Tirsdag 19. september 2017
VIL HA SAMLING: Palestinere roper slagord i en demonstrasjon for palestinsk samling i 2014. Det siste utspillet fra Hamas åpner en luke for forsoning med Fatah og nye palestinske valg.Foto: SAID KHATIB, AFP/NTB scanpix
Hamas åpner for nye valg av palestinsk president og lovgivende forsamling:
Håp om palestinsk forlik
Mahmoud Abbas
Ismail Haniyeh
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.

Palestina

Oslo-avtalen ga i 1993 palestinerne begrenset selvstyre på Gazastripen og deler av Vestbredden. Det har imidlertid vist seg svært vanskelig å få til et fungerende demokrati under israelsk okkupasjon.

Det har ikke vært valg på president siden 2005, og siste valg på lovgivende forsamling var 25. januar 2006. Hamas styrer i Gaza, og president Mahmoud Abbas og hans Fatah styrer de palestinske selvstyremyndighetene (PA) på Vestbredden. Både president og lovgivende forsamling sitter på overtid, ifølge den palestinske grunnloven.

Søndag foreslo imidlertid Hamas etter en ukes mekling i Egypt å gi kontrollen over Gazastripen tilbake til Fatah, oppløse sin egen administrasjon og danne en samlingsregjering. Samtidig foreslår Hamas nye valg i de okkuperte palestinske områdene, både Gazastripen og Vestbredden.

Fakta

Palestina:

• Oslo-avtalen mellom PLO og Israel ga i 1993 palestinerne begrenset selvstyre på deler av Vestbredden og Gazastripen.

• I januar 1996 avholdt palestinerne på Vestbredden og Gaza sitt første demokratiske valg. Yasir Arafat fra Fatah ble valgt til president

• I 2005 ble Mahmoud Abbas (Fatah) valgt til president. Hans periode utløp i 2009, men det har ikke vært holdt nytt valg.

• I januar 2006 vant Hamas valget på ny nasjonalforsamling, men fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.

• I 2007 kom det til væpnet strid som endte med at Hamas jaget sikkerhetsstyrkene ut av Gaza.

• Siden har Abbas og Fatah styrt på Vestbredden, og Hamas har styrt Gazastripen.

• Israel har holdt Gaza under streng blokade og gjennomført tre store militæroffensiver mot Gaza det siste tiåret.

Tviler på om det går

Midtøsten-eksperter har liten tro på palestinsk forsoning med det første.

– Det er en avgrunn mellom Hamas og Fatah, fastslår historieprofessor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage til NTB.

Hun tror Hamas er nødt til å komme med et utspill fordi den islamistiske bevegelsen er presset både av Gazastripens sivilbefolkning og mer ytterliggående, islamistiske fraksjoner.

– Situasjonen er så prekær både økonomisk og sosialt for de nærmere to millioner menneskene som er sperret inne på Gazastripen at de er nødt til å gjøre noe, sier Waage.

Førstelektor Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo tror likevel at forutsetningene for palestinsk samling er bedre nå enn tidligere ettersom motsetningene internt i Hamas er blitt mindre, men heller ikke han har stor tro på en umiddelbar løsning eller endring av status quo.

Tuastad understreker også at en palestinsk samling ikke vil bli tatt godt imot i Israel.

– Det kan føre til en ny krig på Gazastripen ettersom Israel ønsker å svekke Hamas, sier han til NTB.

Fatah og Abbas har kalt utspillet en historisk mulighet, men er også skeptiske og etterlyser flere klargjøringer fra Hamas’ side.

Maktkamp

Da palestinerne for første gang gikk til urnene i 1996, ble Yasir Arafat valgt til president med overveldende flertall. Med hans parti Fatah i ledelsen ble de palestinske selvstyremyndighetene (PA) etablert i Ramallah.

Neste presidentvalg ble holdt i 2005, da ble Mahmoud Abbas, også han fra Fatah, valgt til ny president.

I valget på ny lovgivende forsamling i 2006 ble det derimot Fatahs hovedutfordrer, det islamistiske partiet Hamas, som ble den store seierherren. Dette resultatet ble ikke godt mottatt verken hos Fatahs ledere eller hos okkupantmakta Israel. Hamas fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen. Da det i 2007 kom til væpnet strid, endte det med at Hamas jaget sikkerhetsstyrkene ut av Gaza, mens Abbas kontret med å oppløse den Hamas-dominerte regjeringen. Siden har Hamas styrt i Gaza, og Abbas/Fatah på Vestbredden.

Begge har i stor grad slått ned på og arrestert hverandres medlemmer.

Hamas får jevnlig kritikk for menneskerettssituasjonen på kyststripen. Motsatt siterte nettsiden Pal-info i går en pressemelding fra Hamas som kritiserte PAs sikkerhetsstyrker for at de bare de siste dagene har arrestert tolv unge palestinere på Vestbredden.

«Dusinvis av unge palestinere blir i dag holdt av PAs styrker på grunn av deres politiske tilknytning, noen av dem har startet sultestreik i protest», heter det.

Samtidig er palestinerne både på Vestbredden og i Gaza under hardt press fra Israel.

På Vestbredden og i Øst-Jerusalem har Israel kontinuerlig trappet opp sin utbygging av kolonier for jødiske bosettere, og det bor nå over en halv million bosettere på okkupert jord.

Gaza er under tung blokade fra Israel, som også har ført krig mot enklaven gjentatte ganger. Bare i krigen i årsskiftet 2008/2009 ble 1300–1400 palestinere drept, mens bare 13 israelere mistet livet.

FN slo i sommer fast at forholdene på Gazastripen er i ferd med å bli ulevelige som følge av blokaden.

I 2012 advarte FN om at Gazastripen kunne bli «ulevelig» innen 2020, dersom den israelske blokaden ikke ble opphevet. I sommer meldte FN at forverringen går raskere enn de spådde.

95 prosent av ferskvannet på Gazastripen er udrikkelig, enklaven har kun strøm et par timer i døgnet, tonnevis med urenset kloakk pumpes daglig ut i Middelhavet, helsetilbudet blir stadig dårligere, og arbeidsledigheten blant ungdommer er oppe på 60 prosent, gikk det fram av en FN-rapport i sommer.

Seinest 30. august ba FNs generalsekretær António Guterres Israel om å oppheve blokaden.

PA-press mot Gaza

Samtidig har Abbas og PA de siste månedene styrket presset mot Hamas’ styre i Gaza.

I juni sluttet Abbas regjering å betale Israel for strøm til Gaza slik at det bare var elektrisitet i området to timer per dag. Det førte til at Egypt tilbød drivstoff for å bøte på strømstansen.

I juli varslet en Fatah-talsmann at Abbas-regjeringen vil tvinge 6250 offentlig ansatte på Gazastripen til førtidspensjonering, ifølge talsmannen som en reaksjon på at Hamas hadde hindret et forsøk på forsoning.

Ett av de viktigste uavklarte spørsmålene er hvorvidt Hamas skal få adgang til Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), som i dag er dominert av Fatah.

– Det blir ingen palestinsk forsoning før Hamas blir med i PLO, fastslo Dag Tuastad i går overfor NTB.

Et annet uløst spørsmål er hva som skal skje med Hamas’ egne sikkerhetsstyrker. Gruppen vil aldri kunne oppgi kontrollen over disse, mener forskeren.

Hilde Henriksen Waage mener at Abbas heller ikke ønsker et nytt valg på Gazastripen og Vestbredden, slik Hamas foreslår.

– Jeg tror ikke dette meklingsforsøket vil lykkes, sier hun.

Også i 2011 signerte de to fraksjonene en forsoningsavtale og lovet hverandre at det skulle holdes valg innen seks måneder, men avtalen ble aldri gjennomført.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.
Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk