Onsdag 4. oktober 2017
I DEMO: Studentene Aviadna Nomen (20), Oriol Martinez (20), og Ivan Vilchez (18) demonstrerte i Barcelonas gater i går.
• Politivolden har vekket likeglade katalanere • Fotballaget FC Barcelona tilslutter seg streiken
Folke­styre på spill
Undersak

Stemmeurner ble gjemt for politiet

Den spanske regjeringen sendte opp mot 6000 politifolk til Catalonia, med ordre om å hindre folkeavstemningen søndag

Politiet prøvde med alle midler å stoppe avstemningen, og ifølge Madrid-avisa El País beslagla de over 12 millioner stemmesedler og millioner av konvolutter. De klarte imidlertid ikke å finne stemmeurnene.

Ifølge avisa trodde politiet at urnene ble oppbevart utenfor Spanias grenser. Én hypotese var at de var i lilleputtstaten Andorra, en annen var at de befant seg i et baltisk land. Politikilder sier til El País at de derfor regnet med å kunne beslaglegge urnene ved grensen i god tid før 1. oktober. Men politiet skal bare ha vært i stand til å få tak i fire urner før stemmelokalene åpnet søndag.

Skjult organisering

Sannheten var imidlertid at katalanerne tok i bruk organisasjonsmetoder kjent fra illegal organisering under krig for å skjule og spre de rundt 10.000 urnene.

– Vi har organisert oss i komiteer i månedsvis, sier en kilde fra Barberá de Vallés i Barcelona til avisa.

– Der var logistikk-komiteer, valglokale-komiteer og frivillige komiteer, rundt 50 folk per gruppe. Vi trengte 38 urner til våre fire valglokaler, to høyskoler og to helsesentre.

– Av sikkerhetshensyn og for å unngå lekkasjer ble oppgaver fordelt slik at ingen visste hvem som gjorde hva, men alle gjorde en ting, og det fungerte riktig bra. Både separatister og ikke-separatister har stemt her, sa en aktivist ved en av skolene.

Valgurnene var derfor fordelt ut til enormt mange aktivister rundt om i regionen, og de eneste som visste hvor de var, var de som hadde fått ansvar for urnene.

– Jeg fikk en telefon en dag og ble fortalt at jeg skulle være der og der på den og den tida for å plukke opp en pakke og beholde den i x dager, og så ville noen andre overta den, og det var det, forteller en kilde.

Urnene ble gjemt rundt om i hjemmene til folk, i skoler, i kommunehus og i kirker og ble fraktet til valglokalene gjemt i bagasjerommene på privatbiler, innpakket i søppelsekker.

Kastet ut av hotell

Mens katalanske politifolk ser ut til å ha spilt en relativt beskjeden rolle i kampen mot folkeavstemningen, er det de tilreisende politifolkene, særlig sivilgarden, Guardia Civil, som har gjort seg uhorvelig upopulære i Catalonia. Bedre ble det ikke av at en stor gruppe av dem søndag stilte opp foran et av skipene de var innkvartert i på et skrytebilde, som så ble spredt i sosiale medier.

Mandag ble hundrevis av politifolk fra det spanske nasjonalpolitiet og sivilgarden jaget ut av hotellrom i byen Callela utenfor Barcelona og også nektet adgang til barer og treningssentre i området.

sisselh@klassekampen.no

STENGTE: Margarita Figueros Godoy valgte å stenge suvenirbutikken under streiken i går.
STREIK: Katalanerne gikk i går til generalstreik i protest mot politivold. – Dette handler ikke lenger bare om uavhengighet, men om demokratiet, sier studenten Oriol Martinez.

Spania

– Presset fra Madrid har blitt hardere og hardere de siste årene. Jeg har ikke ord for måten de har behandlet oss på den siste tida, sier Margarita Figueros Godoy (46) til Klassekampen.

Figueros driver den lille suvenirbutikken «Inca» i sentrum av Barcelona, i nærheten av det nasjonale politiets hovedkvarter i byen.

Hun er selv fra Barcelona, men moren er fra Cordoba sør i Spania.

Fakta

Catalonia:

• Region med stor grad av selvstyre nordøst i Spania med rundt 7,5 millioner innbyggere.

• Barcelona er regionhovedstad. Carles Puigdemont er regionpresident.

• Regionen er Spanias rikeste og står for 19 prosent av Spanias BNP og en firedel av Spanias vareeksport.

• Et selvstendig Catalonia ville blitt verdens 99. mest folkerike stat med et BNP på over 200 milliarder euro.

• I en folkeavstemning søndag stemte 90 prosent av 2,26 millioner som avla stemme for et uavhengig Catalonia.

• Spanske myndigheter mener avstemningen er illegal og prøvde å stoppe den med politi.

Kilde: NTB

Streik og protester

To dager etter at Catalonia holdt en folkeavstemning som sentralmyndighetene hadde forbudt, var det i går streik og demonstrasjoner i regionen. Katalanske fagforbund, regionens leder og andre separatister oppfordret til generalstreik i protest mot politivolden mot folkeavstemningen søndag.

2,26 millioner katalanere (42 prosent av totalt 5,34 millioner stemmeberettigede) fikk stemt søndag tross sentralmyndighetenes forsøk på å stoppe avstemningen. 90 prosent sa ja til uavhengighet.

Ifølge katalanske helsemyndigheter ble 890 sivilpersoner behandlet for skader som følge av sammenstøtene.

Det meste var stengt der Klassekampen befant seg i sentrum av Barcelona i går, mens en del butikker og kafeer fortsatt holdt åpent.

– I solidaritet stenger vi seinere i ettermiddag. Men nå på morgenen må vi tjene penger, sier en kaféeier.

Da Klassekampen traff Margarita Figueros var butikken hennes fortsatt åpen, men etter hvert som fagorganisasjonene CGT og CCOO startet sine protesttog og det begynte å smelle i gata, bestemte Figueros seg for å skalke lukene.

Spanias to største fagorganisasjoner, UGT og CCOO, har ikke støttet streiken, og sentralledelsen gikk i en fellesuttalelse i går ut mot at Catalonia skal erklære seg uavhengig. Samtidig har lokalorganisasjonene i Catalonia stilt seg i spissen for demonstrasjoner mot politivolden søndag.

Øker støtten til selvstyre

Både Figueros og andre Klassekampen møter i Barcelona forteller at mange som tidligere ikke brydde seg om uavhengighetsspørsmålet, nå har blitt brennende engasjert.

Ved politistasjonen står Alex Safar Barba (26) og roper slagord. Safar forteller at han egentlig skulle hatt sin andre arbeidsdag på den nye jobben han har fått, men at han ikke kunne dra på jobb på grunn av streiken. Istedenfor valgte han å dra inn til byen for å delta i protestene.

– Jeg var ikke så opptatt av dette før, men jeg er det nå. Etter all volden fra myndighetene tror jeg folk bare vil slåss enda hardere for uavhengighet. Jeg har venner som tidligere var mot uavhengighet, som nå ville stemt for, sier Safar til Klassekampen.

Kledd i katalanske flagg

Klassekampen treffer også studentene Oriol Martinez (20), Aviadna Nomen (20) og Ivan Vilchez (18), som har kledd seg i det katalanske flagget.

– Volden mot folk som ville avlegge sin stemme på fredelig vis, sjokkerte oss alle, sier Vilchez.

– Vi har blitt fast bestemt på at vi skal bruke tida vår på å slåss for katalansk uavhengighet. Dette handler ikke lenger bare om uavhengighet. Dette handler om demokratiet i Catalonia og i Spania, fastslår Martinez.

Barcelonas berømte fotballag FC Barcelona avlyste treningen i går og skreiv på sin hjemmeside at de tilslutter seg streiken. Søndag spilte «Barca» mot Las Palmas på Barcelonas enorme stadion Camp Nou. «Barca» forsøkte først å få utsatt kampen på grunn av «de ekstraordinære hendelsene i Catalonia». Da dette ikke lyktes, vedtok de å spille for tomme tribuner.

«FC Barcelona fordømmer det som har skjedd i mange områder av Catalonia med sikte på å forhindre at borgerne får utøve sin demokratiske rett til å uttrykke seg», sa klubben i en uttalelse søndag, ifølge CNN.

Det meste av offentlig transport sto stille i Barcelona under streiken, og veivesenet meldte at demonstranter hadde sperret veier og motorveier på 24 forskjellige steder, med kø på opptil ti kilometer som resultat. Både havnearbeidere og brannmenn gikk fra jobbene og demonstrerte, og det var ventet streik ved museer, kirker og andre populære turistattraksjoner.

eirikgs@klassekampen.no

sisselh@klassekampen.no

Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk