Torsdag 28. september 2017
Støtter NY Tid: Redaktør Truls Lie og styreleder Trygve Natvig tror Ny Tid vil komme over kneika. Natvig har sagt seg villig til å bla opp mer penger fra egen lomme om det trengs.
Ny Tid er rustet til overgangen fra et opplag på over 20.000 til 5000 betalende abonnenter:
Rik eier sikrer Ny Tid
Undersak

Det største linjeskiftet

«Det er med stor sorg vi mottar nyheten om at avisa Ny Tid har gått bort fra oss.» Slik startet en kronikk i Dagbladet for to uker siden, skrevet av redaktørene Halvor Finess Tretvoll og Stian Bromark i Agenda Magasin. Begge har fortid som journalister i Ny Tid og ga i 2009 ut en biografi om Sigurd Evensmo, som var redaktør i Ny Tids forløper Orientering.

– Jeg håper selvsagt at Ny Tid overlever, men at avisa da lever opp til den stolteste delen av tradisjonen sin. Dessverre ser det ikke ut til at den nåværende redaksjonelle linja under Truls Lie er i tråd med dette idealet, sier Trettvoll.

– Har Ny Tid ni liv?

– Mye kan tyde på det. De siste ti-femten årene har det i hvert fall vært mye turbulens, med utskifting av eiere og anstrengt økonomi. Det redaksjonelle linjeskiftet avisa nå har vært gjennom, ser likevel ut til å være større enn tidligere.

Ny Tid mottar støtte fra Norsk kulturråd. I fjor var beløpet 750.000 kroner. I år har avisa søkt om én million kroner. Tretvoll mener det må være opp til Kulturrådets saksbehandlere å avgjøre om avisa fortsatt fortjener offentlig støtte.

– Et minstekrav må være at aviser som mottar støtte lever opp til Redaktørplakaten og pressens Vær Varsom-plakat. Det ser det ikke ut til at Ny Tid gjør i dag, sier Trettvoll.

Redaktør Truls Lie i Ny Tid tror på framtida selv om samarbeidet med Klassekampen er avsluttet. Penger fra salget av suksessbedriften Glava kan bli Ny Tids redning.

Medier

I forrige uke sa Klassekampen opp distribusjonsavtalen med Ny Tid. Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen begrunnet det med at modellen med å distribuere en konkurrerende norsk avis med eget redaktøransvar er problematisk. Beslutningen ble tatt etter Ny Tids siste nummer, som var viet konspirasjonsteorier om terrorangrepet mot World Trade Center i 2001. Dermed går Ny Tid fra et distribuert opplag på over 20.000 til om lag 5000 betalende abonnenter.

Men redaktør Truls Lie er optimistisk og understreker at verken nye eller gamle abonnenter har noen grunn til å være redde for at avisa plutselig skal gå dukken.

– Vi har noen økonomiske krefter bak oss som ikke vil at avisa skal gå inn og som har sagt seg villige til å støtte oss i vanskelige tider, sier Lie.

Fakta

Ny Tid:

• Utkom for første gang 15. august 1975 og var en videreføring av den tidligere SF-avisa Orientering.

• Har blitt kraftig kritisert for å videreformidle konspirasjonsteorier om terrorangrepene mot World Trade Center i 2001 og i Barcelona i høst.

• Fra 2015 ble avisa distribuert med Klassekampen som månedlig innstikk, men avtalen er nå sagt opp.

Glava-salg gir sikring

Støttespilleren han sikter til er styreleder og medeier i avisa, Trygve Natvig. Den tidligere presten og avdelings­lederen i Fagforbundet i Oslo har et hjerte som fortsatt banker varmt for Ny Tid. Dessuten har han penger til å bistå når det kniper.

I fjor skal han ha lagt 800.000 kroner på bordet fra egen lomme. For to uker siden ble hans navn også trukket fram i Dagens Næringsliv, i en sak om det forestående salget av den norske suksessbedriften Glava til den franske isolasjonsprodusenten Saint-Gobain. Salgssummen kan ifølge avisa bli nærmere 2,5 milliarder kroner. Som en av arvingene i det familieeide selskapet kan Natvig se fram til en solid påplussing av formuen.

– Stemmer det at du vil få nesten 45 millioner kroner fra dette salget?

– Dette har Dagens Næringsliv forsøkt å få ut av meg flere ganger. Det eneste jeg kan si er at beløpet du nevner ikke er helt galt. Oppgjøret er heller ikke i havn ennå, selv om det nærmer seg, sier Natvig.

– Er du så glad i Ny Tid at du er villig til å bidra med mer penger hvis det trengs?

– Ja, det er absolutt en mulighet, noe jeg også har sagt til Lie tidligere.

– Hvorfor er du så opptatt av Ny Tid at du er villig til å støtte avisa med store beløp?

– Jeg er en av aksjonærene i Ny Tid som har vært med lengst. Avisa er en viktig røst i mediemangfoldet. Og Truls Lie har fått til veldig mye med sitt store nettverk av skribenter og fokus på internasjonale spørsmål, svarer Natvig.

– Selv om avisa blir beskyldt for å fremme konspirasjonsteorier?

– Jeg synes det er interessant når så mange skriker opp så voldsomt over dette, uten nødvendigvis å ha lest sakene eller satt seg inn i problemstillingene. Når så mange går i baklås, blir jeg mest nysgjerrig og får lyst til å vite mer.

Trenger 500 abonnenter

Redaktør Truls Lie er takknemlig for å ha en eier som står last og brast med avisa, selv om anklagene mot avisas redaksjonelle linje har vært mange og harde den siste tida.

Han legger ikke skjul på at det har vært krevende å stå i mediestormen når den har rast som verst, men føler seg likevel trygg på at avisa vil komme over kneika også denne gangen. Det hjelper lite med en rik eier i ryggen om ikke Ny Tid kommer i økonomisk balanse.

– Etter å ha blitt kastet ut av Klassekampen, har vi fått en jobb å gjøre. Blant annet må vi sørge for å få tilbake 500 tidligere abonnenter som vi nå i realiteten har mistet. Får vi ikke dette til, vil vi ikke gå i balanse.

De 500 han sikter til er abonnenter som abonnerte både på Klassekampen og på Ny Tid da avtalen om distribusjon ble inngått i 2015. Når de likevel fikk Ny Tid gratis med Klassekampen, sluttet de å abonnere på Ny Tid.

– Har dere fått mange oppsigelser som følge av bråket?

– Vi har fått noen. Men for hver abonnent som har sagt opp, har vi fått tre nye. Nå er det blitt mange som kjenner oss, og det tror jeg er positivt.

Regnskapet for i fjor viser likevel at avisa befinner seg i en svært sårbar posisjon. Driftsinntektene har nesten blitt halvert de siste fem årene, og endte i fjor på 3,4 millioner kroner. Underskuddet ble en halv million kroner, og egenkapitalen er bunnskrapt.

jonas.braekke@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.
Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Torsdag 14. juni 2018
Frustrasjonen over de store forlagenes markedsmakt vokser. Arve Juritzen og flere andre mindre forleggere opplever at det ikke er likebehandling.
Onsdag 13. juni 2018
Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.
Tirsdag 12. juni 2018
Ark bruker nettbokhandelen sin til å profilere feelgood-satsingen Lesetid fra eierforlaget Gyldendal. Nok et tegn på at bokhandlene flytter grensene for skikk og bruk, mener bransjefolk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk