Lørdag 30. september 2017
BRANNFARE: Spania preges av kamp mellom regjeringen og katalanere som vil stemme over løsriving. Her katalanske brannmann i protest torsdag denne uka. FOTO: Manu Fernandez, AP/NTB SCANPIX
• Spania vil stanse avstemning i morgen • Borgermester ber et motvillig EU om hjelp
Derfor reiser folket seg
FORAKT: Konflikten mellom Madrid og Catalonia kaster lys over både Spania og EUs vanskelige forhold til demokratiet.

Spania

Situasjonen i Catalonia er usikker og høyspent før millioner av mennesker i morgen er ventet å strømme til 2700 valglokaler med krav om å få stemme over om regionen bør bli en egen stat.

Spanias konservative regjering bruker blant annet arrestasjoner, angrep på ytringsfriheten og tusenvis av politifolk for å stanse den planlagte folkeavstemningen.

Den katalanske regjeringen anklager Madrid for å oppføre seg som Tyrkia, Kina eller Nord-Korea.

FNs menneskerettighetskontor kritiserer regjeringen til Mariano Rajoy og Partido Popular (PP), og dramaet i Catalonia har nå utviklet seg til noe langt mer enn et spørsmål løsrivelse.

Mange ser avstemningen, uansett hvorvidt de støtter uavhengighetspørsmålet, som en kamp for demokrati i Spania og EU.

Fakta

Catalonia:

• Region nordøst i Spania som ønsker å gjennomføre folkeavstemning om løsrivelse på søndag.

• Er en av landets 17 autonome regioner. Har 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionens største by.

• Har sitt eget språk, katalansk, et eget katalansk parlament og regjering, og har stor grad av selvstyre.

• Står for nesten 20 prosent av Spanias brutto nasjonalprodukt.

• Målinger fra juni viser at 49 prosent av katalanerne er mot løsrivelse, 41 prosent for.

FN kritiserer Spania

Ifølge målinger er katalanerne delt omtrent på midten når det gjelder spørsmålet om uavhengighet fra Spania. Politisk domineres uavhengighetskampen av den katalanske høyresida. Støtten er størst blant folk med høy inntekt, og på bygda.

Men retten til å gjennomføre en folkeavstemning støttes av et klart flertall, 80 prosent av befolkningen i Catalonia.

Regionpresident Carles Puigdemon står fast på at valget skal gjennomføres. Men Madrid mener avstemningen strider med grunnloven og beordret politiet og sivilgarden til å stenge alle valglokaler.

Venstrepartiet Candidatura d’Unitat Popular (CUP), som støtter løsrivelse, har sagt de vil bryte slike sperringer. Partiet har ti seter i regionsparlamentet, og fikk nesten 340.000 stemmer i 2015.

Det regionale parlamentet har oppfordret alle til å stille seg i køer allerede klokka syv søndag morgen, to timer før lokalene etter planen åpner.

Ordren om å sperre valg­lokaler, samt å hindre stemmeavgiving også utafor lokalene, gikk først ut til Catalonias regionale politi. Men denne styrken, «Mossos», advarte mot at dette ville skape «offentlig uro». Det er ventet at mange av styrkens 17.000 politifolk vil gjøre lite for å stanse valget.

Ordren ble torsdag omgjort til å bare stenge deler av valglokalene, og ikke stanse avstemning på gata. Den ble også utvidet til å gjelde sivilgarden og Spanias nasjonale politi.

Får ikke hjelp av EU

FNs menneskerettighetskontor sier de «er bekymret for at denne ordren og medfølgende retorikk kan øke spenninger og sosial uro».

«Vi ber alle parter utvise den største tilbakeholdenhet og unngå vold av noen sort for å forsikre fredelige protester i dagene som kommer».

I 2011 ble Spania rammet hardt av den økonomiske krisa i EU. Siden den gang har Rajoy-regjeringen stor sett fulgt Brussels ordre om kuttpolitikk.

Denne uka ba Barcelonas borgermester Ada Colau EU gripe inn som megler mellom spanske og katalanske myndigheter. Catalonias utenriksminister Raul Romeva har også bedt EU om hjelp.

Brussel har de siste årene vist stor vilje til å gripe inn i nasjonale anliggender for å forsvare EUs interesser, ikke minst i Hellas.

«Undertrykkende» Rajoy

Men nå holder EU seg unna. Brussel vil ikke oppfordre til dialog eller kritisere angrepet på ytringsfrihet, men nøyer seg med å si at man respekterer Spanias grunnlovsbaserte ordre.

Det finnes imidlertid også flere spanske stemmer, som statsviter ved universitetet i Barcelona, Joan Botella Corral, som støtter regjeringen i at folkeavstemningen ikke er legitim, men som likevel mener «regjeringens oppførsel er uakseptabel».

Catalonia-minister Romeva advarer mot at EUs posisjon ses som støtte til Madrids «undertrykkende handlinger.

Myndighetene har beslaglagt to millioner stemmesedler. Dommere har beordret nettverksoperatørene Vodafone og Movistar til å blokkere tilgang til avstemningens offisielle nettside og andre sider som støtter avstemningen. Postvesenet har blitt beordret til å åpne post man mistenker inneholder valgmateriell.

Gufset fra Franco

«Tiltakene vi er vitne til er bekymringsfulle fordi de virker å krenke fundamentale indivuduelle rettigheter, stanse offentlig informasjon og muligheten for debatt i et kritisk øyeblikk for spansk demokrati», sier FN.

Barcelonas borgermester Colau er alliert med Podemos som de siste årene har etablert seg som Spanias viktigste venstreopposisjonsparti.

Podemos støtter ikke katalansk løsrivelse, men støtter retten til å gjennomføre en folkeavstemning.

Denne uka publiserte Rajoys PP en video der spanske kjendiser langer ut mot «anti-spanskhet». Podemos-leder Pablo Iglesias er blant dem som mener regjeringen bare hiver «benisn på bålet», og at retorikken framkaller gufs fra diktaturet til Francisco Franco, som falt i 1975.

De siste årene har mange spanjoler, ikke minst på venstresida, anklaget Rajoy-regjeringen for å bli stadig mer autoritær.

I 2013 kjørte regjeringen gjennom lover som skal gjøre det vanskeligere å demonstrere i Spania, med blant annet skyhøye bøter for «fornærmelser mot staten» eller å ta bilde av politiet, som har blitt kjent for sin vold i møte med protester.

Ble latt i stikken av Trump

Den katalanske utenriksministeren Romeva har sagt at dersom avstemningen ender med nei, så vil den katalanske regjeringen gå av og be om regionalt nyvalg. Blir det «ja», vil det katalanske parlamentet innen 48 timer godkjenne en uavhengighetserklæring.

Det er imidlertid svært uklart om valget vil kunne gjennomføres på en måte som gir et gyldig resultat.

Spanias ambassadør i Paris forsøkte denne uka å stanse en konferanse der Romeva skulle delta, ved å legge press på arrangørene ved det franske universitet Scienes Po.

For å vinne støtte til regjeringens posisjon hadde Rajoys strateger i månedsvis planlagt et møte med USAs president Donald Trump i Washington, D.C. forrige uke. Men Trump holdt seg ikke til det spanske manuset:

– Jeg tror president Rajoy (Rajoy er statsminister, red.anm.) vil si at de ikke skal stemme, men jeg tror folket vil være veldig i opposisjon til det, sa Trump.

Det spanske etablissementet har også tydd til en syndebukk som i Vesten har blitt stadig vanligere å peke på for å bortforklare kinkige politiske strømninger, Russland.

Striden mellom Madrid og Barcelona utspilles ofte gjennom «El Classico» på fotballbanen.

På twitter krever spanjoler nå at Barcelona-spillere Gerard Pique kastes ut av det spanske landslaget etter å ha støttet folkeavstemningen.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk