Fredag 22. september 2017
MINDRE POPULÆRT: Bladcentralen leverer blader og bøker til butikker og kiosker over hele landet. Nå må de nedbemanne som følge av opplagsnedgang på ukeblader og magasiner.
Bok- og magasindistributøren Bladcentralen må nedbemanne på grunn av opplagsnedgang:
Kritisk i bladbransjen
På fem år er Bladcentralens salgsinntekter nesten blitt halvert. Nå tilbys alle ansatte sluttpakke.

Medier

Opplaget for ukeblader og magasiner har sunket kraftig de siste årene, noe som har resultert i store nedbemanninger og kostnadskutt i mediekonsern som Aller Media og Bonnier Media.

Nå må også distribusjonsselskapet som sørger for å få bladene og magasinene ut til butikker og kiosker over hele landet, kutte i ansatte og spare penger. Bladcentralen, som er eid av en sammenslutning av forlag og mediekonsern, har sendt ut tilbud om sluttpakker og avtalefestet gavepensjon (AFP) til samtlige ansatte, bekrefter daglig leder Pål Bergdahl på e-post.

«Det er riktig at Bladcentralen omorganiserer virksomheten og at dette innebærer nedbemanning. Dette er med bakgrunn i en strategiprosess som har foregått over lengre tid, for å tilpasse oss markedsutvikling for lesestoff og kunders behov».

Fakta

Bladcentralen:

• Distribusjonsselskap for blader, magasiner, ukeblader og bøker til kiosker og butikker.

• Eid av forlagene og mediekonsernene i fellesskap, blant annet Egmont, Aller, Bonnier, Cappelen, Aschehoug og Gyldendal.

• Salgsinntektene har sunket fra 2 milliarder kroner til 1,2 milliarder på fem år.

«Intern prosess»

Bladcentralens distribusjonssentral og hovedkontor ligger på Hagan i Nittedal nord for Oslo. De siste årene har salgsinntektene blitt nesten halvert, med en nedgang fra 2 milliarder kroner til 1,2 milliarder, viser regnskapstallene for selskapet. Ved årsskiftet hadde Bladcentralen 77 ansatte.

Etter det Klassekampen får opplyst, må ansatte som ikke takker ja til sluttpakke, søke om å få fortsette i den nye organisasjonsplanen.

Pål Bergdahl ønsker ikke å kommentere prosessen med de ansatte.

«Vi ønsker ikke å informere om detaljer i forbindelse med nedbemanningen. Dette er en intern prosess som nettopp er startet med ansatte, tillitsvalgte og arbeidstakerorganisasjoner», skriver han til Klassekampen.

Hvor mange som mister jobben, og om det blir oppsigelser, vil først blir klart når prosessen med sluttpakker og AFP er fullført.

Behovet for å kutte kostnader er ikke blitt mindre etter at det denne uka ble kjent at landets største forlagskonsern Cappelen Damm har inngått avtale med Coop Norge om å selge bøker i deres 670 dagligvarebutikker under merkevaren Tanum Concept.

Tanum ny konkurrent

Avtalen får også konsekvenser for Bladcentralen, det forlags- og medieeide distribusjonsselskapet som leverer blader og bøker til butikkene og kiosker over hele landet.

Fra nyttår vil Bladcentralen ikke lenger kunne levere bøker til Coop i samme omfang som før. Da vil bokhandlerkjeden Tanum rykke inn med sitt nye konsept i Coop-kjeden.

– Bladcentralen vil fortsatt levere magasiner og ukeblader til Coops butikker, men ikke bøker. Unntaket er bøker som ligger i gråsonen inn mot dagligvare, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen.

Ifølge Coop er omsetningen for bøker levert av Bladcentralen om lag 100 millioner kroner i året. Målet er i første omgang å doble denne omsetningen med Tanum Concept.

Pål Bergdahl i Bladcentralen understreker på sin side at nedbemanningen ble vedtatt av styret før avtalen mellom Cappelen og Coop ble inngått. Bladcentralen vil også fortsette med å levere såkalte serieromaner til Coop etter nyttår.

«Serieromaner er største kategori innen bøker i dagligvare, dette distribuerer Bladcentralen videre i Coop sine butikker», skriver Bergdahl.

Holder motet oppe

Den utløsende årsaken til nedbemanningen av Bladcentralen er likevel mange års opplagsnedgang for magasiner og ukeblader, noe som betyr at Bladcentralen får færre bøker og ukeblader å distribuere.

I fjor gikk 45 av 63 norske ukeblader og magasiner ned i opplag, viser statistikk fra Mediebedriftenes Landsforening. Flere titler har også blitt lagt ned de siste årene. På nyåret forsvant Henne fra salgshyllene, og i mars ga Egmont opp rettighetene til å utgi Elle. Da hadde magasinet mistet 12.000 kjøpere på fem år, til 23.450 i fjor.

Etter to måneders pause, var Elle tilbake i butikken etter sommeren. Signy Fardal er fortsatt redaktør, med United Publishing som nye utgivere.

– Vi lever i beste velgående og kommer fortsatt ut på papir. Det er ingen grunn til å henge med hodet, selv om markedet er på et helt annet nivå enn for fem år siden, sier Signy Fardal.

– Vi har også fått gode tilbakemeldinger på de siste utgavene av Elle, og er spente på hvordan salgstallene blir.

På fem år har opplaget for norske magasiner og ukeblader sunket med 33 prosent (se grafikk). Fardal har klokkertro på at Elle og mange andre magasiner fortsatt har et langt liv foran seg i papirformat,

– Papirmarkedet har vært presset, og det har vært likt for alle i bransjen. Bladcentralen lever av å levere blader, så da er det jo ikke så rart at også de også må tilpasse sin virksomhet, mener Fardal.

Klassekampen har vært i kontakt med en av de ansatte som sitter i Bladcentralens styre, men som ikke ønsker å uttale seg. Heller ikke hovedtillitsvalgt for fagforeningen Handel og Kontor vil gi noen kommentar.

jonas.braekke@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk