Mandag 25. september 2017
Sudan unntatt fra omstridt innreiseforbud til USA
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
Publisert: 25 September 11:23
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
De nye restriksjonene ble gjort kjent samme dag som det midlertidige forbudet utløp, et forbud som ble møtt med kraftig politisk og juridisk motstand og skapte kaos på flyplasser rundt om i USA. Den gamle listen over land ble satt sammen av Det hvite hus etter det mange medier beskrev som en ytterst mangelfull dialog med det sivile samfunn om konsekvensene.
Denne gang forsikrer tjenestemenn at administrasjonens juridiske toppfolk har arbeidet i måneder med den oppdaterte listen. De skal ha rådført seg med en lang rekke byråer, organisasjoner og etater, og det skal ha vært samtaler med regjeringer i andre land.

MålrettetIfølge The Washington Post har tjenestemenn i Trump-administrasjonen uttalt at det er et mål at de nye reglene både er strenge og målrettet. De trår i kraft 18. oktober og skal ifølge Trump bidra til å øke sikkerheten for amerikanske borgere i eget land.
De første restriksjonene gjaldt visumnekt til USA for reisende fra seks muslimske land. Den nye og tredje versjonen omfatter innbyggere fra Nord-Korea, Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Irak er utelatt fra listen, angivelig under sterk tvil, da landets sikkerhetssjekk av personer som reiser til USA, er sterkt mangelfull.
Men Irak er en alliert og huser store kontingenter av amerikanske soldater og sivile.
Sudan er fjernet fra listen takket være samarbeid med amerikanerne vedrørende nasjonale sikkerhetsproblemer og informasjonsdeling, heter det. Når det gjelder Venezuela er det en spesifisert gruppe politiske ledere og deres familier som blir nektet innreisetillatelse.

Ubestemt tidFra og med neste måned vil de fleste innbyggerne fra disse landene være utestengt fra USA på ubestemt tid, sa Trump i en uttalelse fra Det hvite hus søndag kveld.
I en twittermelding sier presidenten at det å øke sikkerheten i USA er hans aller viktigste oppgave.
– Vi vil ikke slippe inn personer som vi ikke har mulighet til å sjekke ut, la Trump til.
De nye begrensningene vil bli innfaset over tid og vil ikke påvirke dem som allerede har amerikansk visum. De nye reglene vil ikke ha noen tidsbegrensning. De vil stå ved lag inntil de berørte nasjonenes regjeringer har løst sine utfordringer på «en tilfredsstillende måte», skriver The New York Times.

Nye reglerForbudet bygger på et nytt sett grunnregler fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De omfatter krav til bruk av elektroniske pass med biometrisk informasjon og deling av informasjon om reisendes eventuelle forbindelser til terrorvirksomhet og kriminalitet.
Amerikanske myndigheter ba hvert land i verden om å godta de nye reglene innen 50 dager. De åtte landene som nå er utestengt, har ikke villet delta eller ikke klart å oppfylle kriteriene.
I forrige uke tok Trump til orde for et strengere innreiseforbud etter at en bombe delvis eksploderte på en T-banestasjon i London. Kritikere beskylder ham for å gå utover sitt embete og bryte med den amerikanske grunnloven som beskytter mot religiøse fordommer.
Dette siste forbudet kan komplisere høyesteretts gjennomgang av Trump-administrasjonens innreiserestriksjoner. Dette arbeidet starter neste måned.
(©NTB)
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Mandag 19. februar 2018
• I desember 2002 døde to afghanere i amerikansk fangenskap i et militæranlegg i Bagram. Amerikanske soldater lenket fangene til taket, og slo og sparket dem over flere dager til de til slutt døde. Den ene fangen, drosjesjåføren Dilawar...
Mandag 19. februar 2018
VOLD: Beboere på Holmlia i Oslo knytter en av volds­episodene det siste året til usunn æreskultur.
Mandag 19. februar 2018
Bibliotekene vil tilby digitale lyd­bøker, men hevder at forlag nekter dem å kjøpe. Nå ber de kulturministeren gripe inn.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Lørdag 17. februar 2018
• Norge er midt inne i en større forsvarsdebatt der det er påvist store svakheter i den nasjonale forsvarsevnen. De militære even­tyrene i Afghanistan og Libya er sterkt omstridt og har ikke gitt landet større trygghet – snarere tvert imot.
Lørdag 17. februar 2018
Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.
Lørdag 17. februar 2018
TYNN IS: Ap har stilt sju vilkår til regjeringa for å kunne seie ja til EUs tredje energimarknadspakke og Acer. Men dette er garantiar regjeringa ikkje kan gje, forklarer ekspert.
Lørdag 17. februar 2018
Lange linjer: Jürgen Kocka utfordrer dem som gjerne ser på ­kapitalisme som en naturtilstand.
Fredag 16. februar 2018
LOJALITET: Nabolagslojaliteten er noe av det beste med Holmlia, skal vi tro de som bor der. – En slik lojalitet kan også misbrukes, advarer Dara Goldar.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk