Torsdag 21. september 2017
Frykter for Økosystemet: Balansen mellom forlag, forfattere og bokhandlere står i fare når Cappelen Damm nå oppretter sin egen salgskanal rettet mot dagligvarebutikkene i Coop-kjeden, mener Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Foto: Christopher Olssøn
• Cappelen Damm inngår avtale med Coop-kjeden • Forfatterforeningen frykter kommersialisering
Bøker og brød på butikk
Undersak

Forlag avventer

Noen av de små og mellomstore forlagene er forsiktig avventende til hva som blir resultatet av det nye samarbeidet mellom bokhandlerkjeden Tanum og Coop.

– Potensielt kan det føre til at vi får flere utsalgssteder for våre bøker, og det er i så fall fint. Det som blir avgjørende er at man sikrer en adgang til alle markedskanaler uavhengig av eierskap, sier forlegger Håkon Harket i Forlaget Press.

Forlegger Arve Juritzen i Juritzen forlag mener det er en fordel at det er en kvalitetsbokhandel som Tanum som nå går inn i det såkalte massemarkedet.

– Vi ønsker alltid nye distributører og salgskanaler for våre bøker velkommen. Jeg har lenge lurt på hvorfor matvarekjedene ikke satser mer på bøker, slik de gjør i andre land.

Også Forlagssjef Per Nordanger i Spartacus forlag vil avvente før han feller noen dom over den nye satsingen fra Cappelen og Tanum.

– Dette markedet har vært preget av halvseriøse aktører som ikke har fått det til. Vi har forståelse for at alle som vil inn i dette markedet må jobbe mer kommersielt. Spørsmålet er om dette bare blir enda en salgskanal for bestselgere, eller om bredde­litteraturen også får plass.

Fra nyttår inntar bokhandelen Tanum dagligvarehyllene til Coop. Forfatterforeningen frykter det vil gi danske tilstander på bokmarkedet.

Bøker

Hittil har de største norske forlagene vært tilbakeholdne med å bruke dagligvarekjedene som salgskanal for bøker. I stedet har de satset tungt på sine egne bokhandelkjeder, Tanum, Ark og Norli.

Derfor vakte det oppsikt da det tirsdag ble kjent at Cappelen Damms bokhandlerkjede Tanum har inngått en avtale med dagligvaregiganten Coop. Fra nyttår vil Tanum selge et utvalg bestselgende bøker i matvarekjedens 670 butikker.

Den nye salgskanalen får navnet Tanum Concept, og konsernsjef Tom Harald Jensen i Cappelen Damm Holding bekrefter at kjedens ti bestselgende pocketbøker vil få en plass i butikkhyllene. I tillegg vil de tilby et utvalg barnelitteratur og faktalitteratur.

– Det har alltid vært de bestselgende bøkene som har funnet veien til det såkalte massemarkedet. Det ligger i denne salgskanalens natur at den ikke egner seg så godt for smalere litteratur, sier han.

Fakta

Boksalg i matbutikk:

• Bokhandlerkjeden Tanum, som er eid av Cappelen Damm, har inngått avtale med Coop om å selge bestselgerbøker i matvarekjedens 670 butikker under navnet Tanum Concept.

• Fra nyttår mister Bladcentralen (BC) retten til å distribuere bøker til Coop. BC er eid av de store forlagene og magasin­konsernene i fellesskap.

Erfaringer fra Danmark

At Coops kunder dermed snart vil kunne putte bestselgere fra norske forlag i handlekurven sammen med brød og andre handlevarer, bekymrer Heidi Marie Kriznik, leder av Den norske Forfatterforening.

– På den ene sida er det bra at leserne får tilgang til flere bøker. Men bieffekten er at vi får en økt kommersialisering av bokbransjen, med større fokus på bestselgere og mindre oppmerksomhet om breddelitteraturen, sier hun.

Kriznik viser til erfaringene fra andre land som har åpnet for mer omsetning av bøker i matbutikker, som Danmark. Her har det regjeringsoppnevnte utvalget for bokbransjen, «Bog- og litteraturpanelet», advart om konsekvensene.

Professor Stig Hjarvard ved Institut for Medier og Erkendelse ved Københavns Universitet er leder av dette utvalget.

– Bokmarkedet i Danmark er mer liberalisert enn i Norge. Her har vi ingen fastpris på litteratur, og alle kan selge bøker fritt uten å være avhengig av en avtale med forlagene. Resultatet er økt kommersialisering og hardere press på prisene, og da særlig bestselgerne, sier Hjarvard.

Når flere konkurrerer om å selge og distribuere bøker, har også tradisjonsrike danske forlag som Gyldendal blitt tvunget til å tenke mer kommersielt, ifølge professoren.

– Gyldendal har selv vedgått at der er blitt nødt til å utgi bøker som de ikke ville gjort tidligere fordi konkurransesituasjonen er blitt så tøff. Dagligvarekjedenes bokutsalg presser prisene ned, noe som påvirker marginene for hele bransjen.

– Svekker økosystemet

Ifølge fjorårets rapport fra det danske utvalget, har matvarekjedene og liknende utsalgssteder kapret en stor markedsandel og står nå for mellom 15 og 20 prosent av totalomsetningen for skjønnlitteratur. De siste årene har mange bokhandlere blitt lagt ned, og deres andel av omsetningen har sunket til 35 prosent.

I Norge er Bladcentralen, som er eid av de store forlagene og ukebladkonsernene i fellesskap, alene om å distribuere bøker til matvarekjedene. Tidligere hadde Bladcentralen konkurranse fra det Reitan-eide Interpress om det såkalte massemarkedet for bøker, men dette selskapet ble lagt ned i 2015.

I mars i år ble forlagene Gyldendal, Cappelen Damm, Aschehoug og Schibsted forlag ilagt en rekordstor bot på 32 millioner kroner fra Konkurransetilsynet for å ha samarbeidet ulovlig om boikott av Interpress.

– Fra det jeg har sett av litteratur som har vært til salgs i matbutikker, så har det stort sett bare vært kjærlighetsbøker, krimbøker og matbøker og liknende, sier Kriznik.

Hun mener det er hele det litterære økosystemet, med forfattere, forlag og bokhandlere, som står i fare når Cappelen Damm nå oppretter sin egen salgskanal inn mot dagligvarebutikkene.

– Det litterære økosystemet har til nå vært i stand til å levere et stort mangfold av kvalitetsbøker. Det er ikke dårlig for et lite språkområde hvor det bare bor fem millioner mennesker. Derfor er det så viktig at forlagene fortsatt satser på fagbokhandlene, hvor det også jobber folk som har kompetanse på bøker og kan veilede kundene.

Hvor mye Cappelen Damm har lagt på bordet for å sikre seg avtalen med Coop, er ikke kjent.

Forfatterforeningens leder frykter at regningen vil havne hos forfatterne.

– Hvis det blir prisdumping på bøker etter at fastprisperioden er over, så vil jo det ha noe å si for royaltygrunnlaget til forfattere, sier Kriznik.

jonas.braekke@klassekampen.no

Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.
Lørdag 8. september 2018
Tre nye bøker om kjønn og makt – ett intervju. Helene Uri, Anne Bitsch og Hedda Lingaas Fossum ser både håp og tusen år gamle strukturer.
Fredag 7. september 2018
Knut Olav Åmås og Anine Kierulf advarer mot no-platforming, som de frykter vil føre til en mer irrasjonell og fragmentert offentlighet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk