Mandag 25. september 2017
Sudan unntatt fra omstridt innreiseforbud til USA
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
Publisert: 25 September 11:23
President Donald Trump har undertegnet et nytt innreiseforbud til USA og stenger ute personer fra åtte land. Sudan er fjernet fra listen.
De nye restriksjonene ble gjort kjent samme dag som det midlertidige forbudet utløp, et forbud som ble møtt med kraftig politisk og juridisk motstand og skapte kaos på flyplasser rundt om i USA. Den gamle listen over land ble satt sammen av Det hvite hus etter det mange medier beskrev som en ytterst mangelfull dialog med det sivile samfunn om konsekvensene.
Denne gang forsikrer tjenestemenn at administrasjonens juridiske toppfolk har arbeidet i måneder med den oppdaterte listen. De skal ha rådført seg med en lang rekke byråer, organisasjoner og etater, og det skal ha vært samtaler med regjeringer i andre land.

MålrettetIfølge The Washington Post har tjenestemenn i Trump-administrasjonen uttalt at det er et mål at de nye reglene både er strenge og målrettet. De trår i kraft 18. oktober og skal ifølge Trump bidra til å øke sikkerheten for amerikanske borgere i eget land.
De første restriksjonene gjaldt visumnekt til USA for reisende fra seks muslimske land. Den nye og tredje versjonen omfatter innbyggere fra Nord-Korea, Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. Irak er utelatt fra listen, angivelig under sterk tvil, da landets sikkerhetssjekk av personer som reiser til USA, er sterkt mangelfull.
Men Irak er en alliert og huser store kontingenter av amerikanske soldater og sivile.
Sudan er fjernet fra listen takket være samarbeid med amerikanerne vedrørende nasjonale sikkerhetsproblemer og informasjonsdeling, heter det. Når det gjelder Venezuela er det en spesifisert gruppe politiske ledere og deres familier som blir nektet innreisetillatelse.

Ubestemt tidFra og med neste måned vil de fleste innbyggerne fra disse landene være utestengt fra USA på ubestemt tid, sa Trump i en uttalelse fra Det hvite hus søndag kveld.
I en twittermelding sier presidenten at det å øke sikkerheten i USA er hans aller viktigste oppgave.
– Vi vil ikke slippe inn personer som vi ikke har mulighet til å sjekke ut, la Trump til.
De nye begrensningene vil bli innfaset over tid og vil ikke påvirke dem som allerede har amerikansk visum. De nye reglene vil ikke ha noen tidsbegrensning. De vil stå ved lag inntil de berørte nasjonenes regjeringer har løst sine utfordringer på «en tilfredsstillende måte», skriver The New York Times.

Nye reglerForbudet bygger på et nytt sett grunnregler fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De omfatter krav til bruk av elektroniske pass med biometrisk informasjon og deling av informasjon om reisendes eventuelle forbindelser til terrorvirksomhet og kriminalitet.
Amerikanske myndigheter ba hvert land i verden om å godta de nye reglene innen 50 dager. De åtte landene som nå er utestengt, har ikke villet delta eller ikke klart å oppfylle kriteriene.
I forrige uke tok Trump til orde for et strengere innreiseforbud etter at en bombe delvis eksploderte på en T-banestasjon i London. Kritikere beskylder ham for å gå utover sitt embete og bryte med den amerikanske grunnloven som beskytter mot religiøse fordommer.
Dette siste forbudet kan komplisere høyesteretts gjennomgang av Trump-administrasjonens innreiserestriksjoner. Dette arbeidet starter neste måned.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk