Lørdag 16. september 2017
TOK KONTROLL: Kurdiske Peshmerga-styrker tok kontroll over områdene rundt Kirkuk da irakiske styrker flyktet foran IS’ felttog i 2014. Her er peshmergaer utenfor Hawija, som nå skal frigjøres. Foto: MARWAN IBRAHIM, AFP/NTB scanpix
• IS’ siste skanse i Irak står for fall • Folkeavstemning skaper politisk kaos
Splittet før IS-offensiv
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.

Irak

Den islamske staten (IS) er nær beseiret i Irak, men noen få områder er fortsatt under det selverklærte kalifatets kontroll.

Det største av disse er Hawija-lommen, et område sør for Kirkuk som IS tok i 2014. Irakiske styrker har fått forsterkninger i området, og lokale medier melder at en offensiv er nært forestående. Området er omringet av kurdiske Peshmerga-styrker i nord og øst, og irakiske regjeringsstyrker i sør og vest.

Det antas å være færre enn 1000 IS-krigere i området som hadde en befolkning på rundt 150.000 før IS tok kontrollen.

Den amerikanskledete koalisjonen mot IS har gitt uttrykk for at de ønsker seg en flerfrontsoffensiv med «alle elementer av de irakiske sikkerhetsstyrkene», slik det ble gjort da de gjenerobret byen Tal Afar fra IS.

Samarbeid kan imidlertid vise seg å bli vanskelig ettersom den planlagte offensiven har havnet midt i en politisk maktkamp mellom regjeringen og de kurdiske selvstyremyndighetene.

Fakta

Hawija-lommen:

• Byen Hawija og de tilsluttede områdene har vært under IS-kontroll siden 2014 og er nå IS’ siste høyborg i Irak.

• Området er nå omringet av kurdiske styrker mot nord og irakiske regjeringsstyrker i sør, og en offensiv mot området er nå på trappene.

• Offensiven har vært utsatt flere ganger, blant annet på grunn av områdets etniske sammensetning og politiske uenigheter mellom kurdiske selvstyremyndigheter og Iraks regjering.

• Det antas å være færre enn 1000 IS-krigere i området.

Skal holde folkeavstemning

Bakgrunnen er at de kurdiske selvstyremyndighetene i sommer annonserte at de ville avholde en folkeavstemning om uavhengighet fra Irak. Det ble møtt med kraftige protester fra regjeringshold i Bagdad.

25. september skal befolkningen i den kurdiske regionen etter planen gå til urnene og svare på spørsmålet «Ønsker du at Den kurdiske regionen og de kurdiske områdene utenfor regionens administrasjon skal bli en uavhengig stat?».

Uavhengighetsspørsmålet er betent nok i seg selv, men nettopp ordlyden «de kurdiske områdene utenfor regionens administrasjon» gjør folkeavstemningen enda mer uspiselig for irakiske myndigheter. Formuleringen viser blant annet til byen og provinsen Kirkuk, som både den irakiske regjeringen og de kurdiske selvstyremyndighetene gjør krav på.

I dag har de kurdiske Peshmerga-styrkene militær kontroll over byen og flere andre områder som ligger utenfor grensene til den selvstyrte kurdiske regionen.

De rykket inn i de delvis kurdisk befolkede områdene etter at irakiske regjeringsstyrker flyktet framfor IS’ felttog i 2014.

Kirkuk er også en av Iraks mest oljerike provinser.

Gjensidig mistro

Peshmergaenes landhogg gjør den irakiske regjeringen svært skeptisk til å ha dem med i offensiven mot Hawija. De frykter at territorium som havner under kurdisk kontroll, kan bli vanskelig å få tilbake.

Mistroen er gjensidig. Hussein Yazdanpana, som er en av kommandantene for Peshmerga-styrkene sør for Kirkuk, har uttrykt bekymring overfor Basnews, et nyhetsbyrå basert i den kurdiske hovedstaden Erbil.

– Bagdad vil frigjøre Hawija uten Peshmerga-styrkene, i et framstøt mot folkeavstemningen om uavhengighet i Kirkuk, sa han til nyhetsbyrået på mandag.

Ifølge kommandanten ønsker den irakiske hæren – og sjiamilitsene Hashd al-Sha’bi – å angripe Hawija fra flere fronter, blant annet fra frontene som de kurdiske styrkene kontrollerer.

– Vi kommer ikke til å tillate Den irakiske hæren eller Hashd al-Sha’bi å gå seg inn i Hawija fra fronten sør for Kirkuk, sa Yazdanpana.

Legger press på kurderne

I forrige uke sa Iraks statsminister Haider al-Abadi at gjenerobringen av Hawija var avhengig av samarbeid mellom Peshmerga og regjeringsstyrkene. Samtidig har statsministeren gått til flere skritt som tirrer kurderne.

Det irakiske parlamentet vedtok torsdag å avsette guvernøren i Kirkuk Najm Eddine Karim på oppfordring fra statsminister al-Abadi. Ifølge Al Jazeera har guvernøren uttrykt sterk støtte til folkeavstemningen, og han godtar heller ikke avsettelsen, da han mener bare provinsrådet har makt til å avsette guvernøren.

Parlamentet har også avvist de kurdiske planene om å avholde folkeavstemning. I en resolusjon, vedtatt i fravær av kurdiske folkevalgte som forlot avstemningen i protest, kalles folkeavstemningen en «trussel mot […] freden og regionens sikkerhet».

Den gir også statsministeren fullmakt til å gå til alle nødvendige skritt for å bevare Iraks nåværende grenser, ifølge Al Jazeera.

De kurdiske myndighetene står imidlertid på sitt.

– Det irakiske parlamentets eskalering gjør forhandlinger med Bagdad umulig, sa presidenten for den kurdiske regionen Masoud Barzani.

axeln@klassekampen.no

Fredag 20. oktober 2017
RIK: Andrej Babis kalles Tsjekkias Trump. Landets nest rikeste mann og protestpartiet hans vil vinne helgas valg, men forskere mener det er feil å gi ham et Trump-stempel.
Torsdag 19. oktober 2017
LAST CALL: Konflikten mellom Spania og Catalonia eskalerer. Spanias statsminister truer nå for alvor med å bruke grunnlovsparagrafen som fratar Catalonia selvstyremyndigheten.
Onsdag 18. oktober 2017
KRISETID: Omgitt av ofre for USAs narkotikaepidemi, prøver Suzanne Valle å få livet til å gå opp. Hun mener Donald Trump gjør en god jobb.
Tirsdag 17. oktober 2017
VALG: Søndagens valg har snudd opp ned på det politiske landskapet i Østerrike og åpner for ny høyre­koalisjon i EU.
Mandag 16. oktober 2017
ANSPENT: – Muligheten for krig er veldig stor her nå, sier Wasta Rasul til Klassekampen over telefon fra fronten i utkanten av Kirkuk.
Lørdag 14. oktober 2017
STRID: Frontene skjerpes i den kurdiskkontrollerte provinsen Kirkuk i Irak.
Fredag 13. oktober 2017
AVTALE: President Donald Trump retter skytset mot Irans raketter og Revolusjonsgarden når han ikke vil bekrefte atom­avtalen fra 2015.
Torsdag 12. oktober 2017
LA JUEGA: Mens grasrota radikaliseres, spiller nasjonalistiske eliter i Spania og Catalonia et farlig spill for å dekke over eget vanstyre.
Onsdag 11. oktober 2017
I BRANN: Forskere mener klimaendringer har skylda for skogbrannene i USA, men landet sløyfer trolig sine klimagasskutt.
Tirsdag 10. oktober 2017
VENSTREVANSKER: Podemos-leder Pablo Iglesias ble buet ut av spanjoler på flyplassen i Barcelona.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk