Mandag 18. september 2017
Da vi berga Bindal

På fredager har vi quiz i lunsjen på jobben. Quizen er sånn at man får flere og flere ledetråder og så er det om å gjøre å være først ut til å rope ut riktig svar. Denne gangen skal vi fram til en kommune. Da quizmasteren avslører at talemålet er trøndersk, legger jeg det sammen med noen andre opplysninger og roper ut – Bindal! Jeg har rett, får sjokolade, heder og ære. Sant å si hadde jeg litt flaks, jeg kan ikke så mye om Bindal. Men jeg vil vite mer. På Wikipedia leser jeg en del av en fantastisk historie jeg ikke er klar over: historien om hvorfor bindalingene formelt sett er nordlendinger.

I 1657 er Sverige i krig med Russland, Polen, Preussen og Danmark-Norge. Den svenske hovedhæren står nord i det som er dagens Tyskland. Den svenske kongen Karl 10. Gustav leder hæren sjøl. Han bestemmer seg for å slå fiendene etter tur og starter med erkefienden Danmark. På landjorda er den svenske hæren overlegen den danske og snart er Jylland besatt. Men på sjøen er den dansk-norske flåten sterkest. København ligger på øya Sjælland og er beskytta av havet og flåten. Svenskene får ikke avgjort krigen uten å ta danskenes hovedstad. Karl 10. Gustav ber Gud om hjelp og vår herre hører kongens bønn. Gud lar havet fryse til is og den svenske hæren marsjerer over isen fra Jylland via Fyn og inn på Sjælland. Den dansk-norske flåten må hjelpeløst se på at fienden beleirer København. Danskene har ikke noe annet valg enn å overgi seg.

Freden i Roskilde tvinger danskene til å gi fra seg Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän og Trøndelag. Med unntak av Trøndelag er de andre landskapene fortsatt svenske. Danskene må altså gi fra seg hele Trøndelag. Hele? Nei, en liten gruppe klarer å holde seg unna den svenske overtagelsen av Trøndelag – bindalingene. De er egentlig trøndere, snakker trøndersk, men en dansk-norsk list overbeviser svenskene om at de er nordlendinger. Bindal blir altså en del av Nordland i 1657. Trøndelag er svensk i bare noen få år før en ny fredsavtale etter en ny krig igjen gjør oss danske.

Bindalingene fortsetter imidlertid å være nordlendinger, etter hvert trives de også godt med den nye identiteten sin. De beholder sitt trønderske språk, men i alle formaliteter er de nordlendinger og hører etter hvert inn under Nordland fylkeskommune. Og der lever de ganske lykkelige fram til i dag, til og med nordlandsbunaden går de med for å gjøre narrespillet perfekt.

Vår geniale krigslist holder seg helt til 2017, når bindalingene endelig blir gjenforent med Trøndelag. For eventuelle svenske lesere: Vi lurte dere godt, håper dere ser humoren i det og at dere ikke gjør noe nummer ut av at vi nå slår Bindal sammen med Trøndelag igjen.

tor169@hotmail.com

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 11.31

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk