Lørdag 30. september 2017
LIVET ER ENKELT: For en mindretallsregjering er livet enkelt: Den holder på så lenge den kan. Senterpartiets Marit Arnstad ser store muligheter på Stortinget.Foto: Anniken C. Mohr
Svekket regjering gir Senterpartiet tro på flere politiske seire i den kommende fireårsperioden:
Nå vil Sp lene seg på KrF
HÅP: Svekkelsen av den blåblå regjeringen gir håp til Senterpartiet. I første omgang øyner Marit Arnstad flertall for tvangsreversering, stans av læreravskilting og endringer i fastlegeordningen.

Sentrum

Selv om de tradisjonelle sentrumspartiene er spredd for alle blokker, er det noe nittitallsaktig over Stortingets nye sammensetning, mener Marit Arnstad (Sp). For ingenting er mer nittitalls enn en norsk mindretallsregjering.

– Stortinget vil bli preget av at regjeringen har tapt det flertallet de hadde, sier Arnstad til Klassekampen.

At valget svekket Solberg-regjeringens flertall, har styrket Senterpartiets mulighet for politiske gjennomslag, fastslår partiets parlamentariske leder.

Arnstad forteller at hun allerede nå øyner mulige flertall for, og har levert inn forslag om, blant annet:

omgjøring av tvang i kommune- og regionreformen,

stans av avskilting av ­lærere,

endringer i fastlegeordningen, for å få flere allmennleger i kommunene.

– Det finnes nok mange muligheter for gjennomslag i den neste fireårsperioden, men det krever litt tålmodighet. Senterpartiet driver ikke politisk arbeid som noen høstjakt, sier hun.

Fakta

Solbergs regjering:

• Før valget behøvde Solberg-regjeringen bare støtte fra enten KrF eller Venstre for å danne flertall i Stortinget. I tillegg hadde regjeringen en samarbeidsavtale med de to partiene.

• Nå trenger Solberg-regjeringen både KrF og Venstre for å danne flertall.

• KrF gjorde det denne uka klart at partiet ikke ønsker å være med på en ny samarbeidsavtale, men går i «konstruktiv opposisjon» til regjeringen.

• Venstre fortsetter samtalene med regjeringspartiene.

Vil utnytte KrFs vippemakt

Før valget trengte Solberg-regjeringen bare støtte av enten KrF og Venstre for å sikre flertall, og hadde i tillegg en samarbeidsavtale med de to partiene. Nå er regjeringens flertall avhengig av begge to, og KrF avklarte denne uka at det ikke vil inngå noen ny samarbeidsavtale. I stedet går partiet i «konstruktiv opposisjon», med makt til å sikre flertall for de borgerlige partiene eller vippe den i favør av den Ap-ledede opposisjonen.

Og selv om Arnstad sier at hun ikke vil gå på høstjakt etter politiske seiere, har Sp allerede levert to representantforslag om omgjøring av vedtakene om tvangssammenslåing fra i vår.

– Det er en forventning hos oss at KrF der er åpen og søkende, for de var tydelige på det i valgkampen at det er behov for endringer på det de har vedtatt, særlig på regionreformen men også på tvangssammenslåing av kommuner, sier hun.

– Er ikke regionreformen KrFs og Venstres reform?

– Jo, men de var også ute i valgkampen og sa at det regionkartet som ble tegnet, er til dels unaturlig og uheldig. Så da regner vi med at de er med på å diskutere det.

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt til Klassekampen at han ikke kan se for seg at KrF er med på å tvangssammenslå nye kommuner, men at det er noe annet å reversere allerede vedtatte tvangssammenslåinger. KrF gikk ikke til valg på reversering av tvang, så dette får KrFs nye stortingsgruppe vurdere, sa Hareide torsdag.

– En annen sak som mange av partiene, ikke bare KrF, har sagt store ting om i valgkampen, er dette med avskilting av lærere. Der har vi levert et forslag der vi mener at kompetansekravets tilbakevirkende kraft bør fjernes, slik at en slipper å avskilte lærere som har fungert godt i den norske skolen i 20–30 år. Der opplever vi at både SV og Ap, som var med på dette da det ble vedtatt, nå er søkende mot vår posisjon, og dette er forslag vi håper kan samle flertall, sier Arnstad.

– Må leve med risiko

En mindretallsregjering lever risikabelt og må forholde seg til det, understreker Arnstad.

– Tror du regjeringen blir sittende ut perioden?

– Det er umulig å si. Vi tenker alle litt kortsiktig, vi tenker konstituering, trontalen, finanstalen og budsjettet. Men det er bare det første halvåret av en fireårsperiode. Og det er umulig å overskue hva som kommer til å skjer de neste fire årene. Det kan bli vanskelig for regjeringen, men det er umulig å si på hvilke saker, sier Arnstad.

– Men det som er helt sikkert, er at vi får en ny dynamikk på Stortinget. Det vil prege det daglige arbeidet i komiteene i Stortinget. Vi har bak oss en periode der mange av fagkomiteen har sett at regjeringen har brukt Venstre og KrF vekselsvis, sånn at dersom det var en vanskelige sak for Venstre i miljø- og energikomiteen. så tok KrF støyten med å redde regjeringens ansikt. Og omvendt. Den muligheten finnes ikke lenger, sier Sp-profilen.

Samtidig forventer hun at et trangere økonomisk handlingsrom vil gjøre de borgerlige budsjettforhandlingene enda mer krevende enn de har vært.

– Det er strammere og det må prioriteres hardere. Det vil nok kunne få betydning ut i perioden, kanskje mer lenger ut i perioden enn i neste år.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
BOMBER: 9. mai 2011 sa Jonas Gahr Støre til Stortinget at Gaddafi ikke var et mål for krigen. Omtrent samtidig deltok Norge i bombingen av diktatorens hovedkvarter.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Tirsdag 11. september 2018
NY FRIST: Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ber regjeringen innføre foreldelsesfrist for tilbakekall av statsborgerskap. Hun får følge av Unge Venstre, mens FpU er i tenkeboksen.
Tirsdag 11. september 2018
OPPGITT: Tillitsvalgte i Aleris Ungplan og Boi mener Fagforbundet har «glemt dem på gulvet» i striden.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk