Mandag 2. oktober 2017
SLÅTT NED: Flere steder i Catalonia, her i Barcelona, gikk politiet løs på velgere som ønsket å delta i folkeavstemningen om katalansk uavhengighet. FOTO: Felipe Dana, AP/ NTB scanpix
Mange ble skadet da spansk politi slo ned på folkeavstemningen i Catalonia:
Grov politivold mot velgere
STRID: I Catalonia banket politiet velgere i går. I Madrid synges gamle fascist­hymner til støtte for regjeringens angrep på demokratiet.

Spania

Spanias nasjonale politi og sivilgarde brøt seg i går inn i valglokaler, beslagla valgmateriell og brukte gummikuler, tåregass og batonger mot fredelige velgere i Catalonia.

Ifølge katalanske myndigheter ble 337 mennesker skadet da politiet rykket fram for å stanse folkeavstemningen om uavhengighet. En rekke videoer viser at politiet bruker grov vold mot folk som ønsker å stemme.

Stadig flere raser nå mot Spanias angrep på demokratiet og krever at statsminister Mariano Rajoy fra konservative Partido Popular må gå av.

Fakta

Catalonia:

• Er en av Spanias 17 autonome regioner. Har 7,5 millioner innbyggere, med Barcelona som største by.

• Har sitt eget språk, katalansk, et eget katalansk parlament og regjering og stor grad av selvstyre.

• Står for rundt 20 prosent av Spanias BNP.

• Omtrent halve befolkningen ønsker uavhengighet, mens det er stort flertall for å holde en folkeavstemning.

Angriper elitepartier

Som Klassekampen skrev lørdag, kaster konflikten mellom Madrid og Catalonia lys over det kritikere mener er langvarige udemokratiske tendenser hos spanske myndigheter.

Innenriksminister Juan Ignacio Zoido framstilte i går aksjonen som «proporsjonal og profesjonell». Men på sosiale medier gikk emneknaggen #RajoyDimision – «Rajoy oppsigelse» – viralt.

Xavier Domenech, leder for En Comu Podem, den katalanske avleggeren av venstrepartiet Podemos, er en av dem som krever at Rajoy må trekke seg.

Podemos-leder Pablo Iglesias delte kravet. På Twitter delte han også bilder av velgere dekket av blod etter møter med politiet.

«Det PP gjør med demokratiet vårt er motbydelig. Korrupte, hyklerske, ubrukelige», skrev Iglesias.

Barcelona-borgermester Ada Colau og venstrepartiet Izquierda Unida krevde også statsminister Rajoys avgang.

Venstresida reagerte samtidig sterkt på at Spanias andre store eliteparti, sosialdemokratiske PSOE, ikke kritiserte regjeringen.

Hard valgkamp

Allerede lørdag stengte politiet mange av de over 2000 valglokalene. Videoer viser maskert politi som river valgmateriell ut av hendene på valgmedarbeidere.

Mange steder gikk likevel avstemningen som planlagt. Ifølge katalanske myndigheter var 73 prosent av valglokalene åpne.

Søndag morgen stormet sivilgarden blant annet inn mot stemmelokalet i Girona, der Catalonias president Carles Puigdemont skulle stemme. Han fikk likevel stemt senere.

– Den spanske statens urettmessige voldsbruk, som både er irrasjonell og uansvarlig, vil ikke stanse det katalanske folkets vilje, sa han.

For å få stemme hadde folk stilt seg i kø fra klokka fire på morgenen. Mange hadde møtt opp utafor stemmelokalene med stemmesedler i hånden. Noen steder hadde folk overnattet i stemmelokaler.

Sang Franco-sang i Madrid

Målinger viser at katalanerne er delt omtrent på midten når det gjelder uavhengighet, men at over 80 prosent ønsker å få stemme over spørsmålet.

At myndighetene i går skulle hindre all avstemning var aldri realistisk. Derfor har det blitt viktig for regjeringen å sørge for at avstemningen ses som ugyldig og upålitelig.

Innenriksministeriet meldte at manglende registreringssystem gjorde at de samme personene kunne stemme ved flere ulike stemmelokaler.

Konflikten øker gamle og underliggende spenninger i Spania. Både i går og lørdag ble det arrangert demonstrasjoner mot den katalanske uavhengighetskampen.

På Plaza de Cibeles i Madrid sang spanjoler samme dag «Cara al sol», sangen til det nå oppløste Falangist-partiet til general Francisco Franco.

Videoer fra demonstrasjonen viser syngende demonstranter kledd i det spanske flagget som gjør fascistiske hilsener. Demonstrasjonen ble blant annet arrangert av organisasjonen Denaes, til forsvar for den spanske nasjonen, som er knyttet til det høyreradikale partiet Vox.

Den offentlige tv-kanalen TV Espana var til stede, men unnlot å rapportere om de høyreekstreme koblingene.

Politiserte politistyrker

Mange frykter økende politisering av de ulike politistyrkene. I Madrid stolte man ikke på at det katalanske politiet ville gjøre det de kunne for å stanse avstemningen.

Derfor har tusenvis av politifolk fra resten av landet, samt styrker fra sivilgarden, blitt sendt til Catalonia.

Det har skapt stort sinne at den offisielle kontoen til det nasjonale politiet tvitret støtte til demonstrasjonen mot uavhengighet. Izquierda Unida-leder Alberto Garzon er blant dem som reagerer sterkt.

«Det er en enormt alvorlig feil at det nasjonale politiet inntar en politisk posisjon», skrev Garzon.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk