Mandag 25. september 2017
Sudan unntatt fra omstridt innreiseforbud til USA
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
Publisert: 25 September 11:23
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
De nye restriksjonene ble gjort kjent samme dag som det midlertidige forbudet utløp, et forbud som ble møtt med kraftig politisk og juridisk motstand og skapte kaos på flyplasser rundt om i USA. Den gamle listen over land ble satt sammen av Det hvite hus etter det mange medier beskrev som en ytterst mangelfull dialog med det sivile samfunn om konsekvensene.
Denne gang forsikrer tjenestemenn at administrasjonens juridiske toppfolk har arbeidet i måneder med den oppdaterte listen. De skal ha rådført seg med en lang rekke byråer, organisasjoner og etater, og det skal ha vært samtaler med regjeringer i andre land.

MålrettetIfølge The Washington Post har tjenestemenn i Trump-administrasjonen uttalt at det er et mål at de nye reglene både er strenge og målrettet. De trår i kraft 18. oktober og skal ifølge Trump bidra til å øke sikkerheten for amerikanske borgere i eget land.
De første restriksjonene gjaldt visumnekt til USA for reisende fra seks muslimske land. Den nye og tredje versjonen omfatter innbyggere fra Nord-Korea, Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Irak er utelatt fra listen, angivelig under sterk tvil, da landets sikkerhetssjekk av personer som reiser til USA, er sterkt mangelfull.
Men Irak er en alliert og huser store kontingenter av amerikanske soldater og sivile.
Sudan er fjernet fra listen takket være samarbeid med amerikanerne vedrørende nasjonale sikkerhetsproblemer og informasjonsdeling, heter det. Når det gjelder Venezuela er det en spesifisert gruppe politiske ledere og deres familier som blir nektet innreisetillatelse.

Ubestemt tidFra og med neste måned vil de fleste innbyggerne fra disse landene være utestengt fra USA på ubestemt tid, sa Trump i en uttalelse fra Det hvite hus søndag kveld.
I en twittermelding sier presidenten at det å øke sikkerheten i USA er hans aller viktigste oppgave.
– Vi vil ikke slippe inn personer som vi ikke har mulighet til å sjekke ut, la Trump til.
De nye begrensningene vil bli innfaset over tid og vil ikke påvirke dem som allerede har amerikansk visum. De nye reglene vil ikke ha noen tidsbegrensning. De vil stå ved lag inntil de berørte nasjonenes regjeringer har løst sine utfordringer på «en tilfredsstillende måte», skriver The New York Times.

Nye reglerForbudet bygger på et nytt sett grunnregler fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De omfatter krav til bruk av elektroniske pass med biometrisk informasjon og deling av informasjon om reisendes eventuelle forbindelser til terrorvirksomhet og kriminalitet.
Amerikanske myndigheter ba hvert land i verden om å godta de nye reglene innen 50 dager. De åtte landene som nå er utestengt, har ikke villet delta eller ikke klart å oppfylle kriteriene.
I forrige uke tok Trump til orde for et strengere innreiseforbud etter at en bombe delvis eksploderte på en T-banestasjon i London. Kritikere beskylder ham for å gå utover sitt embete og bryte med den amerikanske grunnloven som beskytter mot religiøse fordommer.
Dette siste forbudet kan komplisere høyesteretts gjennomgang av Trump-administrasjonens innreiserestriksjoner. Dette arbeidet starter neste måned.
(©NTB)
Onsdag 18. oktober 2017
Flere norske film­arbeidere går nå ut på sosiale medier og forteller om seksuell trakassering på jobb. – Det er så lett å le det bort, sier skuespiller Renate Reinsve.
Onsdag 18. oktober 2017
KRISETID: Omgitt av ofre for USAs narkotikaepidemi, prøver Suzanne Valle å få livet til å gå opp. Hun mener Donald Trump gjør en god jobb.
Onsdag 18. oktober 2017
PÅ VEI: De første soldatene fra US ­Marines kan stasjoneres i norske militærleirer i indre Troms allerede i vinter. Det bekrefter sjefen for den norske Hæren.
Onsdag 18. oktober 2017
• I kjølvannet av de omfattende overgrepsanklagene mot Hollywood-toppen Harvey Weinstein har kvinner verden over grepet til sosiale medier for å vise sin motstand mot seksuell trakassering. Under emneknaggen #metoo (meg også) har...
Tirsdag 17. oktober 2017
TRENING: Regjeringen legger til rette for økt trening med Nato på norsk territorium. En egen gruppe ser nå på hvordan det kan gjøres i praksis.
Tirsdag 17. oktober 2017
Mens den ene søndagsavisa etter den andre er blitt lagt ned, har Bergens­avisen gitt søndagsavisa et nytt liv i digitalt format. Dermed har avisa også blitt årets pressestøttevinner.
Tirsdag 17. oktober 2017
VALG: Søndagens valg har snudd opp ned på det politiske landskapet i Østerrike og åpner for ny høyre­koalisjon i EU.
Tirsdag 17. oktober 2017
• Det framlagte statsbudsjettet for 2018 legger opp til en massakre for Frivillighets-Norge. Kuttene skjer delvis ved redusert momskompensasjon for frivillige organisasjoner til tross for at et samlet storting så seint som i juni i år stilte...
Mandag 16. oktober 2017
ANSPENT: – Muligheten for krig er veldig stor her nå, sier Wasta Rasul til Klassekampen over telefon fra fronten i utkanten av Kirkuk.
Mandag 16. oktober 2017
MEDGIFT: Milliardverdiar kan stå på spel når to vestlandsfylke skal slå seg saman. Motstandarane brukar tvil om kraftmilliardane for å hindre samanslåinga.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk