Lørdag 30. september 2017
BRANNFARE: Spania preges av kamp mellom regjeringen og katalanere som vil stemme over løsriving. Her katalanske brannmann i protest torsdag denne uka. FOTO: Manu Fernandez, AP/NTB SCANPIX
• Spania vil stanse avstemning i morgen • Borgermester ber et motvillig EU om hjelp
Derfor reiser folket seg
FORAKT: Konflikten mellom Madrid og Catalonia kaster lys over både Spania og EUs vanskelige forhold til demokratiet.

Spania

Situasjonen i Catalonia er usikker og høyspent før millioner av mennesker i morgen er ventet å strømme til 2700 valglokaler med krav om å få stemme over om regionen bør bli en egen stat.

Spanias konservative regjering bruker blant annet arrestasjoner, angrep på ytringsfriheten og tusenvis av politifolk for å stanse den planlagte folkeavstemningen.

Den katalanske regjeringen anklager Madrid for å oppføre seg som Tyrkia, Kina eller Nord-Korea.

FNs menneskerettighetskontor kritiserer regjeringen til Mariano Rajoy og Partido Popular (PP), og dramaet i Catalonia har nå utviklet seg til noe langt mer enn et spørsmål løsrivelse.

Mange ser avstemningen, uansett hvorvidt de støtter uavhengighetspørsmålet, som en kamp for demokrati i Spania og EU.

Fakta

Catalonia:

• Region nordøst i Spania som ønsker å gjennomføre folkeavstemning om løsrivelse på søndag.

• Er en av landets 17 autonome regioner. Har 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionens største by.

• Har sitt eget språk, katalansk, et eget katalansk parlament og regjering, og har stor grad av selvstyre.

• Står for nesten 20 prosent av Spanias brutto nasjonalprodukt.

• Målinger fra juni viser at 49 prosent av katalanerne er mot løsrivelse, 41 prosent for.

FN kritiserer Spania

Ifølge målinger er katalanerne delt omtrent på midten når det gjelder spørsmålet om uavhengighet fra Spania. Politisk domineres uavhengighetskampen av den katalanske høyresida. Støtten er størst blant folk med høy inntekt, og på bygda.

Men retten til å gjennomføre en folkeavstemning støttes av et klart flertall, 80 prosent av befolkningen i Catalonia.

Regionpresident Carles Puigdemon står fast på at valget skal gjennomføres. Men Madrid mener avstemningen strider med grunnloven og beordret politiet og sivilgarden til å stenge alle valglokaler.

Venstrepartiet Candidatura d’Unitat Popular (CUP), som støtter løsrivelse, har sagt de vil bryte slike sperringer. Partiet har ti seter i regionsparlamentet, og fikk nesten 340.000 stemmer i 2015.

Det regionale parlamentet har oppfordret alle til å stille seg i køer allerede klokka syv søndag morgen, to timer før lokalene etter planen åpner.

Ordren om å sperre valg­lokaler, samt å hindre stemmeavgiving også utafor lokalene, gikk først ut til Catalonias regionale politi. Men denne styrken, «Mossos», advarte mot at dette ville skape «offentlig uro». Det er ventet at mange av styrkens 17.000 politifolk vil gjøre lite for å stanse valget.

Ordren ble torsdag omgjort til å bare stenge deler av valglokalene, og ikke stanse avstemning på gata. Den ble også utvidet til å gjelde sivilgarden og Spanias nasjonale politi.

Får ikke hjelp av EU

FNs menneskerettighetskontor sier de «er bekymret for at denne ordren og medfølgende retorikk kan øke spenninger og sosial uro».

«Vi ber alle parter utvise den største tilbakeholdenhet og unngå vold av noen sort for å forsikre fredelige protester i dagene som kommer».

I 2011 ble Spania rammet hardt av den økonomiske krisa i EU. Siden den gang har Rajoy-regjeringen stor sett fulgt Brussels ordre om kuttpolitikk.

Denne uka ba Barcelonas borgermester Ada Colau EU gripe inn som megler mellom spanske og katalanske myndigheter. Catalonias utenriksminister Raul Romeva har også bedt EU om hjelp.

Brussel har de siste årene vist stor vilje til å gripe inn i nasjonale anliggender for å forsvare EUs interesser, ikke minst i Hellas.

«Undertrykkende» Rajoy

Men nå holder EU seg unna. Brussel vil ikke oppfordre til dialog eller kritisere angrepet på ytringsfrihet, men nøyer seg med å si at man respekterer Spanias grunnlovsbaserte ordre.

Det finnes imidlertid også flere spanske stemmer, som statsviter ved universitetet i Barcelona, Joan Botella Corral, som støtter regjeringen i at folkeavstemningen ikke er legitim, men som likevel mener «regjeringens oppførsel er uakseptabel».

Catalonia-minister Romeva advarer mot at EUs posisjon ses som støtte til Madrids «undertrykkende handlinger.

Myndighetene har beslaglagt to millioner stemmesedler. Dommere har beordret nettverksoperatørene Vodafone og Movistar til å blokkere tilgang til avstemningens offisielle nettside og andre sider som støtter avstemningen. Postvesenet har blitt beordret til å åpne post man mistenker inneholder valgmateriell.

Gufset fra Franco

«Tiltakene vi er vitne til er bekymringsfulle fordi de virker å krenke fundamentale indivuduelle rettigheter, stanse offentlig informasjon og muligheten for debatt i et kritisk øyeblikk for spansk demokrati», sier FN.

Barcelonas borgermester Colau er alliert med Podemos som de siste årene har etablert seg som Spanias viktigste venstreopposisjonsparti.

Podemos støtter ikke katalansk løsrivelse, men støtter retten til å gjennomføre en folkeavstemning.

Denne uka publiserte Rajoys PP en video der spanske kjendiser langer ut mot «anti-spanskhet». Podemos-leder Pablo Iglesias er blant dem som mener regjeringen bare hiver «benisn på bålet», og at retorikken framkaller gufs fra diktaturet til Francisco Franco, som falt i 1975.

De siste årene har mange spanjoler, ikke minst på venstresida, anklaget Rajoy-regjeringen for å bli stadig mer autoritær.

I 2013 kjørte regjeringen gjennom lover som skal gjøre det vanskeligere å demonstrere i Spania, med blant annet skyhøye bøter for «fornærmelser mot staten» eller å ta bilde av politiet, som har blitt kjent for sin vold i møte med protester.

Ble latt i stikken av Trump

Den katalanske utenriksministeren Romeva har sagt at dersom avstemningen ender med nei, så vil den katalanske regjeringen gå av og be om regionalt nyvalg. Blir det «ja», vil det katalanske parlamentet innen 48 timer godkjenne en uavhengighetserklæring.

Det er imidlertid svært uklart om valget vil kunne gjennomføres på en måte som gir et gyldig resultat.

Spanias ambassadør i Paris forsøkte denne uka å stanse en konferanse der Romeva skulle delta, ved å legge press på arrangørene ved det franske universitet Scienes Po.

For å vinne støtte til regjeringens posisjon hadde Rajoys strateger i månedsvis planlagt et møte med USAs president Donald Trump i Washington, D.C. forrige uke. Men Trump holdt seg ikke til det spanske manuset:

– Jeg tror president Rajoy (Rajoy er statsminister, red.anm.) vil si at de ikke skal stemme, men jeg tror folket vil være veldig i opposisjon til det, sa Trump.

Det spanske etablissementet har også tydd til en syndebukk som i Vesten har blitt stadig vanligere å peke på for å bortforklare kinkige politiske strømninger, Russland.

Striden mellom Madrid og Barcelona utspilles ofte gjennom «El Classico» på fotballbanen.

På twitter krever spanjoler nå at Barcelona-spillere Gerard Pique kastes ut av det spanske landslaget etter å ha støttet folkeavstemningen.

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk