Fredag 22. september 2017
MINDRE POPULÆRT: Bladcentralen leverer blader og bøker til butikker og kiosker over hele landet. Nå må de nedbemanne som følge av opplagsnedgang på ukeblader og magasiner.
Bok- og magasindistributøren Bladcentralen må nedbemanne på grunn av opplagsnedgang:
Kritisk i bladbransjen
På fem år er Bladcentralens salgsinntekter nesten blitt halvert. Nå tilbys alle ansatte sluttpakke.

Medier

Opplaget for ukeblader og magasiner har sunket kraftig de siste årene, noe som har resultert i store nedbemanninger og kostnadskutt i mediekonsern som Aller Media og Bonnier Media.

Nå må også distribusjonsselskapet som sørger for å få bladene og magasinene ut til butikker og kiosker over hele landet, kutte i ansatte og spare penger. Bladcentralen, som er eid av en sammenslutning av forlag og mediekonsern, har sendt ut tilbud om sluttpakker og avtalefestet gavepensjon (AFP) til samtlige ansatte, bekrefter daglig leder Pål Bergdahl på e-post.

«Det er riktig at Bladcentralen omorganiserer virksomheten og at dette innebærer nedbemanning. Dette er med bakgrunn i en strategiprosess som har foregått over lengre tid, for å tilpasse oss markedsutvikling for lesestoff og kunders behov».

Fakta

Bladcentralen:

• Distribusjonsselskap for blader, magasiner, ukeblader og bøker til kiosker og butikker.

• Eid av forlagene og mediekonsernene i fellesskap, blant annet Egmont, Aller, Bonnier, Cappelen, Aschehoug og Gyldendal.

• Salgsinntektene har sunket fra 2 milliarder kroner til 1,2 milliarder på fem år.

«Intern prosess»

Bladcentralens distribusjonssentral og hovedkontor ligger på Hagan i Nittedal nord for Oslo. De siste årene har salgsinntektene blitt nesten halvert, med en nedgang fra 2 milliarder kroner til 1,2 milliarder, viser regnskapstallene for selskapet. Ved årsskiftet hadde Bladcentralen 77 ansatte.

Etter det Klassekampen får opplyst, må ansatte som ikke takker ja til sluttpakke, søke om å få fortsette i den nye organisasjonsplanen.

Pål Bergdahl ønsker ikke å kommentere prosessen med de ansatte.

«Vi ønsker ikke å informere om detaljer i forbindelse med nedbemanningen. Dette er en intern prosess som nettopp er startet med ansatte, tillitsvalgte og arbeidstakerorganisasjoner», skriver han til Klassekampen.

Hvor mange som mister jobben, og om det blir oppsigelser, vil først blir klart når prosessen med sluttpakker og AFP er fullført.

Behovet for å kutte kostnader er ikke blitt mindre etter at det denne uka ble kjent at landets største forlagskonsern Cappelen Damm har inngått avtale med Coop Norge om å selge bøker i deres 670 dagligvarebutikker under merkevaren Tanum Concept.

Tanum ny konkurrent

Avtalen får også konsekvenser for Bladcentralen, det forlags- og medieeide distribusjonsselskapet som leverer blader og bøker til butikkene og kiosker over hele landet.

Fra nyttår vil Bladcentralen ikke lenger kunne levere bøker til Coop i samme omfang som før. Da vil bokhandlerkjeden Tanum rykke inn med sitt nye konsept i Coop-kjeden.

– Bladcentralen vil fortsatt levere magasiner og ukeblader til Coops butikker, men ikke bøker. Unntaket er bøker som ligger i gråsonen inn mot dagligvare, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen.

Ifølge Coop er omsetningen for bøker levert av Bladcentralen om lag 100 millioner kroner i året. Målet er i første omgang å doble denne omsetningen med Tanum Concept.

Pål Bergdahl i Bladcentralen understreker på sin side at nedbemanningen ble vedtatt av styret før avtalen mellom Cappelen og Coop ble inngått. Bladcentralen vil også fortsette med å levere såkalte serieromaner til Coop etter nyttår.

«Serieromaner er største kategori innen bøker i dagligvare, dette distribuerer Bladcentralen videre i Coop sine butikker», skriver Bergdahl.

Holder motet oppe

Den utløsende årsaken til nedbemanningen av Bladcentralen er likevel mange års opplagsnedgang for magasiner og ukeblader, noe som betyr at Bladcentralen får færre bøker og ukeblader å distribuere.

I fjor gikk 45 av 63 norske ukeblader og magasiner ned i opplag, viser statistikk fra Mediebedriftenes Landsforening. Flere titler har også blitt lagt ned de siste årene. På nyåret forsvant Henne fra salgshyllene, og i mars ga Egmont opp rettighetene til å utgi Elle. Da hadde magasinet mistet 12.000 kjøpere på fem år, til 23.450 i fjor.

Etter to måneders pause, var Elle tilbake i butikken etter sommeren. Signy Fardal er fortsatt redaktør, med United Publishing som nye utgivere.

– Vi lever i beste velgående og kommer fortsatt ut på papir. Det er ingen grunn til å henge med hodet, selv om markedet er på et helt annet nivå enn for fem år siden, sier Signy Fardal.

– Vi har også fått gode tilbakemeldinger på de siste utgavene av Elle, og er spente på hvordan salgstallene blir.

På fem år har opplaget for norske magasiner og ukeblader sunket med 33 prosent (se grafikk). Fardal har klokkertro på at Elle og mange andre magasiner fortsatt har et langt liv foran seg i papirformat,

– Papirmarkedet har vært presset, og det har vært likt for alle i bransjen. Bladcentralen lever av å levere blader, så da er det jo ikke så rart at også de også må tilpasse sin virksomhet, mener Fardal.

Klassekampen har vært i kontakt med en av de ansatte som sitter i Bladcentralens styre, men som ikke ønsker å uttale seg. Heller ikke hovedtillitsvalgt for fagforeningen Handel og Kontor vil gi noen kommentar.

jonas.braekke@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.
Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Torsdag 14. juni 2018
Frustrasjonen over de store forlagenes markedsmakt vokser. Arve Juritzen og flere andre mindre forleggere opplever at det ikke er likebehandling.
Onsdag 13. juni 2018
Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.
Tirsdag 12. juni 2018
Ark bruker nettbokhandelen sin til å profilere feelgood-satsingen Lesetid fra eierforlaget Gyldendal. Nok et tegn på at bokhandlene flytter grensene for skikk og bruk, mener bransjefolk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk