Fredag 29. september 2017
DEAL! USAs president Donald Trump hevder at skattereformen hans vil komme alle amerikanere til gode. I realiteten er det folk som ham selv som vil nyte godene av de enorme skattekuttene han foreslår. Foto: Brendan Smialowski, AFP/NTB scanpix
• Trump legger fram skattereform • Den rikeste prosenten får mest skattelette
Elitens rike onkel
GAVE: Donald Trump forbereder enorme skattekutt. Rike amerikanere kan se fram mot enda tykkere lommebøker, mens statsbudsjettet blir satt på streng diett.

USA

I løpet av fjorårets presidentvalgkamp lovet Donald Trump skattekutt for alle. «Alle skal betale mindre skatt, spesielt middelklassen», sa han til CNN for like over et år siden.

Nå forsøker den amerikanske presidenten å innfri løftene, med skattekutt som sender den amerikanske statskassa på en brutal slankekur.

Trump har allerede flertall i Senatet for skattekutt som skal koste 12.000 milliarder norske kroner over de neste ti årene, men en rekke studier som avisa The New York Times refererer til viser at presidentens plan vil koste et sted mellom 24.000 og 49.000 milliarder norske kroner.

Det norske oljefondet har til sammenlikning i dag en samlet markedsverdi på 7900 milliarder norske kroner.

Fakta

Trumps skatteplan:

• Kutte selskapsskatt fra 35 til 20 prosent. I tillegg skal amerikanske selskaper slippe all skatt på overskudd tjent opp i utlandet.

• Trump vil fjerne arveavgiften og eiendomsskatten.

• Antallet skattesatser reduseres fra sju til tre. De fleste vil bli flyttet ned, men systemet som helhet blir langt mindre omfordelende.

• Minstefradraget skal dobles, til 95.000 norske kroner, og skattefradraget for barn økes.

• Planen bygger på et forslag som Det republikanske partiet lagde i 2016. Ifølge Tax Policy Center vil 99,6 prosent av skattelettene gå til den rikeste prosenten.

Kutter voldsomt

Trumps gavepakke til de amerikanske velgerne er ikke jevnt fordelt. Innen 2025 vil den rikeste prosenten i USA få hele 99,6 prosent av skattekuttet, ifølge det anerkjente amerikanske instituttet Tax Policy Center.

Det skjer på tross av at planen innebærer å heve minstefradraget en god del, samtidig som barnefamilier skal få igjen mer på skatten. Hovedårsaken til den voldsomt skjeve fordelingen, er kuttene i toppskatt – og en formidabel reduksjon i selskapsskatten:

• Trump vil redusere selskapsskatten fra 35 til 20 prosent. Selskapsskatten er skatten som bedrifter betaler av overskuddet.

Samtidig skal amerikanske selskaper slippe å betale selskapsskatt på overskudd opparbeidet i utlandet. Det kan i realiteten gjøre USA til et skatteparadis.

Selskaper med struktur som Trumps eget, altså privateide, ikke børsnoterte bedrifter, skatter i dag overskuddet som den høyeste inntektsskatten, med en skattesats på 39,6 prosent. Trump vil senke denne statsen til 25 prosent. Som nettmagasinet Vox skriver, vil det gjøre presidenten selv langt rikere.

Samtidig vil gjennomsnittsamerikaneren få redusert skattebyrden. Minstefradraget dobles til omtrent 95.000 norske kroner. Skattefradraget for barn skal økes fra dagens 8000 kroner, til et ennå ikke fastsatt beløp.

I USA er det i dag sju ulike skattesatser på inntekt. Trump vil redusere antallet satser til tre, det vil si 12, 25 og 35 prosent. De aller fleste vil bli senket til en sats lavere enn dagens.

Planen er å skrote både den føderale arveavgiften og eiendomsskatten. Begge disse skattene har svært høye innslagspunkter, og kun rike amerikanere har eiendomsverdier store nok til å betale føderal eiendomsskatt.

– Ventet lenge

Presidentens skattereform baserer seg ifølge avisa The New York Times på en plan Det republikanske partiet lagde allerede i 2016, og er ifølge partiet selv en storstilt forenkling av USAs kompliserte skattesystem.

I tillegg til skattekuttene vil partiet også fjerne en rekke bestemmelser som gir folk fradrag på skatten, og argumenterer med at det først og fremst vil ramme folk som tjener godt.

Partiet hevder at reduksjonen i statlige inntekter vil bli kompensert av økt økonomisk vekst, altså såkalte dynamiske effekter, en sammenheng det er svak støtte for i økonomifaglig litteratur.

– Dette er en mulighet som dukker opp en gang i hver generasjon, og jeg tipper jeg kan si at jeg er god til akkurat dette, sa Donald Trump da han la fram planen på onsdag.

– Jeg har ventet på dette i lang tid. Vi skal kutte skattene for middelklassen, og vi skal lage et enklere og mer rettferdig skattesystem for vanlige amerikanere. Vi skal bringe tilbake jobbene og rikdommen som har forlatt landet, og som mange mennesker mente hadde forlatt landet for godt, sa han ifølge CNN.

Trump forsøker å skaffe støtte til skattereformen fra demokratiske representanter i Kongressen, etter å ha fått til en avtale med Demokratene om å heve grensa for den amerikanske statsgjelda, det såkalte gjeldstaket.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.
Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk