Mandag 25. september 2017
Sudan unntatt fra omstridt innreiseforbud til USA
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
Publisert: 25 September 11:23
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
De nye restriksjonene ble gjort kjent samme dag som det midlertidige forbudet utløp, et forbud som ble møtt med kraftig politisk og juridisk motstand og skapte kaos på flyplasser rundt om i USA. Den gamle listen over land ble satt sammen av Det hvite hus etter det mange medier beskrev som en ytterst mangelfull dialog med det sivile samfunn om konsekvensene.
Denne gang forsikrer tjenestemenn at administrasjonens juridiske toppfolk har arbeidet i måneder med den oppdaterte listen. De skal ha rådført seg med en lang rekke byråer, organisasjoner og etater, og det skal ha vært samtaler med regjeringer i andre land.

MålrettetIfølge The Washington Post har tjenestemenn i Trump-administrasjonen uttalt at det er et mål at de nye reglene både er strenge og målrettet. De trår i kraft 18. oktober og skal ifølge Trump bidra til å øke sikkerheten for amerikanske borgere i eget land.
De første restriksjonene gjaldt visumnekt til USA for reisende fra seks muslimske land. Den nye og tredje versjonen omfatter innbyggere fra Nord-Korea, Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Irak er utelatt fra listen, angivelig under sterk tvil, da landets sikkerhetssjekk av personer som reiser til USA, er sterkt mangelfull.
Men Irak er en alliert og huser store kontingenter av amerikanske soldater og sivile.
Sudan er fjernet fra listen takket være samarbeid med amerikanerne vedrørende nasjonale sikkerhetsproblemer og informasjonsdeling, heter det. Når det gjelder Venezuela er det en spesifisert gruppe politiske ledere og deres familier som blir nektet innreisetillatelse.

Ubestemt tidFra og med neste måned vil de fleste innbyggerne fra disse landene være utestengt fra USA på ubestemt tid, sa Trump i en uttalelse fra Det hvite hus søndag kveld.
I en twittermelding sier presidenten at det å øke sikkerheten i USA er hans aller viktigste oppgave.
– Vi vil ikke slippe inn personer som vi ikke har mulighet til å sjekke ut, la Trump til.
De nye begrensningene vil bli innfaset over tid og vil ikke påvirke dem som allerede har amerikansk visum. De nye reglene vil ikke ha noen tidsbegrensning. De vil stå ved lag inntil de berørte nasjonenes regjeringer har løst sine utfordringer på «en tilfredsstillende måte», skriver The New York Times.

Nye reglerForbudet bygger på et nytt sett grunnregler fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De omfatter krav til bruk av elektroniske pass med biometrisk informasjon og deling av informasjon om reisendes eventuelle forbindelser til terrorvirksomhet og kriminalitet.
Amerikanske myndigheter ba hvert land i verden om å godta de nye reglene innen 50 dager. De åtte landene som nå er utestengt, har ikke villet delta eller ikke klart å oppfylle kriteriene.
I forrige uke tok Trump til orde for et strengere innreiseforbud etter at en bombe delvis eksploderte på en T-banestasjon i London. Kritikere beskylder ham for å gå utover sitt embete og bryte med den amerikanske grunnloven som beskytter mot religiøse fordommer.
Dette siste forbudet kan komplisere høyesteretts gjennomgang av Trump-administrasjonens innreiserestriksjoner. Dette arbeidet starter neste måned.
(©NTB)
Mandag 11. desember 2017
JA OG NEI: Halvparten av ordførarane til Venstre seier ja til regjering. Fleire meiner det er ein myte at Distrikts-Venstre er regjeringsmotstandarar.
Mandag 11. desember 2017
«TRUMP-EFFEKT»: Et år etter at Donald Trump ble valgt til USAs president melder organisasjonen Emily’s List at demokratiske kvinner står i kø for å stille til valg.
Mandag 11. desember 2017
Norsk-amerikansk litteraturfestival har betalt opptil 50.000 kroner i honorar til utenlandske deltakere. – Det må bli slutt på dugnadsånden i Festival-Norge, mener arrangør Frode Saugestad.
Mandag 11. desember 2017
• «Dere har ikke satt dere inn i de faktiske forholdene», skrev forfatter Per Petterson i Aftenposten forrige mandag, med kulturminister Linda Hofstad Helleland som adressat. Foranledningen var regjeringens ønske om å frata...
Lørdag 9. desember 2017
• Stortinget sette torsdag eit førebels punktum for kommune- og regionreformene. Etter desse vedtaka vil Norge ha gått frå 428 til 359 kommunar og frå 19 til 11 fylke. Samanslåing av kommunar har vore eitt av dei viktigaste...
Lørdag 9. desember 2017
VI SEI NEI, NEI, NEI: Sp er heilt imot å opne den raudgrøne alliansen for Raudt og MDG. Torbjørn Røe Isaksen meiner Aps MDG-flørt gjer jobben lettare for Høgre.
Lørdag 9. desember 2017
STA: Den konservative ideologen Daniel Hannan har brukt hele livet på å få Storbritannia ut av EU. Han kan ikke gi seg nå.
Lørdag 9. desember 2017
John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag mener Kulturdepartementet bør stole mer på egne byråkrater framfor å øke ­bruken av private konsulenter.
Lørdag 9. desember 2017
Opplysing: Pål Norheims oppdateringar blinkar og lyser opp i bokform etter at han er borte.
Fredag 8. desember 2017
ALLIANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta Rødt og MDG og bygge en ny allianse, mener Raymond Johansen. Han ønsker Martin Kolbergs oppgjør med partiet velkommen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk