Onsdag 27. september 2017
Prøver å overleve: På Andøya driver Anitha Bendiksen en bokhandel som står utenfor de store kjedene. Hun er lite begeistret for å få konkurranse fra Coop. Foto: John Trygve Tollefsen
Bokhandlere i distriktet frykter for Tanums nye bok-offensiv i Coop-butikker over hele landet:
Urolig for Coop-konkurranse
Undersak

Tanum: Overdreven bekymring

Direktør i Tanum Karin Mundal mener bokhandlerne i distriktene har lite å bekymre seg over når Tanum snart sjøsetter sitt nye konsept i Coop-butikkene.

– Vi ser på dette som et supplement heller enn en konkurrent til bokhandlere på mindre steder, sier hun.

Mundal forklarer at Tanum Concept, som er navnet bokkjedens nysatsing, etter planen vil opprettes i 670 Coop Obs- og Coop Extra-butikker. I bokhyller og liggende på bokbord ute i butikken vil Tanum stille ut sine topp ti pocketbøker, en del faktabøker og barne- og ungdomslitteratur, samt et utvalg nye titler.

– Ikke alle Coop-butikkene vil ha samme tilbud. Det må tilpasses hvert enkelt sted, sier hun.

– Forstår du at frie bokhandlere i distriktene er bekymret?

– Jeg tror bekymringen er litt overdrevet. Det er ikke plass til veldig mange bøker i Coop-butikkene, og jeg tror den mangelen på plass vil fungere innsnevrende slik at vi ikke blir en så stor konkurrent til de lokale bokhandlerne, sier Mundal.

Hun avviser at Tanum Concept vil skumme fløten med bestselgersalg og bidra til å undergrave intensjonene i bokavtalen ved å ikke tilby den bredden som tilbys av fullblods bokhandlere.

– Vi skal fungere som en bokhandel på linje med andre. Vi er medlem i bokhandlerforeningen og forholder oss til skaffeplikten og andre regler, sier hun.

– Betyr det at Tanum Concept vil ha egne ansatte ute i butikken for å veilede kunder?

– Nei, vi vil ikke ha egne ansatte ute i butikken. Det er de Coop-ansatte som vil ta seg av og følge opp skaffeplikten, sier Mundal.

Helén Foss
Små bokhandlere i distriktene frykter konkurranse fra Tanums nye satsing på Coop. – Tar Tanum bestselgersalget fra oss, tar de levebrødet vårt, sier Anitha Bendiksen på Andøy Bok og Papir.

Bøker

– Vi er en distriktsbokhandel langt ute i havgapet, og vi prøver så godt vi kan å overleve. Da er det klart at dette er veldig frustrerende.

Anitha Bendiksen er tydelig opprørt på telefon fra Andøya når hun snakker om bokahandlerkjeden Tanums planer om å satse på salg av bøker i Coop-butikker over hele Norge.

I forrige uke ble det kjent at Tanum, som eies av forlaget Cappelen Damm, fra og med nyttår etablerer bok-i-butikk-satsingen Tanum Concept i 670 dagligvarebutikker. Tanum Concept skal selge både pocket-bestselgere, barne- og ungdomslitteratur og faktabøker, så vel som et utvalg nye titler.

Det er noe Bendiksen på Andøy Bok og Papir ikke ser lyst på. De siste 18 årene har hun jobbet i den frie bokhandelen i Vesterålen, og nå frykter hun at Tanums seneste framrykk kan få fatale konsekvenser for arbeidsplassen hennes og andre mindre bokhandlere.

– Salget av noen bestselgere gjør at vi klarer å holde hodet over vannet og kjøpe inn andre titler og tilby bredde til leserne. Om matbutikken også tilbyr de samme bestselgerne kan det bli vinn eller forsvinn for mange bokhandlere i landet, sier Bendiksen.

Fakta

Boksalg i matbutikk:

Bokhandlerkjeden Tanum, som er eid av Cappelen Damm, har inngått avtale med Coop om å selge bestselgerbøker i matvarekjedens 670 butikker under navnet Tanum Concept.

Fra nyttår mister Bladcentralen retten til å distribuere bøker til Coop. Bladcentralen er eid av de store forlagene og magasin­konsernene i fellesskap.

Verst for distriktene

Hun får støtte av daglig leder i sammenslutningen Fri Bokhandel, Helén Foss.

– Hvis en liten bokhandel går fra å selge 15 Jo Nesbø-bøker til å bare selge fem, fordi den samme boka selges på Coop, har det mye å si for en liten bokhandel, sier Foss.

Fri Bokhandel representerer 70 ulike bokhandlere over hele landet. Fra verdens nordligste bokhandel Nordkyn Bok og Papir plassert på Nordkinnhalvøya i Finnmark, ligger det små og mellomstore bokhandlere spredt rundt i vårt langstrakte land: i Brattvågen på Sunnmøre, i Alvdal i Østerdalen i Hedmark og i Kvinnherad i Hordaland, med Rosendal bokhandel.

Og det er særlig distriktene som vil rammes, sier Foss.

– Tanum hevder at satsingen kan gi positive ringvirkninger også for bokhandlerne. Men på småsteder har man ikke ubegrenset med kunder. Det er ikke som på Karl Johan der kundene ramler inn, sier hun.

Det er også en risiko at lokale bokhandlere vil tjene mindre på hver bok, ifølge Foss.

– Når bokhandlerne forhandler med forlagene, henger antallet per tittel man bestiller sammen med rabatten, som vil si inntekten vi får per bok. Vårt volum vil gå ned, og forlagene som ikke kjenner sitt politiske ansvar, vil forsøke seg med dårligere rabatter til grupperingen vår, sier hun.

– Undergraver bokavtalen

793 kilometer i luftlinje sørøst for Andøy Bok og Papir, ligger Tynset Bokhandel. Til neste år fyller den frie bokhandelen 100 år. Men jubileumsåret kan bli tøft. Bare et steinkast unna ligger Coop Xtra–og derfra kommer det nå konkurranse.

– Det blir en tøffere og tøffere hverdag. Kundeadferden endrer seg stadig, salg av papirbøker går ned, og vi mistet millioner da vi ikke lenger fikk salg av skolebøker for videregående, sier daglig leder Siri J. Strømmevold.

Hun har drevet den tradisjonsrike bokhandelen i 20 år og sier hun ikke er en som skvetter av litt konkurranse.

– Det skjerper oss bare. Men med denne avtalen får jeg følelsen av at Cappelen Damm som forlag og Tanum som bokhandelkjede faktisk undergraver bokavtalen og intensjonen i den.

Tynset Bokhandel må som andre bokhandlere forholde seg til abonnementsavtaler og forpliktelser om å skaffe bøker som blir etterspurt og sørge for å tilby bredde ved å også ta inn smalere titler.

– Om flere forlag med sine bokhandlerkjeder begynner å gå inn i dagligvarehandlene, risikerer vi å miste mye av vårt salg til matbutikker. Men som bokhandel sitter vi igjen med abonnementsavtaler, skaffeplikt og forpliktelser om å tilby smale titler. Det blir en heftig hverdag, sier hun.

På Tynset Bokhandel har Strømmevold og kollegene spedd på inntektene fra boksalget med å selge andre typer varer.

– Vi kompenserer så godt vi kan med lekeavdeling, en avdeling for gull og klokker, og litt babyutstyr. Vi prøver alltid å finne andre bein å stå på, men det er bok- og faghandel vi er og vi vil være, sier hun.

Mer enn bare bestselgere

Helén Foss i Fri Bokhandel mener Cappelen Damm og Tanum, og eventuelt andre forlag som måtte følge etter, kan ende opp med å skyte seg selv i foten.

– Jeg tror forlagene ved å satse på boksalg i dagligvarebutikk i siste instans ender opp med å straffe seg selv. De mister viktige salgskanaler for det som ikke er bestselgere om de lokale bokhandlerne ender opp med å legge ned, sier hun.

yngvildt@klassekampen.no

Tirsdag 17. oktober 2017
Mens den ene søndagsavisa etter den andre er blitt lagt ned, har Bergens­avisen gitt søndagsavisa et nytt liv i digitalt format. Dermed har avisa også blitt årets pressestøttevinner.
Mandag 16. oktober 2017
– All skriveteknikk handlar om å få lesaren til å sjå verda, seier Finn Iunker. Han er ute med boka «Stemmer fra Israel».
Lørdag 14. oktober 2017
I regjeringens budsjettforslag får ikke kunstnerorganisasjonene oppnevne komiteene som deler ut kunstner­stipend. – Krakelering av makts­predningen, mener Hilde Tørdal i Norske billedkunstnere.
Fredag 13. oktober 2017
Regjeringen vil kutte hardt i presse­støtten til de største mottakerne, som Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen. Men KrF i sin nye vippeposisjon på Stortinget kan sette foten ned.
Torsdag 12. oktober 2017
Even Tømte mistet jobben etter fire år som «fastlanser» i Bistandsaktuelt. – Vi ble stadig minnet på at vi var annenrangs medlemmer av redaksjonen, sier Tømte.
Onsdag 11. oktober 2017
Det er to år til Norge skal være hovedland under Frankfurt-messa, men norske agenter merker allerede «Frankfurt-effekten». – Det gir oss et momentum, sier Gina Winje.
Tirsdag 10. oktober 2017
Bistandsaktuelt tilbyr frilansjournalister fast kontrakt på 1200 timer i året, med krav om å gå i turnusarbeid og delta på redaksjonsmøter. Norsk Journalistlag er kritisk til avtalen.
Mandag 9. oktober 2017
– Han traff nok en nerve i befolkningen, sier historiker Mona Ringvej. Hun er med på å markere Marcus Thrane-dagene denne uka.
Lørdag 7. oktober 2017
Litteraturhuset i Oslo har gjort forfattersamtalen til en publikums­vinner – og til en kjærkommen bi­inntekt for forfatterne selv.
Fredag 6. oktober 2017
Kazuo Ishiguro er en subtil og ordknapp stilist, sier forfatter Jonny Halberg. Men ­holder han nobelprisnivå?

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk