Lørdag 30. september 2017
LIVET ER ENKELT: For en mindretallsregjering er livet enkelt: Den holder på så lenge den kan. Senterpartiets Marit Arnstad ser store muligheter på Stortinget.Foto: Anniken C. Mohr
Svekket regjering gir Senterpartiet tro på flere politiske seire i den kommende fireårsperioden:
Nå vil Sp lene seg på KrF
HÅP: Svekkelsen av den blåblå regjeringen gir håp til Senterpartiet. I første omgang øyner Marit Arnstad flertall for tvangsreversering, stans av læreravskilting og endringer i fastlegeordningen.

Sentrum

Selv om de tradisjonelle sentrumspartiene er spredd for alle blokker, er det noe nittitallsaktig over Stortingets nye sammensetning, mener Marit Arnstad (Sp). For ingenting er mer nittitalls enn en norsk mindretallsregjering.

– Stortinget vil bli preget av at regjeringen har tapt det flertallet de hadde, sier Arnstad til Klassekampen.

At valget svekket Solberg-regjeringens flertall, har styrket Senterpartiets mulighet for politiske gjennomslag, fastslår partiets parlamentariske leder.

Arnstad forteller at hun allerede nå øyner mulige flertall for, og har levert inn forslag om, blant annet:

omgjøring av tvang i kommune- og regionreformen,

stans av avskilting av ­lærere,

endringer i fastlegeordningen, for å få flere allmennleger i kommunene.

– Det finnes nok mange muligheter for gjennomslag i den neste fireårsperioden, men det krever litt tålmodighet. Senterpartiet driver ikke politisk arbeid som noen høstjakt, sier hun.

Fakta

Solbergs regjering:

• Før valget behøvde Solberg-regjeringen bare støtte fra enten KrF eller Venstre for å danne flertall i Stortinget. I tillegg hadde regjeringen en samarbeidsavtale med de to partiene.

• Nå trenger Solberg-regjeringen både KrF og Venstre for å danne flertall.

• KrF gjorde det denne uka klart at partiet ikke ønsker å være med på en ny samarbeidsavtale, men går i «konstruktiv opposisjon» til regjeringen.

• Venstre fortsetter samtalene med regjeringspartiene.

Vil utnytte KrFs vippemakt

Før valget trengte Solberg-regjeringen bare støtte av enten KrF og Venstre for å sikre flertall, og hadde i tillegg en samarbeidsavtale med de to partiene. Nå er regjeringens flertall avhengig av begge to, og KrF avklarte denne uka at det ikke vil inngå noen ny samarbeidsavtale. I stedet går partiet i «konstruktiv opposisjon», med makt til å sikre flertall for de borgerlige partiene eller vippe den i favør av den Ap-ledede opposisjonen.

Og selv om Arnstad sier at hun ikke vil gå på høstjakt etter politiske seiere, har Sp allerede levert to representantforslag om omgjøring av vedtakene om tvangssammenslåing fra i vår.

– Det er en forventning hos oss at KrF der er åpen og søkende, for de var tydelige på det i valgkampen at det er behov for endringer på det de har vedtatt, særlig på regionreformen men også på tvangssammenslåing av kommuner, sier hun.

– Er ikke regionreformen KrFs og Venstres reform?

– Jo, men de var også ute i valgkampen og sa at det regionkartet som ble tegnet, er til dels unaturlig og uheldig. Så da regner vi med at de er med på å diskutere det.

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt til Klassekampen at han ikke kan se for seg at KrF er med på å tvangssammenslå nye kommuner, men at det er noe annet å reversere allerede vedtatte tvangssammenslåinger. KrF gikk ikke til valg på reversering av tvang, så dette får KrFs nye stortingsgruppe vurdere, sa Hareide torsdag.

– En annen sak som mange av partiene, ikke bare KrF, har sagt store ting om i valgkampen, er dette med avskilting av lærere. Der har vi levert et forslag der vi mener at kompetansekravets tilbakevirkende kraft bør fjernes, slik at en slipper å avskilte lærere som har fungert godt i den norske skolen i 20–30 år. Der opplever vi at både SV og Ap, som var med på dette da det ble vedtatt, nå er søkende mot vår posisjon, og dette er forslag vi håper kan samle flertall, sier Arnstad.

– Må leve med risiko

En mindretallsregjering lever risikabelt og må forholde seg til det, understreker Arnstad.

– Tror du regjeringen blir sittende ut perioden?

– Det er umulig å si. Vi tenker alle litt kortsiktig, vi tenker konstituering, trontalen, finanstalen og budsjettet. Men det er bare det første halvåret av en fireårsperiode. Og det er umulig å overskue hva som kommer til å skjer de neste fire årene. Det kan bli vanskelig for regjeringen, men det er umulig å si på hvilke saker, sier Arnstad.

– Men det som er helt sikkert, er at vi får en ny dynamikk på Stortinget. Det vil prege det daglige arbeidet i komiteene i Stortinget. Vi har bak oss en periode der mange av fagkomiteen har sett at regjeringen har brukt Venstre og KrF vekselsvis, sånn at dersom det var en vanskelige sak for Venstre i miljø- og energikomiteen. så tok KrF støyten med å redde regjeringens ansikt. Og omvendt. Den muligheten finnes ikke lenger, sier Sp-profilen.

Samtidig forventer hun at et trangere økonomisk handlingsrom vil gjøre de borgerlige budsjettforhandlingene enda mer krevende enn de har vært.

– Det er strammere og det må prioriteres hardere. Det vil nok kunne få betydning ut i perioden, kanskje mer lenger ut i perioden enn i neste år.

politikk@klassekampen.no

Tirsdag 12. desember 2017
SPLITTA HERSK: Frps landsstyre er meir samla om at Venstre skal gå i regjeringsforhandlingar enn kva Venstres landsstyre er.
Mandag 11. desember 2017
JA OG NEI: Halvparten av ordførarane til Venstre seier ja til regjering. Fleire meiner det er ein myte at Distrikts-Venstre er regjeringsmotstandarar.
Lørdag 9. desember 2017
VI SEI NEI, NEI, NEI: Sp er heilt imot å opne den raudgrøne alliansen for Raudt og MDG. Torbjørn Røe Isaksen meiner Aps MDG-flørt gjer jobben lettare for Høgre.
Fredag 8. desember 2017
ALLIANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta Rødt og MDG og bygge en ny allianse, mener Raymond Johansen. Han ønsker Martin Kolbergs oppgjør med partiet velkommen.
Torsdag 7. desember 2017
NERVEKRIG: Stadig færre norske krigsveteraner får erstatning for psykiske lidelser påført i utenlandstjeneste. I flere av sakene velger statens byråkrater å se bort ifra medisinske erklæringer om psykologiske krigsskader.
Onsdag 6. desember 2017
GENTABBE: Oslo universitetssykehus får refs for gentesting i en ekstern rapport. Samtidig viser det seg at flere enn 21 kvinner er rammet av skandalen.
Tirsdag 5. desember 2017
VIKTIG VEKE: Denne veka landar Venstre på om dei skal gå i regjeringsforhandlingar. Ingen av fylkesleiarane seier nei til å gå vidare med regjerings­praten.
Mandag 4. desember 2017
ULIKHET: Klasseskiller henger sammen med hva du bekymrer deg for, og hvor mye. Arbeiderklassen er de som har flest bekymringer.
Lørdag 2. desember 2017
PRESS: Sykehuslegene har ikke tid til å spise eller gå på do og føler ofte de skulle vært flere steder på en gang. Dette kommer fram i en ny stor undersøkelse.
Fredag 1. desember 2017
LEX HAGEN: Frp vil besvare «Lex Hagen» med et forslag myntet på tidligere Ap-leder Thorbjørn Jaglands dobbeltrolle i Nobelkomiteen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk