Fredag 15. september 2017
«Dreamers»: Framtida til 800.000 ulovlige innvandrere som kom til USA som barn, kalt «dreamers», står på spill. Her demonstrerer tilhengere av Daca-programmet foran Det hvite hus i Washington, D.C. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB SCANPIx
• Demokratene hevder å ha fått gjennomslag • Donald Trump avviser avtalen
Hersker tvil om avtale
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.

USA

Demokratenes kongresstopper Chuck Schumer og Nancy Pelosi meldte i går at de hadde blitt enige med president Donald Trump om hva som skal skje med 800.000 ulovlige innvandrere i landet.

Avtalen skal ifølge demokratene innebære at man viderefører beskyttelsen for 800.000 unge, udokumenterte innvandrere – et program kjent som Deferred Action for Childhood Arrivals (Daca). I tillegg skal man utarbeide en avtalepakke for grensebeskyttelse mot Mexico, men den mye omtalte muren skal ikke være en del av denne pakka.

Daca-programmet er et initiativ som kom i stand under president Barack Obama. Det gir ulovlige innvandrere som kom til USA som barn i følge med foreldrene, muligheten til å få utsatt deportasjon i perioder på to år av gangen.

Om lag 80 prosent av dem som er med i programmet, kom til USA da de var under ti år og kalles ofte «dreamers», med referanse til amnestiloven «Dream act» fra 2001.

Trump opphevet dette programmet i forrige uke.

Fakta

Deportasjon av innvandrere:

• Deferred Action for Childhood Arrivals (Daca) er et program startet av Obama-administrasjonen som utsetter deportasjonen av enkelte grupper ulovlige innvandrere.

• De som kom til landet som mindreårige i følge med foreldre, kan være med i programmet og få et fornybart opphold på to år av gangen.

• Programmet omfatter om lag 800.000 mennesker.

• I presidentvalgkampen lovte Donald Trump å avvikle programmet, noe han gjorde i forrige uke.

Trump-leiren reagerer

Enigheten kom overraskende på mange, ikke minst fordi Trump lovet dyrt og hellig under presidentvalgkampen at han skulle forkaste programmet på «dag én» som president. Han skal også ha kalt programmet et «grunnlovsstridig [ ...] amnesti». Løftene om å kaste ut ulovlige innvandrere har vært en grunnpilar i Trumps retorikk overfor egen velgerbase.

Reaksjonene blant Trumps tilhengere har ikke latt vente på seg. Ytre høyre-nettstedet Breitbart, drevet av Steve Bannon som nylig fikk sparken som Trumps sjefstrateg, omtalte avtalen under overskriften «Amnesty Don», og skriver at presidenten «gir etter».

Kommentarfeltene er fylt med skuffede og irriterte Trump-tilhengere som tar til orde for å gi opp støtten til presidenten om avtalen skulle gå igjennom. Andre mener nyheten om avtalen ikke kan være sann.

Nettstedet har også snakket med Rosemary Jenks, talspersonen for NumbersUSA, som er en organisasjon som jobber for å begrense innvandring i USA. Hun er svært skeptisk til en mulig avtale om amnesti.

«Dette er det Trump gjorde valgkamp mot og grunnen til at han ble valgt. Det er som om vi har gått inn i et annet univers, og jeg har ingen anelse om hvor det kommer fra. Det er definitivt ikke holdningen til Trumps base», sa Jenks til Breitbart.

Uenighet om innholdet

Nettopp reaksjonen fra kjernevelgerne ser ut til å ha fått Det hvite hus til å tråkke på bremsen. Pressetalsperson i Det hvite hus Sarah Huckabee Sanders bekrefter på Twitter at Daca og grensesikkerhet ble diskutert på møtet, men avviser at det skal ha vært enighet om å utelukke muren fra avtalen.

Demokratene på sin side står fast ved at de ble lovet dette.

Også president Trump selv gikk ut på Twitter i går, tilsynelatende for å drive brannslukking.

«Ingen avtale ble gjort i går om Daca», skrev presidenten. Han skriver videre at han vil kreve støtte til storstilt satsing på grensesikkerhet i bytte mot sitt samtykke til en avtale.

Republikanerne er delte

Samtidig ser han ut til å åpne for at Daca-immigrantene kan bli værende i landet. I to seinere tweets skriver han: «Vil egentlig noen kaste ut gode, utdannede og vellykkede unge mennesker som har jobber, og som tjenestegjør i militæret? Virkelig! De har vært i landet vårt i mange år uten skyld – de ble tatt med inn av foreldre i ung alder. Pluss STOR grensebeskyttelse».

Blant Trumps partikolleger i Det republikanske partiet er reaksjonene delte. Det republikanske kongressmedlemmet Steve King har luftet sin misnøye på Twitter: «Trumps base er sprengt i lufta, ødelagt, ikke-reparerbar og desillusjonert hinsides reparasjon. Ingen løfter er troverdige.»

Jeff Flake, republikansk senator fra Arizona, ga imidlertid tommel opp til avtalen: «Kudos til presidenten for å gå for en avtale som vil beskytte ‘dreamers’ fra å bli deportert», skrev han på Twitter.

axeln@klassekampen.no

Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.
Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk