Torsdag 21. september 2017
Norske utfordringer

I alt snakket om norske verdier har det vært lite oppmerksomhet på alle utfordringene det innebærer å være norsk. For hvem var det som en gang bosatte seg her nær iskanten i nord? De var neppe spesielt sosiale. Antagelig var de utstøtte eller einstøinger som trivdes best i eget selskap. Fortsatt setter de seg langt unna andre på tog og buss. Når de reiste utenlands som vikinger, var fremferden ikke spesielt sympatisk. I dag er dette todelt, noen drar fortsatt sydover for å bedrive utagerende festing. Mens deler av næringslivet sikrer tapper fattige land for mer enn vi gir i utviklingshjelp. Bombingen i Libya viser at blind vold fremdeles forekommer.

I norske bygder har det alltid vært hat mot nabobygda. Møttes de på festlokale, ble det voldelige oppgjør. Selv om kniv og knyttnever fortsatt kan forekomme, har internett blitt det nye våpenet for forakt mot alt som er annerledes. Aldri har norsk kreativitet blomstret mer enn i utformingen av destruktive uttalelser i skolemobbing, mobbing av folk med annen hudfarge, annen kulturell eller religiøs bakgrunn og alt annet som kan finnes av annerledeshet. Janteloven er hevet over alle andre lover. Nordmenn tåler rett og slett ikke påtrengende mangfold.

Jeg har en mistanke om at folket nær iskanten var utstøtt på grunn av abstrakt og livsfjernt prat. Årets valgkamp ble preget av sterke meninger bygget på lav virkelighetsinnsikt. Alle påberoper seg å skape en bedre skole, men ingen spør lærerne om hva de trenger til hjelp. Alle hevder at deres politikk vil skape flere arbeidsplasser. Ingen spør om hvordan vi kan satse på uendelig økonomisk vekst i en verden med begrensede ressurser. Det er ikke merkelig at den marxist-leninistiske bevegelsen ble spesielt stor i Norge på 1970-tallet. Der kunne det argumenteres sterkt og virkelighetsfjernt om den kommende revolusjon.

Likhet blir ofte fremhevet som en norsk verdi. Visjonen om frihet, likhet og brorskap fikk sitt første uklare gjennombrudd under den franske revolusjon og hadde en viss påvirkning på Eidsvollsforsamlingen. Deres likehetssyn var svært begrenset, men hadde likevel gode vekstmuligheter i et land nesten uten adel. Verdien av like rettigheter er en universell verdi som til en viss grad har fått prege den norske utviklingen, men vi er åpenbart ikke kommet dit at alle mennesker blir ansett som like mye verd.

Friheten til å uttrykke egen tanker misbrukes flittig og anvendes lite til å finne nye og bedre tanker. At næringslivet baseres på samarbeid og brorskap synes å ha liten forståelse i et land hvor det viktigste er å vinne konkurranser. Skal Norge bli et godt land å bo i og kunne bidra til en bedre verden, må mange av de norske utfordringene overvinnes slik at de universelle verdiene får livsrom.

aroegaa@online.no

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 12.43
Fredag 22. september 2017
Første gang vi møttes var et sted på Vestbredden i mai. En sjenert åtteåring, som ga oss stjålne blikk bak en bustete lugg. Jeg ville hilse på, strakk hånda ut mot henne. Hun nølte et øyeblikk før ansiktet sprakk opp i...
Torsdag 21. september 2017
I alt snakket om norske verdier har det vært lite oppmerksomhet på alle utfordringene det innebærer å være norsk. For hvem var det som en gang bosatte seg her nær iskanten i nord? De var neppe spesielt sosiale.
Onsdag 20. september 2017
Den 20. september er en trist dag for våre kjære FM-radioer i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Etter at NRK i mange år viste vilje til å kommunisere med meg, har de nå takket for seg. Min høyst oppegående FM-radio...
Tirsdag 19. september 2017
«Hun bodde på kirkegården som et tre» – slik starter Arundhati Roys nye roman, 20 år etter boken «Guden for små ting», som gjorde Roy til et symbol på et stigende India. En Askepott i indisk litteratur, merkevaren som...
Mandag 18. september 2017
På fredager har vi quiz i lunsjen på jobben. Quizen er sånn at man får flere og flere ledetråder og så er det om å gjøre å være først ut til å rope ut riktig svar. Denne gangen skal vi fram til en kommune. Da...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk