Fredag 15. september 2017
«Dreamers»: Framtida til 800.000 ulovlige innvandrere som kom til USA som barn, kalt «dreamers», står på spill. Her demonstrerer tilhengere av Daca-programmet foran Det hvite hus i Washington, D.C. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB SCANPIx
• Demokratene hevder å ha fått gjennomslag • Donald Trump avviser avtalen
Hersker tvil om avtale
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.

USA

Demokratenes kongresstopper Chuck Schumer og Nancy Pelosi meldte i går at de hadde blitt enige med president Donald Trump om hva som skal skje med 800.000 ulovlige innvandrere i landet.

Avtalen skal ifølge demokratene innebære at man viderefører beskyttelsen for 800.000 unge, udokumenterte innvandrere – et program kjent som Deferred Action for Childhood Arrivals (Daca). I tillegg skal man utarbeide en avtalepakke for grensebeskyttelse mot Mexico, men den mye omtalte muren skal ikke være en del av denne pakka.

Daca-programmet er et initiativ som kom i stand under president Barack Obama. Det gir ulovlige innvandrere som kom til USA som barn i følge med foreldrene, muligheten til å få utsatt deportasjon i perioder på to år av gangen.

Om lag 80 prosent av dem som er med i programmet, kom til USA da de var under ti år og kalles ofte «dreamers», med referanse til amnestiloven «Dream act» fra 2001.

Trump opphevet dette programmet i forrige uke.

Fakta

Deportasjon av innvandrere:

• Deferred Action for Childhood Arrivals (Daca) er et program startet av Obama-administrasjonen som utsetter deportasjonen av enkelte grupper ulovlige innvandrere.

• De som kom til landet som mindreårige i følge med foreldre, kan være med i programmet og få et fornybart opphold på to år av gangen.

• Programmet omfatter om lag 800.000 mennesker.

• I presidentvalgkampen lovte Donald Trump å avvikle programmet, noe han gjorde i forrige uke.

Trump-leiren reagerer

Enigheten kom overraskende på mange, ikke minst fordi Trump lovet dyrt og hellig under presidentvalgkampen at han skulle forkaste programmet på «dag én» som president. Han skal også ha kalt programmet et «grunnlovsstridig [ ...] amnesti». Løftene om å kaste ut ulovlige innvandrere har vært en grunnpilar i Trumps retorikk overfor egen velgerbase.

Reaksjonene blant Trumps tilhengere har ikke latt vente på seg. Ytre høyre-nettstedet Breitbart, drevet av Steve Bannon som nylig fikk sparken som Trumps sjefstrateg, omtalte avtalen under overskriften «Amnesty Don», og skriver at presidenten «gir etter».

Kommentarfeltene er fylt med skuffede og irriterte Trump-tilhengere som tar til orde for å gi opp støtten til presidenten om avtalen skulle gå igjennom. Andre mener nyheten om avtalen ikke kan være sann.

Nettstedet har også snakket med Rosemary Jenks, talspersonen for NumbersUSA, som er en organisasjon som jobber for å begrense innvandring i USA. Hun er svært skeptisk til en mulig avtale om amnesti.

«Dette er det Trump gjorde valgkamp mot og grunnen til at han ble valgt. Det er som om vi har gått inn i et annet univers, og jeg har ingen anelse om hvor det kommer fra. Det er definitivt ikke holdningen til Trumps base», sa Jenks til Breitbart.

Uenighet om innholdet

Nettopp reaksjonen fra kjernevelgerne ser ut til å ha fått Det hvite hus til å tråkke på bremsen. Pressetalsperson i Det hvite hus Sarah Huckabee Sanders bekrefter på Twitter at Daca og grensesikkerhet ble diskutert på møtet, men avviser at det skal ha vært enighet om å utelukke muren fra avtalen.

Demokratene på sin side står fast ved at de ble lovet dette.

Også president Trump selv gikk ut på Twitter i går, tilsynelatende for å drive brannslukking.

«Ingen avtale ble gjort i går om Daca», skrev presidenten. Han skriver videre at han vil kreve støtte til storstilt satsing på grensesikkerhet i bytte mot sitt samtykke til en avtale.

Republikanerne er delte

Samtidig ser han ut til å åpne for at Daca-immigrantene kan bli værende i landet. I to seinere tweets skriver han: «Vil egentlig noen kaste ut gode, utdannede og vellykkede unge mennesker som har jobber, og som tjenestegjør i militæret? Virkelig! De har vært i landet vårt i mange år uten skyld – de ble tatt med inn av foreldre i ung alder. Pluss STOR grensebeskyttelse».

Blant Trumps partikolleger i Det republikanske partiet er reaksjonene delte. Det republikanske kongressmedlemmet Steve King har luftet sin misnøye på Twitter: «Trumps base er sprengt i lufta, ødelagt, ikke-reparerbar og desillusjonert hinsides reparasjon. Ingen løfter er troverdige.»

Jeff Flake, republikansk senator fra Arizona, ga imidlertid tommel opp til avtalen: «Kudos til presidenten for å gå for en avtale som vil beskytte ‘dreamers’ fra å bli deportert», skrev han på Twitter.

axeln@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk