Mandag 25. september 2017
Mister støtte: Kompaniet Vinge/Müller får ikke fornyet sin basisfinansiering etter utgangen av 2018. Her fra deres siste oppsetning i Norge, «Vildanden» i 2010. FOTO: HANS MAGNUS SKRED
De anerkjente scenekunstnerne Vegard Vinge og Ida Müller mister tre millioner i årlig basisstøtte fra 2019:
Spiller ikke nok i Norge
Undersak

Strømgren Kompani: Fortvilende

Heller ikke Verdensteatret og Jo Strømgren har fått forlenget sine søknader om basisfinansiering. De to anerkjente kompaniene har mottatt basisfinansiering for frie scenekunstgrupper siden ordningen ble opprettet i 2007. Som hovedregel gis det ikke tilskudd i mer enn tolv sammenhengende år over basisfinansieringen. Denne grensa vil begge kompanier ha passert ved utgangen av 2018.

– Det er ganske fortvilende. Det får enorme konsekvenser for oss om vi ikke får en videre finansiering, sier Sunniva Steine i Jo Strømgren Kompani.

Kompaniet spiller årlig 200–300 forestillinger i og utenfor Norge og har inntil førti ansatte som jobber på kontrakt for dem i løpet av et år – i tillegg til tre faste stillinger.

– Om vi mister basisfinansiering, må vi tilbake til prosjektorganisering. Da blir spørsmålet om det i det hele tatt er ønskelig å gå tilbake til å drive nærmest idealistisk fra prosjekt til prosjekt. Vi mister all langsiktigheten vår, sier Steine.

– Har dere håp om at det kan løse seg?

– Vi er allerede svært seint ute. Vi planlegger forestillinger, samarbeid og aktivitet 2–4 år fram i tid, mens vi per i dag ikke vet hva som skjer etter 31. desember 2018. Men vi er likevel forsiktig optimistiske.

Ifølge Thorbjørn Gabrielsen, leder for Faglig utvalg for teater, har Kulturrådet anledning til å gi kompanier støtte utover de tolv årene som er satt som begrensning. At de likevel har valgt å gi Verdensteatret og Jo Strømgren Kompani avslag, er begrunnet i at Kulturrådet har bestilt en evaluering av ordningen. Evalueringen, som gjøres av Telemarksforskning, forventes å foreligge over jul.

– I og med at både Verdensteatret og Jo Strømgren har basisstøtte ut 2018 følte vi at vi hadde et bedre grunnlag for å ta en avgjørelse etter evalueringen, sier Gabrielsen.

– I påvente av svar vil disse kompaniene nå miste muligheten til langsiktig planlegging. Forstår du at det kan oppleves frustrerende?

– Det forstår vi. Poenget med basisfinansiering er at man skal kunne tenke lenger fram. Så det kan vi ikke annet enn å beklage, sier Gabrielsen.

Teaterkompaniet Vinge/Müller mister sin basisfinansiering fordi de ikke spiller nok forestillinger i Norge. – Skandaløst, sier dekan ved Kunsthøgskolen i Oslo.

TEATER

I 2007 opprettet Kulturrådet en basisfinansiering for frie scenekunstgrupper. Her kan kunstnere søke om et fast årlig tilskudd på opptil fire millioner kroner i inntil fire år av gangen. Ordningen har som mål å gi økonomisk forutsigbarhet i en ellers uforutsigbar bransje, og dermed gjøre det mulig for kunstnere å planlegge produksjoner over tid.

Kompanier som De Utvalgte, Verk Produksjoner og Goksøyr & Martens er blant de femten kompaniene som per i dag er inne på ordningen. Men for tre av Norges mest anerkjente kunstnere spøker det nå for den videre finansieringen.

I forrige uke fikk Verdensteatret og Jo Strømgren Kompani avslag på sine søknader om forlenget finansiering, fordi de ved utgangen av 2018 har nådd grensa for antall sammenhengende år et kompani kan motta støtten (se undersak). Avslaget til den norske teaterregissøren Vegard Vinge og den tyske scenografen Ida Müller, bedre kjent som kompaniet Vinge/Müller begrunnes på sin side med at de ikke har spilt forestillinger i Norge siden 2010.

Fakta

Basisfinansiering:

• I 2007 opprettet Kulturrådet en tilskuddsordning for basisfinansiering for frie scenekunstgrupper.

• Støtten gis som et fast årlig tilskudd, i opptil fire år av gangen. Det kan søkes om forlengelse i inntil tolv år.

• Ordningen har som formål å gi økonomisk forutsigbarhet og å gjøre det mulig for kunstnere å planlegge langsiktig.

• Ordningen er nå under evaluering av Telemarks­forskning. Evalueringen skal være klar etter nyttår.

– Jobber i for stort format

Vinge/Müller satte dype spor i Teater-Norge med sine prisbelønte og kritikerroste Ibsen-oppsetninger på Festspillene i Bergen, Hausmania og Black Box Teater i Oslo i perioden fra 2006 til 2010. I 2011 fikk duoen basisfinansiering på 12 millioner kroner over fire år, og da de i 2015 søkte om forlengelse, fikk de fire nye år. Men i forrige uke ble altså deres søknad om forlenget basisfinansiering etter 2018 avslått, fordi de ikke har spilt forestillinger her de siste syv årene.

Det mener dekan ved Kunsthøyskolen i Oslo, Jon Refsdal Moe, er en skandale.

– Vinge og Müller er per nå blant de mest ettertraktede teaterkunstnerne i Europa. De er blant de viktigste ambassadørene for Norge innen teater noensinne, sier Moe.

Dekanen var teatersjef ved Black Box Teater i Oslo da Vinge/Muller satte opp «Vildanden», deres hittil siste forestilling på norsk jord. Siden da har duoen primært hatt tilhold på det betydningsfulle teatret Volksbühne i Berlin.

– Vinge/Müller jobber i et så stort format at det i Norge bare er Operaen som hadde hatt kapasitet til å huse dem. De som har lyst til å jobbe med dem her i Norge, har ikke plass eller råd, sier Moe.

Norgesreklame

Dekanen får støtte av Klassekampens teaterkritiker Therese Bjørneboe.

– Vinge og Müller har fått unike arbeidsbetingelser i Berlin, og jobber så stedsspesifikt at deres forestillinger ikke lar seg flytte på og sendes som gjestespill. De omformer hele bygninger til kunstverk, og det kan ikke rigges om fra en kveld til en annen for å gjøre plass til «Book of Mormon». Deres forestillinger krever en helt annen fleksibilitet, sier Bjørneboe.

Hun er også enig med Moe i at Vinge/Müller er viktige for norsk teater, selv om de altså ikke spiller her.

– Det er en norgesreklame man ikke har sett maken til på lenge. Ingen andre regissører og kompanier har hatt den gjennomslagskraften, mener Bjørneboe.

– Basisstøtten finansieres indirekte av norske skattepenger. Burde det ikke være en forutsetning at det norske publikummet kan se forestillingene?

­– Det vil jeg ikke si bastant ja på, sier Bjørneboe.

Ivaretar kunstnerisk frihet

Jon Refsdal Moe spør seg hvem ordningen egentlig er til for.

– Skal det virkelig være slik at du skal måtte takke nei til viktige tilbud ute i verden, fordi du må prioritere å sette opp små forestillinger på Black Box Teater for å kunne beholde basisfinansieringen?

– Ordningen er ikke laget for kompanier som ikke har tilbud, men for å sikre den kunstneriske friheten til kompanier som nettopp Vinge/Müller. Basisfinansieringen har ivaretatt deres kunstneriske frihet på en måte som har gjort dem til noen av de viktigste teaterfornyerne i verden, mener Moe.

Kulturrådet ønsker ikke å kommentere de detaljerte begrunnelsene for avslaget, men bekrefter at manglende forestillinger i Norge var hovedgrunnen.

– Vi anerkjenner det gjennomslaget Vinge/Müller har hatt i utlandet, og vi er ikke motstandere av at kompanier spiller i utlandet og har store deler av virksomheten sin der. Men vi kan ikke bare sende femten millioner til Tyskland, sier Torbjørn Gabrielsen, leder for Faglig utvalg for teater i Kulturrådet.

sarah@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk