Torsdag 28. september 2017
STERK: Jeremy Corbyns styrket posisjonen som Labour-leder på partikonferansen i Brighton. Partilederen unngikk all diskusjon om brexit, på tross av at EU-tilhengerne i partiet ville ha debatt. Foto: Gareth Fuller, AP/NTB scanpix
• Jeremy Corbyn gjorde narr av Theresa May • Ville ikke snakke om egen brexit-politikk
Labour samlet bak Corbyn
Undersak

Kjepper i hjulene

EU-parlamentet gjør seg klar til å stikke sine egne kjepper i brexit-forhandlingenes hjul. Det melder nettmagasinet Politico sin redaksjon i Brussel.

En gruppe parlamentarikere vil legge fram en skisse til en parlamentsresolusjon i dag. Resulusjonen vil ifølge Politico sette fram et ultimatium til Storbritannia: Enten får EU-borgerne som nå bor i Storbritannia fulle rettigheter i landet også etter brexit i mars 2019 – eller så kan britene se langt etter en avtale.

EU-parlamentet har makt til å legge ned veto mot den avtalen som Storbritannia og EU-kommisjonens forhandlere til slutt blir enige om.

Politico skriver at representantene i EU-parlamentet er villige til å spille det magasinet kaller «bad cop» i forhandlingene, og sette harde krav til Storbritannia.

Nettopp rettighetene til EU-borgere bosatt i Storbritannia har vært et vanskelig tema i forhandlingene. Theresa May har gitt EU-kommisjonen mye i forhandlingene.

«Vi ønsker at disse menneskene blir i landet, og at de fortsetter å ha de samme rettighetene som tidligere», sa May i en tale i Firenze i forrige uke.

TAUS: Jeremy Corbyn gikk til harde angrep på Theresa Mays forhandlinger med EU – men vil ikke si hvordan han selv har tenkt å løse brexitfloka.

Brexit

Jeremy Corbyn er nå leder av Storbritannias mest populære parti. Like etter parlamentsvalget 8. juni passerte det britiske arbeiderpartiet Labour sin konservative rival på meningsmålingene. Gjennom hele sommeren har partiet hatt en oppslutning på godt over 40 prosent, en dramatisk oppgang fra årene før og en voldsom seier for den tidligere svært omstridte Labour-­lederen.

– Vi er klare for å gå i regjering, sa Jeremy Corbyn til Labours partikonferanse i Brighton i går.

Det var en seierssikker Corbyn som talte til partiet. Han understreket at partiledelsen sto på terskelen til å ta makt og gjorde et poeng av de harde stridighetene innad i det konservative regjeringspartiet.

– Vi møtes her denne uka, som et forent parti, på frammarsj i alle deler av landet. Vi lager våre egne planer for landets framtid, sa han.

Men Corbyn ville ikke snakke om den største oppgaven den britiske regjeringen står overfor: Storbritannia er inne i opprivende og svært kompliserte forhandlinger med EU – likevel forsøker ledelsen i det britiske arbeiderpartiet å unngå all diskusjon om brexit på partikonferansen.

Fakta

Jeremy Corbyn:

• Leder i det britiske sosialdemokratiske partiet Labour siden 12. september 2015. Fikk 59,5 prosent av stemmene i ledervalget.

• Har sittet i Underhuset siden 1983 for bydelen Islington nord i London.

• Tilhører venstresida i partiet og har også vært aktiv i den britiske fredsbevegelsen og bevegelsen mot atomvåpen.

• Overlevde mistillitsforslag i partiet og ble gjenvalgt som leder i juli 2016 med 62 prosent av stemmene.

Kilde: NTB

Stemte debatten vekk

Den EU-vennlige delen av partiet forsøkte i forkant av partikonferansen å få debatt og avstemninger om fortsatt britisk medlemskap i det indre markedet – og en andre folkeavstemning når resultatet fra brexit-forhandlingene er ferdig.

Det ble avvist av flertallet, som støttet Corbyns strategi om å unngå å utforme en detaljert brexit-plan for Labour.

– Det finnes ingen politiske prosesser som er mer kompliserte enn brexit, sa Corbyn i talen, som la trykket på å kritisere statsminister Theresa May.

– Aldri har den nasjonale interessen blitt så dårlig tjent i et så viktig spørsmål, sa han og ga May en klar beskjed:

– Ta deg sammen, eller flytt deg.

Store deler av partilederens tale gikk med til å feire valgresultatet. Labour gikk kraftig fram fra forrige valg, fra 30,4 prosent i 2015, til 40,0 prosent i juni i år. Corbyn mente valgresultatet kom på tross av en lang rekke harde og urimelige angrep fra de etablerte britiske mediene.

– En av avisene brukte 14 sider på å angripe Labour, dagen før valget. Neste dag gikk vi opp 10 prosent i valget. Aldri før har så mange trær dødd fånyttes, sa Corbyn.

Står i spagat

Labour vant 262 seter i parlamentet i valget i juni, 140 av dem i valgdistrikter som stemte for brexit. Professor i politikk ved Universitetet i Kent Matthew Goodwin mener at Jeremy Corbyn og Labour-ledelsen dermed står i en vanskelig spagat.

Likevel har Labour nå samlet seg, og det er mindre splittelse i partiet nå, enn det har vært på flere år.

– Mange av disse områdene er arbeiderklassedistrikter i Nord-England, industriområder som Labour vant tilbake i sist valg. De har helt andre holdninger enn Labours urbane middelklassevelgere i sør, sier Goodwin.

– Derfor forsøker å Labour-ledelsen å unngå å snakke veldig høyt til bare en av sidene, for da ville velgerne bli delt i to, sier han.

Professoren peker også på en stor ideologisk uenighet innad i partieliten. Mens Corbyn kommer fra en EU-skeptisk fløy i partiet, er størstedelen av partiets representanter i parlamentet tilhengere av fortsatt britisk EU-medlemskap.

– Det blir vanskeligere etter hvert som brexit-forhandlingene går framover, men det er fremdeles mulig å holde partiet sammen, sier Goodwin.

– Labour-velgerne bryr seg mer om økonomiske spørsmål enn om brexit. De bryr seg mest om økonomisk ulikhet, og dersom Corbyn klarer å fortsette å snakke om det, så vil han kanskje klare å holde partiet over 40 prosent, sier professoren.

Etter tilbakegangen i valget i juni har Theresa May hatt store problemer med å holde sin egen regjering samlet, og britiske medier er fulle av lekkasjer.

Angrep Mays regjering

Jeremy Corbyn benyttet anledningen til å gjøre narr av statsministerens folk.

– Forhandlingsteamet er ubrukelige. Toryene posisjonerer seg for personlig gevinst, sa han.

Labour-lederen framstilte seg selv og det britiske arbeiderpartiet som en forenende politisk bevegelse i motsetning til det han beskrev som Theresa Mays splittelser.

– Det er bare Labour som kan forene de som stemte på brexit og de som stemte på å forbli i EU, sa Corbyn.

Resten av talen brukte han til å snakke om skoler, helsevesen, sosial boligbygging og reguleringer av leieprisene.

– Økonomien leverer ikke lenger hus som folk har råd til, trygge jobber eller voksende levestandarder. Det er behov for en ny økonomisk modell. Den modellen som Margaret Thatcher skapte, virker ikke lenger, sa han.

– Dette er året da finanskrisa endelig nådde politikken. Vi er nå politisk mainstream, sa han.

magnusl@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk