Mandag 25. september 2017
Sudan unntatt fra omstridt innreiseforbud til USA
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
Publisert: 25 September 11:23
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
De nye restriksjonene ble gjort kjent samme dag som det midlertidige forbudet utløp, et forbud som ble møtt med kraftig politisk og juridisk motstand og skapte kaos på flyplasser rundt om i USA. Den gamle listen over land ble satt sammen av Det hvite hus etter det mange medier beskrev som en ytterst mangelfull dialog med det sivile samfunn om konsekvensene.
Denne gang forsikrer tjenestemenn at administrasjonens juridiske toppfolk har arbeidet i måneder med den oppdaterte listen. De skal ha rådført seg med en lang rekke byråer, organisasjoner og etater, og det skal ha vært samtaler med regjeringer i andre land.

MålrettetIfølge The Washington Post har tjenestemenn i Trump-administrasjonen uttalt at det er et mål at de nye reglene både er strenge og målrettet. De trår i kraft 18. oktober og skal ifølge Trump bidra til å øke sikkerheten for amerikanske borgere i eget land.
De første restriksjonene gjaldt visumnekt til USA for reisende fra seks muslimske land. Den nye og tredje versjonen omfatter innbyggere fra Nord-Korea, Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Irak er utelatt fra listen, angivelig under sterk tvil, da landets sikkerhetssjekk av personer som reiser til USA, er sterkt mangelfull.
Men Irak er en alliert og huser store kontingenter av amerikanske soldater og sivile.
Sudan er fjernet fra listen takket være samarbeid med amerikanerne vedrørende nasjonale sikkerhetsproblemer og informasjonsdeling, heter det. Når det gjelder Venezuela er det en spesifisert gruppe politiske ledere og deres familier som blir nektet innreisetillatelse.

Ubestemt tidFra og med neste måned vil de fleste innbyggerne fra disse landene være utestengt fra USA på ubestemt tid, sa Trump i en uttalelse fra Det hvite hus søndag kveld.
I en twittermelding sier presidenten at det å øke sikkerheten i USA er hans aller viktigste oppgave.
– Vi vil ikke slippe inn personer som vi ikke har mulighet til å sjekke ut, la Trump til.
De nye begrensningene vil bli innfaset over tid og vil ikke påvirke dem som allerede har amerikansk visum. De nye reglene vil ikke ha noen tidsbegrensning. De vil stå ved lag inntil de berørte nasjonenes regjeringer har løst sine utfordringer på «en tilfredsstillende måte», skriver The New York Times.

Nye reglerForbudet bygger på et nytt sett grunnregler fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De omfatter krav til bruk av elektroniske pass med biometrisk informasjon og deling av informasjon om reisendes eventuelle forbindelser til terrorvirksomhet og kriminalitet.
Amerikanske myndigheter ba hvert land i verden om å godta de nye reglene innen 50 dager. De åtte landene som nå er utestengt, har ikke villet delta eller ikke klart å oppfylle kriteriene.
I forrige uke tok Trump til orde for et strengere innreiseforbud etter at en bombe delvis eksploderte på en T-banestasjon i London. Kritikere beskylder ham for å gå utover sitt embete og bryte med den amerikanske grunnloven som beskytter mot religiøse fordommer.
Dette siste forbudet kan komplisere høyesteretts gjennomgang av Trump-administrasjonens innreiserestriksjoner. Dette arbeidet starter neste måned.
(©NTB)
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.
Torsdag 21. juni 2018
• «Når Mexico sender sine folk, sender de ikke de beste», sa Donald Trump da han for tre år siden lanserte seg som presidentkandidat i USA. «De tar med seg narkotika. De tar med seg kriminalitet. De er voldtektsmenn. Og noen, antar jeg, er...
Torsdag 21. juni 2018
NARKO: Dei kriminelle gjengane i Oslo distribuerer narkotika ut i landet. – Me er uroa for utviklinga i Oslo, seier politiinspektør Are Sangolt i Vest politidistrikt.
Onsdag 20. juni 2018
TREND: Fleire røyker hasj. Fleire med psykiske plager. Og mindre tid på leksearbeid. Det er blant resultata etter at 25.000 har svart på ei ungdomsundersøking.
Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Onsdag 20. juni 2018
• Danskene er nå blant de mest EU-positive i Europa, så lenge de får beholde de særskilte forbeholdene overfor unionen. Danmark har tatt forbehold mot å delta i EUs forsvarssamarbeid, euroen, overstatlig rettspolitikk og mot at...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk