Mandag 25. september 2017
ATOMFRYKT: En atomkrig vil ramme ikke bare Nord-Korea, men også Sør-Korea, Kina, Japan og Russland. Bildet viser en kinesisk gutt på Beijings militærmuseum, foran et bilde av en kinesisk atomprøvesprenging. Foto: Greg Baker, AP/NTB Scanpix
• Trump: «Kim er på selvmordsoppdrag» • Kim: «Trump er senil og sinnsforvirret»
Ordkrig om atomtrusler
Donald Trump: USAs president talte i FNs hovedforsamling tirsdag denne uka. Foto: Richard Drew, AP/NTB scanpix
Kim Jong-un: Nord-Koreas leder svarer på Trums FN-tale. Foto: NTB scanpix
Pavel K. Baev
SKARPT: USAs president og Nord-Koreas leder sparer ikke på kruttet i omtale av hverandre. Få tror likevel det er reell fare for atomkrig.

ATOMVÅPEN

Skjellsordene hagler og temperaturen er skyhøy når USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un langer ut mot hverandre.

Under debatten i FNs høynivåuke i New York sa Trump i sin tale onsdag at Kim var en «rakettmann på selvmordsoppdrag». Trump har også truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea». Kim kontret med en uttalelse i hjemlandet, der han varslet at han definitivt skal temme Trump, som han har beskrevet som «sinnsforvirret» og «senil». I New York fyrte Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho løs i samme stil. Hsn stemplet Trump som en «mentalt forstyrret person full av stormannsgalskap» og sa at det er på grunn av USA at Nord-Korea produserer atomvåpen.

Like før Trumps tale, fløy amerikanske bombefly lenger nord enn noen gang før i dette århundret i den demilitariserte sonen som skiller Nord- og Sør-Korea.

Fakta

Strid om atomvåpen:

• Konflikten rundt Nord-Koreas atomvåpen skjerper seg stadig.

• Nord-Korea har skutt ut raketter som har landet i Japan-havet og i Stillehavet og som kan ha rekkevidde til Alaska i USA.

• 3. september gjennomførte Nord-Korea sin sjette atomprøvesprenging.

• USAs president Donald Trump har truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea», som har 25 millioner innbyggere.

• Nord-Korea svarer med kraftige mottrusler og har hintet om en ny mulig test av hydrogenbombe i Stillehavet.

• Den siste uka har ordkrigen mellom Nord-Korea og USA pågått for fullt også i FNs hovedforsamling i New York.

– Farlig spiral

– Hvor underholdende og ikke særlig alvorlig denne kranglingen kan være, så er det en skremmende spiral i dette, sier professor Pavel K. Baev, forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio.

– Selv om ordene ikke er viktige i seg selv, så kan vi i alle fall for Nord-Koreas del se en klar opptrapping fra ord til et konkret ønske om å bygge opp under retorikken med å utvikle militær styrke.

Baev sier at han tror Trump lar seg fange i den eskalerende ordbruken og at han vil få vansker med å roe den ned.

– Jeg tror Trump er uforberedt på denne eskaleringen og at han vil se en politisk retrett som en uakseptabelt tap av ansikt. På en måte er Trump og Kim like når det gjelder retorikk, men Kim er i en helt annen situasjon. Hele hans regime er i bunn og grunn en krigsmaskin, hele landet er innstilt på krig, fra toppledelsen til den menige soldat er sikre på og forberedt på at krigen vil komme. Men situasjonen er farlig, og Trump spiller opp til Nord-Koreas styrke. For dem er dette noe de gjør hele tida. Slike trusler og mottrusler kan de alt om. All opptrapping av konflikten styrker Kim Jong-un, understreker forskeren.

Det var i helga store antiamerikanske demonstrasjoner i Nord-Koreas hovedstad.

Nestleder Choe Hak Chol i kommunistpartiets bykomité for Pyongyang sa ifølge NTB at alle partimedlemmer og folket i hovedstaden «gløder av vilje til å fullstendig fjerne de amerikanske imperialistene – den svorne fienden – fra jordkloden».

Tror ikke USA tør

Pavel K. Baev tror ikke det blir atomkrig nå og understreker at konsekvensene av atomkrig overgår det rasjonelle mennesker kan forestille seg. Han peker på at en atomkrig mot Nord-Korea ikke bare vil ramme folk der, men også i Sør-Korea, Kina, Japan og Russland.

– Nordkoreanerne tror ikke at USA vil våge å starte en atomkrig, og selv vil de ikke starte. Det de har behov for er å vise at de er klare og at de har atomvåpen for å avskrekke og verge seg mot invasjon og krig. De tenker at uten bruk av atomvåpen har ikke USA noen mulighet til å seire militært over dem. Og bortsett fra atomkrig er Nord-Korea klare for alt.

Nord-Korea-ekspert Gordon chang sa i går til VG at heller ikke han tror det er noen umiddelbar fare for atomkrig.

– Kanskje om ni måneder eller ett år, men ikke nå. Kim Jong-un er ikke ferdig med å utvide og få på plass våpenarsenalet sitt. Han trenger mer tid, og når han har det klart, kan det bli farlig, sier Chang til VG og avviser at Kim er en «galning», som Trump hevder.

– Kim Jong-un er ikke en galning. Han har bare et veldig annerledes syn på Nord-Koreas rolle i verden. Vi ser bare på dette fra et vestlig perspektiv. Vi sier at vi skal ha våre atomvåpen for å forsvare oss mot andre, men at vi aldri kommer til å angripe noen. Slik ser ikke Kim Jong-un det. Og hans store mål er å ødelegge Sør-Korea og lage ett Korea. Når han har utvidet våpenarsenalet sitt, vil han forsøke å utpresse USA til å fjerne militæret i Sør-Kina-havet. Det er da Kim Jong-un kan miskalkulere situasjonen – og det er da det blir virkelig farlig, sier Chang til VG.

Også uro rundt Iran

Samtidig som det stormer rundt Nord-Koreas atomvåpen, blåser det også opp til økt uro rundt Iran og atomavtalen de har inngått. Avtalen trådte i kraft i januar i fjor og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet, i bytte mot at de økonomiske sanksjonene mot landet oppheves.

Lørdag testet Iran et nytt missil som angivelig har en rekkevidde på 2000 kilometer og kan nå store deler av Midtøsten, inkludert Israel. Testen har vakt sterke reaksjoner i USA, Frankrike og Israel

Den siste utviklingen i Iran ses ifølge NTB som en direkte utfordring til USA og president Donald Trump, som nylig innførte sanksjoner mot dem som er involvert i Irans missilprogram og dem som handler med dem.

Trump, som tidligere har truet med å skrote avtalen, reagerte på rakettesten med å tvitre: «Ikke mye av en atomavtale vi har!»

Også Frankrike mener missiltesten bryter med atomavtalen. Paris sier at Frankrike og dets allierte vil se på tiltak for å stanse Irans «destabiliserende ballistiske aktiviteter».

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman kaller testen en «provokasjon».

Irans president Hassan Rouhani har gjort det klart at landet ønsker å fortsette sitt rakettprogram.

– Uansett om du liker det eller ikke, skal vi styrke vår militære kapasitet til et nivå som er nødvendig for avskrekking, sa Rouhani fredag, ifølge NTB.

Rouhani understreket at Iran ikke bare vil fortsette å videreutvikle rakettene sine, men også styrke flyvåpenet, hæren og marinen.

Traktat mot atomvåpen

FNs generalsekretær António Guterres sa tirsdag at frykten for atomkrig er på det høyeste nivået på flere tiår.

– Bruken av atomvåpen burde være utenkelig, men i dag er den globale frykten for atomvåpen på det høyeste nivået siden den kalde krigen, sa Guterres i FNs hovedforsamling tirsdag, ifølge NTB.

Onsdag ble den nye FN-traktaten som forbyr atomvåpen åpnet for undertegning i New York. Over 50 land signerte, med Brasils president som første underskriver.

I juli stemte 122 av FNS 193 medlemsland for et slikt forbud. Norge stemte nei, som andre Nato-land.

Utenriksminister Børge Brende kalte i april ifølge NTB FN-forhandlingene om atomvåpenforbud for populisme og et spill for galleriet.

Regjeringens begrunnelse for ikke å støtte traktaten er at Norge slutter opp om Natos strategi, som går ut på at alliansen skal ha atomvåpen så lenge andre har det.

Foruten Nato-landene og alle landene som har atomvåpen har også andre land markert seg mot traktaten, blant annet Japan.

I en spørreundersøkelse som Respons Analyse utførte for Norsk Folkehjelp i august mente 78 prosent at Norge burde undertegne. Av disse igjen mente 83 prosent at Norge bør signere selv om vi skulle bli første Nato-land som gjør det.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk