Lørdag 30. september 2017
LIVET ER ENKELT: For en mindretallsregjering er livet enkelt: Den holder på så lenge den kan. Senterpartiets Marit Arnstad ser store muligheter på Stortinget.Foto: Anniken C. Mohr
Svekket regjering gir Senterpartiet tro på flere politiske seire i den kommende fireårsperioden:
Nå vil Sp lene seg på KrF
HÅP: Svekkelsen av den blåblå regjeringen gir håp til Senterpartiet. I første omgang øyner Marit Arnstad flertall for tvangsreversering, stans av læreravskilting og endringer i fastlegeordningen.

Sentrum

Selv om de tradisjonelle sentrumspartiene er spredd for alle blokker, er det noe nittitallsaktig over Stortingets nye sammensetning, mener Marit Arnstad (Sp). For ingenting er mer nittitalls enn en norsk mindretallsregjering.

– Stortinget vil bli preget av at regjeringen har tapt det flertallet de hadde, sier Arnstad til Klassekampen.

At valget svekket Solberg-regjeringens flertall, har styrket Senterpartiets mulighet for politiske gjennomslag, fastslår partiets parlamentariske leder.

Arnstad forteller at hun allerede nå øyner mulige flertall for, og har levert inn forslag om, blant annet:

omgjøring av tvang i kommune- og regionreformen,

stans av avskilting av ­lærere,

endringer i fastlegeordningen, for å få flere allmennleger i kommunene.

– Det finnes nok mange muligheter for gjennomslag i den neste fireårsperioden, men det krever litt tålmodighet. Senterpartiet driver ikke politisk arbeid som noen høstjakt, sier hun.

Fakta

Solbergs regjering:

• Før valget behøvde Solberg-regjeringen bare støtte fra enten KrF eller Venstre for å danne flertall i Stortinget. I tillegg hadde regjeringen en samarbeidsavtale med de to partiene.

• Nå trenger Solberg-regjeringen både KrF og Venstre for å danne flertall.

• KrF gjorde det denne uka klart at partiet ikke ønsker å være med på en ny samarbeidsavtale, men går i «konstruktiv opposisjon» til regjeringen.

• Venstre fortsetter samtalene med regjeringspartiene.

Vil utnytte KrFs vippemakt

Før valget trengte Solberg-regjeringen bare støtte av enten KrF og Venstre for å sikre flertall, og hadde i tillegg en samarbeidsavtale med de to partiene. Nå er regjeringens flertall avhengig av begge to, og KrF avklarte denne uka at det ikke vil inngå noen ny samarbeidsavtale. I stedet går partiet i «konstruktiv opposisjon», med makt til å sikre flertall for de borgerlige partiene eller vippe den i favør av den Ap-ledede opposisjonen.

Og selv om Arnstad sier at hun ikke vil gå på høstjakt etter politiske seiere, har Sp allerede levert to representantforslag om omgjøring av vedtakene om tvangssammenslåing fra i vår.

– Det er en forventning hos oss at KrF der er åpen og søkende, for de var tydelige på det i valgkampen at det er behov for endringer på det de har vedtatt, særlig på regionreformen men også på tvangssammenslåing av kommuner, sier hun.

– Er ikke regionreformen KrFs og Venstres reform?

– Jo, men de var også ute i valgkampen og sa at det regionkartet som ble tegnet, er til dels unaturlig og uheldig. Så da regner vi med at de er med på å diskutere det.

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt til Klassekampen at han ikke kan se for seg at KrF er med på å tvangssammenslå nye kommuner, men at det er noe annet å reversere allerede vedtatte tvangssammenslåinger. KrF gikk ikke til valg på reversering av tvang, så dette får KrFs nye stortingsgruppe vurdere, sa Hareide torsdag.

– En annen sak som mange av partiene, ikke bare KrF, har sagt store ting om i valgkampen, er dette med avskilting av lærere. Der har vi levert et forslag der vi mener at kompetansekravets tilbakevirkende kraft bør fjernes, slik at en slipper å avskilte lærere som har fungert godt i den norske skolen i 20–30 år. Der opplever vi at både SV og Ap, som var med på dette da det ble vedtatt, nå er søkende mot vår posisjon, og dette er forslag vi håper kan samle flertall, sier Arnstad.

– Må leve med risiko

En mindretallsregjering lever risikabelt og må forholde seg til det, understreker Arnstad.

– Tror du regjeringen blir sittende ut perioden?

– Det er umulig å si. Vi tenker alle litt kortsiktig, vi tenker konstituering, trontalen, finanstalen og budsjettet. Men det er bare det første halvåret av en fireårsperiode. Og det er umulig å overskue hva som kommer til å skjer de neste fire årene. Det kan bli vanskelig for regjeringen, men det er umulig å si på hvilke saker, sier Arnstad.

– Men det som er helt sikkert, er at vi får en ny dynamikk på Stortinget. Det vil prege det daglige arbeidet i komiteene i Stortinget. Vi har bak oss en periode der mange av fagkomiteen har sett at regjeringen har brukt Venstre og KrF vekselsvis, sånn at dersom det var en vanskelige sak for Venstre i miljø- og energikomiteen. så tok KrF støyten med å redde regjeringens ansikt. Og omvendt. Den muligheten finnes ikke lenger, sier Sp-profilen.

Samtidig forventer hun at et trangere økonomisk handlingsrom vil gjøre de borgerlige budsjettforhandlingene enda mer krevende enn de har vært.

– Det er strammere og det må prioriteres hardere. Det vil nok kunne få betydning ut i perioden, kanskje mer lenger ut i perioden enn i neste år.

politikk@klassekampen.no

Fredag 20. oktober 2017
US MARINES: SV krever svar på om de amerikanske marinesoldatene i Norge har kommet for å erstatte en svak landmakt i Norge.
Torsdag 19. oktober 2017
MUSKLAR: Fagforbundets leiar Mette Nord seier alliansebygging er avgjerande for å styrka miljøa som dyrkar idear for ein alternativ politikk.
Onsdag 18. oktober 2017
PÅ VEI: De første soldatene fra US ­Marines kan stasjoneres i norske militærleirer i indre Troms allerede i vinter. Det bekrefter sjefen for den norske Hæren.
Tirsdag 17. oktober 2017
TRENING: Regjeringen legger til rette for økt trening med Nato på norsk territorium. En egen gruppe ser nå på hvordan det kan gjøres i praksis.
Mandag 16. oktober 2017
MEDGIFT: Milliardverdiar kan stå på spel når to vestlandsfylke skal slå seg saman. Motstandarane brukar tvil om kraftmilliardane for å hindre samanslåinga.
Lørdag 14. oktober 2017
NEDERLAG: Ap åpner for å stoppe de planlagte kuttene i Heimevernet. Nå ligger regjeringen an til flere sviende nederlag.
Fredag 13. oktober 2017
FORSKJELL: Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gi flere skattekutt som skal «fremme vekst». SV og Rødt mener regjeringen skaper et «kaldere klassesamfunn».
Torsdag 12. oktober 2017
KUTT: Det eneste regjeringen gjør med formuesskatten i 2018-budsjettet, er å gjennomføre aksjerabatten Ap foreslo i skatteforliket.
Onsdag 11. oktober 2017
HANDLING: Norge trenger en handlingsplan mot muslimhat, mener likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
Tirsdag 10. oktober 2017
I SKJUL: Forsvaret jobber med å finne husrom i Troms til amerikanske soldater – som Stortinget ikke har hørt noe om.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk