2017
LOVER MOTSTAND: – Det er ikke sånn at mediekrisa er over. De fleste meningsbærende, riksspredte avisene har det minst like tøft som alle andre, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF.
• Regjeringen vil kutte 25,7 millioner i pressestøtten • Mener de største avisene får en for stor bit av kaka
Kan stanse pressekutt
Regjeringen vil kutte hardt i presse­støtten til de største mottakerne, som Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen. Men KrF i sin nye vippeposisjon på Stortinget kan sette foten ned.

medier

For femte år på rad forsøker regjeringen å gjøre alvor av sine valgløfter om å kutte i produksjonsstøtten til norske aviser og mediehus. I fjor foreslo kulturminister Linda Hofstad Helleland et kutt på ti millioner kroner. I år har ikke regjeringen noen samarbeidsavtale med KrF og Venstre å ta hensyn til og gjør et enda kraftigere innhogg i produksjonsstøtten.

Kutt på i alt 25,7 millioner kroner skal tas fra såkalte nummer to-aviser og riksspredte aviser, mens lokalaviser skjermes. Også ukeaviser som Morgenbladet og Dag og Tid rammes av kuttene.

Klassekampen har beregnet hva som kan bli konsekvensene for de 14 mediehusene som rammes. De foreslåtte kuttene vil gå hardest ut over Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen, som vil miste over fire millioner kroner hver (se grafikk).

At det er de største avisene som får svi mest, mens lokal­avisenes skjermes helt fra kutt, framgår av en kort setning i kulturbudsjettet, uten noen nærmere begrunnelse: «Departementet legger videre opp til at produksjonstilskuddet til lokale nummer én- og alenemedier skal videreføres på samme nivå som i 2017.»

– Dette forslaget innebærer i realiteten en større endring av innretningen på pressestøtten og burde vært lagt fram som egen sak for Stortinget, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF.

Fakta

Kulturbudsjettet:

• Regjeringens forslag til kulturbudsjettet for 2018 er på rundt 13,9 milliarder kroner.

• Det er en økning på nær 300 millioner kroner fra det salderte budsjett for 2017.

• Kulturdepartementet har ansvar for den statlige politikken på en rekke forskjellige områder, som kultur, opphavsrett, medier, idrett, frivillig virksomhet, tros- og livssynssamfunn og pengespill og lotteri.

– Regjeringen burde vært mye mer åpen om dette, i stedet for å gjemme det bort i en setning midt i et avsnitt.

– Litt trist

Etter den nye sammensetningen av Stortinget kan KrFs stemmer sørge for at regjeringens kuttforslag havner i skrivebordsskuffen.

Bekkevold reagerer på at regjeringen foreslår vesentlige endringer av innretningen på produksjonsstøtten allerede i statsbudsjettet. Stortinget er blitt lovet en ny stortingsmelding om helheten i mediestøtten, men den er ventet først neste sommer.

– Har ikke kulturministeren et poeng i at de fem største mottakerne får en for stor andel av potten, om lag halvparten?

– Kulturministeren har åpenbart glemt hva som var de historiske forutsetningene for opprettelsen av produksjonsstøtten, blant annet at de riksspredte avisene skulle få kompensert for tap i annonseinntekter. Selv om det kan være behov for å modernisere ordningen, kan ikke Helleland endre hele innretningen uten at Stortinget får behandle saken grundig.

– Og da vil KrF stemme dette forslaget ned?

– Vi må først se nærmere på tallene og helheten i forslaget. Men for dem som kjenner historikken de siste årene, så har KrF vært opptatt av at vi skal ha et mediemangfold i Norge.

Store får mindre

Venstre har ikke svart på hvordan partiet stiller seg til kuttene i pressestøtten. Ap og SV vil derimot gjøre hva de kan for å overbevise regjeringens støttepartier om å stemme ned forslaget.

– Vi håper og tror at et flertall på Stortinget er mer opptatt av mediemangfoldet enn det regjeringen er. Dette forslaget vil vi nå jobbe hardt for å snu, sier Gharahkhani Masud, mediepolitisk talsperson for Ap.

– Vi er veldig negative til dette forslaget. Særlig når vi ser at mediemangfoldet er under press, med store nedbemanninger og kostnadskutt, sier Freddy André Øvstegård, SVs mann i kulturkomiteen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland begrunner kuttene med at de berørte avisene har mistet lesere og opplag over flere år.

– Vi ser at de fem største avisene som mottar over halvparten av pressestøtten, samlet sett har en nedgang. Derfor har vi etablert en innovasjonsrettet tilskuddsordning for lokalaviser, som også blir skjermet for kutt, sier Helleland.

Forbauset Åmås

Dagsavisen, som også eier Rogalands Avis, kan etter Klassekampens utregning få et samlet kutt på 5,3 millioner kroner til neste år.

– Det er bekymringsfullt at regjeringen ikke lytter til signalene fra både LO, NHO og regjeringens eget Mediemangfoldsutvalg. Enten forstår ikke regjeringen utfordringene vi står overfor, eller så bryr den seg ikke, sier ansvarlig redaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen.

I pressemeldingen som Kulturdepartementet sendte ut i går, viser Helleland blant annet til Mediemangfoldsutvalgets anbefalinger. Men Knut Olav Åmås, som ledet utvalget, er forbauset over regjeringens kuttforslag.

«Jeg synes ikke ren, reell reduksjon i pressestøtten er veien å gå nå. Og den foreslåtte innovasjonsordningen er en start, men det er foreslått mye mindre enn mitt utvalg gjorde», skriver Åmås i en e-post.

jonas.braekke@klassekampen.noAntorum nis et acerit quuntium que doloreperi renita sum que sint, qui odio exped quam quatia sitas vere estemol uptatibus, sum et et impossima sincturibus aut quosandae volupta tesecto elicim quatur, sendem fugias rest moles rendest iberecea quidunt eveliquam et oditature prepuda veliam quaeseriae. Nam ex eris quis magnimpore quias in et estempos enet lam esequun tiaspero et odi odi bea doles exerupt aspero cus et, sequiae nisquatur? Quiberibus di re inveliqui cusandis dolupta ecuptas porat parchictusam que que repudis magnatis aut etum eiciatusdae res quae vollendi as nobis qui doluptae ipsam, sequaep ratem. Ut exped que eos eatibusam expe demquae voluptatqui nis aut harit licaborrum volenisit ut aliquia evelique odiciist perumquame

Onsdag 13. desember 2017
Bokhandelkjeden Norli har nesten sluttet å kjøpe inn bøker i store volum. – Dette er dramatisk, mener litteratur­sosiolog Cecilie Naper.
Tirsdag 12. desember 2017
NRK har mistet hver femte daglige radiolytter etter slukkingen av FM-nettet.
Mandag 11. desember 2017
Norsk-amerikansk litteraturfestival har betalt opptil 50.000 kroner i honorar til utenlandske deltakere. – Det må bli slutt på dugnadsånden i Festival-Norge, mener arrangør Frode Saugestad.
Lørdag 9. desember 2017
John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag mener Kulturdepartementet bør stole mer på egne byråkrater framfor å øke ­bruken av private konsulenter.
Fredag 8. desember 2017
Konsulentbruken har skutt i været siden Høyre overtok Kulturdepartementet. Arbeiderpartiet etterlyser økt politisk handle­kraft framfor flere utredninger.
Torsdag 7. desember 2017
Full mobilisering fra teaterfeltet ga uttelling for teatervitenskap i Bergen. I stedet mister historie en stilling.
Onsdag 6. desember 2017
Foreningen for statsstipendiater protesterer mot at Høyres kulturminister Helleland (H) ikke vil utnevne nye statsstipender i år. Den ber Stortinget sørge for at regjeringen snur.
Tirsdag 5. desember 2017
Norske medie­bedrifter anklager Altibox og andre tv-distributører for å innkassere flere hundre millioner kroner i moms­fritak som de ikke skulle hatt. Men Finansdepartementet ønsker ikke engang å utrede saken.
Mandag 4. desember 2017
SAK-satsingen skulle hindre fragmentering av fagfelt på universitets- og høyskolenivå. Men for noen fag førte samarbeid til nedbygging. – Jeg kan ikke detaljstyre universtitetene, svarer kunnskapsministeren.
Lørdag 2. desember 2017
Menn som trakasserer kvinner, er gjerne­ autoritære og har machiavelliske trekk, viser forskning. Er det på tide å ta #metoo til divanen?

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk