Regjeringen har delt ut 144 millioner kroner i gaveforsterkning til kulturlivet de siste fire årene:

Mest støtte til de største

GIR OG FÅR: Christian Ringnes’ aksjeselskap Ringnes Holding har i fjor og i år gitt til sammen 20 millioner kroner i gave til C. Ludens Ringnes Stiftelse, hvor han selv er styreleder. Stiftelsen styrer skulpturparken Ekebergparken i Oslo. Gavene har utløst fem millioner kroner i gaveforsterkning fra staten, i tillegg til 130.000 gaveforsterkningskroner som kommer på toppen av en gave på en halv million kroner fra Sparebankstiftelsen DNB.Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Halvparten av regjeringens gaveforsterkningsordning har gått til 20 mottakere. De fleste holder til i storbyene og sentrale strøk, som skulpturparken til finansmannen Christian Ringnes.

En av hovedsatsingene for den blåblå regjeringen på kulturfeltet har vært å gjøre kulturlivet mindre avhengig av offentlig støtte. Gaveforsterkningsordningen ble innført i 2014 under daværende kulturminister Thorhild Widvey. Seinere har etterfølgeren Linda Hofstad Helleland overtatt stafettpinnen og utvidet den økonomiske rammen fra 10 millioner kroner i 2014 til 59,1 millioner kroner i år.